Κυριακή 27 Φεβρουαρίου 2011

Οι «νεοάστεγοι» ένα ακόμη φαινόμενο της οικονομικής κρίσης

Από το www.tvxs.gr

Τουλάχιστον 20.000 εκτιμάται ότι είναι οι άστεγοι στη χώρα μας, με τους μισούς από αυτούς να προσπαθούν να βρουν καταφύγιο στην Αθήνα. Η οικονομική κρίση φαίνεται πως έχει δημιουργήσει μία νέα τάξη αστέγων, τους «νεοάστεγους», άνθρωποι ενός καλού οικονομικού επιπέδου που ξαφνικά βρέθηκαν στους δρόμους.

Όπως αναφέρει στην εφημερίδα «Ελεύθερος Τύπος» η Άντα Αλαμάνου, συντονίστρια του προγράμματος για τους άστεγους και υπεύθυνη του γραφείου Τύπου της μη κυβερνητικής οργάνωσης «Κλίμακα», «δεν μπορούμε να γνωρίζουμε τον ακριβή αριθμό τους, καθώς δεν υπάρχει κάποια θεσμική αναγνώριση στην Ελλάδα». Παράλληλα, σημειώνει ότι ο αριθμός των 20.000 δεν αφορά μόνο όσους κοιμούνται σε παγκάκια αλλά και όσους αντιμετωπίζουν σοβαρά επιστιστικά προβλήματα ή ζουν κάτω από άθλιες συνθήκες.

Μια ιδέα για το ποδόσφαιρο

www.protagon.gr - Γ. Κυφωνίδης

Μεγάλη κουβέντα έχει ανοίξει τις τελευταίες μέρες για τα μέτρα που πρέπει να παρθούν για να σωθεί το ελληνικό ποδόσφαιρο. «Λουκέτο» στο πρωτάθλημα, προσωρινή διακοπή του, αυτοεξορία της χώρας μας από τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις. Η δική μου αλήθεια κρύβεται πίσω από το τελευταίο. Τα συγκοινωνούντα δοχεία «ταμείο Τσάμπιονς Λιγκ-ταμεία ομάδων». Τα εκατομμύρια ευρώ της συμμετοχής στον θεσμό, έχουν εξαγοράσει αξίες, ήθη και όνειρα. Έζησα την πτώση ενός τέτοιου ονείρου στην ΑΕΚ. Η δημιουργία της ομάδας στην αγωνιστική περίοδο 2007-2008 έγινε με «στόχο» την κατάκτηση του πρωταθλήματος. Όχι όμως για την δόξα του πρωταθλητή, αλλά για να γίνει απόσβεση της επένδυσης μέσω του Τσάμπιονς Λιγκ. Βάζουμε τώρα χρήματα για να τα πάρουμε πίσω σε λίγους μήνες. Επένδυση σε χρηματιστήριο. Σε ελληνικό χρηματιστήριο, όμως. Εκεί που η κάθε επένδυση είναι επισφαλής. Εκεί που μπορεί το επιχειρηματικό σου πλάνο να δικαιωθεί, αλλά το αποτέλεσμα να χαθεί για άλλους λόγους.

12 χρόνια τους τρώνε αποζημίωση

Αναδημοσιεύουμε ένα αποκαλυπτικό ρεπορταζ της Κατερίνας Κατή από την Ελευθεροτυπία σχετικά με την αδυναμία που έχουν οι οικογένειες των θυμάτων του σεισμού του 1999 να πάρουν τις αποζημιώσεις που τους έχουν επιδικαστεί, επειδή τους προλαβαίνουν οι τράπεζες και το δημόσιο.

Δώδεκα χρόνια έχουν περάσει από την κατάρρευση -την ώρα του μεγάλου σεισμού τον Σεπτέμβριο του 1999- των «φονικών» κτιρίων, στα ερείπια των οποίων βρήκαν τραγικό θάνατο πολλοί άνθρωποι. Εργαζόμενες μητέρες, που άφησαν πίσω ανήλικα ορφανά, και τόσοι άλλοι, στην πλειονότητά τους βιοπαλαιστές, που έβγαζαν το μεροκάματο σε κτίρια-«φέρετρα».

Δώδεκα χρόνια μετά και συγγενείς των νεκρών της «Ρικομέξ», της Πίνδου και Παπανδρέου στη Φιλαδέλφεια, δεν έχουν σε πολλές περιπτώσεις καταφέρει ακόμα να εισπράξουν τη χρηματική αποζημίωση που τους επιδίκασαν τα δικαστήρια για διατροφές παιδιών και ψυχική οδύνη για τον άδικο χαμό των δικών τους ανθρώπων.

Παρασκευή 25 Φεβρουαρίου 2011

Συμβαίνουν και στην Αμερική...

Πέτρου Παπακωνσταντίνου - Καθημερινή

Ο Πολ Ράιαν δεν πίστευε στα μάτια του: «Είναι σαν να ήρθε το Κάιρο στο Μάντισον», δήλωσε ο συντηρητικός βουλευτής του Ουισκόνσιν, οργισμένος με τους 10.000 διαδηλωτές στην πρωτεύουσα της πολιτείας και την κατάληψη του τοπικού Καπιτωλίου. Οργανωμένες από τα συνδικάτα, οι κινητοποιήσεις εναντίον του Ρεπουμπλικανού κυβερνήτη, Σκοτ Ουόκερ, διαρκούν ήδη δύο εβδομάδες και προκαλούν αντιδιαδηλώσεις του υπερσυντηρητικού Κόμματος του Τσαγιού. Ανάλογες σκηνές εκτυλίσσονται στις γειτονικές πολιτείες Οχάιο και Ιντιάνα, ενώ οι New York Times μιλούν για «πυρκαγιά, που εξαπλώνεται από σφοδρό άνεμο». Κι αν οι παραλληλισμοί με την αραβική εξέγερση εμφανίζονται τραβηγμένοι απ’ τα μαλλιά, οι αναλογίες με τα καθ’ ημάς είναι ισχυρές.

Και δεύτερο, «εσωτερικό» νόμισμα!

www.iskra.gr - Π. Λαφαζάνης

ΟΜΟΛΟΓΙΑ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΗΣ ΧΡΕΟΚΟΠΙΑΣ! 
 
