Τρίτη 30 Νοεμβρίου 2010

Οι εφοπλιστές γιατί δεν επιστρατεύονται ποτέ;

Ο υπουργός Θαλασσίων Υποθέσεων λειτουργώντας ως εντολοδόχος των εφοπλιστών επίταξε τους απεργούς ναυτικούς επειδή είχαν το θράσος να απεργούν ζητώντας 2% αύξηση, με την οποία διαφωνούσε ένα τμήμα μόνο των εφοπλιστών. Η καλή μας, λοιπόν, κυβέρνηση σε διάστημα ενός χρόνου προχωρά στην δεύτερη επιστράτευση. Αυτή τη φορά με περισσότερο απροκάλυπτο τρόπο υπακούοντας στις διαταγές του πλέον αδίστακτου εργοδοτικού φορέα αυτού των εφοπλιστών. Το πρόσχημα της επιστράτευσης είναι ότι αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας οι κάτοικοι των νησιών εξαιτίας της απεργίας. Όταν όμως απομονώνονται τα νησιά γιατί οι εφοπλιστές κρίνουν ότι δεν τους συμφέρει το δρομολόγιο και είτε δηλώνουν το πλοίο σε βλάβη είτε βάζουν σαπάκια τα οποία μετατρέπουν το ταξίδι προσέγγισης των νησιών σε οδύσσεια  δεν είδαμε κανένα  υπουργό να επιτάξει το πλοίο κανενός εφοπλιστή. Επίσης, θέτουμε το ρητορικό ερώτημα: για να λυθούν τα προβλήματα υγείας των νησιωτών που έχουν προκύψει από την απεργία χρειάζονται όλα τα πλοία;
Το ποτάμι της οργής φουσκώνει και να είναι σίγουροι ότι θα τους πνίξει. Η εργατική τάξη δεν μπορεί να δεχθεί την εξαθλίωση της οποιαδήποτε φασιστική μέθοδο και αν χρησιμοποιήσουν. Το ποτάμι πρέπει να ξεχειλίσει και να τους παρασύρει στις 15 Δεκεμβρίου.

Πως μπορείτε να ταπεινώσετε έναν εργαζόμενο

Δημοσιεύουμε την παρακάτω επιστολή των εκπροσώπων των δημοσιογράφων στο ΣΚΑΙ 100,3 και ΣΚΑΙ TV που δέχονται την ωμή επίθεση εναντίων των εργασιακών τους δικαιωμάτων από την εργοδοσία τους που τους ζητά ή να υπογράψουν ατομική σύμβαση εργασίας ή να απολυθούν. Πρωτοστάτες στην υποστήριξη του Αλαφούζου οι γνωστές παραδουλεύτρες του, Παναγόπουλος και Πορτοσάλτε.

Ήταν 23-11 όταν δεσμευτήκαμε οι δημοσιογράφοι –εργαζόμενοι στο ραδιόφωνο του Σκάϊ 100,3 ότι δεν υπογράφουμε τις «ατομικές συμβάσεις» εργασίας που η διεύθυνση του σταθμού απαιτούσε για τη μείωση της μηνιαίας μισθοδοσίας μας κατά 10%. Στη διάρκεια των επτά αυτών ημερών, έγιναν πολλές συνελεύσεις και συζητήσεις τόσο με το Δ.Σ της ΕΣΗΕΑ και το Διασωματειακό όσο και με τη διοίκηση του σταθμού ή πιό σωστά του ομίλου, καθώς η αποκαλούμενη «τυφλή περικοπή» του 10% αφορούσε και την τηλεόραση και τους διοικητικούς.

Η διοίκηση του σταθμού, ακόμα και κατά τη διάρκεια της Κυριακής, άσκησε αφόρητες πιέσεις στους εργαζόμενους, για να τους αποσπάσει την υπογραφή τους, σ’ ένα πιο βελτιωμένο από το αρχικό, ιδιωτικό συμφωνητικό περικοπής της μισθοδοσίας τους. Κι ενώ το Διοικητικό Συμβούλιο και οι «επιτελάρχες» του σταθμού εργαζόταν υπερωριακά, με στόχο την εξώθησή τους στην υπογραφή, η ΕΣΗΕΑ, και για την ακρίβεια η πλειοψηφία της, επέλεγε το δρόμο της ηχηρής σιωπής και της «ευγένειας». Τις πιο δύσκολες ώρες, παρότι είχαν ενημερωθεί για το τέλος που ερχόταν, απουσίαζαν. Δεν κηρύχθηκε καμία απεργία στον όμιλο για την κρίσιμη σημερινή ημέρα, ούτε στάση, ούτε καν συνέλευση. Κι όταν κλήθηκαν επιτακτικά να παραστούν από τους εργαζόμενους που αντιστεκόταν και δεν υπέγραφαν, παρά την εξάντληση των χρονικών ορίων που είχαν τεθεί από τη διοίκηση του σταθμού, έμειναν απ΄ έξω από την πόρτα ... Καθώς ο κ. Πάνος (σ.σ Σόμπολος) δεν αντέδρασε στην «πρόκληση» του Χρήστου όπως τον αποκάλεσε (σ.σ Παναγόπουλου) να απαγορεύσει την είσοδο στο Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης.

