Σάββατο 31 Ιουλίου 2010

Θα μείνουν στα βυτιοφόρα;

Η κυβέρνηση αντιμετωπίζει τους απεργούς ιδιοκτήτες φορτηγών και βυτιοφόρων με το μέτρο της πολιτικής επιστράτευσης ενώ παράλληλα δημιουργεί απεργοσπαστικό μηχανισμό με την αξιοποίηση του στρατού. Εύλογα δημιουργείται το ερώτημα αν σήμερα χρησιμοποιούνται τα βυτιοφόρα του στρατού, στις πιο δύσκολες καταστάσεις που φαίνεται ότι θα δούμε στο προσεχές μέλλον, θα χρησιμοποιηθούν και τα υπόλοιπα οχήματα του;

Παρασκευή 30 Ιουλίου 2010

Σας θυμίζει κάτι;

Στην αρχή, ήρθανε για τους κομμουνιστές.

Δεν μίλησα, γιατί δεν ήμουν κομμουνιστής.

Μετά ήρθαν για τους Εβραίους.

Πάλι δεν μίλησα, γιατί δεν ήμουν Εβραίος.

Μετά ήρθαν για τους εργάτες, τα μέλη των συνδικάτων.

Πάλι δεν μίλησα, γιατί δεν ήμουν σοσιαλιστής.

Στο τέλος όμως, όταν ήρθαν να πιάσουν εμένα, δεν είχε απομείνει κανένας για να μιλήσει….

Μπερτολτ  Μπρεχτ

Πέμπτη 29 Ιουλίου 2010

Αντάρτικο Ούγγρων στη χούντα ΔΝΤ-ΕΕ

Άρης Χατζηστεφάνου - εφημερίδα ΠΡΙΝ

"Aν οι καρχαρίες ήταν άνθρωποι" έγραφε ο Μπέρτολτ Μπρεχτ, θα μάθαιναν στα μικρά ψαράκια ότι "το ωραίο μέλλον τότε μόνο θα είναι εξασφαλισμένο, όταν εκείνα μάθουν να υπακούνε". Αυτή ακριβώς την απόλυτη υπακοή περίμεναν οι καρχαρίες της ΕΕ και του διεθνούς χρηματοπιστωτικού συστήματος από χώρες που τα τελευταία χρόνια έπεσαν στην παγίδα τους και αναγκάστηκαν να επιβάλουν τρομακτικά μέτρα λιτότητας στον πληθυσμό τους.Μόνο που τις τελευταίες εβδομάδες ένα μικρό ψαράκι (ας το ονομάσουμε Ουγγαρία) είπε όχι.

Κουίζ

Παραθέτουμε στην συνέχεια 3 ανακοινώσεις σχετικά με την απεργία των ιδιοκτητών φορτηγών. Οι 3 ανακοινώσεις είναι του Φόρουμ της κας. Μπακογιάννη - Μητσοτάκη - Κούβελου κλπ, του κόμματος του κ. Κουβέλη και της "Ημερησίας" οι συντάκτες της οποίας με πάθος τις τελευταίες μέρες υπερασπίζονται, ως δημοσιογράφοι, αυτό που επιβάλλει το επάγγελμά τους, τα συμφέροντα του αφεντικού. Διαβάστε τις ανακοινώσεις και προσπαθήστε να μαντέψετε ποιος έχει εκδώσει καθεμιά από αυτές. (η απάντηση στο τέλος της ανάρτησης) 

1. «Χωρίς μισόλογα, αστερίσκους και υποσημειώσεις είμαστε υπέρ του ανοίγματος της συγκεκριμένης αγοράς (σ.σ. των οδικών μεταφορών), όχι γιατί μας το ζητά η τρόικα ή γιατί μας το επιβάλλει το μνημόνιο αλλά γιατί στην κατάσταση που βρίσκεται η Ελλάδα σήμερα, βασικό ζητούμενο είναι η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας στην οικονομία και τις επιχειρήσεις. Και ανταγωνιστικότητα με στρεβλώσεις και κλειστά επαγγέλματα δεν μπορεί να υπάρξει».

2.   «Η συνέχιση της απεργίας των ιδιοκτητών φορτηγών δημιουργεί σοβαρά προβλήματα στην εξέλιξη της κοινωνικής και οικονομικής ζωής. Η μη έκδοση νέων αδειών φορτηγών και βυτιοφόρων επί δεκαετίες οδηγεί σε αυξημένα κόμιστρα και σε μεγάλη δαπάνη κεφαλαίων για τις μεταβιβάσεις των αδειών. Αυτή η πολιτική του πελατειακού κράτους, με αδικαιολογήτως κλειστά επαγγέλματα πρέπει να πάρει τέλος το συντομότερο δυνατό».

3.    «H σύγκρουση με τις συντεχνίες που αντιδρούν με κάθε μέσο στις κινήσεις της κυβέρνησης για απελευθέρωση επαγγελματικών δραστηριοτήτων και αγορών, με σκοπό τη διαφύλαξη προκλητικών προνομίων αδιαφορώντας για τις επιπτώσεις των κινητοποιήσεών τους στην ελληνική οικονομία σε μια τόση κρίσιμη περίοδο, είναι αναπόφευκτη, ίσως και αναγκαία».

Μηχανή ενοικιαζόμενων υπαλλήλων η τουριστική βιομηχανία

http://www.tvxs.gr/
Σε μηχανή ενοικιαζόμενων υπαλλήλων έχει μετατραπεί η τουριστική βιομηχανία για να καλύψει τις ανάγκες σε ξενοδοχεία κατά την παραθεριστική περίοδο. Υπολογίζεται ότι περίπου 40.000 άτομα εργάζονται σε ξενοδοχειακές επιχειρήσεις και αμείβονται με 200-300 ευρώ μηνιαίως για ωράριο πλήρους απασχόλησης.
Ταυτόχρονα οι θέσεις που υπολογίζονται πως θα χαθούν φέτος λόγω οικονομικής κρίσης ανέρχονται στις 70.000, τη στιγμή που πέρσι ο ίδιος αριθμός υπολογιζόταν στις 55.000.