Πρωτοφανής ρύθμιση αλλά αληθινή! Με την παράγραφο 12 του άρθρου 45 του φορολογικού νομοσχεδίου το δημόσιο θα μπορεί και μάλιστα αναδρομικά από την 12.12.2010, «να εξοφλεί «παντός είδους» (!!!) υποχρεώσεις του, σε εθνικό (από πότε υπάρχει εθνικό νόμισμα;) ή αλλοδαπό νόμισμα, προς όλους τους φορείς του δημοσίου ή ιδιωτικού τομέα, με τη σύμφωνη γνώμη τους, με έκδοση κρατικών χρεογράφων, ή εντόκων γραμματίων ή ομολόγων ή άλλων τίτλων δανεισμού (!!!), στο πλαίσιο του εκάστοτε εκτελούμενου προϋπολογισμού»!!! Αυτά γράφονται επί λέξει, στην εν λόγω διάταξη του φορολογικού νομοσχεδίου που κατέθεσε η κυβέρνηση!

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι από δω και μπρος το δημόσιο θα σταματήσει περίπου να πληρώνει μετρητά αλλά θα εκδίδει για την αντίστοιχη εκπλήρωση της υποχρέωσης ομόλογα ή και οποιοδήποτε άλλο τίτλο δανεισμού (ποιους άραγε;)! Το ότι η λήψη ομολόγων για την εξόφληση της υποχρέωσης του δημοσίου, θα χρειάζεται τη «σύμφωνη γνώμη» του παραλήπτη, είναι μάλλον τυπικό γεγονός, αφού το δημόσιο μπορεί κάλλιστα να εκβιάζει, και μάλιστα επιτυχώς, προς αυτήν την κατεύθυνση.

Πέμπτη 24 Φεβρουαρίου 2011

Σημαντική απεργία, μήνυμα για το μέλλον

Κομβικής σημασίας η χθεσινή απεργία όσο και αν θέλουν πολλοί να την υποβαθμίσουν. Μεγαλειώδεις συγκεντρώσεις με πρωτοεμφανιζόμενα κινηματικά χαρακτηριστικά. Κυριότερα είναι ότι έκλεισαν χιλιάδες εμπορικά καταστήματα και ότι μεγάλες συγκεντρώσεις έγιναν σε πολλές επαρχιακές πόλεις της χώρας. Ήταν η πρώτη φορά μετά το Μάιο που μια απεργία είχε τόσο μεγάλη επιτυχία. Έχουν, σήμερα, δημοσιευθεί πολλά άρθρα δημοσιογράφων, από αυτούς που χθες είχαν κρυφτεί σε κάποιο υπόγειο στα οποία γράφουν ότι δεν υπήρχε η επιτυχία που αναμενόταν, ο κόσμος δεν ξεσηκώθηκε κλπ.
Ασφαλώς και η προσπάθεια υποβάθμισης γίνεται εκ του πονηρού. Δεν είναι δυνατόν οι Ταλιμπάν του μνημονίου να στεναχωριούνται που χθες δεν έπεσε η κυβέρνηση. Ωστόσο, πρέπει να αντιληφθούμε, πολύ πιο έντονα μετά τα γεγονότα της Αιγύπτου, ότι το αίτημα να πέσει η κυβέρνηση είναι καιροσκοπικό σε σύντομο χρονικό διάστημα συμφέρον προς το σύστημα. Καιροσκοπικό γιατί οι συσχετισμοί δύναμης στην παρούσα φάση δείχνουν ότι η παρούσα κυβέρνηση θα αντικατασταθεί από μια χειρότερη κυβέρνηση, μάλλον,συνεργασίας. Απαιτείται συνέχεια της προσπάθειας και του αγώνα ώστε όταν έρθει η στιγμή της σύγκρουσης οι δυνάμεις της πλευράς μας να είναι τόσες που θα αφοπλίσουν το χέρι που θα μας σημαδεύει.

Δευτέρα 21 Φεβρουαρίου 2011

Το μεγαλύτερο σκάνδαλο της σύγχρονης Ελλάδας

Ν. Κοτζιά - Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία

Οι λογιστές που μας κυβερνούν έχουν την αίσθηση ότι το Βατοπέδι ήταν «το σκάνδαλο», ενώ το ξεπούλημα 50 δισεκατομμυρίων δημόσιου πλούτου σε περίοδο κρίσης, με χρονοδιάγραμμα αναγκαστικής εκποίησης, θα είναι «εθνικό έργο» αξιοπρέπειας και καλής διακυβέρνησης.

Βέβαια, οι αγοραστές δεν θα έχουν παρά να περιμένουν να τελειώνει ο χρόνος για κάποια από τις επόμενες δόσεις, οπότε η κυβέρνηση θα ξεπουλήσει όσο όσο, μιλώντας για υποχρεωτική εκποίηση διότι «το επιβάλλει ο μονόδρομος». Προκλητικά δε θα μας καλούν να τους πούμε τότε ποιους εναλλακτικούς αγοραστές έχουμε υπόψη μας.

Κυριακή 20 Φεβρουαρίου 2011

Νόαμ Τσόμσκι: θα γίνει εξέγερση στις ΗΠΑ;

Στις κινητοποιήσεις υπέρ των σωματείων και των εργαζομένων στο δημόσιο, που πραγματοποιούνται την τελευταία εβδομάδα στην πολιτεία του Ουισκόνσιν, αναφέρθηκε ο παγκοσμίου φήμης διανοούμενος, Νόαμ Τσόμσκι, σε συνέντευξη του στο «Democracy Now!», τονίζοντας ότι «είναι σαν το ξεκίνημα, ίσως, αυτού που πραγματικά χρειαζόμαστε εδώ: μία εξέγερση της δημοκρατίας». Ακόμα, μίλησε για τη θεοποίηση του Ρήγκαν και την καταστολή των πολιτικών ακτιβιστών με αντιτρομοκρατικούς νόμους και επιδρομές του FBI.

