Σάββατο 31 Δεκεμβρίου 2011

Καλή χρονιά

Ευτυχισμένο και αγωνιστικό 2012.
Εμπρός στο δρόμο που χάραξαν οι χαλυβουργοί.

Η νεολαία στο «σφυρί», ψυχή τε και σώματι

Αναδημοσιεύουμε από τον "Κυριακάτικο Ριζοσπάστη" ένα εξαιρετικό ρεπορτάζ για τις "ευκαιρίες" που έχουν οι φοιτητές στη Μεγάλη Βρετανία προκειμένου να εξοικονομήσουν τα χρήματα που απαιτούνται για τη φοίτηση στα "σπουδαία" πανεπιστήμια τους, τα οποία πολλοί Έλληνες θέλουν να μιμηθούμε. Ας δούμε τι σημαίνει πανεπιστήμιο της αγοράς και ιδιωτικοποίηση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.


Η κατάπτωση του συστήματος: 
Ολο και περισσότεροι νέοι «εργάζονται» στη «βιομηχανία του σεξ» για να πληρώσουν τα δίδακτρα των πανεπιστημίων


«Κάνω στριπτίζ μπροστά σε διαδικτυακές κάμερες για να πληρώνω τις σπουδές μου», θα δηλώσει η 25χρονη Εμα Γκριν και δυστυχώς δεν είναι η μόνη που καταφεύγει στη «βιομηχανία του σεξ» για να μπορέσει να συνεχίσει τις σπουδές της.

Τετάρτη 28 Δεκεμβρίου 2011

Στήνει πολεμικό προγεφύρωμα στον Περσικό Κόλπο

Αποκλειστικό ρεπορτάζ του Ριζοσπάστη

Ζητάει από τους εφοπλιστές να διαθέσουν 24 πλοία για μεταφορά πολεμικών εφοδίων προς «άγνωστη» περιοχή, που φωτογραφίζεται σαν γειτονική στο Ιράν
Σε πολεμική προετοιμασία βρίσκεται η ιμπεριαλιστική πολεμική μηχανή, με την Ελλάδα να αναβαθμίζει ολοένα και περισσότερο τον επικίνδυνο ρόλο της. Οπως προκύπτει από έγγραφο που έχει στη διάθεσή του ο «Ριζοσπάστης», το ΝΑΤΟ ετοιμάζεται για πολεμικές επιχειρήσεις στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής, της Αραβικής Θάλασσας και του Περσικού Κόλπου και για το σκοπό αυτό κίνησε τις διαδικασίες για τη συγκέντρωση εμπορικών πλοίων που θα συμβάλουν στη μεταφορά πολεμικών εφοδίων διά θαλάσσης.
Αυτό προκύπτει από έγγραφο της Ενωσης Ελλήνων Εφοπλιστών (ΕΕΕ) προς τα μέλη της, με ημερομηνία 22/12/2011 και θέμα «Ανάπτυξη δυνάμεων ΝΑΤΟ - Διαθεσιμότητα εμπορικών πλοίων». Πρόκειται, όπως αναφέρεται, για «Ερευνα διαθεσιμότητας εμπορικών πλοίων για επιχειρησιακές ανάγκες» την οποία διεξάγει το ΥΕΘΑ/ΠΟΣΚΕΣΘΑΜ (Πολυεθνικό Συντονιστικό Κέντρο Στρατηγικών Θαλασσίων Μεταφορών) που εδρεύει στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας.

Γερμανία: μισθοί κάτω από... 400 ευρώ!

Γ. Δελαστίκ - Έθνος
Υπάρχει και η άλλη όψη του γερμανικού «οικονομικού θαύματος» της τελευταίας δεκαετίας. Υπάρχουν δηλαδή αυτοί που πλήρωσαν και πληρώνουν το κόστος της «βελτίωσης της ανταγωνιστικότητας» της γερμανικής οικονομίας.
Η αποκάλυψη προκαλεί σοκ σε όποιον αγνοεί την ωμή, σκληρή πραγματικότητα του γερμανικού κόσμου της εργασίας: επτά (!) εκατομμύρια Γερμανοί εργαζόμενοι δουλεύουν επισήμως με μηνιαίες αποδοχές κάτω των... 400 (!!!) ευρώ και μάλιστα χωρίς η απασχόληση αυτή να τους δίνει έστω πρόσβαση στο δημόσιο σύστημα υγείας ή να τους επιτρέπει να λάβουν οποιουδήποτε εξευτελιστικού ύψους σύνταξη όταν γεράσουν!

Δευτέρα 26 Δεκεμβρίου 2011

"Ελληνική Χαλυβουργία": 60 μέρες. Μια μεγάλη απεργία, μια ιστορία (εικονογραφημένη)

Αναδημοσιεύουμε από το http://e-oikodomos.blogspot.com μια εικονογράφηση της μεγαλειώδους απεργίας των Χαλυβουργών. Δείξ΄το και στα παιδιά σας. Καταπληκτικό!!