Επί της ουσίας, συναδελφοί μας (όπως μέλλουσες μητέρες και όχι μόνο) με τη διακριτική ενθάρρυνσή μας υπέγραψαν ή άλλοι με δάκρυα στα μάτια σύρθηκαν –τελευταίοι- ως το λογιστήριο για να υπογράψουν τη μη απόλυσή τους. Κάποιοι –λιγοστοί αντέχουν ακόμα. Ως άτομα. Γιατί ξέρουν οτι το σωματείο τους εξαντλήθηκε στο «Θα» και την κωλυσιεργία.


Δήμητρα Κουντή
Εκπρόσωπος των δημοσιογράφων του Σκάι 100,3

Κωνσταντίνος Δαυλός
Εκπρόσωπος των δημοσιογράφων του Σκάι TV

Κυριακή 28 Νοεμβρίου 2010

Το δημόσιο χρέος ως οικουμενικό πρόβλημα

Πέτρου Παπακωνσταντίνου - "Καθημερινή"
«Οι διευθύνουσες ελίτ -κεντρικοί τραπεζίτες, υπουργοί Οικονομικών, πολιτικοί που εμφανίζονται ως ταγοί της δημοσιονομικής αρετής- συμπεριφέρονται σαν ιερείς αρχαίας θρησκείας, αξιώνοντας ανθρωποθυσίες για να κατευνάσουμε την οργή αόρατων θεών (των αγορών ομολόγων)... Οποιος αμφιβάλλει για τα βάσανα που προκαλεί η περικοπή δημοσίων δαπανών σε μια ασθενή οικονομία, ας στρέψει την προσοχή του στα καταστροφικά αποτελέσματα των προγραμμάτων λιτότητας σε Ελλάδα και Ιρλανδία. Θα πει κανείς ότι οι χώρες αυτές δεν είχαν την πολυτέλεια της επιλογής. Είναι αξιοσημείωτο, όμως, ότι όλα αυτά τα βάσανα που επωμίστηκαν οι λαοί τους δεν φαίνεται να βελτίωσαν στο ελάχιστο την εμπιστοσύνη των επενδυτών στις κυβερνήσεις τους».

Σάββατο 27 Νοεμβρίου 2010

Προσκυνημένοι

Βλέποντας ένα ρεπορτάζ για την απεργία των ναυτικών επιβεβαιώθηκε για μια ακόμη φορά ότι μας κυβερνάνε άνθρωποι δουλοπρεπείς προς τους κεφαλαιοκράτες της χώρας. Στα πλαίσια του ρεπορτάζ άκουσα τη δήλωση του υπουργού κ. Διαμαντίδη σχετικά με την απεργία. Ο υπουργός είπε ότι "θα πρέπει να υπάρξει εργασιακή ειρήνη και οι ναυτικοί να σκεφθούν τι συμβαίνει στους άλλους κλάδους". Δηλαδή, ο υπουργός ζητάει από τους ναυτικούς να μην επιμείνουν στο αίτημά τους για την υπέρογκη αυξήση του 2% γιατί οι υπόλοιποι εργαζόμενοι υπόκεινται μειώσεις εισοδήματος τους. Να ζητήσει από τους εφοπλιστές, τον πλέον στυγνό εργοδοτικό κλάδο, να δώσουν τα ψίχουλα που ζητούν οι εργαζόμενοι ώστε να κινηθούν και τα καράβια δεν πέρασε από το μυαλό του υπουργού.

Παρασκευή 26 Νοεμβρίου 2010

Οι φαύλοι και προσκυνημένοι καιρός είναι να το βουλώσουν

Οι δημοσιογράφοι - εκπρόσωποι των εγκληματιών του ελληνικού λαού όποτε κινητοποιούνται οι Έλληνες εργαζόμενοι λυσσάνε "Δυσφημείτε τη χώρα, καταστρέφετε τον τουρισμό,αμαυρώνετε την εικόνα της Ελλάδας " και άλλες τέτοιες ανοησίες. Τώρα που το κύμα των κινητοποιήσεων έχει εξαπλωθεί σε όλη την Ευρώπη τι έχουν να πούν; Οι Βρετανοί, οι Γάλλοι, οι Ιταλοί και όλοι όσοι αντιστέκονται στη νεοφιλελεύθερη λαίλαπα αμαυρώνουν και αυτοί την εικόνα της χώρας τους κκ Πρετεντέρηδες, Πορτοσάλτηδες κλπ παπάρες;
Στα σπουδαιότερα μνημεία της Ιταλίας όπως το Κολλοσαίο και ο Πύργος της Πίζας οι φοιτητές ανάρτησαν πανό ώστε να διαδώσουν τα αιτήματά των κινητοποιήσεων τους. Δεν τα βεβήλωσαν, δεν τα κατέστρεψαν.  Τα ξαναζωντάνεψαν. Τα ξανα-έκαναν βιτρίνα πολιτισμού και αντίστασης. Γιατί όποιος αντιστέκεται στην υποδούλωση των λαών της Ευρώπης παράγει πολιτισμό. Οι φαύλοι και προσκυνημένοι καιρός είναι  να το βουλώσουν. Οι υπόλοιποι, είναι καιρός να πάρουμε το μέλλον μας στα χέρια μας. 