Το σχέδιο νόμου και οι κινητοποιήσεις

Έντονες αντιδράσεις έχει προκαλέσει σχέδιο νόμου που προωθεί ο νεοεκλεγείς ρεπουμπλικανός κυβερνήτης της πολιτείας του Ουισκόνσιν, Σκοτ Ουόκερ και εντάσσεται στο πλαίσιο ενός σχεδίου για την μείωση του τεράστιου πολιτειακού δημοσιονομικού ελλείμματος. Το νομοσχέδιο αυτό καταργεί τις συλλογικές διαπραγματεύσεις στο δημόσιο τομέα για αυξήσεις άνω του πληθωρισμού, αφαιρεί από τα συνδικάτα το δικαίωμα να διαπραγματεύονται την περίθαλψη και τις συντάξεις, και επιτρέπει τις απολύσεις όσων «συλλογικά και οργανωμένα παρακωλύουν την εργασία» ή απουσιάζουν δίχως την έγκριση του εργοδότη, ενώ καταργεί και τα ασφαλιστικά και συνταξιοδοτικά δικαιώματα των συμβασιούχων ορισμένου χρόνου. Οι Δημοκρατικοί πολιτικοί στο Ουισκόνσιν, που μειοψηφούν στην πολιτειακή βουλή, κυριολεκτικά απέδρασαν για να αποτρέψουν το να τεθεί το νομοσχέδιο των Ρεπουμπλικάνων σε ψηφοφορία. Οι 14 Δημοκρατικοί κρύβονται στο γειτονικό Ιλινόι ώστε να αποφύγουν το να τους συλλάβουν αστυνομικοί του Ουισκόνσιν. Στη διαμάχη παρενέβη και ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα, δηλώνοντας ότι το νομοσχέδιο ισοδυναμεί με «επίθεση στα συνδικάτα». Ωστόσο, ο Ομπάμα έχει συμφωνήσει με τους ρεπουμπλικάνους στο θέμα της φορολόγησης και αφετέρου πρόσφατα εισηγήθηκε το πάγωμα των μισθών των ομοσπονδιακών εργατών.

Μόνη λύση η έξοδος από την Ε.Ε.

Αναδημοσιεύουμε από το www.euro2day.gr ένα ενδιαφέρον άρθρο του Αν.Καθηγητής στο Τμήμα Οικονομικών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας κ. Σταύρου Μαυρουδέα.

Οι πρόσφατες αντιπαραθέσεις σχετικά με τις δια στόματος τρόικας εξαγγελίες για ένα κολοσσιαίο πακέτο εκποίησης δημόσιας περιουσίας είναι μία ακόμη ένδειξη του αδιεξόδου της στρατηγικής με την οποία η σημερινή κυβέρνηση αλλά και οι ιθύνοντες κύκλοι του συστήματος δοκιμάζουν να αντιμετωπίσουν την κρίση στη χώρα μας.

Σάββατο 19 Φεβρουαρίου 2011

Οι άρρητες επιδιώξεις του γερμανικού σχεδίου

Π. Παπακωνσταντίνου - Καθημερινή

Οι λεονταρισμοί της ελληνικής κυβέρνησης με την τρόικα παραπέμπουν στον ήρωα του Μπρεχτ, ο οποίος, αν και έχει βουτηχτεί μέχρι τον λαιμό στο βούρκο, πασχίζει να κρατήσει τη χωρίστρα του στη θέση της. Είναι πασιφανές ότι η διαφωνία δεν αφορούσε την ουσία του ζητήματος, αλλά αποκλειστικά το ποιος όφειλε να ανακοινώσει την προαποφασισμένη εκποίηση -κατ’ ευφημισμόν «αξιοποίηση» - της κτηματικής περιουσίας του Δημοσίου σήμερα, του ορυκτού πλούτου και των ενεργειακών πηγών της χώρας αύριο.

Παρασκευή 18 Φεβρουαρίου 2011

Αστική Κοινοβουλευτική Δημοκρατία

Του Ν. Μπογιόπουλου από το σημερινό "Ημεροδρόμο"

1) Τον Μάρτη του 2010 σε εντελώς άσχετο νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών κατατέθηκε μια πολύ «περίεργη» τροπολογία. Με τη συγκεκριμένη τροπολογία και «κατά παρέκκλιση κάθε γενικής ή ειδικής διάταξης», όπως σαφώς τονίζεται, ο πρωθυπουργός παρέχει στον... εαυτό του το δικαίωμα να αναθέτει μελέτες και έργα, να συγκροτεί επιτροπές και ομάδες εργασίας, να καθορίζει τις αμοιβές των μελών τους και κυρίως:
Με την τροπολογία παραχωρείται στον πρωθυπουργό το αποκλειστικό δικαίωμα να αποφασίζει την παράδοση σε αυτές τις επιτροπές κάθε πληροφορίας και κάθε εγγράφου του κράτους, ακόμα κι αν - όπως αναφέρεται στην τροπολογία - αυτό το στοιχείο «χαρακτηρίζεται κρατικό απόρρητο ή εμπιστευτικό»...

Αίγυπτος: εξέγερση για μια χούντα;

Αναδημοσιεύουμε από το Έθνος το άρθρο του Γ. Δελαστίκ ο οποίος αναδεικνύει το αδιέξοδο στο οποίο φαίνεται να οδηγείται το κίνημα στην Αίγυπτο και την ανάγκη κάθε κίνημα να έχει συγκεκριμένο στόχο ώστε να μην είναι εύκολη η ποδηγέτηση του. Ο προβληματισμός αυτός θα μας απασχολήσει ως λαό και εμάς σε, σύντομο, ελπίζουμε χρονικό διάστημα.

Πέρα από την απομάκρυνση του τυράννου Χόσνι Μουμπάρακ από την εξουσία, απολύτως τίποτα άλλο δεν έχει κριθεί στην Αίγυπτο. Το βέβαιο είναι ότι ο πρώτος γύρος της λαϊκής εξέγερσης έληξε, αλλά καθόλου σίγουρο δεν είναι ότι δεν θα υπάρξουν και άλλοι γύροι αναμέτρησης του στρατιωτικού καθεστώτος με διαδηλωτές. Αν πάντως τα πράγματα εξελιχθούν όπως δείχνουν αυτή τη στιγμή, τότε τα κέρδη της εξέγερσης -η ανατροπή του Μουμπάρακ- ενδέχεται να αποδειχθούν εντελώς αναντίστοιχα προς το εύρος, τον παλλαϊκό χαρακτήρα και το μεγαλείο της.

Πέμπτη 17 Φεβρουαρίου 2011

κατάχωση ...

