Τρίτη 28 Φεβρουαρίου 2012

Πίσω Ρουφιάνοι! (Να διαδωθεί παντού.Οι χαλυβουργοί χρειάζονται τη συμπαράσταση όλων μας )

Από το Χάρη εργαζόμενο στη Χαλυβουργία (http://mygranma.wordpress.com):

Σήμερα η εργοδοσία εδειξε για άλλη μια φορά το άθλιο πρόσωπό της. Εβαλε την GREEN STEEL θυγατρική να σπάσει την απεργία αλλα τελικά θα σπάσει τα μούτρα της. 3 συναδελφοι στράφηκαν εναντίον του σωματείου στελνοντας εξωδικα με την αιτιολογία οτι οι ΓΕΝΙΚΕΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΕΙΣ είναι ακυρες διότι δεν γίνεται η ψηφοφορία με κάλπη. Το καταστατικό του σωματείου γράφει οτι οι ψηφοφορίες γινονται είτε με κάλπη ειτε με ανάταση χειρός. Επισης υπάρχει ενταλμα σύλληψης του προέδρου του σωματείου και του γραμματέα και περιμενουμε να ερθει η αστυνομία να κάνει το εργο των αφεντικών τους. Στην συνάντηση του σωματεόυ σήμερα με τον υπουργό έπεσε ενα χαρτί το οποίο λέει οτι ο κος ΜΑΝΕΣΗΣ εχει πάρει άδεια να ξεκινήσει την δημιουργία λιμανιού απέναντι απο το εργοστάσιο. Στα χαρτιά λέει οτι αυτή τη στιγμή δουλευουν 420 άτομα 24 ώρες 365 μερες το χρόνο.Ο υπουργός “εκπληκτος”(χαχαχαχα) δήλωσε άγνοια και οτι θα ενημερωθεί περί του θέματος και θα συναντηθεί με τον ΜΑΝΕΣΗ την πεμπτη.Αυτό το εχουμε ξανακουσει τον τελευταιο μηνα αλλες 2 φορές. Αυριο θα παμε ολοι στην κηφησια με αρκετο κοσμο απο ολη την εργατικη ταξη. Θα στησουμε αντισκηνα εκει.(αν δεν εχουμε παρατραγουδα στην πυλη). ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΣΥΣΠΕΙΡΩΘΟΥΜΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ! ΠΙΟ ΜΑΖΙΚΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΣΤΗΝ ΠΥΛΗ ΚΑΙ ΟΠΟΥ ΑΛΛΟΥ ΧΡΕΙΑΣΤΕΙ! Ο ΜΑΝΕΣΗΣ ΚΛΙΜΑΚΩΝΕΙ ΤΗΝ ΕΠΙΘΕΣΗ ΓΙΑΤΙ ΚΑΙΓΕΤΑΙ. ΤΟ ΙΔΙΟ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΚΑΙ ΕΜΕΙΣ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΠΕΡΑΣΕΙ ΤΟ ΔΙΚΟ ΤΟΥ ΚΑΙ ΔΩΣΕΙ ΧΑΡΑ ΚΑΙ ΣΤΑ ΤΣΙΡΑΚΙΑ ΤΟΥ.

ΝΔ ή τανκς

Η σημερινή μέρα είναι ιδιαίτερα σημαντική για τις πολιτικές εξελίξεις. Είναι σημαντική γιατί ψηφίστηκε ο εφαρμοστικός νόμος διάλυσης κάθε έννοιας εργατικού δικαίου, κατάργησης των συλλογικών συμβάσεων και καταβαράθρωσης των μισθών. Είναι, όμως, σημαντική και γιατί έδειξε την κατεύθυνση που επιθυμούν οι πραγματικοί κυβερνώντες να ακολουθήσουν οι πολιτικές εξελίξεις. Η "αποκάλυψη" ότι το 1.000.000 € ήταν τελικά 1.000.000 $ που άνηκαν στο σύζυγο της Ντόρας αποδεικνύει ότι έχει ξεκινήσει, με την προσχώρηση Μπουμπούκου και Βορίδη στη ΝΔ, και θα ενταθεί στη συνέχεια, η προσπάθεια ενίσχυσης της ΝΔ με κάθε τρόπο. Ουσιαστικά, διαλύουν τα υπόλοιπα δεξιά κομμάτια ώστε να μπορέσει η ΝΔ να πάρει το υψηλότερο δυνατό ποσοστό που αν δεν δώσει αυτοδύναμη κυβέρνηση να δώσει μια ισχυρή συγκυβέρνηση με το ΠΑΣΟΚ. Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται και η σημερινή κατά μέτωπο επίθεση του Σαμαρά προς την αριστερά από βήματος της Βουλής. Να επισημάνουμε ότι για την ομιλία Σαμαρά η ΝΕΤ διέκοψε το πρόγραμμά της ενώ την ομιλία Βενιζέλου που ακολούθησε δεν τη μετέδωσε.
Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται και η χθεσινή δήλωση του Γίουνκερ ότι αν μετά τις εκλογές δεν ελέγχεται η εξουσία από ΝΔ ή/και ΠΑΣΟΚ δεν θα συνεχιστεί το χρηματοδοτικό πρόγραμμα των δανειστών της χώρας. Βλέπουμε, δηλαδή, ότι οι αποφάσεις για το πολιτικό σκηνικό της επόμενης μέρας έχουν σε πρώτο πλάνο τη Νέα Δημοκρατία η οποία θα ενισχυθεί με κάθε τρόπο. Μην κάνει σε κανένα εντύπωση αν στις επόμενες εκλογές δεν υπάρχει ούτε ΛΑΟΣ, ούτε ΔΗΣΥ ,ούτε Καμμένος ούτε τίποτα.
Άρα, όσο θα βαδίζουμε προς τις εκλογές, όταν αυτές γίνουν, ολοένα και θα ακούμε το ΝΔ ή χρεωκοπία, ΝΔ ή πείνα, ΝΔ ή δείψα, ΝΔ ή τανκς.

H γαλλική Air Mediterranee απολύει υπαλλήλους της, πιλότους και αεροσυνοδούς, και τους προτείνει επαναπρόσληψη στην θυγατρική της στην Ελλάδα με… ελληνικό μισθό


Χτες διάβασα αυτή την πολύ ενδιαφέρουσα είδηση: «Σύμφωνα με την εφημερίδα Le Parisien, η γαλλική Air Mediterranee απολύει υπαλλήλους της, πιλότους και αεροσυνοδούς, και τους προτείνει επαναπρόσληψη στην θυγατρική της στην Ελλάδα με… ελληνικό μισθό, αν και θα εξακολουθήσουν να πραγματοποιούν τα ίδια δρομολόγια στη Γαλλία! Δηλαδή ουσιαστικά θα εργάζονται στη Γαλλία, με μισθό ελληνικό και ιδιαίτερα μειωμένο… Οι αποδοχές έτσι ενός πιλότου από 6.000 ευρώ θα μειωθούν σε 3.700 ευρώ, ενώ των αεροσυνοδών των οποίων ο βασικός μισθός είναι γύρω στα 1.300 θα φτάσει τα 900 ευρώ. Δηλαδή μειώσεις 30% περίπου!». Την διάβασα εδώ.