Μια φορά κι ένα καιρό σε μια πόλη που τη λέγαν Ασπρόπυργο, υπήρχε ένα εργοστάσιο...


...που έφτιαχνε σίδερα, από αυτά που χρησιμοποιούμε στην κατασκευή των σπιτιών μας.

Πέμπτη 22 Δεκεμβρίου 2011

Η Αριστερά στην εξουσία με την Πετρούλα;

Πολλή κουβέντα γίνεται τελευταία για τα ποσοστά της Αριστεράς και για το κατά πόσο ένας ενιαίος εκλογικός σχηματισμός στον οποίο θα συμμετείχαν όλα τα κόμματα που αυτοπροσδιορίζονται ως αριστερά θα μπορούσε να φέρει την αριστερά στην κυβέρνηση. Καθημερινά, δημοσιεύονται δημοσκοπήσεις που δείχνουν ότι το άθροισμα των δυνάμεων του ΚΚΕ, του ΣΥΡΙΖΑ, της ΔΗΑΡΙ, των Οικολόγων και της ΑΝΤΑΡΣΥΑ ξεπερνά το 40%, δίνοντας αφορμή στους δημοσιογράφους να πλάθουν σενάρια, να δημιουργούν αυταπάτες αλλά και να ενοχοποιούν κατά κύριο λόγο το ΚΚΕ που αρνείται μια τέτοια συνεργασία. Μια πολύ καλή απάντηση στο ζήτημα δόθηκε σήμερα μέσα από την εκπομπή "Αποκαλυπτικό Δελτίο". 
Εκεί ήταν καλεσμένος ο κ. Μαλέλης. Για όσους δεν το γνωρίζουν είναι διευθυντής ειδήσεων στο STAR. Ο κ. Μαλέλης, λοιπόν, αποτελεί ιδρυτικό μέλος της Δημοκρατικής Αριστεράς. Ναι, καλά διαβάσατε ο άνθρωπος που έχει μετατρέψει το δελτίο ειδήσεων σε πορνογράφημα αποτελεί ιδρυτικό μέλος της αριστεράς της ευθύνης, όπως λέει και ο Πορτοσάλτε, της αριστεράς της διανόησης, της Αριστεράς του Κουβέλη, του Ψαριανού και της Ρεπούση. 
Με αυτό το κόμμα ζητάνε πολλοί, είτε από άγνοια είτε δόλια, να συνεργαστεί το ΚΚΕ ώστε να αναλάβει την διακυβέρνηση η Αριστερά, όπως λένε. Πράγματι, αν γινόταν μια τέτοια συνεργασία είναι πιθανό να αναλάμβανε τη διακυβέρνηση η αριστερά, όχι ο λαός όμως. Συνεπώς, κανένα αποτέλεσμα. Αντίθετα, πισωγύρισμα αφού ένα μεγάλο κομμάτι του λαού θα πίστευε στις αυταπάτες που καλλιεργούν πολλοί, με πρώτο τον Τσίπρα, περί αριστερής διεξόδου μέσα από εκλογές και μετά από λίγο καιρό θα απογοητευόταν και θα οδηγούνταν στην αγκαλιά της δεξιάς ή/και της ακροδεξιάς. Στόχος, λοιπόν, δεν πρέπει να είναι να αναλάβει την εξουσία η Αριστερά αλλά ο λαός και η εργατική τάξη και αυτό δεν μπορεί να γίνει με το Μαλέλη και τον κάθε Μαλέλη, γιατί αυτοί δεν έχουν καμιά σχέση με την πρωτοπόρα εργατική τάξη. Ο Μαλέλης ζει και πλουτίζει στοχεύοντας στην αποχαύνωση της. Άρα, η κουβέντα περί αριστερής διακυβέρνησης είναι άστοχη γιατί αφενός δεν φέρνει το λαό στην εξουσία αφετέρου απαιτούνται τέτοιου είδους ανατροπές που δεν μπορούν να προκύψουν μέσα από εκλογές. 

ΥΓ. Όσοι πιστεύουν ότι με το Μαλέλη μπορείς να αλλάξεις τα πράγματα, μάλλον βλέπουν, συχνά, όνειρα με την Πετρούλα.

Σάββατο 17 Δεκεμβρίου 2011

Περί Σοσιαλισμού

Παρά τους τόνος λάσπης και συκοφαντίας στο σοσιαλισμό, παρά την άτιμη ιμπεριαλιστική προπαγάνδα εξίσωσής του με το φασισμό, οι λαοί στις χώρες που άρχισε να οικοδομείται και ανατράπηκε, τον υπερασπίζονται.