Τετάρτη 28 Ιουλίου 2010

Δυσεξήγητες εμμονές

Γιάννης Τριάντης - Ελευθεροτυπία



Ρητόρευε ο συνάδελφος στο κανάλι του, πλέκοντας το εγκώμιο του «ανταγωνισμού» που «θα ρίξει τις τιμές μετά την απελευθέρωση»... «Δεν μου λέτε», παρενέβη ένας συνδικαλιστής φορτηγατζής, «είδατε να πέφτουν οι τιμές των καυσίμων από τότε που ο Ανδριανόπουλος, υπουργός του Μητσοτάκη, έλεγε ότι ο ανταγωνισμός θα ρίξει τις τιμές;»...

Τριάντα χρόνια από το θάνατο της φοιτήτριας Σωτηρίας Βασιλακοπούλου

Τη μνήμη της φοιτήτριας Σωτηρίας Βασιλακοπούλου τίμησαν χθες οι συγκεντρωμένοι στην πύλη του εργοστασίου της ΕΤΜΑ, ύστερα από κάλεσμα της Ομοσπονδίας Εργατοϋπαλλήλων Κλωστοϋφαντουργίας - Ιματισμού - Δέρματος, του Συνδικάτου Εργατοϋπαλλήλων Κλωστοϋφαντουργίας - Ιματισμού - Δέρματος Αττικής και του Σύλλογου Φοιτητών Παντείου. Η 19χρονη φοιτήτρια της Παντείου και μέλος της Κομουνιστικής Νεολαίας Ελλάδας (ΚΝΕ), Σωτηρία Βασιλακοπούλου, έχασε τη ζωή της στις 28 Ιουλίου του 1980 μπροστά στην πύλη του εργοστασίου, όταν κατά τη διάρκεια μοιράσματος φυλλαδίων με κάλεσμα σε κινητοποιήσεις, παρασύρθηκε και τραυματίστηκε θανάσιμα από λεωφορείο της εταιρείας. 

Τρίτη 27 Ιουλίου 2010

Κ. Κούνεβα: "Δεν μου ζήτησαν να περιγράψω εκείνους που με παρακολουθούσαν"

Ενώ η υπόθεση της παίρνει για τρίτη φορά τον δρόμο για το αρχείο, η Κωνσταντίνα Κούνεβα τονίζει, μιλώντας στο «Βήμα της Κυριακής», ότι «ήμουν σίγουρη από την αρχή, φάνηκε από την πρώτη μέρα ότι δεν θέλουν να κάνουν σωστή δουλειά. Δεν έγινε σωστή έρευνα, δεν έδωσαν καθόλου σημασία». Ακόμα, επισημαίνει ότι τον τελευταίο καιρό πριν την επίθεση την παρακολουθούσαν κάποιοι άντρες 50-55 ετών. Προσθέτει ότι το πρόσωπο του ενός ακόμα το θυμάται αλλά ποτέ δεν της ζητήθηκε να τον περιγράψει.

Δευτέρα 26 Ιουλίου 2010

«Το έθνος είμαι εγώ!»


 Γιώργου Δελαστίκ - Έθνος

Υπάρχουν δύο θέματα με την απόφαση της κυβέρνησης να απαγορεύσει κάθε αύξηση αποδοχών φέτος και να ακυρώσει όλες τις αποφάσεις του Οργανισμού Μεσολάβησης και Διαιτησίας αναδρομικά (!) που χορηγούν οποιαδήποτε αύξηση, έστω και συμβολικού χαρακτήρα της τάξης του 0,5% ή 1% ή 1,5%. Το πρώτο και σοβαρότερο θέμα είναι φυσικά η ουσία αυτής της απόφασης, η οποία, όπως είναι αυτονόητο, προκάλεσε οργισμένες αντιδράσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης και των συνδικάτων. Το δεύτερο όμως είναι οι απόψεις που μέσα στο κοινοβούλιο εξέφρασε ο υπουργός Εργασίας Ανδρέας Λοβέρδος και οι οποίες δεν είναι δυνατόν να παραμείνουν ασχολίαστες, καθώς υποδηλώνουν μια πολύ επικίνδυνη εκτροπή πολιτικής σκέψης που αγνοούμε αν εκπορεύεται μόνο από τον υπουργό Εργασίας προσωπικά ή αν εκφράζει ολόκληρη την κυβέρνηση, τουλάχιστον στην παρούσα φάση.

Επίθεση του εκδοτικού κατεστημένου στα μπλογκς, με αφορμή το troktiko

Αναδημοσίευση από το www.antinews.gr

Κύριο θέμα σε όλες τις εφημερίδες ήταν το μπλογκ troktiko και ο δολοφονηθείς ιδρυτής και φερόμενος ως ιδιοκτήτης του Σωκράτης Γκιόλιας.
Με επικεφαλής την «Αυριανή», που κατά την προσφιλή τακτική της βλέπει «εκβιαστές και πράκτορες» πίσω και από τα μπλογκς, όλα τα έντυπα του κρατικοδίαιτου εκδοτικού κατεστημένου βάλουν εναντίον των μπλογκς, προετοιμάζοντας προφανώς το έδαφος για τις κατάλληλες κυβερνητικές επεμβάσεις.
Τι παρατηρούμε όμως: Όλα σχεδόν τα χθεσινά δημοσιεύματα όταν αναφέρονται σε «μπλογκς» δεν παραπέμπουν στις χιλιάδες των ανώνυμων και ανιδιοτελών μπλόγκερς και στα εκατομμύρια των αναγνωστών τους που δημιούργησαν μια πραγματικά νέα κατάσταση στην πληροφόρηση του λαού. Αλλά εστιάζουν την προσοχή τους στα ελάχιστα μπλογκς – παραρτήματα των μεγάλων και μικρών εκδοτικών συγκροτημάτων που χρησιμοποιούν την μπλογκόσφαιρα για να παίξουν τα παιχνιδάκια τους και να προωθήσουν τα συμφεροντάκια τους.