Πέμπτη 25 Νοεμβρίου 2010

Τα παράσιτα έδρασαν: Τράπεζες, μεγαλοεργοδότες και ΜΜΕ πίσω από το ξεπάστρεμα των κλαδικών

Αναδημοσιεύουμε από την "Ελευθεροτυπία" το αποκαλυπτικό ρεπορταζ του Χρήστου Μέγα που αποδεικνύει ποιοί έφεραν την Τρόικα στη χώρα για να εξυπηρετήθούν τα συμφέροντά τους. Οι νεο-δοσίλογοι είναι πασίγνωστοι. Δεν είναι άλλοι από τα παράσιτα που τόσα χρόνια λυμαίνονταν τον παραγόμενο πλούτο των εργαζόμενων και τώρα εκμεταλλευόμενοι την κρίση ζητούν ανθρωποθυσίες.

Η διάταξη για την υπερίσχυση των επιχειρησιακών συμβάσεων σε κάθε περίπτωση, η διαγραφή του δικαιώματος του εργαζομένου να επιλέγει την ευνοϊκότερη σύμβαση και η μη καταβολή του «συνήθους μισθού» στις επιχειρήσεις που δεν είναι μέλη των εργοδοτικών ενώσεων «επιβλήθηκαν τον Αύγουστο -με την πρώτη αναθεώρηση του Μνημονίου- από τους τραπεζίτες, ορισμένα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης και τις μεγάλες εταιρείες», σύμφωνα με πηγή που μετείχε στις πρόσφατες διαπραγματεύσεις με την τρόικα.

Τετάρτη 24 Νοεμβρίου 2010

Προς ΣΕΒ: Λίγο πιο σεμνά και μετρημένα θα ωφελούσε τη χώρα

Παραθέτουμε ένα ενδιαφέρον άρθρο του κ. Νίκου Κοτζιά  από το epirusgate.blogspot.comγια τους Έλληνες μεγαλο-επιχειρηματίες οι οποίοι δίχως να παράγουν τίποτα (οι περισσότεροι  πλουτίζουν ανακατεύοντας λεφτά) ζητούσαν, και πέτυχαν, την υποδούλωση των εργαζόμενων.

1. Κακοί επιχειρηματίες επιθυμούν απολύσεις
Ο πρόεδρος του ΣΕΒ κήρυξε πόλεμο στη μισθωτή εργασία και στο δημόσιο, ιδιαίτερα στον δημόσιο υπάλληλο. Με ότι τρόπο βρίσκει δηλώνει ότι το ελληνικό δημόσιο παρενοχλεί “το ισχυρό οικονομικό του έργο”. Θα μπορούσε να υποθέσει κανείς ότι τα λέει αυτά διότι ετοιμάζει μεγάλες επενδύσεις. Προγραμματίζει να εισάγει νέες τεχνολογίες στην ελληνική βιομηχανία και άλλες επιχειρήσεις. Σχεδιάζει να ιδρύσει νέα ερευνητικά κέντρα στήριξης της ανάπτυξης της χώρας. Ότι σε λίγο, όλη η Ευρώπη έκθαμβη θα μελετά τα νέα οργανωτικά και αποτελεσματικά σχήματα διεύθυνσης. Όλοι μας πια, θα μαθαίνουμε από τις βαθιές αναλύσεις του για το διεθνές γίγνεσθαι και του πώς πρέπει να δρα η Ελλάδα.
Δυστυχώς για τη χώρα η πλειοψηφία των Ελλήνων μεγάλων επιχειρηματιών, με φωτεινές εξαιρέσεις, δεν έχει κανέναν τέτοιο προσανατολισμό. Το μόνο που γνωρίζουν πολλοί από αυτούς είναι να είναι εισοδηματίες στις πιο διαφορετικές παραλλαγές. Για αυτό και ο ΣΕΒ έπαψε να είναι ακόμα και ως όνομα ο Σύνδεσμος Ελλήνων Βιομηχάνων. Αν... μάλιστα, διατηρούσε την παλιά του μορφή, τότε ο σημερινός πρόεδρος του ΣΕΒ δεν θα ήταν ούτε καν μέλος του.