Οι εφιάλτες ενός δημοσκόπου

Αναδημοσιεύουμε από το 2ο απεργιακό φύλλο των εργαζομένων της Ελευθεροτυπίας το άρθρο του ζωγράφου Τάσου Παυλόπουλου που απαντά στον κ. Γεράκη ο οποίος από την εκπομπή "Mega Σαββατοκύριακο" στις 18/2, πήρε μέρος στο άθλιο παιχνίδι της τρομοκράτησης του λαού. Πραγματικά αποκαλυπτικό και εξαιρετικά ενδιαφέρον.

Αλήθειες και ψέματα για τα «δελτία» στην Πολωνία

Στην εκπομπή των Χασαπόπουλου και Αναγνωστάκη «Mega Σαββατοκύριακο», στις 18/2/2012, έγινε συζήτηση με τον γνωστό αναλυτή Θωμά Γεράκη τnς εταιρείας MARC για τα αποτελέσματα δημοσκόπησης αναφορικά με τις γνώμες των Ελλήνων απέναντι στο μνημόνιο.

Ο κ. Γεράκnς, για να διευκολύνει την πλάστιγγα να γείρει προς το μέρος των απόψεών του, αναφέρθηκε σε προσωπικές του «μελοδραματικές» εμπειρίες: «Εχω ζήσει μια πτώχευση και δεν θέλω να ξαναζήσω δεύτερη. Ήμουν φοιτητής στην Πολωνία επί Γιαρουζέλσκι και εχω μια κόρη ενός χρόνου.

Τα ράφια στο σουπερμάρκετ ήταν άδεια. Τα τρόφιμα ήταν με δελτίο. Οι ουρές ήταν ατελείωτες. Βλέπω ακόμη εφιάλτες! Δεν είχα να ταίσω το παιδί μου και πήγαινα στην εκκλησία με την αγωνία πως, σαν ξένος και ορθόδοξος, θα μου έλεγαν να πάω να φάω στη χώρα μου. Αν δεν το έχετε ζήσει δεν θα με πιστέψετε!»

Εγώ θα σε «πιστέψω», Θωμά Γεράκη. Γιατί ήμουν κι’ εγώ εκεί, όπως ξέρεις, φοιτητής με κόρη. Eiπες όμως τις μισές αλήθειες και πολλά ψέματα. Δημιούργησες έτσι μια συγκινητική, αλλά τελείως πλαστή, εικόνα στους συνομιλητές σου δημοσιογράφους και στους τηλεθεατές, Εικόνα κλάψας και τρόμου! Για να τους πείσεις για «κάτι» που σε συμφέρει. Με πονηρό σκοπό. Τρέμεις στην ιδέα πως, αν πτωχεύσουμε, τι θα απογίνουν οι εταιρείες δημοσκοπήσεων; Aς κοιμηθείς όπως έστρωσες, όμως, να ξέρεις, οι εφιάλτες σου δεν μας αφορούν.

Δευτέρα 27 Φεβρουαρίου 2012

Για όσους λένε ότι δεν ήξεραν

Αναδημοσιεύουμε από τον Κυριακάτικο Ριζοσπάστη ένα κομμάτι της αναδρομής που έκανε η εφημερίδα στις αποφάσεις της Ε.Ε. τα τελευταία 20 χρόνια. Στην αναδρομή αυτή φαίνεται ξεκάθαρα πως τα μέτρα που λαμβάνονται με αφορμή την κρίση ήταν προαποφασισμένα. Αξίζει τον κόπο να το διαβάσετε

Κλιμάκωση της επίθεσης μετά το '90
 
Χαρακτηριστικότερη όλων είναι η «Στρατηγική της Λισαβόνα», που αποφασίστηκε στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ τον Μάρτη του 2000 και είχε στόχο να γίνει το ευρωπαϊκό κεφάλαιο ανταγωνιστικότερο του αμερικάνικου μέσα σε μια δεκαετία, μέχρι το 2010.
Πάντως, η στρατηγική της Λισαβόνα έβαζε επιτακτικά το ζήτημα της λήψης διαρθρωτικών μέτρων που εντείνουν την εκμετάλλευση, όπως: Κατάργηση συλλογικών συμβάσεων, μείωση μισθών, αύξηση ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, μειώσεις συντάξεων, μείωση χρόνου και ύψους επιδόματος ανεργίας, κατάργηση του σταθερού ημερήσιου χρόνου εργασίας, προώθηση μερικής και ελαστικής απασχόλησης, καθώς και γοργή εφαρμογή ιδιωτικοποιήσεων κρατικών επιχειρήσεων καθώς και εμπορευματοποίηση Υγείας, Παιδείας κ.λπ. «Απ' τη Λισαβόνα αρχίζει ο δρόμος για το ...Μεσαίωνα» σχολίαζε το ρεπορτάζ του «Ριζοσπάστη» στις 23/3/2000, μέρα έναρξης της Συνόδου Κορυφής.

Άστεγα 1,6 εκ. παιδιά στις ΗΠΑ...

Ραγδαία αύξηση του αριθμού των άστεγων παιδιών στις ΗΠΑ, καταγράφει η έκθεση του Εθνικού Κέντρου για τις άστεγες οικογένειες. Ο αριθμός των παιδιών που θεωρούνται άστεγα στις Ηνωμένες Πολιτείες, τα οποία ζούσαν το 2010 σε προσωρινά καταλύματα (καταυλισμοί, αυτοκίνητα, πάρκα, εγκαταλειμμένα κτίρια) έχει αυξηθεί κατά 38% τα τελευταία τέσσερα χρόνια.
Πλέον αγγίζει τα 1,6 εκατομμύρια, σύμφωνα με έκθεση του Εθνικού Κέντρου για τις άστεγες οικογένειες. Η οργάνωση κάνει έκκληση για άμεση αντιμετώπιση του προβλήματος αυτού που πλήττει σήμερα ένα παιδί στα 45.
Ένα στα δυο άστεγα παιδιά κατοικούν σε έξι νοτιοανατολικές πολιτείες των ΗΠΑ, όπως η Τζόρτζια και η Αλαμπάμα και σε δυτικές, όπως η Καλιφόρνια.
Το 42% των παιδιών αυτών είναι μικρότερα των έξι χρόνων και το ένα τρίτο εξαρτάται μόνο από τις μητέρες τους που πάσχουν από χρόνια νοσήματα. Τα παιδιά αυτά είναι εκτεθειμένα στην πείνα, στην έλλειψη σχολικής εκπαίδευσης, στο άγχος και τις ασθένειες και το μέλλον τους είναι αμφίβολο, επισημαίνεται στην έκθεση.
«Ο κίνδυνος για ένα παιδί να μείνει χωρίς στέγη είναι μεγαλύτερος εξαιτίας της οικονομικής κρίσης, αν και τα τελευταία τέσσερα χρόνια έχουν αυξηθεί κατά 15.000 οι διαθέσιμες κατοικίες» επισημαίνεται στην έκθεση.

Κυριακή 26 Φεβρουαρίου 2012

ΓΕΡΜΑΝΙΑ : Τζογάροντας τη ζωή και το θάνατο ηλικιωμένων

Χωρίς σχόλια......
Η καπιταλιστική βαρβαρότητα σε όλο της το μεγαλείο. Κέρδος ακόμη και από το προσδόκιμο ζωής ηλικιωμένων ανθρώπων επιδίωκε η γερμανική τράπεζα Deutsche Bank, που το 2007 κατέληξε στη δημιουργία του... προϊόντος «Kompass Life 3». Ενός τύπου «ομολόγου θανάτου», από το οποίο ανέμενε μεγάλα κέρδη, «τζογάροντας» στο θάνατο και ειδικά τον πρόωρο θάνατο ηλικιωμένων ανθρώπων.
Πρόκειται για ένα «σύνθετο» επενδυτικό προϊόν, όπως πληροφορεί η γερμανική τράπεζα, όπου αποδόσεις του συγκεκριμένου επενδυτικού χαρτοφυλακίου εξαρτώνται από το προσδόκιμο ζωής μιας ομάδας 500 ατόμων που δηλώνουν εθελοντικά τη συμμετοχή τους στο πρόγραμμα και είναι ηλικίας από 70 έως 90 ετών από τις ΗΠΑ (εκεί ήδη «μεσουρανεί» το πρόγραμμα). 