Τετάρτη 21 Ιουλίου 2010

Πόσο ακόμα θα τους ανεχόμαστε;

Επαναδημοσιεύουμε ένα video του γνωστού και μη εξαιρετέου κ. Λοβέρδου σχετικά με την κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων. Δείτε τι λέει στο 5:37 για την κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων και φυσικά πως (δεν) αντιδρά ο Τσίμας.

Τρίτη 20 Ιουλίου 2010

Οι αγρότες στο σφυρί

ΓIΩPΓOΣ ΔEΛAΣTIK - εφημερίδα ΠΡΙΝ

Απερίγραπτος πολιτικός απατεώνας είναι τελικά αυτός ο Γιωργάκης Παπανδρέου – και τρομερά επικίνδυνος για το λαό και τη χώρα. Τούτος ’δω είναι χειρότερος ακόμη και από το συνονόματο παππού του, τον Γιώργο Παπανδρέου, για τον οποίον η Αριστερά φώναζε το σύνθημα «Παπανδρέου παπατζή». Σημαία του προεκλογικού προγράμματος του ΠΑΣΟΚ είχε κάνει την ανάγκη ύπαρξης «ισχυρού κρατικού πυλώνα στο τραπεζικό σύστημα», αλλά πάλι επιχειρεί να κάνει το εντελώς αντίθετο: Να ξεπουλήσει εντελώς κάθε ίχνος κρατικής τράπεζας!

Το σύνδρομο του Μίδα

Πέτρου Παπακωνσταντίνου - Καθημερινή

Οι προβληματισμοί για το μέλλον του χρηματοπιστωτικού συστήματος κυριαρχούν στην ελληνική και τη διεθνή επικαιρότητα. Στην Ελλάδα, η πρόταση της Τράπεζας Πειραιώς, η οποία επιχειρούσε, ουσιαστικά, την ιδιωτικοποίηση της Αγροτικής Τράπεζας και του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου με χρήματα του ελληνικού Δημοσίου, προκάλεσε εύλογη αναστάτωση. Στην Αμερική, ο Ομπάμα κατάφερε να περάσει από το Κογκρέσο την πλέον εκτεταμένη μεταρρύθμιση στη Γουόλ Στριτ από το New Deal του Φράνκλιν Ρούζβελτ. Στο μεταξύ, η Ευρώπη αναμένει τη δημοσιοποίηση, στις 23 Ιουλίου, των λεγόμενων «τεστ κοπώσεως» των τραπεζών, σε ατμόσφαιρα που προεξοφλεί μεγάλες συγχωνεύσεις και εξαγορές.

Δευτέρα 19 Ιουλίου 2010

Βρείτε τους δολοφόνους

Η στυγερή δολοφονία του Σωκράτη Γκιόλια αποτελεί από το πρωί την πρώτη είδηση. Η δολοφονία του γνωστού δημοσιογράφου σίγουρα αποτελεί ένα μεγάλο πλήγμα για τη δημοσιογραφία στη χώρα μας, αφού στέλνει ένα σαφές μήνυμα τρομοκράτησης σε όλο το δημοσιογραφικό κόσμο. Δεν γνωρίζουμε τους λόγους που όπλισαν το χέρι των φονιάδων ούτε αν δολοφονήθηκε λόγω των πληροφοριών που ενδεχομένως γνώριζε από τις δημοσιογραφικές έρευνες που πραγματοποιούσε. Σίγουρα, όμως, η διαλεύκανση της υπόθεσης είναι αναγκαία γιατί οι φονιάδες βάλλουν εναντίον της ελευθερίας της έκφρασης και της ελευθεροτυπίας. Πρέπει να αποκαλυφθούν και επειδή μετά την υπόθεση Κούνεβα, το έγκλημα στη Μαρφίν και τη βόμβα στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη έχουν μαζευτεί πολλοί εγκληματίες και πολύς τρόμος στην κοινωνία ο κ. Χρυσοχοΐδης και το επιτελείο έχουν πλέον ιστορική ευθύνη.

Κυριακή 18 Ιουλίου 2010

Δεν άντεξε τελικά η τρόικα και έγινε κουαρτέτο!

Της «Πρωτοβουλίας οικονομολόγων και πανεπιστημιακών για παύση πληρωμών και έξοδο από το ευρώ»

Η συνδικαλιστική ηγεσία της ΓΣΕΕ, πιστή και συνεπής στα κομματικά της καθήκοντα, αντί να ταχθεί,ώς όφειλε με τα συμφέροντα του δοκιμαζόμενου κόσμου της εργασίας, αντί να σηκώσει το ανάστημα στους εισβολείς του ΔΝΤ και της Ε.Ε, για να υπερασπίσει τη ζωή, τα δικαιώματα και το μέλλον των εργαζομένων, των νέων των άνεργων, των γυναικών και των μεταναστών, τάχθηκε με το μέρος του αντιπάλου.

Το μεγάλο ρήγμα παραμένει ενεργό

Πέτρου Παπακωνσταντίνου - Καθημερινή

Κάποτε έλεγαν πως όταν η Αμερική φταρνίζεται, ο κόσμος όλος παθαίνει πνευμονία. Στις μέρες μας αυτό δεν είναι και τόσο βέβαιο, αλλά όταν φταρνίζονται μαζί η Αμερική και η Κίνα, τότε ουδείς μπορεί να κοιμάται ήσυχος. Κάτι παρόμοιο συνέβη το τελευταίο τριήμερο. Τα συμπτώματα ταυτόχρονης εξασθένισης της ανάπτυξης στις δύο μεγάλες χώρες μπορεί να μην ήταν ιδιαίτερα βαριά, αλλά επανέφεραν στο προσκήνιο την ανησυχία ότι τα χειρότερα, για την παγκόσμια οικονομία, ενδεχομένως δεν βρίσκονται πίσω μας.