Ναυτίλος - Ελευθεροτυπία
Γιατί όταν αναφέρονται στο μεγαλύτερο μέρος του Τύπου τα ελάχιστα που αναφέρονται για τα συμβαίνοντα στην Κερατέα, ουδόλως συμπαρατίθεται ή σπανίως το όνομα του κ. Μπόμπολα; Η κατασκευή τού εκεί ΧΥΤΑ δεν είναι ενδιαφέροντος κάποιας εκ των εταιρειών του; Ή μήπως το όνομα του κ. Μπόμπολα είναι ταμπού; διότι τοτέμ, να το προσκυνούν ορισμένοι διά της σιωπής τους, είναι...

Με έναν λόγο, το δημόσιο συμφέρον εξυπηρετούν τα ΜΑΤ πολιορκώντας πάνδημη μια κοινότητα, ή το συμφέρον των κρατικοδίαιτων εταιρειών; (χάριν των οποίων συχνά νομοθετούν οι εγγεγραμμένοι πατέρες μας στη Σύγκλητο).

Τετάρτη 16 Φεβρουαρίου 2011

Τόμπολας

Αναδημοσιεύουμε από το pitsirikos.net την αναφορά του σχετικά με την εκπομπή του Λαζόπουλου που ήταν ο πρώτος που έδωσε βήμα μέσω της εκπομπής του στους κατοίκους της Κερατέας οι οποίοι αν και τόσο καιρό βρίσκονται στους δρόμους δεν βρέθηκε κανένα από τα δελτία ειδήσεων να τους φιλοξενήσει. Η φίμωσή τους είναι πρωτοφανής αν συνυπολογίσουμε την έκταση (σε χρόνο και αποφασιστικότητα) του αγώνα τους. Αν και δεν είμαστε ούτε καν τηλεθεατές, πόσο μάλλον θαυμαστές του Λαζόπουλου, αυτή τη φορά οφείλουμε να το συγχαρούμε.

Τράπεζα της Ελλάδας: Ξηλώστε το Δημόσιο, εκποιήστε δημόσια περιουσία, ξεπεράστε το Μνημόνιο

Από το www.aristerovima.gr
Η Έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδος για τη Νομισματική Πολιτική 2010 – 2011, αποτελεί, όπως και οι προηγούμενες, άλλο ένα «πακέτο» κατευθύνσεων που υπερθεματίζουν, και ζητούν την υπέρβαση ακόμα και των κατευθύνσεων των, συνεχώς επικαιροποιούμενων Μνημονίων!

Στο επίκεντρο της Έκθεσης της Τράπεζας της Ελλάδος, που εκδόθηκε σήμερα Τρίτη 15 Φεβρουαρίου και επιδόθηκε στον Πρόεδρο της Βουλής Φίλιππο Πετσάλνικο, κυριαρχούν δύο κατευθύνσεις:

Η πρώτη, έχει να κάνει με το ξήλωμα του δημοσίου τομέα και η δεύτερη έχει να κάνει με την επιτάχυνση των μνημονιακών αναδιαρθρώσεων στο σύνολο της οικονομίας!

Σε ότι αφορά το δημόσιο τομέα, η ΤτΕ, «προτείνει» την εφαρμογή λιτότητας και ξηλώματος κάθε τι του του δημοσίου πέρα ακόμα και αυτή που επιβάλει το Μνημόνιο, με σκοπό το ξεπέρασμα των στόχων του για το 2014!!!

Τρίτη 15 Φεβρουαρίου 2011

Καθάρματα

Διαβάζοντας σήμερα στο ww.tvxs.gr το παρακάτω ρεπορτάζ για τις εταιρίες καθαρισμού και τη συμμετοχή του ΠΑΣΟΚ στην εγκληματική μεταχείριση των εργαζόμενων σε αυτές, θυμήθηκα τις βαρύγδουπες δηλώσεις του Χρυσοχοϊδη ότι θα συλληφθούν οι ηθικοί και φυσικοί αυτουργοί της επίθεσης εναντίον της Κωνσταντίνας Κούνεβα. Την ώρα που έλεγε τα ψέματα αυτά, το κόμμα στο οποίο διετέλεσε και γραμματέας, είχε σύμβαση με εταιρία καθαρισμού που απασχολούσε ανασφάλιστες καθαρίστριες από τις οποίες ο εργοδότης ζητούσε να υπογράψουν ότι παίρνουν 300€ ενώ έπαιρναν 200€ στο χέρι. Και όλα αυτά σε γνώση των στελεχών του ΠΑΣΟΚ. Δηλαδή, οι διώκτες των βασανιστών της Κούνεβα βάζουν πλάτη στο κύκλωμα εκμετάλλευσης των εργαζόμενων στο τομέα καθαρισμού. Επίσης, η κυρά-Λούκα έχει καταναλώσει τόσες πολλές δυνάμεις στις μάχες που δίνει με την τρόικα που δεν προλαβαίνει να ασχοληθεί με το θάνατο ανασφάλιστου εργάτη καθαρισμού στο υπουργείο Εργασίας. Οι τύποι είναι καθάρματα. Αναλυτικά το ρεπορτάζ.....