Δευτέρα 22 Νοεμβρίου 2010

Ο θάνατος του εργαζόμενου

Ο τίτλος της ανάρτησης μπορεί για κάποιους να φαντάζει υπερβολικός, για άλλους (Μ. Ξαφα, Παπαδημητρίου, Πορτοσάλτε κλπ ανθρωποειδή) οπισθοδρομικός για μας όμως αντικατοπτρίζει τον εργασιακό μεσαίωνα ο οποίος συμφωνήθηκε το Μάιο με την υπογραφή στο μνημόνιο και επισημοποιήθηκε σήμερα. Από τις επόμενες μέρες λοιπόν ο εφιάλτης κάθε εργαζόμενου θα γίνει πραγματικότητα. Ατομικές συμβάσεις εργασίας. Η ανατριχίλα στην ανάγνωση της είδησης θα είναι μόνιμη κατά την εφαρμογή της. Ο εργασιακός μεσαίωνας είναι πλέον νομοθετημένος. Η φράση οι εργαζόμενοι στην Ελλάδα πρέπει να αντικατασταθεί από τους σύγχρονους σκλάβους της χώρας. Η βίαιη αυτή μεταβολή στις συνθήκες εργασίας και διαβίωσης των εργαζόμενων της χώρας μπορεί και να τους αφυπνίσει. Δυστυχώς, όμως, θα επιβεβαιωθεί ο ποιητής "Θέλει και οι ζωντανοί να δίνουν το αίμα τους."

Πέμπτη 18 Νοεμβρίου 2010

Στη Βολιβία μείωνουν τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης

Την ώρα που στην Ελλάδα το συνταξιοδοτικό οδεύει προς τους ιδιώτες και τα όρια ηλικίας ανέβηκαν, η κυβέρνηση της Βολιβίας υπό τον Έβο Μοράλες, ανακοίνωσε χθες, Τρίτη, ότι συμφώνησε στις διατάξεις νομοσχεδίου για την εθνικοποίηση του συνταξιοδοτικού συστήματος στη χώρα και την μείωση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης στα 58 έτη.

Τετάρτη 17 Νοεμβρίου 2010

Το επικαιροποιημένο μήνυμα του Πολυτεχνείου

Η αντιιμπεριαλιστική πορεία προς την αμερικάνικη πρεσβεία με την οποία κορυφώθηκε ο εορτασμός της επετείου της εξέγερσης του Πολυτεχνείου ήταν η μεγαλύτερη και η ειρηνικότερη των τελευταίων ετών (όπως όλοι κατάλαβαν από την ελλιπέστατη κάλυψή της από τα μη κατευθυνόμενα ΜΜΕ). Χιλιάδες άνθρωποι κάθε ηλικίας πλημμύρισαν τους δρόμους της Αθήνας διαδηλώνοντας για το ανεκπλήρωτο όραμα των νέων ανθρώπων που πριν 37 χρόνια όρθωσαν το ανάστημά τους στην αμερικανοκίνητη χούντα. Διαδήλωσαν γιατί το μήνυμα της εξέγερσης του Πολυτεχνείου είναι επικαιροποιημένο και φάνηκε ότι εμπνέει ακόμα και σήμερα τους νέους ανθρώπους που δεν έζησαν τα γεγονότα της εποχής. Ας παραδειγματιστούμε από τους ανθρώπους εκείνης της εποχής και ας αντιληφθούμε ότι από τις δύσκολες στιγμές που βιώνουμε μόνο με την οργανωμένη δράση και πάλη του λαού μπορούμε να ξεφύγουμε.

Τρίτη 16 Νοεμβρίου 2010

ΨΩΜΙ - ΠΑΙΔΕΙΑ - ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ

ΟΛΟΙ ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ.