Σάββατο 17 Ιουλίου 2010

Από το σημερινό "Ημεροδρόμο"
Με την υπογραφή του ο Παναγόπουλος, επικεφαλής της πλειοψηφίας της ΓΣΕΕ και εξέχον στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, «εξασφάλισε» στους εργαζόμενους
  • 0% «αυξήσεις» για το 2010
  • 18 λεπτά του ευρώ «αύξηση» για το μισό 2011
  • 21 λεπτά του ευρώ «αύξηση» για το 2012.
Η φωτογραφία τραβήχτηκε αμέσως μετά την ολοκλήρωση της παραπάνω συμφωνίας μεταξύ ΣΕΒ - ΓΣΕΕ.
Εχετε ξαναδεί πρόεδρο βιομηχάνων να κοιτάει με τέτοια λατρεία πρόεδρο της ΓΣΕΕ;...

Παρασκευή 16 Ιουλίου 2010

3-ετής επίθεση

Η νέα ΕΓΣΣΕ προβλέπει μηδενική αύξηση για το 2010 και αυξήσεις στα όρια του ευρωπαϊκού πληθωρισμού (1,5%) για το 2011 και το 2012. Πέρα, όμως, από τα εξευτελιστικά αυτά ποσοστά και την κοροϊδία ότι καλύπτουν τον ευρωπαϊκό πληθωρισμό (για το οποίο μάλιστα η ηγεσία της ΓΣΕΕ πανηγυρίζει) ουσιαστικά η 3-ετούς διάρκειας συλλογική σύμβαση ορίζει 3-ετή "εργασιακή ειρήνη". Μέσα σε μια πρωτοφανή επίθεση που έχουν εξαπολύσει κυβέρνηση και εργοδότες εναντίον των εργαζόμενων οι εκπρόσωποί τους διαμορφώνουν συνθήκες "εργασιακής ειρήνης." Δηλαδή, συνθήκες μονομερούς πολέμου στον οποίο οι εργαζόμενοι δέχονται τα πυρά δίχως να μπορούν να απαντήσουν. Καθημερινά, βλέπουμε επιχειρήσεις να κλείνουν αφήνοντας εργαζόμενους στο δρόμο (μόνο στα "Ατλάντικ" υπολογίζονται στους 4000 οι άνεργοι, ενώ δεν έχει υπολογιστεί ο αριθμός των εργαζόμενων που θα χάσουν τη δουλειά τους στις επιχειρήσεις τις οποίες έχουν φεσώσει τα "Ατλάντικ"), ανθρώπους να αυτοκτονούν λόγω οικονομικών προβλημάτων (4 αυτοκτονίες από την περασμένη Κυριακή μέχρι σήμερα) και οι περισσότεροι να λένε ότι τα χειρότερα έρχονται από Σεπτέμβρη.
Δυστυχώς, το εργατικό κίνημα για να αντιμετωπίσει τον πόλεμο που δέχεται είναι καταδικασμένο να οργανωθεί όχι από τους εργαζόμενους, αλλά από την διαμορφούμενη στρατιά ανέργων οι οποίοι από την απελπισία τους θα παρακάμψουν τους Παναγόπουλους και τα ομοειδή τους και θα δημιουργήσουν τις δομές που απαιτούνται ώστε να κερδίσουν τον πόλεμο που σήμερα καλούνται να αντιμετωπίσουν δίχως στρατηγούς και όπλα.

Πέμπτη 15 Ιουλίου 2010

Τι λέτε ρε $@#!^%#&^@!%#&^!@%#&^

Παρακολουθώντας τα δελτία ειδήσεων του MEGA και του ALTER περνάνε από το μυαλό μου συνεχώς βωμολοχίες. Δεν είναι πρώτη φορά θα μου πείτε. Πράγματι, αλλά ο τρόπος που αντιμετωπίζουν τα 2 κανάλια την πρωτοβουλία της τράπεζας Πειραιώς (ως πρόταση Σάλλα την παρουσιάζουν αλλά δεν λένε ότι κυριότερος μέτοχος είναι ο Βαρδινογιάννης) είναι εξοργιστικός. Το μόνο που δεν έχουν πει είναι ότι θα πρέπει να βγούμε στους δρόμους να πανηγυρίζουμε που μια τράπεζα που έχει διατηρηθεί εν λειτουργία με τα χρήματα του ελληνικού λαού ζητάει να αγοράσει 2 κρατικές τράπεζες. Αντί να έχουμε την κρατικοποίηση των ιδιωτικών τραπεζών, αφού η χρηματιστηριακή τους αξία, είναι μικρότερη από τα χρήματα που έχουν λάβει ως βοήθεια θα πρέπει να πανηγυρίζουμε που ξεπουλιέται άλλο ένα κομμάτι της δημόσιας περιουσίας.
(Upd1) Διαβάζοντας την πρόταση της Πειραιώς ακόμα και ένας άσχετος με τα χρηματιστηριακά παιχνίδια βγαίνει από τα ρούχα του. Ο κ. Σάλλας και η παρέα του προτείνουν για την εξαγορά της ΑΤΕ 0,53 € ανά μετοχή ενώ η μετοχή της τράπεζας σήμερα είναι 1,14 € !  Δηλαδή, οι τραπεζίτες που έσωσαν τις τράπεζες του με λεφτά του ελληνικού λαού θέλουν να αγοράσουν την περιουσία του δημοσίου τσάμπα.
(Upd2)  Πριν από λίγο ο πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου Γεώργιος Σίδερης αποκάλυψε στον "Αθήνα 9,84" πως το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο που αποτελεί κρατική περιουσία, δάνεισε στην Τράπεζα Πειραιώς λόγω έλλειψης ρευστότητας της τελευταίας, το ποσό των 350 εκ. ευρώ!!!