Σάββατο 25 Φεβρουαρίου 2012

ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΚΑΙ «ΙΔΙΩΤΙΚΟΙ ΣΤΡΑΤΟΙ» :Στήνεται διεθνής μηχανισμός καταστολής των λαών.

Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ από το Ριζοσπάστη.

Ασκήσεις του Ελληνικού Στρατού για αντιμετώπιση «απειλών» σε αστικό περιβάλλον και στρατολόγηση μέσω «σεμιναρίου» παραστρατιωτικών για βρώμικες αποστολές εκτός, αλλά και εντός των χωρών του ΝΑΤΟ
Από παλιότερη άσκηση
των Ειδικών Δυνάμεων
σε κατοικημένες περιοχές
στη Νέα Πέραμο
Επιτείνεται και στην Ελλάδα η οικοδόμηση ενός κατασταλτικού πλαισίου από στρατιωτικές και παραστρατιωτικές δυνάμεις, στη βάση των κατευθύνσεων του ΝΑΤΟικού δόγματος περί αντιμετώπισης των «ασύμμετρων απειλών» και με αντικειμενικό σκοπό τη στοχοποίηση των λαών και των κινημάτων τους, εντός και εκτός των χωρών μελών του, για θωράκιση του αστικού συστήματος και της δικτατορίας των μονοπωλίων.

Παρασκευή 24 Φεβρουαρίου 2012

Λιγότερη υγεία για να "σωθούμε"

Ρεπορτάζ για τις περικοπές στην δημόσια υγεία από το Ριζοσπάστη. 

Οι ασθενείς κατευθύνονται στον ιδιωτικό τομέα καταβάλλοντας άγρια χαράτσια ενώ δεν γίνονται σοβαρές εξετάσεις, όπως οι αντικαρκινικοί δείκτες Στο ένα μετά το άλλο μπαίνει λουκέτο στα μικροβιολογικά εργαστήρια του ΙΚΑ και οι ασθενείς που έχουν ανάγκη από επείγουσες και σοβαρές εξετάσεις αναγκάζονται να απευθυνθούν στον ιδιωτικό τομέα πληρώνοντας το χαράτσι της συμμετοχής 15% ή και ολόκληρης της συμμετοχής των εξετάσεων εκείνων που δεν έχουν κοστολογηθεί με δημόσιο τιμολόγιο. 

Τα είπαν μόνοι τους

Παραθέτουμε στη συνέχεια 2 βίντεο από τη συζήτηση για το μνημόνιο που έγινε στην επιτροπή της βουλής. Βλέποντας αυτά τα βίντεο καταλαβαίνει κανείς γιατί δεν έγινε συζήτηση στην ολομέλεια. Στο πρώτο βίντεο είναι ο Βαγγέλης Παπαχρήστος (ανεξάρτητος βουλευτής ο οποίος διεγράφη από την ΚΟ του ΠΑΣΟΚ μετά την απόφασή του να μην ψηφίσει το μεσοπρόθεσμο. Το μνημόνιο 1 το ψήφισε). Στο δεύτερο βίντεο, που είναι και πιο αποκαλυπτικό, μιλά η κα. Έλενα Παναρίτη. Βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, (ψήφισε και το μνημόνιο 2 άβυσσος η ψυχής της). Στενή συνεργάτιδα του ΓΑΠ, πρωην στέλεχος της Παγκόσμια Τράπεζας. Γενικά παιδί των αγορών.Ακούστε τι λέει.



Πέμπτη 23 Φεβρουαρίου 2012

Για όσους ακόμα έχουν αυταπάτες

Αναδημοσιεύουμε από ΤΑ ΝΕΑ την είδηση που αφορά στις διευκρινήσεις που έδωσε το υπουργείο εργασίας για τις αλλαγές που επίκεινται στους μισθούς του ιδιωτικού τομέα με βάση το νέο μνημόνιο. Το δημοσιεύουμε επειδή υπάρχουν κάποιοι που ακόμα πιστεύουν ότι δεν θα ισχύσουν τα μέτρα για αυτούς.

Προς την οριστική κατάργησή τους οδεύουν και οι κλαδικές συμβάσεις εργασίας, ενώ η «μερική διατήρηση» της μετενέργειας επιφέρει μειώσεις μισθών που ενδέχεται να ξεπεράσουν ακόμη και το 40%.

Το μνημόνιο προβλέπει την λήξη των κλαδικών συμβάσεων το αργότερο σε ένα έτος από την ψήφισή του. Η μετενέργεια των κλαδικών συμβάσεων περιορίζεται στους τρεις από τους έξι μήνες. Πέραν του χρονικού περιορισμού, δράση της μετενέργειας των κλαδικών συμβάσεων  στις ατομικές συμβάσεις αφορά - πλέον – συγκεκριμένες αμοιβές.

Μετά την πάροδο των τριών μηνών της μετενέργειας, οι αμοιβές των εργαζομένων επανέρχονται στον βασικό μισθό και διατηρούν μόνο – όπου υπάρχουν – τα εξής τέσσερα επιδόματα: ωρίμανση, τέκνων, εκπαίδευσης και βαρέων επαγγελμάτων.

Ο υπουργός Εργασίας σημείωσε σήμερα, σε άτυπη συνέντευξη τύπο που έδωσε, ότι «πρόκειται για το βασικό μισθό της κλαδικής σύμβασης» και το κλιμάκιο στο οποίο είναι ενταγμένος ο μισθωτός. Συνεπώς καταργούνται μια σειρά επιδομάτων που διαμορφώνουν – κατά μεγάλο ποσοστό – τις τελικές αμοιβές των εργαζομένων.

Επίσης καταργείται και η τυχόν επιπλέον αμοιβή που έχει συμφωνηθεί μεταξύ εργοδότη και εργαζόμενου. Σύμφωνα με εκτιμήσεις νομικών με την λήξη μετενέργειας οι αμοιβές θα μειώνονται αυτομάτως, δηλαδή θα τροποποιείται η ατομική σύμβαση εργασίας, χωρίς την σύμφωνη γνώμη του εργαζομένου. 
Κάτι τέτοιο θα προκαλέσει δραματικές μειώσεις μισθών στον ιδιωτικό τομέα.

Το μνημόνιο αναφέρει πως οι μειωμένοι μισθοί θα ισχύουν έως ότου υπάρξει νέα σύμβαση, συλλογική ή ατομική. Είναι ωστόσο σαφές πως οι εργαζόμενοι θα πιεσθούν να συμφωνήσουν (σε ατομικό επίπεδο) σε χαμηλότερες αμοιβές υπό την «δαμόκλειο σπάθη» της απόλυσης.

Η αδυναμία σύναψης σύμβασης για τις συνδικαλιστικές οργανώσεις, είναι δεδομένη με το νέο αυτό καθεστώς. Τούτο καθίσταται απολύτως αδύνατο από ένα επιπλέον  γεγονός. Ότι  η προσφυγή στη διαιτησία δεν είναι πλέον εφικτή, αφού απαιτεί την σύμφωνη γνώμη και των δύο μερών (εργοδοτών και εργαζομένων).