Γράφοντας την αποχή

Η δεύτερη Κυριακή των αυτοδιοικητικών εκλογών έκρυβε εκπλήξεις. Ιδιαίτερα στους δήμους Αθήνας, Θεσσαλονίκης, Πειραιά και Πάτρα έγινε μεγάλη ανατροπή. Δεν είμαστε με την άποψη οτιδήποτε καινούργιο καλύτερο από το προηγούμενο αλλά πιστεύουμε ότι στην προκειμένη περίπτωση ισχύει ότι χειρότερα από τους προηγούμενους δεν γίνεται. Βέβαια, ο "Καλλικράτης" δεν αφήνει πολλά περιθώρια στους νέους τοπικούς άρχοντες. Μάλλον, τα δημαρχεία θα μετατραπούν σε νέες ΔΟΥ. Ας ευχηθούμε καλή επιτυχία στους νεοεκλεγέντες. 
Βέβαια η δεύτερη Κυριακή είχε και πολιτικό μήνυμα. Κυριότερο χαρακτηριστικό ήταν η τεράστια αποχή και ο τρόπος που αντιμετωπίστηκε. Όλοι είχαν να πουν ότι οι πολίτες έδειξαν την απαξίωση τους προς το πολιτικό σύστημα γράφοντας ταυτόχρονα την άποψη τους στα παλαιότερα των υποδημάτων τους. Νομίζουμε ότι όσοι δεν είχαν πεισθεί ότι η αποχή δεν ενοχλεί κανέναν μετά την Κυριακή δεν μπορεί παρά να έχει πεισθεί. Ο Ντομινίκ Στρος-Καν δήλωσε ότι το μήνυμα των εκλογών ήταν ότι οι Έλληνες κατανοήσαμε την αναγκαιότητα του μνημονίου. Ο πρωθυπουργός είπε ότι ο ελληνικός λαός ανανέωσε την εμπιστοσύνη του προς το πρόσωπό του για άλλα 3 χρόνια και ξεκίνησε τα σχέδια για νέα μέτρα που όπως είπε η κα. Παπαρήγα "δεν τα χωρά ανθρώπινος νους". Σίγουρα, όσοι επέλεξαν την αποχή έχουν την ευκαιρία να εκφράσουν την αντίδρασή τους στους δρόμους. Εκεί άλλωστε αναμένεται να κριθεί το μέλλον των κατοίκων αυτής της χώρας. Η 17η Νοέμβρη ε΄ναι η πρώτη ευκαιρία.

Σάββατο 13 Νοεμβρίου 2010

Πράσινο και μαύρο σε φόντο κατακίτρινο

Ανα δημοσιεύουμε από την εφημερίδα Καθημερινή το άρθρο του κ. Π. Παπακωνσταντίνου που αναλύει πολύ εύστοχα την πολιτική τακτική του προέδρου του ΠΑΣΟΚ και του φαιο-πράσινου πολιτικού σχηματισμού που εκπροσωπεί.

Είναι δύσκολο να παρακολουθήσει κανείς τις οβιδιακές μεταμορφώσεις της πολιτικής που ακολουθεί εσχάτως το ηγετικό επιτελείο του Γιώργου Παπανδρέου. Μέχρι τις παραμονές του πρώτου γύρου, επέμενε ότι οι πρώτες εκλογές μετά το Μνημόνιο δεν θα έχουν πολιτικό χαρακτήρα, παρά μόνο θα εκλέξουν τους πιο άξιους να εφαρμόσουν τη μεταρρύθμιση του «Καλλικράτη». Ο στόχος του στρατηγήματος ήταν σαφής: εάν πήγαιναν καλούτσικα οι κυβερνητικοί υποψήφιοι, θα έλεγαν ότι νίκησε το ΠΑΣΟΚ, εάν όχι, ότι νίκησε η Τοπική Αυτοδιοίκηση. Μονά κερδίζει ο Γιώργος, ζυγά κερδίζει ο «Καλλικράτης».

Πέμπτη 11 Νοεμβρίου 2010

Η Ε.Ε. ως Γερμανική Αποικία


Τον Δεκέμβρη θα γίνουν γνωστοί οι ακριβείς όροι της «ελεγχόμενης χρεοκοπίας» που πρότεινε η Γερμανία και αποδέχθηκαν χωρίς αντιρρήσεις οι υπόλοιποι 26 ηγέτες της ΕΕ στην τελευταία σύνοδο κορυφής. Σε κάθε περίπτωση, θα περιλαμβάνουν σκληρή λιτότητα επ’ άπειρον καθώς ο λογαριασμός θα μεταβιβάζεται πριν απ’ οπουδήποτε αλλού, στο λαό της υπερχρεωμένης χώρας.
Ακόμη και οι Φαϊνάνσιαλ Τάιμς τρόμαξαν αξιολογώντας τα συμπεράσματα της συνόδου κορυφής της ΕΕ το διήμερο 28-29 Οκτωβρίου, όπως φάνηκε από σημείωμα της σύνταξής τους την επομένη, που ξεκινούσε με τα ακόλουθα:
«Το αποτέλεσμα της συνόδου της Ευρωπαϊκής Ένωσης αυτή την εβδομάδα ήταν διδακτικό ως μια απόδειξη για το πού βρίσκεται η δύναμη στην Ευρώπη. Οι ίδιοι ηγέτες της ΕΕ που είχαν αρνηθεί επί μήνες την αναθεώρηση της συνθήκης της Λισσαβόνας, την Παρασκευή άλλαξαν τακτική και αποδέχτηκαν μια πρόταση για περιορισμένες μεταβολές. Δεν ήταν δύσκολο να ανακαλυφθεί ο λόγος: Ήταν πρόταση της Γερμανίας.

Τετάρτη 10 Νοεμβρίου 2010

Είναι και... μαρτυριάρηδες!