Βλέπουν μπροστά...

Η είδηση της υπογραφής συλλογικής σύμβασης μεταξύ ΣΕΒ και ΓΣΕΕ είναι μια πολύ σημαντική είδηση καθώς επηρεάζει τη ζωή των εργαζόμενων για τα επόμενα 3 χρόνια. Η σύμβαση προβλέπει μηδενικές αυξήσεις για φέτος και αυξήσεις στα όρια του ευρωπαϊκού πληθωρισμού (1,5% περίπου) για τα επόμενα 2 χρόνια. Είναι εξοργιστικό να δικαιολογούν τη μη αύξηση, γιατί περί μη αύξησης πρόκειται, λέγοντας ότι τόσο είναι το ποσοστό του πληθωρισμού στην Ευρώπη ανεξάρτητα αν στην Ελλάδα είναι 6%. Φαίνεται οι πρόεδροι της ΓΣΕΕ και του ΣΕΒ σκέφτηκαν ότι όλοι οι εργαζόμενοι θα γίνουμε μετανάστες οπότε τα επόμενα χρόνια θα μας αφορά ο ευρωπαϊκός πληθωρισμός και όχι ο ελληνικός. Βλέπουν μπροστά οι  άνθρωποι...

Πτωχευμένες επιχειρήσεις, πάμπλουτοι επιχειρηματιές

«Η πόλη είναι νεκρή για τους κατοίκους της. Τόσα χρόνια ψάχνω για δουλειά και δεν βρήκα τίποτε. Ζούμε με κάρτες στο “φουλ”. Είμαστε με χάπια και έχουμε ήδη δύο θανάτους στους κύκλους μας από την ανεργία και τη στενοχώρια». Κατερίνα Κεφαλούδη από τη Νάουσα, απολυμένη της Ενωμένης Κλωστοϋφαντουργίας του ομίλου Λαναρά, στο "Βήμα".
Τις 3  τελευταίες μέρες υπήρξαν 4 πολίτες μας που έγιναν αυτόχειρες, μην μπορώντας να αντέξουν τα οικονομικά προβλήματα που αντιμετώπιζαν και πιθανόν τις ασφυκτικές πιέσεις των τοκογλύφων τραπεζιτών.
Η απολυμένη εργάτρια του Λαναρά μιλάει για άλλες δολοφονίες που δεν γράφονται σε καμιά στατιστική , δεν θα αναζητηθούν ποτέ θύτες. Η εργάτρια αναφέρθηκε στην μοιραία κατάληξη κάποιων ανθρώπων του κοινωνικού της περιβάλλοντος από το μαράζι της ανεργίας και της στεναχώριας.
Και ενώ είναι αυτή η κατάληξη των απολυμένων εργατών, ο επιχειρηματίας Λαναράς αφού χρεοκόπησε την επιχείρησή του και άφησε απλήρωτους τους απολυμένους εργάτες του, ο ίδιος με τις κομπίνες του έγινε πάμπλουτος. Ζει σαν κροίσος σε μια υπερπολυτελή και αχανή βίλα στο Παλαιό Ψυχικό , οδηγεί ένα πανάκριβο τζιπ, απολαμβάνει την πολυτελή θαλαμηγό του και γενικά περνάει περνάει μπέικα. Διαβάστε παλαιότερη ανάρτηση

"Επικίνδυνη Αποστολή" ο συνδικαλισμός

Επικίνδυνος τελικά φαίνεται να είναι ο συνδικαλισμός, καθώς σύμφωνα με έκθεση της Διεθνούς Συνομοσπονδίας Εργατικών Ενώσεων (ITUC), οι δολοφονίες συνδικαλιστών και αγωνιστών για τα δικαιώματα των εργαζομένων σημείωσαν ραγδαία αύξηση το 2009. Συγκεκριμένα, 101 συνδικαλιστές δολοφονήθηκαν σε 11 χώρες το 2009 - κυρίως στη Λατινική Αμερική, την Ασία και την Αφρική- έναντι 76 το 2008. Πρόσχημα... η οικονομική κρίση.

ΠΑΣΟΚ

Τρίτη 13 Ιουλίου 2010

Πλασματικά χρόνια κι εκτοπλάσματα...

Αναδημοσιεύουμε από τη στήλη Ναυτίλος της Ελευθεροτυπίας μια πολύ ενδιαφέρουσα ανάλυση του Στάθη για τη διαμορφούμενη κατάσταση στη χώρα.
 
Οι αιώνιες πασοκιές. Παίρνει η κυβέρνηση ένα απάνθρωπο (όποιο) μέτρο κι αμέσως αρχίζει να «εκπαιδεύει» τους πολίτες (που θεωρεί πελάτες της, όλους δηλαδή), πώς να το υπερφαλαγγίσουν και να το παρακάμψουν. Πάντα με πτωχοπροδρομισμούς και μαλαγανιές, με «κατά συνθήκην ψεύδη» (όμως κι αυτά ακόμα με το αζημίωτον· στάξε κι εξαγόρασε).
Είναι δηλαδή σαν να σου παίρνουν ένα καρβέλι ψωμί και μετά να σου «επιτρέπουν» με δουλικότητες και ραγιαδιλίκια (αποτιμημένα πάντως εις χρυσίον) να πάρεις πίσω μια φετίτσα. Μια φετίτσα «βρώμικο ψωμί»...