Τετάρτη 22 Φεβρουαρίου 2012

Ανακοίνωση των απεργών - Χαλυβουργών

«Το ΔΣ του σωματείου των εργαζομένων της Ελληνικής Χαλυβουργίας καταγγέλλει την προσπάθεια της Χρυσής Αυγής και διάφορων άλλων ομάδων να προβοκάρουν, να συκοφαντήσουν και να αμαυρώσουν τον ηρωικό αγώνα μας.

Η Χρυσή Αυγή από την αρχή τάχθηκε ενάντια στον αγώνα μας, όπως και σε κάθε εργατικό λαϊκό αγώνα. Υπερασπίστηκε τον Μάνεση, λέγοντας πως η πρότασή του για απολύσεις και πεντάωρο ήταν λογική υπό τις δύσκολες συνθήκες που έχουν δημιουργηθεί στην αγορά. Οτι κάθε επιχείρηση γι' αυτό υπάρχει, για να βγάζει κέρδος. Από την αρχή κατηγορούσε το σωματείο μας ως αδιάλλακτο και υποκινούμενο, ότι με τη στάση του οδηγεί το εργοστάσιο στο κλείσιμο, όπως έγινε με την ΠΙΡΕΛΙ και άλλα εργοστάσια, προσπάθησε να φέρει σε αντιπαράθεση τους συναδέλφους Χαλυβουργούς στο Βόλο με εμάς στον Ασπρόπυργο, λέγοντας ότι οι εργαζόμενοι του Ασπρόπυργου κάνουν απεργία, γιατί όταν απολυθούν έχουν εξασφαλίσει παχυλές αποζημιώσεις, σε αντίθεση με τους συναδέλφους τους στο Βόλο.
Βλέποντας ότι αυτές οι αντιδραστικές θεωρίες δεν είχαν καμία απήχηση, ότι οι Χαλυβουργοί συνέχιζαν περήφανα τον αγώνα τους ενάντια στον Μάνεση και στην τάξη του συνολικά, ότι αυτός ο αγώνας είχε τη συμπαράσταση όλων των εργαζομένων εδώ και διεθνώς από τους εργάτες όλου του κόσμου και από τους μετανάστες που εργάζονται στη χώρα μας, αποφάσισαν να χτυπήσουν με άλλους, ύπουλους τρόπους τον αγώνα μας. Την 109ημέρα απεργίας επισκέφτηκαν ξαφνικά το εργοστάσιο με πρόσχημα την υλική βοήθεια. Αφού έβγαλαν φωτογραφία στα μακαρόνια και στα νερά που έφεραν, στολισμένα με προεκλογικά εμετικά συνθήματα, τα οποία είδαμε αφού είχαν φύγει, και αφού βιντεοσκόπησαν την παρουσία τους, στη συνέχεια άρχισαν το γνωστό έργο τους. Μέσω διάφορων ανακοινώσεων άρχισαν να προβοκάρουν τον αγώνα μας, το ΔΣ του σωματείου, και τα στελέχη του. Ταυτόχρονα, κάποιοι άλλοι από άλλες ομάδες, βρήκαν την αφορμή για να πούνε ανοιχτά αυτό που τόσον καιρό έκρυβαν, δηλαδή ότι και αυτοί αξιοποιούν την απεργία μας για δικούς τους λόγους χωρίς να συμφωνούν με αυτή και το περιεχόμενό της.
Σε όλους αυτούς απαντάμε ότι είναι μικροί, για να κρίνουν και να χτυπήσουν τον αγώνα των Χαλυβουργών. Οι Χαλυβουργοί εκφράζονται μέσα από τις αποφάσεις των συνελεύσεών τους και του ΔΣ του σωματείου τους. Σε αυτές αποτυπώνεται το ταξικό περιεχόμενο και ο προσανατολισμός του αγώνα, τα αιτήματά τους.
Επαναλαμβάνουμε ξανά ότι εμείς ζητάμε την αλληλεγγύη όλων των εργαζόμενων. Δηλώνουμε όμως, για άλλη μια φορά, ότι ο αγώνας των Χαλυβουργών ούτε αποπροσανατολίζεται, ούτε εξαγοράζεται με πρόσχημα την υλική βοήθεια. Στο κάλεσμά μας, από την αρχή, ανταποκρίθηκαν εκατοντάδες συνδικάτα, μαζικές οργανώσεις και χιλιάδες εργαζόμενοι από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο, που με πολλές οργανώσεις έχουμε διαφορετικές απόψεις, στόχους και κατεύθυνση.
Γνωρίζουμε ότι ορισμένοι δεν προσφέρουν την υλική βοήθεια με στόχο να βοηθήσουν, ότι άλλα έχουν στο μυαλό τους. Δηλώνουμε ότι οι Χαλυβουργοί δεν είναι για τα δόντια της Χρυσής Αυγής και διάφορων άλλων δήθεν επαναστατών. Οι Χαλυβουργοί είναι κομμάτι του οργανωμένου ταξικού κινήματος, που ήταν και παραμένει ο βασικός υποστηρικτής του αγώνα τους. Δεν είναι τυχαίο ότι όλοι αυτοί κατηγορούν το ΠΑΜΕ, μέσα κι έξω απ' την Ελλάδα, που ήταν και παραμένει από την αρχή ο βασικός υποστηριχτής του αγώνα μας, που τώρα βρίσκεται σε πανελλαδική οικονομική εξόρμηση για τη στήριξη του αγώνα μας. Καλούμε όλους τους Χαλυβουργούς να απομονώσουν όσους προκαλούν ζημιά στον αγώνα μας. Λέμε στο Μάνεση και τους ανθρώπους του ότι είναι γελασμένοι αν νομίζουν ότι θα προβοκάρουν και θα χτυπήσουν το κίνημα αλληλεγγύης του αγώνα μας. Οι προβοκάτσιες δεν θα περάσουν.
Παλεύουμε για να γίνει όλη η Ελλάδα Χαλυβουργία».

Χειρότερα από... Αργεντινή

Γ. Δελαστίκ  -  Έθνος της Κυριακής
Γνωστό, πασίγνωστο το παραμύθι των πολιτικών μας ηγετών: «Πρέπει να εφαρμόσουμε το Μνημόνιο και να ανεχτούμε τις εφιαλτικές συνέπειες των μέτρων του γιατί αλλιώς θα χρεοκοπήσουμε. Θέλετε να ζήσουμε αυτά που έζησε η Αργεντινή, όταν χρεοκόπησε;».
Ο φόβος παραλύει τις αντιδράσεις των πολιτών, όταν ακούνε αυτή την τρομοκρατική φράση. Αυτό που φυσιολογικά δεν ξέρει ο κόσμος είναι ότι η «σωτηρία» της Ελλάδας από την ΕΕ και το ΔΝΤ, όπως αποδεικνύουν τα οικονομικά μεγέθη, έχει οδηγήσει σε τέτοια εξαθλίωση τη χώρα και τον λαό μας ώστε η «διάσωσή» μας βρίσκεται ήδη πολύ κοντά στα χάλια που είχε η Αργεντινή όταν είχε... χρεοκοπήσει!!!