Του Ν. Μπογιόπουλου-"Ριζοσπάστης"

Τα «φαιοειδή» της ακροδεξιάς είναι χρήσιμα. Στο αστικό πολιτικό σύστημα, εννοείται. Γι' αυτό, άλλωστε, κατασκευάζονται, συντηρούνται και ανάλογα με τις περιστάσεις αξιοποιούνται από την αστική τάξη, που τους γεννά.
Τα «φαιοειδή» είναι χρήσιμα στους κεφαλαιοκράτες διότι, εκτός των άλλων, αναλαμβάνουν να πουν και - σε τραγικές για την ιστορία της ανθρωπότητας περιόδους - αναλαμβάνουν να κάνουν, όλα όσα οι υπόλοιποι πολιτικοί εκπρόσωποι της αστικής τάξης δεν μπορούν, ούτε να πουν ούτε να κάνουν.

Τρίτη 9 Νοεμβρίου 2010

Το πολιτικό αποτύπωμα της κάλπης

Του Σταυρου Λυγερου από την Καθημερινή

Η προχθεσινή μεγάλη αύξηση της αποχής και των λευκών/ακύρων δεν ήταν προϊόν αδιαφορίας, όπως στις ευρωεκλογές. Οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην πρωθυπουργική απειλή για προκήρυξη βουλευτικών εκλογών, η οποία παρεμπόδισε τη λαϊκή δυσαρέσκεια να μετατραπεί σε ψήφο αποδοκιμασίας της κυβερνητικής απειλής. Ενα σημαντικό ποσοστό πολιτών που είχαν την πρόθεση να καταψηφίσουν τους εκλεκτούς του κυβερνώντος κόμματος για να στείλουν μήνυμα διαμαρτυρίας, φοβήθηκαν και τελικώς κατέφυγαν στην αποχή. Η στροφή αυτή στέρησε από ανεξάρτητες υποψηφιότητες, όπως του Γ. Δημαρά στην Αττική, την είσοδο στον δεύτερο γύρο και την εκλογή. Στην πραγματικότητα, η αποχή αντανακλά την πολιτική αντίφαση ενός τμήματος του εκλογικού σώματος ανάμεσα στη διάθεση για ψήφο τιμωρίας και στον φόβο των συνεπειών μιας τέτοιας ψήφου.

Η κάλπη όπως την είδαμε εμείς

Οι εκλογές της Κυριακής αποτελούν κομβικό σημείο στην αλλαγής του πολιτικού σκηνικού της χώρας μας που ξεκίνησε από την εφαρμογή του μνημονίου και είναι άγνωστο πότε θα ολοκληρωθεί. Το ρευστό αυτό πολιτικό σκηνικό αποτυπώθηκε στις κάλπες όπου ο ελληνικός λαός εξέφρασε τη διαμαρτυρία του κυρίως μέσω της αποχής. Φαίνεται προτίμησε να εκφράσει την αντίδραση του προς το μνημόνιο και τη χειροτέρευση των συνθηκών ζωής του απέχοντας από την εκλογική διαδικασία. Βέβαια, η προσπάθεια ερμηνείας εκ μέρους πολλών δημοσιογράφων – εκπροσώπων των2 μεγάλων κομμάτων της πρόθεσης όσων δεν ψηφίσαν είναι το λιγότερο άστοχη και δείχνει την αγωνία των εκπροσώπων του αστικού πολιτικού συστήματος για την επόμενη μέρα. Η σημαντική άνοδος του ΚΚΕ και η εμφάνιση των δυνάμεων της ΑΝΤΑΡΣΥΑ με ποσοστά αξιοπρόσεκτα πανελλαδικά μεγαλώνει την αγωνία τους.

Είναι οι πρώτες εκλογές από τη μεταπολίτευση που φαίνεται η ριζοσπαστικοποίηση ενός σημαντικού τμήματος του ελληνικού λαού. Αντιδρώντας στα αδιέξοδα του μνημονίου πολλοί Έλληνες δεν έπεσαν στην παγίδα συνδυασμών που δήλωναν αντι-μνημονιακοί, δίχως όμως να καταγγέλλουν το μνημόνιο ως προϊόν της πολιτικής της ΕΕ, και επέλεξαν ΚΚΕ και ΑΝΤΑΡΣΥΑ που αποτελούσαν τους μοναδικούς πραγματικά αντιμ-μνημονιακούς συνδυασμούς. Είναι η πρώτη φορά που ένα μεγάλο τμήμα του ελληνικού λαού επιδοκιμάζει τις δυνάμεις που καταγγέλλουν την πολιτική της ΕΕ ως υπεύθυνη των δεινών που βιώνουμε. Είναι η πρώτη φορά που εκφράζεται ένα κύμα επιδοκιμασίας προς τις δυνάμεις που με συνέπεια και κόντρα στο ρεύμα διατήρησαν τις θέσεις τους όταν άλλοι συγγενείς χώροι πατούσαν σε δύο βάρκες. Σίγουρα, το αποτέλεσμα δεν μπορεί να αποτελέσει εφαλτήριο πανηγυρισμών αλλά είναι η πρώτη ένδειξη ότι ο ελληνικός λαός μπορεί να αποκρούσει την επίθεση που δέχεται. Οι επόμενες βουλευτικές, που είναι κοντά, θα επιβεβαιώσουν ή όχι την επλίδα.