Δευτέρα 12 Ιουλίου 2010

Προκλητικός και ξεδιάντροπος

Ο φερόμενος ως πρωθυπουργός εξακολουθεί να προκαλεί τον ελληνικό λαό. 3 μέρες μετά την ψήφιση του πιο αντιλαϊκού και επαίσχυντου νομοσχεδίου που έχει περάσει από την ελληνική βουλή την τελευταία 35ετία, ο κ. Παπανδρέου ως πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς δίχως ντροπή, δίχως τσίπα δηλώνει "ότι η κρίση θα ξεπεραστεί με την αναδιανομή του εισοδήματος". Το μόνο που δεν είπε υπέρ ποιων θα είναι η αναδιανομή. Γιατί το πρόγραμμα που εφαρμόζει οδηγεί σε αναδιανομή υπέρ των τραπεζιτών, των εφοπλιστών και των μεγαλο-επιχειρηματιών.
Ο κ. Παπανδρέου πρέπει να καταλάβει ότι έχει χάσει το δικαίωμα να προτείνει τρόπους διεξόδου από την κρίση γιατί ο ίδιος αποτελεί αναπόσπαστό κομμάτι της κρίσης. Η πολιτική του καριέρα τελειώνει με την εκτέλεση τού συμβολαίου που ανέλαβε εναντίον των Ελλήνων.

Κυριακή 11 Ιουλίου 2010

Το Μνημόνιο ως λυδία λίθος

Σταύρος Λυγερός - Καθημερινή

Χωρίς την παραμικρή εξαίρεση, οι «πράσινοι» βουλευτές υπερψήφισαν όχι μόνο επί της αρχής, αλλά και κατ’ άρθρον το ασφαλιστικό νομοσχέδιο. Οι Γ. Παπανδρέου και Ανδ. Λοβέρδος έχουν κάθε λόγο να είναι ικανοποιημένοι. Τουλάχιστον αυτοί υπεράσπισαν ανοιχτά την επιλογή τους και αγωνίσθηκαν να τη μετατρέψουν σε νόμο.

Σάββατο 10 Ιουλίου 2010

Eνας ασφαλής τρόπος να πεθάνουμε... υγιείς!

Πέτρος Παπακωνσταντίνου - Καθημερινή

Ο Ρίτσαρντ Νίξον είπε κάποτε ότι, σε καιρούς κρίσης, «είμαστε όλοι με τον Κέινς». Επιβεβαιώνοντας τον αφορισμό κατά το ήμισυ, οι ηγέτες του G8 διοχέτευσαν, μετά την κατάρρευση της Lehman Brothers, τεράστια ποσά στις τράπεζες, σε μια άσκηση γενναιόδωρου «Κεϊνσιανισμού για τους πλουσίους», αν και ουδέποτε ανέστειλαν τον επώδυνο νεοφιλελευθερισμό για τους υπολοίπους. Σήμερα, καθώς η παγκόσμια οικονομία εμφανίζει σημάδια αβέβαιης ανάκαμψης, οι κυρίαρχοι του παιχνιδιού βιάζονται να επιστρέψουν στο «είμαστε όλοι με τον Σουμπέτερ», τον Αυστριακό οικονομολόγο που υμνούσε τη δύναμη της «δημιουργικής καταστροφής», με την οποία ο καπιταλισμός απαλλάσσεται περιοδικά από τα περιττά βάρη.

Παρασκευή 9 Ιουλίου 2010

Προκλητικοί

Παρακολουθώ ένα από τα δελτία ειδήσεων των 8 και διαβάζω τίτλο "Δήλωση - βόμβα από Καστανίδη¨. Τι είπε ο κ. υπουργός; «ή μια γενναία κυβέρνηση όπως αυτή θα σώσει τη χώρα αλλά η κεντροαριστερά θα εξαφανιστεί για 30 χρόνια ή θα πρέπει να υπάρχουν διαδικασίες νέας δημοκρατικής νομιμοποίησής της κυβέρνησης». Αν γίνει αυτό θα αποτελεί ένα μοναδικό γεγονός στα παγκόσμια πολιτικά χρονικά. Μια κυβέρνηση που βγήκε με σύνθημα "λεφτά υπάρχουν" και κυβερνάει με δόγμα το "δεν υπάρχει σάλιο" (ή το πιο σόκιν "χωρίς σάλιο") θα καλέσει το λαό να δώσει ή όχι τη συγκατάθεσή του για το πρόγραμμα που έχει ήδη εφαρμόσει! Οι άνθρωποι εκτός από επικίνδυνοι είναι ιδιαίτερα προκλητικοί.

Τετάρτη 7 Ιουλίου 2010

Τυχαίο; Δεν νομίζω

Αύριο στη βουλή πραγματοποιείται η ψηφοφορία για το πιο αντιλαϊκό, το πιο βάρβαρο, το πιο διαστροφικό νομοσχέδιο των τελευταίων 35 ετών. Για το λόγο αυτό όλοι οι συνδικαλιστικοί φορείς της χώρας έχουν εξαγγείλει απεργία καλώντας τους εργαζόμενους να συμμετάσχουν μαζικά στις διαδηλώσεις. Ωστόσο, οι συνδικαλιστικές ηγεσίες των εργαζομένων στα ΜΜΜ αποφάσισαν να μην διευκολύνουν τους απεργούς να κατέβουν στο κέντρο εξαγγέλλοντας 24-ώρη απεργία. Η στάση τους είναι ύποπτη και πιστεύουμε ότι αποσκοπεί στη χαμηλή συμμετοχή στις διαδηλώσεις. Ο βρώμικος ρόλος των εργατοπατέρων αναδεικνύεται ξεκάθαρα. Δεν θέλουν να πάμε στην απεργία.