Δευτέρα 14 Φεβρουαρίου 2011

Αποκαλύφθηκαν

Η θεατρική παράσταση που παρακολουθούμε από την Παρασκευή με αφορμή τη συνέντευξη τύπου της τρόικας και την "οργισμένη" αντίδραση της κυβέρνησης είναι αποκαλυπτική των κυβερνητικών επιλογών. Τι μας είπε ουσιαστικά η κυβέρνηση το Σάββατο στις 2 το πρωί. Μας είπε ότι οι αποφάσεις που παίρνονται αποτελούν δική της ευθύνη και ο ρόλος της τρόικας είναι καθαρά συμβουλευτικός. Δηλαδή τα επιχειρήματα, που δυστυχώς χρησιμοποιεί και ένα τμήμα της αριστεράς, περί κατοχικής κυβέρνησης, περί κυβέρνησης μαριονέτας κλπ ουσιαστικά πάνε περίπατο. Η κυβέρνηση με στόμφο είπε ότι εκείνη είναι υπεύθυνη χάραξης και εφαρμογής του μνημονίου. Η κυβέρνηση του ΓΑΠ και κανένας άλλος δεν επέλεξε την πρωτοφανή αντιλαϊκή επίθεση του τελευταίου χρόνου. Γίνεται ξεκάθαρο πλέον ότι κανείς δεν μας επιβάλλει τα μέτρα και ουδέποτε υπήρξαν οι σκληρές διαπραγματεύσεις που μας λένε οι Πρετεντέρηδες μεταξύ κυβέρνησης και τρόικας. Το θέατρο του Λοβέρδου, το αντάρτικο της Λούκας ήταν απλά και μόνο για να πουλήσει η κυβέρνηση το παραμύθι ότι αναγκάζεται από τους δανειστές να λάβει τα μέτρα ενώ εκείνη κάνει ότι μπορεί για να τα αποτρέψει.
Πέρα από το γεγονός ότι οι εξελίξεις αυτές έριξαν τις μάσκες είχαν ακόμα πιο ουσιώδη χαρακτηριστικά. Το κυριότερο είναι ότι η κυβέρνηση έχει αποφασίσει τις το ξεπούλημα της χώρας (γιατί αποκρατικοποιήσεις ύψους 50 δις μόνο ως ξεπούλημα μπορούν να ορισθούν, ούτε το νερό δεν θα γλιτώσει) και απλά η τρόικα έκανε λάθος να το ανακοινώσει πριν αναλάβουν δράση ο Πρετεντέρης, η Τρέμη, ο Τσίμας, ο Μπάμπης και ο Κώνστας οι οποίοι θα το πλάσαραν στο λαό με το γνωστό Πασοκικό τρόπο. Άρα το ζουμί της υπόθεσης δεν είναι οι λεονταρισμοί του ΓΑΠ (και του Καρατζαφέρη που βγήκε στο βουνό και αυτός) αλλά η είδηση ότι επίκειται ξεπούλημα ολόκληρης της κρατικής περιουσίας.
Δυστυχώς, το σχέδιο της κυβέρνησης για το μετασχηματισμό της χώρας σε κάστρο του νεοφιλελευθερισμού προχωρά ανεμπόδιστο. Οι φωνές που έλεγαν ότι στην Ελλάδα θα εφαρμοστούν όσα εφάρμοσε ο Πινοσέτ στη Χιλή φαίνεται ότι επιβεβαιώνονται.....

Σάββατο 12 Φεβρουαρίου 2011

George Mubarak


Η κυβέρνηση μετατρέπει σε παράβαση του ΚΟΚ την άρνηση πληρωμής διοδίων –για την οποία το πρόστιμο θα ανέρχεται σε 200 ευρώ και θα μπορεί να επιβληθεί αφαίρεση άδειας, διπλώματος και πινακίδων-, ενώ η άρνηση καταβολής κομίστρου στα ΜΜΜ μετατρέπεται σε πλημμέλημα. Η κυβέρνηση έχασε το παιχνίδι – έχασε και την μπάλα.

Η κυβέρνηση ποινικοποίησε το κίνημα των πολιτών κατά της πληρωμής διοδίων, όπως και τους πολίτες που ζητούν φτηνότερα μέσα μαζικής μεταφοράς.

Παρασκευή 11 Φεβρουαρίου 2011

Επαναστάσεις και ψευδαισθήσεις

Πέτρου Παπακωνσταντίνου - Καθημερινή

Δεν υπάρχει πιο χαρακτηριστική εκδήλωση εθελοτυφλίας απέναντι στις εξεγέρσεις που πυρπολούν τις νότιες ακτές της Μεσογείου από τα στερεότυπα περί «επανάστασης του Facebook». Εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι πολιτικά ναρκωμένων, επί δεκαετίες, αραβικών χωρών κατεβαίνουν στους δρόμους, ζητώντας ψωμί, δουλειά και ελευθερία, πυρπολούν τα γραφεία του κυβερνώντος κόμματος και της κρατικής ασφάλειας, θρηνούν εκατοντάδες νεκρούς, αντιμετωπίζουν με απαράμιλλο θάρρος τους πληρωμένους φονιάδες του καθεστώτος, ρίχνουν κυβερνήσεις - και όμως, αυτό που εντυπωσιάζει τον κεντρικό παρουσιαστή του CNN Πιρς Μόργκαν είναι «η χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, όπως το Facebook και το Twitter, η πιο συναρπαστική πλευρά αυτής της επανάστασης»!

Δυστυχώς, έχουν δίκιο

Η συνέντευξη τύπου της τρόικας έδωσε τέλος στις αυταπάτες που έτρεφαν ορισμένοι ότι το μνημόνιο και οι συνέπειες του τελειώνουν το 2012. Οι συνεργάτες της κυβέρνησης του ΓΑΠ είπαν αυτό που όσοι έχουν στοιχειώδη πολιτική σκέψη είχαν αντιληφθεί. Ότι όσο δεν αντιδρούμε η επίθεση εναντίον των εργαζομένων θα οξύνεται. Τα μέλη της τριμερούς επιτροπής οικονομικού ελέγχου της χώρας ανακοίνωσαν σήμερα ότι την επόμενη τριετία θα πρέπει να ξεπουληθεί όλη η δημόσια περιουσία. Η προκλητικότητα τους έφθασε στο σημείο να δεχθούν να απαντήσουν σε ερώτηση για το αν θα πρέπει να πουλήσουμε αρχαιότητες. Αυτό, όμως, που θα πρέπει να μας ανησυχεί ως λαό είναι η δήλωσή τους ότι οι αντιδράσεις που έχουμε εμφανίσει στα μέτρα που έχουν λάβει είναι πιο ήπιες από ότι περίμεναν. Δυστυχώς, έχουν δίκιο......

Πέμπτη 10 Φεβρουαρίου 2011

Καλύτερα δεν μπορούσε να τα γράψει

Αναδημοσιεύουμε από την Ελευθεροτυπία το κείμενο του Στάθη για το δελτίο ειδήσεων του Mega.

Η «πόλις» έχει αρχίσει να κόβεται στα δύο. Μας μιλούν πλέον σαν να είμαστε δούλοι -θέλουν «συμβάσεις μιας ημέρας», «απολύσεις χωρίς αποζημιώσεις», θέλουν τις κόρες μας στο χαρέμι τους, τους γιους μας στη δούλεψή τους, γιουσουφάκια.