Υ.Γ. Σημαντικό εύρημα των εκλογών είναι το 5% των φασιστοειδών της Χρυσής Αυγής στο δήμο Αθηναίων. Φαίνεται ότι ο καπιταλισμός για να σωθεί μπορεί πολύ εύκολα να βγάλει τη δημοκρατική του μάσκα και να δείξει το φασιστικό του πρόσωπο

Παρασκευή 5 Νοεμβρίου 2010

Αντισταθείτε,δεν θα έχουμε πολλές ευκαιρίες ακόμα

Την Κυριακή διεξάγονται οι κρισιμότερες αυτοδιοικητικές εκλογές των τελευταίων 35 ετών. Για πρώτη φορά, στο διάστημα αυτό, οι τοπικές εκλογές είναι δυνατόν να αλλάξουν τελείως την πορεία της χώρας. Η κρισιμότητά τους αυξήθηκε από τη στιγμή που ο φερόμενος ως πρωθυπουργός είπε ότι θα προσφύγει σε εθνικές εκλογές αν ο κόσμος αποδοκιμάσει την πολιτκή που ακολουθεί. Το δίλλημα λοιπόν που έθεσε ο κ. Παπανδρέου κάνει ακόμα πιο επιτακτική την ανάγκη να καταψηφιστεί η κυβέρνηση του μνημονίου, η κυβέρνηση που παρέδωσε τη χώρα στην κυριαρχία του ντόπιου και ξένου κεφαλαίου. Δηλαδή, αν κάποιος ψηφοφορός σκεφτόταν πριν τη δήλωση ΓΑΠ αν θα πρέπει ή όχι να ψηφίσει ΠΑΣΟΚ μετά τη δήλωσή του θα πρέπει να σιγουρεύτηκε ότι δεν πρέπει.
Το έρωτημα που τίθεται, λοιπόν, είναι προς τα που θα πρέπει να οδηγηθεί το εκλογικό σώμα που θέλει να καταψηφίσει την κυβέρνηση. Γνώμη μας είναι ότι μαζί με το ΠΑΣΟΚ απορρίπτονται φυσικά οι Καρατζαφέρηδες και η ΝΔ μιας και η αντιμνημονιακή σημαία που έχει υψώσει ο κ. Σαμαράς δεν πείθει ούτε τους φανατικότερους οπαδούς του κόμματός του. Φυσικά, όταν λέμε ότι απορρίπτουμε το ΠΑΣΟΚ εννοούμε και τους υποψηφίους που είναι ΠΑΣΟΚ από όταν γεννήθηκαν αλλά τώρα πλασάρονται ως ανεξάρτητοι. Δημαράδες, Μητρόπουλοι κλπ σε δήμους και περιφέρειες δεν πρέπει να έχουμε αυταπάτες για το τι είναι. Είναι ΠΑΣΟΚ και το λένε. Η ρητορική τους εναντίον του μνημονίου σκοπό έχει να παραπλανήσει τους ψηφοφόρους, αφού καταγγέλουν το μνημόνιο αλλά όχι την Ε.Ε. που αποτελεί τη μήτρα του μνημονίου. 
Για αυτό θα πρέπει η επιλογή του ελληνικού λαού το βράδυ της Κυριακής να κάνει την  καρέκλα όλων όσων  υποθηκεύουν το μέλλον μας να τρίζει. Θα πρέπει τη Δευτέρα το πρωι το μήνυμα να φτάσει μέχρι τις Βρυξέλλες. Αντισταθείτε δεν μας έχουν μείνει πολλές ευκαιρίες.

Τετάρτη 3 Νοεμβρίου 2010

Προβοκάτσια για να "κλείσουν στόματα"

Αναδημοσιεύουμε από το τελευταίο τεύχος του περιοδικού "ΕΠΙΚΑΙΡΑ" ένα άρθρο του κ. Τρίψα για το πως θα αξιοποιηθεί η τρομοκρατία εναντίον του ελληνικού λαού. Πραγματικά αποκαλυπτικό.