Τρίτη 21 Φεβρουαρίου 2012

Αν δεν υπήρχε επανάσταση στην Κούβα

Τον τελευταίο καιρό με αφορμή την κουβέντα για το αν υπάρχει άλλη λύση για διέξοδο από την κρίση, πέρα από τα μνημόνια και την πείνα, πολλοί επισείουν τον "κομμουνιστικό κίνδυνο" (Καρατζαφέρηδες, Μπαμπήδες, protagonistes), μιας και αντιλαμβάνονται ότι η εργατική τάξη σιγά-σιγά αρχίζει να καταλαβαίνει ότι η διέξοδος βρίσκεται προς την κατεύθυνση της εργατικής - λαϊκής εξουσίας. Στο δημόσιο αυτό διάλογο έχουμε γραφεί αρκετά άρθρα, σχετικά με την κατάσταση στην Κούβα, πόσο άσχημη είναι, πόσο φτωχοί και δυστυχισμένοι είναι οι Κουβανοί. Αποφασίσαμε να κάνουμε μια μικρή σύγκριση ανάμεσα στην Κούβα και στις γειτονικές της χώρες με τις οποίες έμοιαζε πολύ πριν την επανάσταση και με τις οποίες θα έμοιαζε και σήμερα αν δεν γινόταν η επανάσταση. Γειτονικές χώρες είναι η Αϊτή, η Δομινικανή Δημοκρατία και η Τζαμάικα. Ρίχνοντας μια ματιά στο διαδίκτυο διαπιστώσαμε ότι το κατά κεφαλήν εισόδημα σε κάθε χώρα είναι το εξής:
 
  • Κούβα : 9500$
  • Αϊτη : 1340$ (με βάση τα στοιχεία του 2009 πριν το μεγάλο σεισμό)
  • Δομινικανή Δημοκρατία : 4952$
  • Τζαμάικα : 4937$ 

Βλέπουμε ότι το κατά κεφαλήν εισόδημα στην Κούβα είναι τουλάχιστον διπλάσιο από των άλλων χωρών που συνυπολογίσουμε ότι, όσα στραβά και να έχει το σύστημα, η διανομή του πλούτου γίνεται ασύγκριτα πιο ισομερώς από ότι στις άλλες χώρες όπου κουμάντο κάνουν απικιοκράτες εξάγεται εύκολα το συμπέρασμα για το πως θα ήταν η Κούβα χωρίς επανάσταση. 
Βέβαια, δεν είναι μόνο αυτό το πλεονέκτημα της Κούβας. Οι Κουβανοί έχουν ένα από τα τελειότερα συστήματα υγειονομικής περίθαλψης στον κόσμο, εντελώς δωρεάν, που έχει οδηγήσει την Κούβα να έχει το μικρότερο δείκτη παιδικής θνησιμότητας στη γη! Δείκτης που σύμφωνα με πολλούς φορείς αποτελεί τον καθρέφτη του υγειονομικού συστήματος κάθε χώρας. Τη στιγμή, μάλιστα, που η γειτονική Αϊτή έχει το μεγαλύτερο δείκτη παιδικής θνησιμότητας στον κόσμο. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι ο Ούγκο Τσάβες την Κούβα διάλεξε ώστε να αντιμετωπίσει τον καρκίνο. 
Πέρα από το σύστημα υγείας οι Κουβανοί απολαμβάνουν, δωρεάν, και πολύ υψηλού επιπέδου εκπαιδευτικό σύστημα έχοντας αν όχι το μικρότερο, έναν από τους μικρότερους δείκτες αναλφαβητισμού στον κόσμο.
Και όλα αυτά έχοντας πολλές δεκαετίες εμπάργκο από τις ΗΠΑ και έχοντας το 1990, χάσει μέσα σε ένα βράδυ το σημαντικότερο εμπορικό τους εταίρο, την ΕΣΣΔ.
Πολλοί, θα πουν ότι και εκεί δεν είναι όλα ρόδινα. Σίγουρα, προβλήματα υπάρχουν, ο λαός δεν έχει αρκετά καταναλωτικά αγαθά, αναζητά στη μαύρη αγορά το συνάλλαγμα, υπάρχει όξυνση στο πρόβλημα της πορνέιας. Ωστόσο, όλα τα παραπάνω στοιχεία, νομίζουμε ότι δείχνουν ξεκάθαρα το γεγονός ότι η ζωή των Κουβανών θα ήταν πολύ χειρότερη αν δεν είχαν επαναστατήσει και σίγουρα αυτό παίζει μεγάλο ρόλο στο να είναι πιστοί στην επανάσταση και στο όραμα του Che, του Fidel και των συντρόφων τους, το οποίο υποχρεούνται να κρατάνε ζωντανό και να το επικαιροποιούν. Τώρα, αν κάποιοι θέλουν να συγκρίνουν την Κούβα με τη Γερμανία και τη Σουηδία δικαίωμά τους. Άλλωστε, και εμείς γινόμαστε σιγά-σιγά, μέσα από τις επιλογές τους, Δανία του Νότου.......

Χρεοκόπησαν. Σήμερα ανθούν. Εμείς δεν χρεοκοπήσαμε αλλά κάθε μέρα πεθαίνουμε

Με αφορμή την τρομοκρατία των τελευταίων ημερών περί χρεοκοπίας που θα αδειάσει τα ράφια, θα κλείσει τα σχολεία, τα νοσοκομεία, τα βενζινάδικα, που θα κρύψει τον ήλιο και θα στερέψει τα ποτάμια, ας δούμε τι έγινε σε μια χώρα που αρνήθηκε το σχέδιο διάσωσης που της πρότειναν οι δανειστές της. Ας δούμε πως είναι σήμερα η Ισλανδία. 

Δάνεια των νοικοκυριών που αντιστοιχούν στο 13% του ΑΕΠ της χώρας, διέγραψαν οι τράπεζες της Ισλανδίας, μειώνοντας το βάρος χρέους για περισσότερο από το ένα τέταρτο του πληθυσμού της, όπως αναφέρει δημοσίευμα του Bloomberg, που επικαλείται τα στοιχεία έκθεσης της Ισλανδικής Ένωσης Χρηματοπιστωτικών Υπηρεσιών (Icelandic Financial Services Association).

Ο Καζάκης και το βιονικό αυτί του

Παραθέτουμε στη συνέχεια 1 βίντεο στο οποίο πρωταγωνιστεί ο κ. Καζάκης, ο γνωστός όψιμος επαναστάτης, αυτόκλητος εκπρόσωπος των αγανακτισμένων. Στο βίντεο αυτό ο Καζάκης καταγγέλλει ότι ευρισκόμενος στην πλατεία Συντάγματος το καλοκαίρι, επί εποχής αγανακτισμένων, και ενώ περνούσε το ΠΑΜΕ και το γιούχαραν οι συγκεντρωμένοι, άκουσε τη συνομιλία που είχε δημοσιογράφος του Ριζοσπάστη που ήταν δίπλα του με τον πρόεδρο της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών ο οποίος, όπως άκουσε ο Καζάκης, είπε ότι αφού δεν μπορεί να τους ελέγξει και το ΚΚΕ (εννοώντας τους αγανακτισμένους) δεν μπορεί κανείς. Δηλαδή, όχι μόνο άκουσε τη συνομιλία, κατάλαβε και το συνομιλητή. Δείτε στο 3ο περίπου λεπτό

  

Υ.Γ. Μια εύλογη απορία: τόσο συχνά συνομιλεί ο Καζάκης με τον πρόεδρο της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών που καταλαβαίνει τη φωνή του και μέσα από το κινητό των διπλανών του εν μέσω γιουχαϊσμάτων.