Σε πρόσφατο άρθρο του γερμανικού περιοδικού «Der Spiegel», αναφέρεται ότι σε δημοσκόπηση που έγινε με αφορμή τη συμπλήρωση 20 χρόνων από την «πτώση του τείχους», το 57% των πρώην Ανατολικογερμανών υπερασπίζονται τη ΛΔΓ.

«Στη Λαϊκή Δημοκρατία της Γερμανίας η ζωή ήταν πιο ευτυχισμένη και καλύτερη από ό,τι στην ενοποιημένη Γερμανία σήμερα», λένε.

«Από τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης προκύπτει ότι η νοσταλγία για την πρώην Ανατολική Γερμανία έχει ριζώσει βαθιά στις καρδιές πολλών πρώην Ανατολικογερμανών, αφού δεν περιορίζεται πλέον στους πιο ηλικιωμένους, που θρηνούν την απώλεια της Λαϊκής Δημοκρατίας της Γερμανίας, αλλά ακόμα και οι νέοι, που δεν είχαν σχεδόν καθόλου εμπειρία από τη ΛΔΓ, έχουν σήμερα θετική άποψη γι' αυτή», γράφει το περιοδικό.


Να τι λένε οι ερωτώμενοι στην έρευνα: «Μετά την επανένωση της Γερμανίας, είδα για πρώτη φορά στη ζωή μου άστεγους, ζητιάνους και φτωχούς ανθρώπους, που φοβούνταν για την επιβίωσή τους». `Η «οι μισθοί πείνας και η εγκληματικότητα στους δρόμους μάς ήταν εντελώς άγνωστα».

Ταυτόχρονα, έρευνα του «Ρουμάνικου Ινστιτούτου Αξιολόγησης και Στρατηγικής», αποκαλύπτει ότι το 61% όσων συμμετείχαν στην έρευνα, δήλωσαν ότι σήμερα ζουν κάτω από πολύ χειρότερες συνθήκες από ό,τι επί σοσιαλισμού. Από τους Ρουμάνους που βλέπουν θετικά τον κομμουνισμό, η πλειοψηφία τους δηλώνει ότι νοσταλγούν τις μέρες που είχαν μια σταθερή δουλειά, κρατική φροντίδα για τη στέγαση, δωρεάν υγειονομική περίθαλψη και επιδότηση για διακοπές στις ακτές της Μαύρης Θάλασσας, αναφέρει η έρευνα.

Η ιστορία επαναλαμβάνεται ως φάρσα

Αναδημοσιεύση από το http://mygranma.wordpress.com

Στη Φλωρεντία, τη Τετάρτη ένα περιφερειακό μέλος της οργάνωσης casa pound, εμφανίστηκε στη duomo με ένα περίστροφο Μάγκνουμ, και αφού πυροβόλησε και σκότωσε ένα Σενεγαλέζο, τραυμάτισε άλλους τρεις εξαφανίστηκε. Η μανία του προφανώς δεν είχε κοπάσει και μετά από δύο ώρες εμφανίστκε ξανά στο mercato centrale όπου δολοφόνησε ακόμα έναν Σενεγαλέζο και αυτοκτόνησε (απ’ότι λένε οι αρχές). Το “περιστατικό” έγινε την ίδια μέρα που στο Βέλγιο κάποιος ψυχοπαθής πέταξε μία χειροβομβίδα σε μια στάση λεωφορείου με αποτέλεσμα να έχουμε 4 νεκρούς.

Τετάρτη 14 Δεκεμβρίου 2011

"Ελληνική Χαλυβουργία" : 44 μέρες απεργία. Μικρές ιστορίες βγαλμένες απ’ τη φωτιά!

Αναδημοσίευση από το http://e-oikodomos.blogspot.com/

44 μέρες πέρασαν απ’ όταν οι εργάτες στον Ασπρόπυργο έσφιξαν τα δόντια και τις καρδιές τους κι αποφάσισαν να μη σκύψουν το κεφάλι. Απ’ όταν χτύπησαν τη γροθιά τους στο μαχαίρι, έσβησαν το καμίνι, και βγήκαν από την πύλη ενωμένοι και αποφασισμένοι. «Θα νικήσουμε» είπαν, «αλλιώς δεν έχει γυρισμό!». Η νίκη θα έρθει δύσκολα και το ξέρουν. Ο αγώνας είναι σκληρός και μακρύς. Οι συνάδελφοί τους στο Βόλο δεν τους ακολούθησαν. Καθοδηγούμενοι από την ξεπουλημένη συνδικαλιστική τους ηγεσία, έσκυψαν το κεφάλι, συμβιβάστηκαν. Αν βρίσκονταν κι αυτοί στον αγώνα, όλοι οι εργάτες μαζί, η νίκη θα ήταν πιο κοντά.