Αυτοί που λήστεψαν τη χώρα, αυτοί που έβγαλαν τα λεφτά τους στο εξωτερικό, θέλουν τώρα με εργαλείο την ακροδεξιά κατοχική κυβέρνηση Παπανδρέου να έχουν να διαθέτουν και να κατέχουν ανθρώπους των 500 Ευρώ.

Μας μιλούν με φερέφωνα (όπως άλλοτε με τα κατοχικά μεγάφωνα) τους καθεστωτικούς δημοσιογράφους.

Χούντα (χωρίς υπερβολή)

Η κυβέρνηση έχει χάσει τον έλεγχο. Τις τελευταίες μέρες συντελείται ένα όργιο καταστολής σε ολόκληρη τη χώρα. Η κατάσταση στην Κερατέα παραπέμπει σε εποχές επιβολής στρατιωτικού νόμου. Οι στρατός του ΓΑΠ απειλεί και χτυπά ανθρώπους κάθε ηλικίας. Εισβάλουν σε σπίτια και συμπεριφέρονται σαν βρίσκονται σε κατεχόμενη χώρα. Δείτε και το βίντεο στο τέλος της ανάρτησης.

Στις Σέρρες η Αστυνομική Διεύθυνση εξέδωσε την παρακάτω ανακοίνωση που πραγματικά θυμίζει… άλλες εποχές : «Απαγορεύουμε για λόγους ασφάλειας και διατάραξης της κοινωνικοοικονομικής ζωής α) την κίνηση και στάθμευση γεωργικών οχημάτων κατά το χρονικό διάστημα από 08:00 ώρα της Τετάρτης 09-02-2011 μέχρι 08:00 ώρα της Παρασκευής 11-02-2011 τόσο στην εθνική οδό Λευκώνα - Προμαχώνα όσο και στις παράπλευρους επαρχιακές οδούς, καθώς και β) κάθε δημόσια, υπαίθρια συνάθροιση ή πορεία κατά το ίδιο ως άνω χρονικό διάστημα επι του οδικού δικτύου. Η πραγματοποίηση ή απόπειρα πραγματοποίησης συνάθροισης και πορείας στους ανωτέρω τόπους και χρόνο θα αντιμετωπίζεται με κάθε νόμιμο μέσο, οι δε συμμετέχοντες σε τέτοια εκδήλωση θα διώκονται για παραβίαση των διατάξεων του αρθρου 171 Π.Κ. και άλλων συναφών διατάξεων».

Τετάρτη 9 Φεβρουαρίου 2011

Ερίκ Τουσέν:«Ανοίξτε τα βιβλία του δημόσιου χρέους»

Επανερχόμαστε στο ζήτημα της ανάγκης καθορισμού του επαχθούς χρέους της χώρας και άρνησης πληρωμής αυτού. Έχουμε, ήδη, κάνει μια σχετική ανάρτηση με αφορμή την εκπομπή του Άρη Χατζηστεφάνου στο Infowar του ΣΚΑΙ για το παράδειγμα του Ισημερινού http://papagalizw.blogspot.com/2010/12/blog-post_20.html.

Σήμερα αναδημοσιεύουμε από το περιοδικό "Επίκαιρα" μια πολύ ενδιαφέρουσα συνέντευξη του Έρικ Τουσέν, μέλους της Επιτροπής Λογιστικού Ελέγχου του Ισημερινού.

Στη δημιουργία Επιτροπής Λογιστικού Ελέγχου που θα δώσει τα νομικά και ηθικά επιχειρήματα για την παύση πληρωμών του δημόσιου χρέους καλεί ο διακεκριμένος επιστήμονας και αγωνιστής Ερίκ Τουσέν στη βαρυσήμαντη συνέντευξη που παραχώρησε στα «Επίκαιρα». Ο Ερίκ Τουσέν δεν μιλάει στη βάση υποθέσεων. Έχοντας ενεργή συμμετοχή στην Επιτροπή Λογιστικού Ελέγχου που συγκρότησε ο πρόεδρος του Ισημερινού Ραφαέλ Κορέα πριν από τρία χρόνια, μεταφέρει την πολύτιμη εμπειρία του από τις καθ’ όλα νόμιμες μεθόδους που χρησιμοποίησε ο πρόεδρος του Ισημερινού για να απαλλαγεί από ένα μεγάλο μέρος του δημόσιου χρέους. Μέχρι και τη δευτερογενή αγορά χρησιμοποίησε ο Κορέα με τις κατάλληλες κινήσεις για να μειώσει το δημόσιο χρέος. Υπήρχε όμως πολιτική βούληση, όχι άνευ όρων παράδοση στους ξένους πιστωτές και διαπόμπευση της χώρας, όπως στην Ελλάδα!

Ετοιμάζουν τον στρατό για τις διαδηλώσεις

Στο παρελθόν έχουμε αναφερθεί σε αρκετές αναρτήσεις μας στις μονάδες καταστολής διαδηλώσεων που ετοιμάζει ο ελληνικός στρατός. Έφθασε η ώρα για το οπτικοακουστικό υλικό. Το παρακάτω βίντεο μαγνητοσκοπήθηκε στα πλαίσια της άσκησης «ΚΑΛΛΙΜΑΧΟΣ» που αφορούσε σε παροχή επείγουσας ανθρωπιστικής βοήθειας σε άμαχο πληθυσμό και διεξήχθη στο στρατόπεδο “Κορομηλά” στην Αργυρούπολη Κιλκίς από την 71η Aερομεταφερόμενη Tαξιαρχία. Στην αρχή θα δείτε τα γνωστά γυμνάσια που κάνουν οι φαντάροι. Μετά τα πρώτα 3 λεπτά όμως θα αναρωτηθείτε τι κάνουν τα άρματα μάχης, απέναντι σε διαδηλωτές-κομπάρσους, που υποτίθεται ότι διαδηλώνουν στο κέντρο της πόλης.
Το σκηνικό δεν διαφέρει και πολύ από την πραγματικότητα. Αυτοκίνητα καίγονται, μολότοφ και πέτρες είναι στον αέρα και διαδηλωτές, επιτίθενται κατά των σωμάτων ασφαλείας.