Τρίτη 6 Ιουλίου 2010

Το ΣΔΟΕ λειτουργεί

Μια είδηση που πέρασε στα ψιλά ήταν ο ξαφνικός έλεγχος που έγινε την περασμένη εβδομάδα στα γραφεία της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας από το ΣΔΟΕ. Φαίνεται ότι οι ελεγκτές του ΣΔΟΕ έχουν χρόνο να ψάξουν και το συνδικαλιστικό όργανο των ναυτικών που τόσο κακό έχει κάνει στη χώρα αφού για τους εφοπλιστές έχουν προνοήσει άλλοι. Ας δούμε τις φοροαπαλλαγές του εφοπλιστικού κεφαλαίου. (Αναδημοσιεύουμε από το http://www.varometro.net/blog )

Δευτέρα 5 Ιουλίου 2010

Απλά μαθήματα ζωολογίας

Αναδημοσιεύουμε από το ιστολόγιο http://www.varometro.net/blog  μια ενδιαφέρουσα ανάλυση για τον κ. Πάγκαλο.
 
Δάγκας (ο) – Επιστημονική ονομασία: Dagas Hellenicus Domesticus της οικογένειας των Μαστοφόρων Φασιστοειδών. Θηλαστικό που συναντάται αποκλειστικά στον Ελληνικό χώρο και παρεπιδημεί σε υπουργικούς θώκους και κυβερνητικές θέσεις. Ο ψευτο-τσαμπουκάς, η θρασυδειλία, η ψευδολογία, η συκοφάντηση, η εμπάθεια, η αυθάδεια, η αμετροέπεια, οι παλινωδίες, αποτελούν ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του Δάγκα του οποίου το κέντρο του εγκεφάλου που ευθύνεται για τα συναισθήματα της ντροπής, της ευθιξίας, της “τσίπας”, του φιλότιμου, είναι ανενεργό.

Αλήτες, ρουφιάνοι, δημοσιογράφοι

Αναδημοσιεύουμε μια είδηση για τη "βάρβαρη" και "αντεθνική" στάση του ΠΑΜΕ στο λιμάνι της Κορίνθου.
«…με απόρρητο έγγραφό του ο συνδικαλιστικός Οργανισμός της Μεγάλης Βρετανίας, NAUTILUS αποφάνθηκε ότι τα δύο πλοία ROPAX1 και ROPAX2, οφείλουν να εφαρμόσουν τα στάνταρτ των επιβατηγών πλοίων, αυξάνοντας τον αριθμό των ναυτικών τους από 29 σε 61, με δεδομένο το γεγονός ότι μεταφέρουν έως και 217 επιβάτες σε κάθε δρομολόγιό τους. Υπενθυμίζεται ότι και τα δύο πλοία φέρουν σημαία Μ. Βρετανίας.» [Skai.gr]
Για το σχολιασμό της είδησης σας παραπέμπουμε στον τίτλο της.

Φοβούνται...

Η σημερινή επίθεση του Πάγκαλου στο ΚΚΕ αποτελεί μια ακόμη απόδειξη ότι οι κρατούντες έχουν αρχίσει να φοβούνται τη λαϊκή αντεπίθεση. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι τον τελευταίο μήνα το ΚΚΕ και το ΠΑΜΕ δέχονται καθημερινές επιθέσεις. Η αρχή έγινε από τα ΜΜΕ των εφοπλιστών Αλαφούζου και Μαρινάκη (ΣΚΑΙ - Καθημερινή) οι δημοσιογράφοι των οποίων (Πορτοσάλτε, Παπαδημητρίου, Μανδραβέλης) εδώ και αρκετούς μήνες βάλλουν εναντίον του ΠΑΜΕ. Στη συνέχεια, με αφορμή τις κινητοποιήσεις στο λιμάνι, τη σκυτάλη πήραν τα υπόλοιπα μέσα με προεξάρχοντες τους κ.κ. Πρετεντέρη, Παυλόπουλο, Καψή, Καμπουράκη κλπ . Στην τελευταία απεργία άρχισαν την επίθεση και οι "αντικειμενικοί" : "«Η στάση του ΠΑΜΕ τους τελευταίους μήνες προκαλεί ζημιά στην πατρίδα… » "  αναφώνησε ο  Ν. Χατζηνικολάου στο Real.  Ακόμη και τα blogs και τα sites στυλ Protagon επιστράτευσαν.
Όμως, η επίθεση δεν γίνεται μόνο μέσω των ΜΜΕ φαίνεται ότι εξελίσσεται σε κεντρική πολιτική επιλογή της φαιοπράσινης συγκυβέρνησης ΠΑΣΟΚ - ΛΑΟΣ. Οι βουλευτές του ΛΑΟΣ την Παρασκευή ανέσυραν από τα μπαούλα τις κουκούλες των προγόνων τους και ως σύγχρονοι καταδότες έδειχναν το ΚΚΕ και το ΠΑΜΕ ως καταστροφείς της χώρας. Σήμερα, πήρε σειρά ο Πάγκαλος με μια πολύ περίεργη και ύποπτη δήλωση.
Είναι τέτοιος ο συντονισμός τους και το πλήθος των επιθέσεων (μια αναδρομή σε άρθρα της Καθημερινής, των ΝΕΩΝ κλπ ή στα δελτία ειδήσεων πείθει και τον πλέον άπιστο) που δεν γίνεται να είναι τυχαίο. Είναι οργανωμένο. Και είναι οργανωμένο γιατί φοβούνται ότι μπορεί το μήνυμα αντίστασης που εκπέμπει στην παρούσα φάση το ΚΚΕ να υιοθετηθεί από ένα σημαντικό τμήμα της κοινωνίας και να μετατραπεί σε αγώνα αντίστασης κατά της νέας κατοχής που επιβάλλουν στη χώρα.