Τρίτη 13 Δεκεμβρίου 2011

Ταξική πάλη κόντρα σε εργοδότες και εργοδοτικούς


Σήμερα, βρεθήκαμε στο πλάι των απεργών του Θριασίου Πεδίου οι οποίοι ένωσαν τη φωνή και τον αγώνα τους με το μεγαλειώδη αγώνα των απεργούς της Χαλυβουργίας Ελλάδος. Οι απεργοί στο Θριάσιο έστειλαν ταξικό μήνυμα εναντίωσης στην τρομοκρατία, στις απολύσεις και στη διάλυση των εργασιακών σχέσεων που προσπαθούν να επιβάλλουν οι εργοδότες στις μεγάλες βιομηχανίες της περιοχής εφαρμόζοντας τα νομοθετήματα της κυβέρνησης. Η σημερινή απεργία είναι εξαιρετικά σημαντική γιατί ήταν απεργία ταξικής ενότητας, αφού οι εργαζόμενοι αντιλαμβανόμενοι ότι ο Μάνεσης, ιδιοκτήτης της Χαλυβουργίας Ελλάδος, λειτουργεί ως λαγός της εργοδοσία, ύψωσαν το ανάστημά τους στέλνοντας στο σύνολο των βιομηχάνων το μήνυμα ότι η επιβολή του εργασιακού μεσαίωνα θα αποκρουστεί στις πύλες των εργοστασίων.
Βέβαια, η σημερινή κινητοποίηση δεν θα γίνει γνωστή ούτε από τα καθεστωτικά ΜΜΕ, ούτε φυσικά θα αναδειχθεί από την ξεπουλημένη, εργοδοτική ηγεσία της ΓΣΕΕ η οποία απέχει χαρακτηριστικά από τον αγώνα των χαλυβουργών. Είναι, τέτοιος ο τρόμος τους βλέποντας ότι οι εργαζόμενοι τους παρακάμπτουν και οργανώνονται από τα κάτω που όχι μόνο δεν έχουν βγάλει μια ανακοίνωση, ακόμα και για τα μάτια του κόσμου, αλλά τολμούν να μιλούν για στημένους αγώνες (!) όπως έκανε ο πρόεδρος της ΟΜΕ-ΟΤΕ  και εξέχον στέλεχος της ΠΑΣΚΕ κ. Κούτρας όταν του ζητήθηκε να συμβάλει σε πρωτοβουλία συγκέντρωσης χρημάτων για τους χαλυβουργούς. Να θυμίσουμε ότι ο κ. Κούτρας ήταν αυτός που πρότεινε και υπέγραψε την επαίσχυντη ΣΣΕ στον ΟΤΕ, η οποία προβλέπει 12% μείωση μισθών.

Ο κ. Κούτρας (με το μπεζ κουστούμι) πίσω από το ΓΑΠ,
σε προεκλογική ομιλία όπου έλεγαν ότι όταν βγει το ΠΑΣΟΚ ο ΟΤΕ θα ξαναγίνει δημόσιος

Η σφαγή των Καλαβρύτων

«Καλάβρυτα - Η εκτέλεση». Εργο του Τάσσου.

Σαν σήμερα, στις 13 Δεκεμβρίου 1943 ημέρα Δευτέρα, πραγματοποιήθηκε μία από τις μεγαλύτερες θηριωδίες στον ελληνικό χώρο κατά τη διάρκεια του Β’ παγκοσμίου Πολέμου με την ολοκληρωτική σφαγή των Καλαβρύτων, από στρατιώτες της γερμανικής 117ης Μεραρχίας Καταδρομών, στο πλαίσιο της επιχείρησης «Καλάβρυτα» (Unternehmen Kalavryta).

Η «Επιχείρηση Καλάβρυτα» αποτελούσε μία τυπική γερμανική επιχείρηση εξιλασμού (Sühnemaßnahmen), σε περιοχές όπου είχε παρατηρηθεί πιο πριν δραστηριοποίηση αντάρτικων ομάδων, ενώ στρεφόταν και κατά του άμαχου πληθυσμού της περιοχής. Η επιχείρηση αυτή υπήρξε μια από τις πιο σκληρές επιχειρήσεις της Βέρμαχτ, όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και στην Ευρώπη γενικότερα. 

Κυριακή 11 Δεκεμβρίου 2011

Αν δεν έχεις 950 € δεν μπορείς να γεννήσεις!!!!!!

Αναδημοσιεύουμε από την Ελευθεροτυπία, μια ανατριχιαστική είδηση που φανερώνει  ότι οι πολιτικές της κυβέρνησης και της Τρόικα, που τόσο πολύ υπερασπίζεται ο λαλίστατος και πολυγραφότατος (την Τετάρτη αρθρογράφησε για θέματα που αφορούν στον Ολυμπιακό) κ. Λοβέρδος, διαλύουν τη δημόσια υγεία.