Δευτέρα 20 Φεβρουαρίου 2012

Σημειώσεις για τον πόλεμο στη Χαλυβουργία

Αναδημοσίευση από  το LeninReloaded

Δεν είναι ανάγκη να είναι κανείς χαλυβουργός για να κατανοήσει την βασική φύση των όσων διαδραματίστηκαν εχθές, έστω κι αν δεν γνωρίζει λεπτομέρειες. Η χθεσινή ανακοίνωση του Διοικητικού Συμβουλίου φέρει έντονα τα σημάδια μιας εσωτερικής δοκιμασίας της απεργίας, που βρίσκεται στην εκατοστή ενδέκατη μέρα της σήμερα. Η εσωτερική αυτή δοκιμασία λέγεται διάσπαση της ενότητας της βάσης. Στην σχετική ανακοίνωση (βλ. προηγούμενη ανάρτηση) γίνεται κατ' αρχάς λόγος για "συντριπτική πλειοψηφία" για πρώτη φορά, αφού οι προηγούμενες αποφάσεις ήταν ομόφωνες. Από το Granma πληροφορούμαι ότι στην Γενική Συνέλευση που προηγήθηκε της ιταμής "επίσκεψης" των φασιστών 51 άτομα ψήφισαν ενάντια στην συνέχιση της απεργίας. Οι αναφορές της ανακοίνωσης είναι εύγλωττες για την αγωνία για το μέλλον της: "να μην προδώσουμε την τάξη μας", "να συνεχίσουμε"· και λένε πολλά για όσα έχουν γίνει στο παρασκήνιο από την εργοδοσία και τα τσιράκια της, στα οποία φυσικά πρέπει να ενταχθούν τα "λεβεντόπαιδα" της Χ.Α που "δεν προλάβαιναν" ως "εργαζόμενα" να πάνε στην απεργία τους προηγούμενους τρισίμιση μήνες (αλλά προλάβαιναν, όπως και τόσοι άλλοι άλλωστε, να γράψουν μανιφέστα για τον Μάνεση): "ο ΜΑΝΕΣΗΣ και τώρα που είναι στριμωγμένος έβαλε τα τσιράκια του και προσπαθεί να διασπάσει τον αγώνα μας, να σπείρει τη διχόνοια ανάμεσα στους απεργούς χαλυβουργούς, να συκοφαντήσει το ΔΣ του Σωματείου μας που μέχρι σήμερα με ενότητα, υπευθυνότητα και αποφασιστικότητα καθοδηγεί τον ηρωικό αγώνα των χαλυβουργών" ..."Γι' αυτό στη συνέχεια με διάφορα ψέματα, σε ένα λευκό χαρτί, το οποίο το κρατάνε και κρυφό, μάζεψαν ορισμένα ονόματα συναδέλφων που μπορεί να τα χρησιμοποιήσουν οπουδήποτε. Υπάρχουν συνάδελφοι που λένε ότι ακούγεται το όνομά τους σε αυτή τη λίστα, χωρίς οι ίδιοι να ξέρουν τίποτα. Αρκετοί συνάδελφοι δηλώνουν ότι ψήφισαν να σταματήσει η απεργία, αλλά σέβονται το αποτέλεσμα και συνεχίζουν να είναι απεργοί, αυτό είναι το σωστό. Να μη δεχτεί κανείς να χρησιμοποιηθεί σαν απεργοσπαστικός μηχανισμός του ΜΑΝΕΣΗ" ... "Ο ΜΑΝΕΣΗΣ και τα τσιράκια του ένα στόχο έχουν: να μας διασπάσουν, να μας συκοφαντήσουν, να μας λυγίσουν και να γονατίσουμε. Μην τους δίνετε σημασία, απομονώστε τους, γυρίστε τους την πλάτη, μην πιστεύετε στις υποσχέσεις και τις ψεύτικες ελπίδες που καλλιεργούν."

Η ίδια αγωνία είναι πρόδηλη στην ομιλία του Γιώργου Σιφωνιού που έγινε στα πλαίσια της Γενικής Συνέλευσης της 15ης Φλεβάρη όπου και εκδηλώθηκε το ρήγμα στην βάση που επιδιώκει μανιασμένα η εργοδοσία: "Ορισμένοι αναρωτιούνται "και τι κερδίσαμε μέχρι τώρα;". Λέμε το εξής: Οι αγώνες δε μετριούνται μόνο με το πόσα παίρνεις ή δεν παίρνεις στο χέρι. Αυτό έχει επιβεβαιωθεί από τη ζωή" ... "Η εργοδοσία τώρα ποντάρει στην κούραση και στις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι απεργοί χαλυβουργοί και οι οικογένειές τους. Γι' αυτό τις τελευταίες μέρες έχει εξαπολύσει τους ανθρώπους της για να μας πιέσουν να ξαναγυρίσουμε στη δουλειά, για 500 ευρώ για 8 ώρες δουλειά. Τι μας προτείνουν αυτοί οι συνάδελφοι; Να γυρίσουμε στη δουλειά χωρίς τους απολυμένους συναδέλφους μας; Να σώσουμε το δικό μας τομάρι αγνοώντας τι θα γίνει με τους 65 συναδέλφους μας απολυμένους;"... "Ορισμένοι λίγοι συνάδελφοι λένε: "Τώρα τα μέτρα που πρότεινε ο Μάνεσης ψηφίστηκαν από την κυβέρνηση, τι αξία έχει να συνεχίσουμε την απεργία;". Εμείς λέμε ότι, ίσα ίσα, τώρα είναι που πρέπει να συνεχίσουμε πιο δυνατά και ενωμένα τον αγώνα μας, για να εμποδίσουμε να εφαρμοστούν. Τώρα που θα μπουν και άλλοι χώροι στον αγώνα γιατί πλήττονται και αυτοί. Τώρα που δημιουργούνται καλύτερες προϋποθέσεις για να γίνει πράξη το σύνθημα "Να γίνει όλη η Ελλάδα μια Χαλυβουργία". Αλλωστε, μόνο έτσι θα ανατρέψουμε τους αντεργατικούς νόμους" ... "Ορισμένοι συνάδελφοι επικαλούνται τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν. Δε λέμε το αντίθετο εμείς. Ξέρουμε ότι μεγαλώνουν οι δυσκολίες, γιατί δυσκολίες αντιμετωπίζουμε όλοι και όχι μόνο οι συνάδελφοι που τις επικαλούνται. Υπάρχουν συνάδελφοι με περισσότερες δυσκολίες που δεν γκρινιάζουν, που είναι στην πρώτη γραμμή του αγώνα, που κατανοούν ότι τώρα πρέπει πιο δυνατά να συνεχίσουμε, να μη λυγίσουμε στην πιο κρίσιμη στιγμή από τις δυσκολίες. Ξέρουν ότι ο αγώνας θέλει θυσίες, ότι αυτό που κάνουμε δεν είναι παιχνίδι."

Δεν χρειάζεται να προσθέσουμε λέξη στα παραπάνω για να καταλάβουμε τη σκληρότητα του αγώνα που διεξάγεται, του πολέμου, ακριβέστερα, που εκτυλίσσεται, ανάμεσα στις δυνάμεις που θέλουν πάσει θυσία να διαλύσουν μια απεργία-στυλοβάτη για την ανάκαμψη του εργατικού και λαϊκού κινήματος, και σε αυτούς που μάχονται με νύχια και με δόντια να κρατήσουν όρθια και ενωμένη την εργατική τάξη.