Το ΓΕΕΘΑ έσπευσε να διευκρινίσει ότι πρόκειται για άσκηση που στόχο έχει να φυλά μόνο τον χώρο των στρατοπέδων. Ο εξοπλισμός όμως των φαντάρων και το σκηνικό της άσκησης, μάλλον παραπέμπουν σε διαδήλωση και όχι σε αμιγώς στρατιωτικό σκηνικό. Ο πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς παίρνει μαθήματα από τον Μπεν Αλί και το Μουμπάρακ.

Τρίτη 8 Φεβρουαρίου 2011

Έλα Αλέκο, πόσα;

Το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel σε δημοσίευμα της Κυριακής αναφέρει ότι στα πλαίσια του Φόρουμ του Νταβός το ελληνικό κράτος προχώρησε σε συμφωνία ανταλλαγής φορολογικών πληροφοριών. Βέβαια, το ζουμί της είδησης δεν είναι η συμφωνία αλλά το ποσό που εκτιμάται ότι είναι κατατεθειμένο από Έλληνες πολίτες στην Ελβετία. Κρατηθείτε. 
600,000,000,000 €. Ναι, δεν έχουμε κάνει λάθος στα μηδενικά. Οι Έλληνες πολίτες έχουν 600 δις ευρώ στην Ελβετία. Κατά τα άλλα δεν υπάρχει σάλιο που λέει και ο Λοβέρδος.................
Για τους άπιστους το Link του Spiegel Griechen horten Milliarden in der Schweiz 
και της Καθημερινής που αναδημοσιεύει την είδηση.

Δευτέρα 7 Φεβρουαρίου 2011

Είμαι απολυμένος, φτωχός, μόνος και οργισμένος

Διαβάστε το - Διαδώστε το. Από το "Δρόμο της Αριστεράς"
«Εργάστηκα σκληρά καιρό τώρα σε ένα έργο που ανέλαβαν να φτιάξουν ελληνικές και ξένες εταιρίες. Είπαν πως είναι το πιο σημαντικό έργο για τη Δυτική Ελλάδα. Δούλεψα με το κεφάλι κάτω μέσα στις γαλαρίες χωρίς να βλέπω το φως του ήλιου για 10 ώρες τη μέρα. Αναγκάστηκα να κάνω χίλιες δυο δουλειές για να μην με διώξουν. Έμπαινα με το ζόρι στη γαλαρία πριν ακόμη καθαρίσει η ατμόσφαιρα για να μην με διώξουν. Ανέχθηκα το χλευασμό και τις απειλές για να μην με διώξουν. Ανέχθηκα να τρώω το κολατσιό μου στο πόδι μέσα στην τρύπα για να μην με διώξουν. Φοβόμουν να απεργήσω για να μην με διώξουν.

Χθες έμαθα πως οι τράπεζες που θέλουν να μου πάρουν το σπίτι γιατί καθυστέρησα τις δόσεις του δανείου σταματούν παράνομα να βάζουν λεφτά στο έργο. Έμαθα ακόμη πως οι εταιρίες που φτιάχνουν το έργο βάζουν ψίχουλα και πληρώνονται από τα διόδια. Το κράτος με κάλεσε να πληρώνω διόδια και να μην είμαι τζαμπαζής γιατί αλλιώς θα σταματήσουν τα έργα. Άρχισα να πληρώνω γιατί φοβήθηκα μην σταματήσει το έργο και με διώξουν.

Τα Χριστούγεννα έδιωξαν 30 συναδέλφους μου. Δεν φώναξα γιατί δεν ήμουν μέσα σε αυτούς. Αναγκάστηκαν, είπαν, να τους διώξουν αλλά αν ξαναρχίσει το έργο θα τους προτιμήσουν. Βέβαια ποτέ ως τώρα δεν ξαναπήραν κάποιον πίσω στη δουλειά. Μετά τις απολύσεις έκανα όλο και πιο πολλές δουλειές γιατί φοβόμουν να μην με διώξουν. Περισσότερη κούραση, περισσότερο άγχος και λίγες κουβέντες. Μόνο φήμες για κλείσιμο του έργου και περισσότερες απολύσεις. Έκανα πως δεν άκουγα γιατί φοβόμουν πως θα με απολύσουν και άντε να ξαναβρείς δουλειά.

Σήμερα με απέλυσαν μαζί με άλλους 40 συναδέλφους. Θα μας απολύσουν όλους, είπαν. Επιτέλους μου έφυγε ο φόβος.
Μα νιώθω οργή. Για το κράτος που δεν έκανε τίποτα για να μην απολυθώ. Οργή για τις τράπεζες που σταμάτησαν με το έτσι θέλω να βάζουν τα λεφτά και τώρα θα μου πάρουν το σπίτι. Για τις εταιρίες που φτιάχνουν το έργο τζάμπα και με πετούν στο δρόμο γιατί εκβιάζουν για περισσότερα. Τώρα ήρθε η ώρα να προκαλέσω εγώ τον φόβο. Να σταματήσουν να απολύουν, να ξαναγυρίσουμε όλοι στις δουλειές μας και να τελειώσει ο δρόμος για να μην σκοτώνονται άνθρωποι οδηγώντας. Δεν είμαι μόνος. Είμαστε πολλοί και θα νικήσουμε γιατί έχουμε το δίκιο με το μέρος μας. Τελικά ο φόβος δεν ήταν και ο καλύτερος σύμμαχος».

Ένα από τους 70 απολυμένους της VINCI στο βωμό του κέρδους.
Πρώην φοβισμένος και νυν οργισμένος

Δεν πληρώνω, δεν μασάω

Οι αστικές φυλλάδες της Κυριακής ήταν γεμάτες αναφορές πολυ-διαφημισμένων αρθρογράφων που ανέλυαν, με ευφάνταστο πολλές φορές τρόπο, γιατί πρέπει να πληρώνουμε διόδια και εισιτήρια στα ΜΜΜ. Οι γνωστοί τύποι όπως ο Μπάμπης, ο Πάσχ-ων, ο, κατά τον Γκλέτσο, γελοίος Βασίλης Χιώτης επιχειρηματολογούν εναντίον των κινημάτων των πολιτών που λένε όχι στο χαράτσι και στην ασχροκέρδεια των νταβατζήδων. Οι περισσότεροι που κινούνται σε αυτή τη γραμμή μιλάνε για τζαμπατζήες, τζάμπα μάγκες κλπ. Ωστόσο, σήμερα, φάνηκε το πρώτο αποτέλεσμα των κινητοποιήσεων χιλιάδων ανθρώπων. Νομίζουμε ότι η προσπάθεια αυτών των ανθρώπων δείχνει το δρόμο για το μέλλον αλλά δίνει και ένα μήνυμα ότι δεν πρέπει να μασάμε την τροφή που πλασάρουν οι νταβατζήδες μέσω των εταίρων τους.