«Η γέννα δεν είναι προνόμιο για τους πλούσιους, ζητάμε δωρεάν τοκετό, τα λεφτά των τοκοχρεολυσίων να πάνε αμέσως στην υγεία». Με αυτά τα κεντρικά αιτήματα, η «Πρωτοβουλία Γυναικών ενάντια στο χρέος & στα μέτρα λιτότητας» και η «Αδέσμευτη Κίνηση Γυναικών» επιχειρούν να γνωστοποιήσουν σε όλη την ελληνική κοινωνία, τα πρόσφατα περιστατικά άρνησης δημόσιων νοσοκομείων να περιθάλψουν ετοιμόγεννες γυναίκες, επειδή αδυνατούσαν να προκαταβάλουν το ορισθέν αντίτιμο! 

Πρόκειται για περιστατικά που συνέβησαν τον περασμένο μήνα, σε δημόσια νοσοκομεία της Αθήνας, της Θεσσαλονίκης, της Ρόδου και του Ρεθύμνου. Εφαρμόζοντας το μέτρο της "κλειστής ενοποιημένης νοσηλείας" οι υπηρεσίες των νοσοκομείων αυτών αρνήθηκαν να περιθάλψουν εγκυμονούσες γυναίκες που επρόκειτο να γεννήσουν σε λίγες μέρες, διότι δεν είχαν τη δυνατότητα να καταβάλουν το ποσό των 950 ευρώ! Βάσει του τιμοκαταλόγου του Υπουργείου Υγείας, 950 ευρώ κοστίζει ο φυσιολογικός τοκετός και 1500 ευρώ ο τοκετός με καισαρική τομή. Η έγκυος προκαταβάλλει τα χρήματα και μετά γίνεται ο συμψηφισμός με το επίδομα τοκετού, το οποίο όμως είναι αισθητά μικρότερο: 600 ευρώ για τον φυσιολογικό τοκετό και αναλογικά υψηλότερο για την καισαρική.   Όπως είναι φυσικό, οι γυναίκες αντέδρασαν, κατήγγειλαν τα περιστατικά, ενώ στο πλευρό τους κινητοποιήθηκαν οι τοπικές Ενώσεις Νοσοκομειακών Γιατρών, αλλά και η ΕΙΝΑΠ. 

Σάββατο 10 Δεκεμβρίου 2011

Μέτρα - προϊόντα διαστροφής

Αναδημοσιεύουμε από την "Καθημερινή" το ρεπορτάζ που αναφέρεται στις προθέσεις της Τρόικα, άρα και της κυβέρνησης, σχετικά με τις εργασιακές σχέσεις και όσα θα εφαρμοστούν στο επόμενο διάστημα. Η Καθημερινή και γενικότερα ο όμιλος Αλαφούζου ξέρουν ....

Με γεμάτη ατζέντα επί των εργασιακών θεμάτων καταφθάνει τη Δευτέρα, 12 Δεκεμβρίου, στην Αθήνα η τρόικα, όπου και θα ξεκινήσει τις επαφές της με τους υπηρεσιακούς παράγοντες του υπουργείου Εργασίας.
Το πρώτο που θα ρωτήσουν οι ελεγκτές είναι αν ξεκίνησε ο κοινός διάλογος με πρωτοβουλία του υπουργείου ανάμεσα στους κοινωνικούς εταίρους για τα θέματα που έχουν τεθεί στους προηγούμενους ελέγχους. Αυτό προς το παρόν γίνεται σε χωριστές συναντήσεις του υπουργού Εργασίας, καθώς δεν έχει διαμορφωθεί κοινό πλαίσιο συζητήσεων βάσει του οποίου να καθίσουν όλες οι πλευρές στο τραπέζι.
Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, κυρίαρχα θέματα είναι η μείωση του μη μισθολογικού κόστους αλλά και η ακύρωση των αυξήσεων που περιλαμβάνει η τριετής εθνική γενική συλλογική σύμβαση εργασίας που υπογράφηκε το καλοκαίρι του 2010 από τους κοινωνικούς εταίρους.
Το μη μισθολογικό κόστος που θέτει η τρόικα αφορά τις εργοδοτικές εισφορές που καταβάλλονται υπέρ του ΟΕΚ και της Εργατικής Εστίας αλλά και τις ασφαλιστικές εισφορές. Στο πλαίσιο αυτό θα ζητηθεί και άρση των περιορισμών σε προγράμματα που ήδη τρέχουν όπως η αμοιβή νέων έως 25 ετών με το 80% του κατώτατου μισθού. Για να ενταχθεί μια εταιρεία στο σχετικό πρόγραμμα του ΟΑΕΔ θα πρέπει να δεσμευθεί ότι δεν θα κάνει απολύσεις κάτι που έχει ως αποτέλεσμα να μην έχει προχωρήσει το μέτρο.

Λίγη ντροπή ρε

Η παρακάτω είδηση που αναδημοσιεύουμε προκαλεί εκνευρισμό, οργή, αηδία για το ΓΑΠ ενώ αυξάνει και την καχυποψία για τα κινήματα του τύπου "Occupy".