Δεν χρειάζεται να προσθέσουμε λέξη για το πού στέκεται και για ποιον παλεύει 110 μέρες τώρα ο Γιώργος Σιφωνιός.

Δεν χρειάζεται να προσθέσουμε λέξη για το πού στέκεται και για ποιον δουλεύει η Χρυσή Αυγή των φασιστών, το "Indymedia" που ανταποκρίθηκε άμεσα στο βίντεο των αποβρασμάτων με στοχευμένη επίθεση κατά του "κνίτη" Σιφωνιού και του "Περισσού", ή για ποιον δουλεύουν οι ανώνυμοι σχολιαστές που "χτύπησαν" συντονισμένα σε κομμουνιστικά ιστολόγια χθες το βράδι με "αθώα" (βλέπε κουτοπόνηρα) ή άμεσα υβριστικά σχόλια για τον Σιφωνιό και το ΠΑΜΕ συγκεκριμένα.

Δεν χρειάζεται να προσθέσουμε λέξη για την δυσωδία, την ηθική μπόχα που αναβλύζει ένας ανώνυμος, ψευδώνυμος, και αδιαφανής "χώρος" που έχει μετατρέψει το διαδίκτυο σε όργανο πολέμου κατά της εργατιάς, η οποία ούτε twitter έμαθε να χειρίζεται για να προστατέψει τον εαυτό της, ούτε πάνω από ένα πληκτρολόγιο μπορεί να στέκεται για να αποκρούσει την συντονισμένη λάσπη των λακέδων του κεφαλαίου στην Ελλάδα. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι χαλυβουργοί δεν έχουν καν δικό τους σάιτ απ' όπου να μπορούν να μιλήσουν άμεσα, ενώ για τους μετανάστες της Υπατίας υπήρχε ειδικός ιστότοπος. Και, ας μην γελιόμαστε, ο προπαγανδιστικός μηχανισμός του ΚΚΕ, μπροστά στις ατελείωτες δυνατότητες άμεσης και στιγμιαίας διασποράς του ψεύδους και της χυδαιότητας που χειρίζεται "ο χώρος", φαντάζει σαν ψαρόβαρκα μπροστά σε αεροπλανοφόρο του αμερικάνικου στρατού. Στον κόσμο της "πληροφορίας" ως μέσου άλωσης συνειδήσεων, σύγχυσης, παραπλάνησης, και εξύψωσης της θρασύδειλης ιταμότητας σε "διάλογο" και "επικοινωνία", η συντριπτική πλειοψηφία των κομμουνιστών νιώθει σαν το ψάρι έξω απ' το νερό· και το χειρότερο, όταν αντικρίζει όλο αυτό το τερατούργημα πάνω στο οποίο στηρίζει την επιβίωσή του ο βρυκόλακας της σήπουσας αστικής τάξης, ένα μέρος χάνει τον προσανατολισμό του, πανικοβάλλεται, και εγκλωβίζεται στο ψεύδος λόγω της ίδιας του της αθωότητας, που μετατρέπεται σε ανηλεές δίκοπο μαχαίρι.

Όμως ο ενσυνείδητος κομμουνιστής δεν βασίζεται στο τι θα διαβάσει στο twitter ή στο facebook, ούτε καν στο αν και πότε θα μιλήσει για όσα εμφανώς άθλια έγιναν για να καταστραφεί η μεγαλύτερη μεταπολιτευτική απεργία η Παπαρήγα, ο Ριζοσπάστης, ο Σιφωνιός ή οι Χαλυβουργοί. Ο ενσυνείδητος κομμουνιστής ακούει την τάξη του και τον παλμό της ακόμα και χωρίς τηλεόραση, ραδιόφωνο, εφημερίδες ή ίντερνετ. Ξέρει χωρίς κανένα ίχνος αμφιβολίας ότι αυτή η τάξη είναι το τελευταίο ανάχωμα της κοινωνίας ενάντια στον φασισμό, πως δεν θα συνθηκολογήσει ποτέ με τους φασίστες, είτε έχουν τα ξυρισμένα κεφάλια των καλόπαιδων, είτε τα κοστούμια δημοσιογράφων και πολιτικών. Ξέρει ότι αυτή η τάξη είναι ό,τι ευγενέστερο, ανθρωπινότερο, αγνότερο, αυθόρμητο, απροσποίητο και αξιοπρεπέστερο έχει απομείνει σ' αυτή τη χώρα της σαπίλας, της ρεμούλας, της συνομωσίας, της κουκουλοφορίας, της δωσιλογίας, της απάτης, του ψέμματος, της στρέβλωσης, και της θεσμοποιημένης ιταμότητας και θρασυδειλίας -- όλης της ψυχικής παθογένειας και της πνευματικής σαπίλας που άπλωσε παντού όπου έφταναν τα βρωμόχερά της η αστική τάξη.

Κυριακή 19 Φεβρουαρίου 2012

Οι αρχι-συνδικαλιστές εξακολουθούν να κάνουν τη βρώμικη δουλειά

Σήμερα, οργανώθηκαν στην Αθήνα 3 συλλαλητήρια από το πρωί έως το βράδυ. Το πρωί η ΓΣΣΕ και η ΑΔΕΔΥ, αργότερα το Δίκτυο Συνδικαλιστών του ΣΥΡΙΖΑ και πιο μετά ο συντονισμός πρωτοβάθμιων σωματείων. Η διεξαγωγή των συλλαλητηρίων, ανακοινώθηκε Πέμπτη μεσημέρι, δίχως καμιά προσπάθεια ενημέρωσης των εργαζομένων από πλευράς ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ, οι οποίες έχουν και τις μεγαλύτερες δυνατότητες. Και αναρωτιόμαστε γιατί κύριοι διεξάγετε συγκεντρώσεις για τις οποίες δεν κάνετε τίποτα ώστε να είναι μαζικές; Γιατί κύριοι δεν ανακοινώσατε τα συλλαλητήρια τη Δευτέρα ή την Τρίτη ώστε να έχετε 4-5 μέρες μπροστά σας να βρεθείτε σε χώρους δουλείας να ενημερώσετε τους εργαζόμενους; Γιατί πολύ απλά δεν θέλετε να έχουν επιτυχία. Καλλιεργείτε την ηττοπάθεια,αφού είναι βέβαιο ότι όσοι βρέθηκαν σήμερα θα αναρωτήθηκαν που είναι οι εργαζόμενοι, οι άνεργοι, οι συνταξιούχοι και θα κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι δεν ενδιαφέρονται για όσα γίνονται και θα έφυγαν απογοητευμένοι...

ΥΠΑΡΚΤΟΣ ΠΛΟΥΤΟΣ - ΑΠΟΘΕΜΑΤΑ
Εργαλείο στα χέρια της λαϊκής εξουσίας

Αναδημοσιεύουμε από τον Κυριακάτικο Ριζοσπάστη ένα άρθρο του Γ. Κακουλίδη στο οποίο ο αρθρογράφος προσπαθεί να απαντήσει, συνοπτικά, στο σχέδιο οικονομικής οργάνωσης της χώρας που προτείνει το ΚΚΕ.