Παραθέτουμε από το site της Καθημερινής την είδηση:

Μαγκριώτης: Δραστική μείωση διοδίων σε υπό κατασκευή τμήματα
Σύμφωνα με τον κ. Μαγκριώτη, προς το τέλος της εβδομάδας ολοκληρώνεται και η δεύτερη φάση του διαλόγου με τις κατασκευάστριες κοινοπραξίες και τις τράπεζες και θα απομείνουν μόνο κάποια τεχνικά θέματα.

Δραστική θα είναι η μείωση των διοδίων στα υπό κατασκευή τμήματα των αυτοκινητόδρομων παραχώρησης, δήλωσε ο υφυπουργός Υποδομών, Γιάννης Μαγκριώτης.

Σάββατο 5 Φεβρουαρίου 2011

Ο επιθανάτιος ρόγχος του Μουμπάρακ

Γ. Δελαστίκ - Έθνος

Μέσα στο αίμα του αιγυπτιακού λαού επιδιώκει να βυθιστεί το ειδεχθές καθεστώς του τυράννου Χόσνι Μουμπάρακ, έχοντας την ελπίδα ότι σαν βρικόλακας θα αναγεννηθεί πίνοντας το αίμα των εκατοντάδων και ίσως σύντομα χιλιάδων θυμάτων του. Δεν είναι καθόλου βέβαιο πάντως ότι θα κατορθώσουν να προκαλέσουν εμφύλιο πόλεμο στην Αίγυπτο ο Μουμπάρακ και ο στενός κύκλος των σκληροπυρηνικών στρατηγών, που δικαίως πλέον φοβούνται ότι δεν αποκλείεται ακόμη και να στηθούν στον τοίχο μόλις πέσει το καθεστώς. Να μην τη γλιτώσουν δηλαδή με συμβολικές ποινές φυλάκισης πολυτελείας όπως οι δικτάτορες της χούντας της 21ης Απριλίου 1967.

Η ψεύτικη ενημέρωση και η κατασκευή εικονικής πραγματικότητας

Αναδημοσιεύουμε από το Ριζοσπάστη την αναφορά του στην πρωτοφανή ανάλυση που έγινε στο δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΙ την Πέμπτη σχετικά με το πόσο υψηλοί (ναι καλά διαβάζετε) είναι οι μισθοί στην Ελλάδα. 

Ηταν θέμα χρόνου να το πουν:

Για τα κακά της μοίρας μας φταίνε οι μισθοί. Αυξήθηκαν υπερβολικά τα προηγούμενα χρόνια και πρέπει να επανέλθουν σε «φυσιολογικά» επίπεδα. Κατά τον «Σκάι» μάλιστα «όλοι οι πολιτικοί το έχουν δεχτεί αυτό» (στο δελτίο των 9 το βράδυ). Δεν είναι το μόνο παράδειγμα, που όταν βλέπεις «Σκάι» κινδυνεύεις να πιστέψεις ότι οι άνθρωποι γύρω σου τρελάθηκαν.

Πέμπτη 3 Φεβρουαρίου 2011

Η ανάπτυξη έρχεται.....

Παραθέτουμε στη συνέχεια απο το www.skai.gr την είδηση σύμφωνα με την οποία η εταιρία Louis Hellenic Cruises αφαιρεί την ελληνική σημαία από τα 6 κρουαζιερόπλοια εξαιτίας της άρσης του καμποταζ. Συνέπεια, την απόφασης είναι είτε η απόλυση των 1000 περίπου Ελλήνων ναυτικών που απασχολεί είτε η εξωμείωση των μισθών τους με τους μισθών των ναυτικών από χώρες όπως οι Φιλιππίνες και η Ουκρανία. Αναρωτιόμαστε όλοι αυτοί που το καλοκαίρι έπεσαν σαν τα κοράκια να κατασπαράξουν του ναυτικούς που απέκλειαν το λιμάνι εναντίον της άρσης του καμποτάζ τι έχουν να πουν σε 1000 οικογένειες που μένουν στο δρόμο;  Όπως φαίνεται για μια ακόμη φορά η ανάπτυξη της ναυτιλίας για την οποία τόσο πολύ πασχίζουν οι εκπρόσωποι των εφοπλιστών στα ΜΜΕ (με ναυαρχίδα το συγκρότημα Αλαφούζου) αφορά μόνο στα κέρδη των πλοιοκτητών τα οποία συνδυάζονται με αύξηση της ανεργίας ανάμεσα στους Έλληνες ναυτκούς.

Αναλυτικά η είδηση:

Τετάρτη 2 Φεβρουαρίου 2011

Ψαλίδι στους μισθούς, ο στόχος της Μέρκελ

Αναδημοσιεύουμε από την Ελευθεροτυπία το ρεπορταζ
Από τα κοινωνικά συμβόλαια στους μισθούς ανταγωνιστικότητας. Εκτός από την αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, η Γερμανία φέρεται να προωθεί και πανευρωπαϊκή μείωση μισθών, αποδεσμεύοντας τις αυξήσεις από τον πληθωρισμό.

Τρίτη 1 Φεβρουαρίου 2011

Αίγυπτος











Του Ν. Μπογιόπουλου - "Ριζοσπάστης"

H κατ' έτος οικονομική «βοήθεια» που προσφέρουν οι ΗΠΑ στο καθεστώς Μουμπάρακ ανέρχεται σε 1,5 δισ. δολάρια. Πόσο σημαντική είναι η Αίγυπτος ως πυλώνας εξυπηρέτησης των συμφερόντων των Αμερικανών στη Μέση Ανατολή και στην ευρύτερη περιοχή προκύπτει από το εξής γεγονός: Τα χρήματα που από το αμερικανικό ταμείο διοχετεύονται σε δύο μόνο χώρες, στο Ισραήλ και στην Αίγυπτο, φτάνουν το 20% του ποσού που διαθέτουν παγκοσμίως οι ΗΠΑ για να προωθούν την πολιτική τους.