Μύδρους κατά του παγκόσμιου καπιταλιστικού συστήματος εξαπέλυσε ο Γιώργος Παπανδρέου από το Ντέρμπαν της Νότιας Αφρικής στην Σύνοδο του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή. Ο πρώην Πρωθυπουργός σε συνέντευξη του "φόρεσε το σοσιαλιστικό κοστούμι" και υπογράμμισε ότι το διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα υπονομεύει την δημοκρατία. Εξέφρασε την υποστήριξη του "σε πολλούς από τους στόχους" του κινήματος "Occupy" στις ΗΠΑ και ιδιαίτερα στο αίτημα για αναδιανομή όχι μόνο του πλούτου αλλά και της εξουσίας. "Θα πρέπει να ανανεώσουμε τις δημοκρατίες μας", τόνισε ο Γ. Παπανδρέου. Αίσθηση προκάλεσε η απάντηση του στην ερώτηση για τον ρόλο της Goldman Sachs στην ελληνική κρίση. Ο πρώην Πρωθυπουργός είπε ότι το ελληνικό κοινοβούλιο διερευνά τον ρόλο της εταιρείας και "σύντομα ελπίζω ότι θα υπάρξει το πόρισμα". Δεν είναι πάντως σαφές σε τι αναφερόταν ο Γιώργος Παπανδρέου.

Παρακάτω παραθέτουμε το σχετικό video

Παρασκευή 9 Δεκεμβρίου 2011

Κουκουλοφόροι - αστυνομικοί; Μύθος....

Το πιο αποκαλυπτικό video, που έχουμε δει, σχετικά με το θέμα "κουκουλοφόροι αστυνομικοί". Δείτε, ειδικά, μετά το από 4:55 ένα μέρος του, πλήθους τους.....


Τετάρτη 7 Δεκεμβρίου 2011

Σφαγιάζουν εργατικά δικαιώματα με εργαλείο τις «Ενώσεις Προσώπων»

Αναδημοσιεύουμε από το Ριζοσπάστ μια αποκαλυπτική είδηση που αφορά όλους τους εργαζόμενους. Οι εργοδότες με όπλο τη νομοθεσία που επιτρέπει την υπογραφή ειδικών επιχειρησιακών συμβάσεων από Ενώσεις Προσώπων που μπορούν να εκπροσωπούν τους εργαζόμενους μιας εταιρίας, προχωρούν σε σφαγιασμό κάθε εργασιακού δικαιώματος.


Χαρακτηριστικές οι εξελίξεις στον όμιλο γαλακτοβιομηχανίας «Αφοι Σαράντη» (ΟΛΥΜΠΟΣ, ΤΥΡΑΣ, ΡΟΔΟΠΗ ΑΕ), όπου με μια κατασκευασμένη από την εταιρεία «Ενωση Προσώπων» υπογράφουν επιχειρησιακή σύμβαση με μειώσεις μισθών, κατάργηση 8ωρου και χτύπημα των ασφαλιστικών δικαιωμάτων

«Φάμπρικα» στήνουν οι εργοδότες, με σκοπό να χτυπήσουν τις εργατικές κατακτήσεις και δικαιώματα. Αξιοποιώντας το σύνολο της αντεργατικής νομοθεσίας και το «μαύρο μέτωπο» συγκυβέρνησης ΠΑΣΟΚ - ΝΔ - ΛΑ.Ο.Σ. και τρόικας, η εργοδοσία επιτίθεται με σφοδρότητα στους εργάτες. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση της εργοδοσίας στον όμιλο γαλακτοβιομηχανίας «Αφοι Σαράντη», που επέβαλε επιχειρησιακή σύμβαση που προβλέπει μείωση μισθών από 10% έως 40%, τσάκισμα των κλαδικών συλλογικών συμβάσεων, κατάργηση του 8ωρου (μέσα απ' τη συνολική διευθέτηση του χρόνου εργασίας), χτύπημα των ασφαλιστικών δικαιωμάτων καθώς και ένταση της εργοδοτικής επιθετικότητας. Η όλη επίθεση γίνεται με όχημα τη σύσταση Ενωσης Προσώπων, μέσω της οποίας προωθεί την υπογραφή επιχειρησιακής σύμβασης. Η Ενωση Προσώπων συστάθηκε με πρωτοβουλία της εταιρείας και πρωτοστατούν σ' αυτήν δύο κορυφαία στελέχη της.