Η ύπαρξη αλλοθρήσκων αλλοδαπών που κινούνται στην παρανομία, που έχουν πρόσβαση σε οπλισμό και που συνθέτουν εγκληματικές ομάδες, προσφέρει το απαιτούμενο άλλοθι για να αναπτυχθεί ένα σχέδιο “άμυνας” με πρωταγωνιστή την ειδική ομάδα “πολέμου πόλης”. Του Σπύρου Τρίψα

Το «φάντασμα» της τρομοκρατίας θα χρησιμοποιήσει ως όχημα η κυβέρνηση, προκειμένου να ενεργοποιήσει ένα νέο κατασταλτικό μηχανισμό για να «κατευνάσει» τη λαϊκή οργή, η οποία αναμένεται να εκδηλωθεί μετά τις τοπικές εκλογές. Οι ελεγχόμενες διαρροές για εκδήλωση τρομοκρατικού χτυπήματος στη χώρα μας, είτε από ισλαμιστές φονταμενταλιστές είτε από τις «γνωστές» ελληνικές τρομοκρατικές ομάδες, καλλιεργούν το έδαφος για να αναπτυχθεί ο σχεδιασμός που προβλέπει «πόλεμο πόλης» στο άμεσο μέλλον. Κι όμως, στη διάθεση των ελληνικών Αρχών υπάρχουν επαρκείς πληροφορίες για τη δράση ακραίων θρησκευτικών οργανώσεων στη χώρα μας αλλά και για το «who is who» των εγχώριων τρομοκρατών, οι οποίες αν αξιοποιούνταν η δράση του μηχανισμού καταστολής θα ήταν εκ των ουκ άνευ.

Δευτέρα 1 Νοεμβρίου 2010

Ελλάδα: Ο δούρειος ίππος

Το σχέδιο για την υλοποίηση των μέτρων που έχουν αποφασιστεί τα τελευταία χρόνια στις συνεδριάσεις των ηγετών της Ε.Ε. βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη. Το σχέδιο δείχνει να έχει ως βασικό πρωταγωνιστή τη χώρα μας η οποία φαίνεται ότι θα αποτελέσει την πηγή του κακού για όλα τους Ευρωπαίους εργαζόμενους.
Η αρχή έγινε με το πρόγραμμα "στήριξης" μέσω του μνημονίου της ελληνικής οικονομίας. Το πακέτο αυτό των 110 δις € παρουσιάστηκε ως πακέτο σωτηρίας της Ελλάδας ενώ στην ουσία αποτελεί πακέτο σωτηρίας των τραπεζών (κυρίως Γερμανικών και Γαλλικών) που έχουν στην κατοχή τους τα ομόλογα της χώρας μας. 
Τις τελευταίες μέρες έχει ξεκινήσει ο δεύτερος κύκλος του δράματος ο οποίος αφορά στην ελεγχόμενη χρεοκοπία της Ελλάδας (ξέρετε τη χρεοκοπία την οποία γλυτώσαμε αποδεχόμενοι το μνημόνιο).
Αφού ολοκληρωθεί η ελεγχόμενη χρεοκοπία της Ελλάδας θα ακολουθήσει ο δημοσιονομικός εκτροχιασμός της Γερμανίας, της Γαλλίας και των υπολοίπων ισχυρών κρατών της Ευρώπης οι λαοί των οποίων φορτώθηκαν το βάρος των 110 δις για να σωθούν οι τραπεζίτες τους. ο δημοσιονομικός αυτός εκτροχιασμός θα αποτελέσει την αφορμή για την εφαρμογή όσων συμφωνήθηκαν την Παρασκευή στο συμβούλιο κορυφής της Ε.Ε. Ουσιαστικά, θα διαλύσει το κοινωνικό κράτος και οποιοδήποτε μέτρο προστασίας των εργαζομένων σε ολόκληρη την Ευρώπη.
Το σχέδιο τους φαίνεται ότι μέχρι σήμερα δεν βρίσκει εμπόδια ας ελπίσουμε ότι η κατάσταση αυτή θα αλλάξει και οι λαοί της Ευρώπης θα υψώσουν τα εμπόδια που απαιτούνται.

Οι μετανάστες, η εγκληματικότητα και το "Gentrification" του κέντρου

Οι συζητήσεις για τις επερχόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές πέρα από το μνημόνιο περιλαμβάνουν και το καυτό θέμα της γκετοποίησης του κέντρου της Αθήνας. Οι σκηνές με την επίθεση εναντίον του κ. Αλαβάνου είναι ενδεικτικές της κατάστασης που επικρατεί σε πολλές γειτονιές της Αθήνας. Οι κάτοικοι των περιοχών αυτών βιώνουν μια πολύ δύσκολη καθημερινότητα, έχοντας να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα που γεννά η εξαθλίωση των στοιβαγμένων, εκεί, μεταναστών.
Το ερώτημα που τίθεται είναι γιατί η πολιτεία επιτρέπει τη διόγκωση του προβλήματος παρατηρώντας αμέτοχη τα όσα συμβαίνουν στο κέντρο της πόλης;