Ο Βοναπαρτισμός και το ΠΑΣΟΚ

Νίκος Κοτζιάς - epirusgate.blogspot.com

Η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ έχει πείσει τον εαυτό της ότι βρίσκεται σε αποστολή να γλυτώσει τη χώρα από την καταστροφή. Θυμίζει τον ήρωα του έργου του Κ.Μαρξ για την 18η Μπρουμαίρ τον Λ.Βοναπάρτη. Ο Βοναπαρτισμός έχει μείνει γνωστός στην διεθνή βιβλιογραφία για έναν λόγο. Ως η έννοια με την οποία περιγράφεται η αποκοπή της κυβερνητικής εξουσίας από τους πραγματικούς κοινωνικούς συσχετισμούς της κοινωνίας και ως ένα είδος ακραίας γραφειοκρατίας η οποία αυτονομείται από τον περίγυρό της.Στην Ελλάδα το φαινόμενο αυτό το έχει αναλύσει στον μεσοπόλεμο ένας σπουδαίος διανοητής, ο Σεραφείμ Μάξιμος στο βιβλίο του «Κοινοβουλευτισμός ή Δικτατορία».

Σάββατο 3 Ιουλίου 2010

Η απεργιακή άνοιξη της Κίνας και η Δύση

Αναδημοσιεύουμε από την "Καθημερινή" ένα άρθρο - απάντηση του Πέτρου Παπακωνσταντινου σε όσους πιστεύουν ότι με τις απεργιακές κινητοποιήσεις δεν κερδίζουν τίποτα οι εργαζόμενοι.


Περί τα μέσα της δεκαετίας του ’80, βιομηχανικοί εργάτες της Ανατολικής Γερμανίας εκμυστηρεύονταν σε Δυτικούς επισκέπτες: «Εμείς εδώ μπορούμε να λέμε ό,τι θέλουμε στην καντίνα του εργοστασίου εναντίον των διευθυντών μας, αλλά δεν τολμάμε να πούμε λέξη για τον Χόνεκερ και το καθεστώς. Εσείς, στη Δύση, μπορείτε να λέτε ό,τι θέλετε δημοσίως για την κυβέρνησή σας, αλλά στον χώρο εργασίας δεν τολμάτε να πείτε το παραμικρό εναντίον των αφεντικών σας».

«Λεφτά υπάρχουν» για... το ΝΑΤΟ!

Ημερόδρομος - Ριζοσπάστης

Στις αρχές του μήνα, ανακοινώθηκαν στις Βρυξέλλες τα στοιχεία του ΝΑΤΟ σχετικά με το αν και κατά πόσον ανταποκρίνονται τα μέλη της Συμμαχίας στις υποχρεώσεις που έχουν αναλάβει, όσον αφορά το σκέλος των αμυντικών τους δαπανών.
Ως άνθρωποι και ως πατριώτες βρισκόμαστε, λοιπόν, στην εξαιρετικά «περήφανη» (και «πατριωτική») θέση να σας το αναγγείλουμε:

Παρασκευή 2 Ιουλίου 2010

Το παρακράτος

Σήμερα, η κυβέρνηση και το σύστημα προπαγάνδας των εγκληματικών μέτρων, για να συκοφαντήσουν τον αγώνα των εργαζόμενων, χρησιμοποίησαν έναν από τους πιο βρώμικους μηχανισμούς τους . Το παρακράτος της ακροδεξιάς. Ο βουλευτής του κόμματος του ΛΑΟΣ Γεωργιάδης σε μια πρωτοφανή για τα κοινοβουλευτικά χρονικά ενέργεια ζήτησε την ποινικοποίηση της δράσης του ΚΚΕ και του ΠΑΜΕ. Ως σύγχρονος ταγματασφαλίτης κάλεσε την κυβέρνηση να αντιμετωπίσει το ΚΚΕ ως κακοποιό. Ο ρόλος του συγκρεκριμένου τύπου και του κόμματος που συμμετέχει είναι γνωστός εδώ και καιρό. Μεχρι τώρα, όμως, εντός κοινοβουλίου δεν εκδήλωναν τα αντιδημοκρατικά τους ένστικτα. Σήμερα, όμως, σε συνεργασία με την κυβέρνηση, αφού οι ερωτήσεις του μπουμπούκου αποτελούσαν πάσα προς στον υφυπουργό ΠροΠο ώστε να εκδηλώσει τα δημοκρατικά πιστεύω της κυβέρνησης, ξεπέρασαν κάθε όριο. Ο Κοραντής (πρωην αρχηγός της ΕΥΠ) απεκάλεσε το ΚΚΕ κόμμα προδοσίας.
Θεωρούμε ότι η σημερινή εξέλιξη, κοινοβουλευτικό κόμμα να ζητά την ποινικοποίηση του ΚΚΕ, είναι πολύ επικίνδυνη. Δείχνει ότι πέρα από την κατάργηση των εργασικών δικαιωμάτων βρίσκομαστε στην έναρξη μιας προσπάθειας κατάργηση πολιτικών ελευθεριών.

Πέμπτη 1 Ιουλίου 2010

Μην το ξεχνάμε

«Ούτε ο δανειολήπτης ούτε τα περιουσιακά του στοιχεία έχουν ασυλία λόγω εθνικής κυριαρχίας ή διαφορετικά λόγω της δικαιοδοσίας, κατάσχεσης –συντηρητικής ή αναγκαστικής– ή αναγκαστικής εκτέλεσης σε σχέση με οποιαδήποτε ενέργεια – διαδικασία σχετικά με τη σύμβαση».
 Παράγραφος 11 του Παραρτήματος 4 του «Μνημονίου».


«Ανάλογη σύμβαση δεν υπάρχει στην ιστορία του ελληνικού κράτους από την εποχή της περίφημης "πράξης υποτέλειας" του Κωλέττη στα 1826. Με μόνο μια εξαίρεση, τις "δανειακές συμβάσεις" που υπέγραψαν οι κυβερνήσεις των δωσίλογων με τις ιταλικές και γερμανικές δυνάμεις κατοχής.». 
Δημήτρης Καζάκης – Οικονομολόγος