Δευτέρα 5 Δεκεμβρίου 2011

Μόνο σε άλλο πλανήτη μπορούν πλέον να κυκλοφορήσουν



Τα τύμπανα ηχούν όλο και πιο δυνατά

  • Η Δύση αυξάνει καθημερινά τις κυρώσεις εναντίον του Ιράν με πρόφαση το πυρηνικό του πρόγραμμα. 
  • Μετά την Μεγάλη Βρετανία και η Γαλλία ανακοίνωσε την προληπτική εκκένωση της πρεσβείας της στην Τεχεράνη. 
  • Το ίδιο ετοιμάζονται να κάνουν πολλές χώρες της ΕΕ και του ΝΑΤΟ. 
  • Σήμερα, μάθαμε ότι το Ιράν κατέρριψε μη επανδρομένο κατασκοπευτικό αεροπλάνο των ΗΠΑ.
  • Το Ιράν έχει προειδοποιήσει ότι αν δεχθεί επίθεση θα πλήξει άμεσα πόλεις του Ισραήλ και Αμερικανικές βάσεις.
  • Το Ισραήλ έχει διοργανώσει το τελευταίο διάστημα πολεμικές ασκήσεις με σενάριο την επέμβαση στο Ιράν.Σε αυτές πήραν μέρος και ελληνικές ένοπλες δυνάμεις
  • Η κουβέντα για τα κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου στη λεκάνη της Ανατολικής Μεσογείου είναι πιο έντονη από ποτέ.
  • Η κρίση στην ευρωζώνη βαθαίνει.
  • Οι αντιθέσεις μεταξύ των κυρίαρχων δυνάμεων (Γαλλίας - Γερμανίας) οξύνονται.
  • Η Γερμανία στηριζόμενη στην οικονομική της ισχύ θέτει όρους και κανόνες και η Γαλλία επιδιώκει να το κάνει στηριζόμενη στην στρατιωτική και διπλωματική της ισχύ. 
  • Σκέφτεστε κάτι άλλο από πόλεμο στον οποία θα έχουμε ενεργό ρόλο;

Σάββατο 3 Δεκεμβρίου 2011

Ο αγώνας στη Χαλυβουργία γιγαντώνεται

  • Νέες απολύσεις ανακοίνωσε χτες ο μεγαλοβιομήχανος Μάνεσης. Δεν κάνουμε πίσω διατρανώνουν οι χαλυβουργοί!


Το πόσο αδίστακτα το κεφάλαιο συντρίβει τις ζωές όλο και περισσότερων εργατικών οικογενειών επιβεβαιώνουν οι νέες (16, ανεβάζοντας το σύνολο των απολύσεων σε 50) απολύσεις που ανακοίνωσε χτες ο μεγαλοβιομήχανος Μάνεσης: Από τη μία μεριά η εταιρεία καταγράφει αυξημένα κέρδη κι από την άλλη αυξάνονται οι εργάτες που θέλει να πετάξει στο δρόμο καταδικάζοντας τις οικογένειές τους στην ανέχεια! Την ίδια στιγμή, η εργοδοσία επιχειρεί να χτυπήσει τον παλικαρίσιο αγώνα των χαλυβουργών που στοχοποιώντας την ίδια την πολιτική που υπηρετεί την «ανταγωνιστικότητα» και αναδεικνύοντας την ανεξάντλητη δύναμη της ταξικής ενότητας και αλληλεγγύης μεγαλώνει την ανησυχία συνολικά των μεγαλοεργοδοτών. Επιβεβαιώνεται έτσι, ακόμα μια φορά, η τεράστια σημασία που έχει ο αγώνας των χαλυβουργών για όλη την εργατική τάξη. Τα σχέδια που θέλει να εφαρμόσει ο Μάνεσης είναι μέρος όσων θέλει να επιβάλει γενικά η μεγαλοεργοδοσία για να δουλεύει η εργατιά για ένα κομμάτι ψωμί.
Γι' αυτό και στην αυτιανή μεγάλη Συναυλία Αλληλεγγύης που οργανώνει το σωματείο των χαλυβουργών στις 11 το πρωί μπροστά από το εργοστάσιο στον Ασπρόπυργο καλείται να δώσει μαζικό «παρών» κάθε εργάτης κι εργάτρια, κάθε λαϊκή οικογένεια. Για να ηχήσει ακόμα πιο βροντερά η λαϊκή αλληλεγγύη. Γιατί η ανυπότακτη στάση που επιδεικνύουν οι χαλυβουργοί εδώ και 35 μέρες απέναντι στα σχέδια της εργοδοσίας αφορά όλη την εργατική τάξη.

Πέμπτη 1 Δεκεμβρίου 2011

Οι αγώνες έχουν αποτέλεσμα

Μετά από μια μεγάλη απεργιακή μάχη, οι  εργάτες της ΑΓΝΟ ανάγκασαν την εργοδοσία να επαναπροσλάβει τους απολυμένους συναδέλφους τους.  
Απεναντί τους εκτός από την εργοδοσία βρήκαν και τα ΜΑΤ!



Μεγάλη νίκη πέτυχαν την Τρίτη οι εργάτες της γαλακτοβιομηχανίας «ΑΓΝΟ» στο Κορωπί Αττικής, οι οποίοι μετά από την 24ωρη απεργία τους κατάφεραν την επαναπρόσληψη τεσσάρων απολυμένων συναδέλφων τους. Οι απεργοί, έδωσαν με αυτόν τον τρόπο συντριπτική απάντηση στην εργοδοσία και τους κατασταλτικούς μηχανισμούς της συγκυβέρνησης ΠΑΣΟΚ - ΝΔ - ΛΑ.Ο.Σ.
Συγκεκριμένα, η εργοδοσία της «ΑΓΝΟ» στο Κορωπί προχώρησε τη Δευτέρα αργά το απόγευμα στην απόλυση τριών πρωτοπόρων εργαζομένων - μέσω εξωδίκων - μελών της Εργοστασιακής Επιτροπής του Συνδικάτου στην επιχείρηση. Οι απολύσεις αυτές ήρθαν λίγες μέρες μετά την απόλυση άλλων πέντε εργαζομένων της εταιρείας, γεγονός που δείχνει πως πρόκειται για συνολικό σχεδιασμό της εταιρείας. Από τους 8 απολυμένους, επαναπροσλήφθηκαν οι τρεις εργάτες της Εργοστασιακής Επιτροπής και άλλος ένας που δεν είχε αποδεχτεί την απόλυσή του. Οι υπόλοιποι εργαζόμενοι δεν επιθυμούσαν να επαναπροσληφθούν στην εταιρεία. «Η εταιρεία ξεκίνησε πόλεμο απέναντι στους εργαζόμενους», τόνιζε χτες το πρωί, έξω απ' τις πύλες του εργοστασίου, ο Κώστας Αθανασόπουλος, απολυμένος και πρόεδρος της Εργοστασιακής Επιτροπής κι επισημαίνει πως «οι απολύσεις αυτές ήταν στοχευμένες, γιατί η εργοδοσία δε θέλει το ταξικό συνδικάτο στα πόδια της, να της χαλάει τα σχέδια». Νωρίτερα, στις 10 το βράδυ, όλοι οι εργάτες σύσσωμοι βρέθηκαν έξω απ' την πύλη του εργοστασίου ξεκινώντας την απεργία. Παρά τις προσπάθειες της εργοδοσίας να σπάσει την απεργία, κανείς δεν μπήκε για δουλειά. Ωστόσο, οι εργάτες δεν απάντησαν μόνο στην εργοδοτική επιθετικότητα, αλλά και στην καταστολή των ΜΑΤ. Με παρέμβαση που έγινε μετά από απεργοσπαστικό μηχανισμό που έστησε η εργοδοσία, ο εισαγγελέας ζήτησε να βγουν έξω τα φορτηγά των αντιπροσώπων. Από τις 6 το πρωί, δύο διμοιρίες των ΜΑΤ βρίσκονταν έξω απ' τις πύλες και γύρω στις 8 π.μ. επιχείρησαν να σπάσουν την απεργιακή φρουρά μπροστά απ' την πύλη, σπρώχνοντας τους εργάτες. Μετά από αυτές τις ενέργειες της αστυνομίας, αντιπρόσωποι εργολάβοι - που συμμετέχουν στη μεταφορά των προϊόντων και ως εκείνη τη στιγμή έπαιρναν αποστάσεις από την κινητοποίηση - συντάχθηκαν με τους απεργούς. Ωστόσο, η δυναμική στάση των απεργών είχε σαν αποτέλεσμα όχι μόνο να μη «σπάσει» η απεργία, αλλά και να αποσυρθούν οι δυνάμεις των ΜΑΤ.

ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ ΠΑΝΤΟΥ

Νέος κύκλος αγώνων ξεκίνησε

Η συμμετοχή των εργαζόμενων στη σημερινή απεργιακή κινητοποίηση ήταν κατώτερη των περιστάσεων, όπως είχε διαφανεί και από το κλίμα που επικρατούσε στους χώρους δουλειάς τις τελευταίες μέρες. Μπορούμε να πούμε ότι με την προηγούμενη 48ώρη που οδήγησε σε μια σειρά εξελίξεων όπως η πτώση της κυβέρνησης Παπανδρέου, η άρνηση των αστικών πολιτικών δυνάμεων να διεξαχθούν εκλογές φοβούμενες το αποτέλεσμα και ο τελικός ο διορισμός της κυβέρνησης Παπαδήμου έκλεισε ένας κύκλος. Σήμερα, μάλλον, ανοίξε, δειλά, ένας νέος ο οποίος όταν κλείσει θα πρέπει να έχει επιφέρει ανατροπές προς το συμφέρον των εργαζόμενων. Οι απεργοί - χαλυβουργοί που ηγούνταν της πορείας του ΠΑΜΕ δείχνουν το δρόμο.

ΥΓ Οι "επαναστάτες" που στις 20/10 επιτέθηκαν στο ΠΑΜΕ με στόχο να μπουν στη Βουλή, γιατί σήμερα δεν μπήκαν;