Ρωτάνε πολλοί «και οι κομμουνιστές τι θα έκαναν σε μια τέτοια περίσταση»; Η ερώτηση φαίνεται λογική, αν και η αλήθεια είναι ότι το ΚΚΕ επανειλημμένα, και κάθε φορά πιο εμπεριστατωμένα, έχει παρουσιάσει τις προτάσεις του. Και για να αποκρουστεί άμεσα η αντεργατική θύελλα που έχει ενσκήψει ως αποτέλεσμα της οικονομικής κρίσης, αλλά και συνολικά, για το μονόδρομο που ξανοίγεται ενώπιον της εργατικής τάξης, η οποία αν θέλει ένα μέλλον που θα ανταποκρίνεται στα συμφέροντα του λαού και του τόπου, είναι «καταδικασμένη» να φέρει σε πέρας την ιστορική της αποστολή. Να ανατρέψει την εξουσία των μονοπωλίων, να καταργήσει την ατομική ιδιοκτησία στα μέσα παραγωγής που αποτελεί τη βάση για την εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο και να καταλάβει την εξουσία, με στόχο την οικοδόμηση του σοσιαλισμού.

Το «Greek money» σαρώνει βίλες σε Ευρώπη - Τουρκία

Αναδημοσιεύουμε από το Έθνος της Κυριακής ένα ρεπορτάζ που δείχνει ότι δεν είναι όλοι οι Έλληνες ίσοι απέναντι στην κρίση. 

Οι καλύτεροι πελάτες των κτηματομεσιτικών γραφείων του εξωτερικού έχουν γίνει οι «επενδυτές της κρίσης», οι οποίοι πληρώνουν τοις μετρητοίς για ακίνητα, από μικρά διαμερίσματα μέχρι και... σαλέ

«Καλώς ήρθαν οι... cash Greeks», δηλαδή οι Ελληνες που θα πληρώσουν σε ρευστό.

Ο Άδωνις ξεπέρασε σε κωλοτούμπα και το μεγάλο του δάσκαλο

Κάποιος τόσο αναξιοπρεπής πόσο πατριώτης μπορεί να είναι;

Πέμπτη 16 Φεβρουαρίου 2012

Σχέδια για απαγόρευση διαδηλώσεων με πρόσχημα τις προβοκάτσιες

Αναδημοσιεύουμε από το Ριζοσπάστη το ρεπορτάζ για την κυβερνητική σύσκεψη η οποία υλοποιήθηκε με αφορμή την προβοκάτσια της Κυριακής και με στόχο την κατάργηση των διαδηλώσεων. Εξαιρετικά σημαντικό θεωρούμε και το γεγονός ότι για πρώτη φορά γίνεται λόγος για αμοιβή στην αστυνομία σε περιπτώσεις που διοργανωτές διαδηλώσεων ζητήσουν την προστασία της. Δηλαδή, εισάγουν την έννοια της ανταποδοτικότητας σε υπηρεσίες που μέχρι σήμερα ήταν αδιανόητο να παρέχονται με αμοιβή προς τους πολίτες. Φανταστείτε τι ετοιμάζουν για υγεία και παιδεία.
Η συγκυβέρνηση χρησιμοποιεί το καλά οργανωμένο σχέδιο προβοκάτσιας που υλοποιήθηκε την Κυριακή για να προχωρήσει σε μέτρα απαγόρευσης των διαδηλώσεων. Σε σύσκεψη που έγινε χτες το βράδυ υπό τον πρωθυπουργό Λουκά Παπαδήμο με τη συμμετοχή 10 υπουργών - είχε προηγηθεί διυπουργική σύσκεψη - σύμφωνα με πληροφορίες προτάθηκαν τα εξής:
  • Οι διαδηλώσεις να διεξάγονται σε ένα ρεύμα κυκλοφορίας.
  • Να ειδοποιούνται οι αρχές από τους διοργανωτές 4 ή 5 μέρες πριν.
  • Να επιβαρύνονται οικονομικά οι διοργανωτές αν σημειώνονται καταστροφές.

Πιο αισχρός δεν γίνεται

Αναδημοσιεύουμε από το www.protagon.gr (ξέρετε το trendy site που συνθέτει τις πιο αντιλαϊκές φωνές. Τους ακραία νεοφιλελεύθερους όπως ο συντάκτης του παρακάτω άρθρου μέχρι ανθρώπους που έγραψαν ότι την Κυριακή έγινε επανάσταση) ένα επαίσχυντο άρθρο του Γ. Νικολόπουλου, ο οποίος καταθέτει την πρότασή του για την κατάργηση των διαδηλώσεων. Στο τέλος παραθέτουμε και το βιογραφικό του. 


Όχι διαδηλώσεις στο Σύνταγμα


Για άλλη μια φορά μία ειρηνική διαδήλωση στο Σύνταγμα εκφυλίστηκε σε γενικευμένη, ανεξέλεγκτη καταστροφή του κέντρου της Αθήνας. Αρχίζουμε λοιπόν τη συνήθη ιεροτελεστία: πρώτα, προσποιούμαστε συλλογικά τους έκπληκτους και σπάμε τα κεφάλια μας προσπαθώντας να βρούμε τι έφταιξε πάλι. Μην ήταν οι ανεπαρκείς κι ανεκπαίδευτοι αστυνομικοί; Μην η ανίκανη πολιτική ηγεσία τους; Μήπως αυτή τη φορά συνωμότες παρακρατικοί;  Ή ακροαριστεροί επαναστάτες; Multiple choice. Αυτές είναι οι πιθανές απαντήσεις. Και στην Ελλάδα της Μεταπολίτευσης είναι όλες τους σωστές. Ο καθένας τα ρίχνει στον ταξικό ή ιδεολογικό εχθρό του, σχεδόν πάντα χωρίς στοιχεία. Εκπλησσόμεθα, ενοχλούμαστε, βολευόμαστε, ξεχνάμε και  πάλι φτου κι από την αρχή μέχρι την επόμενη «μεγαλειώδη» διαδήλωση.         

Τρίτη 14 Φεβρουαρίου 2012

Τρομοκρατήστε τους εκβιαστές, σαρώστε τους τρομοκράτες!

Ν. Μπογιόπουλος - "Ημεροδρόμος"
Δεν θα υπάρχουν μισθοί και συντάξεις. Δεν θα υπάρχουν τρόφιμα. Τα ράφια θα είναι άδεια. Θα μπει δελτίο στο ψωμί. Δεν θα υπάρχουν φάρμακα. Δεν θα υπάρχει πετρέλαιο.
Ισως να μην ξαναβγεί και ο Ηλιος...
*
Ζούμε τον πιο χυδαίο εκβιασμό στη νεότερη Ιστορία της Ελλάδας.
Βιώνουμε την πιο αδίστακτη τρομοκρατία από την εποχή του «σφάξε με αγά μου ν' αγιάσω».
Οι Παπαδήμος, Σαμαράς, Παπανδρέου, Βενιζέλος, οι Καρατζαφυρερ-αρουραίοι, όλοι όσοι μας είπαν πριν από δυο χρόνια «Μνημόνιο ή χρεοκοπία» και μας έφεραν την πτώχευση, τη χρεοκοπία και τη λαϊκή συμφορά, όλοι όσοι μας είπαν εκείνο το «Μεσοπρόθεσμο ή τανκς» και μας έφεραν τον δοτό τραπεζίτη - πρωθυπουργό, τώρα δίνουν τα ρέστα τους:
«`Η θα αποδεχτείτε το "Μνημόνιο 2" ή θα πεθάνετε από την πείνα»!

Δευτέρα 13 Φεβρουαρίου 2012

Γνήσια λαική απάντηση στην κυβέρνηση και στη φασίζουσα δράση

Η χθεσινή μέρα ήταν η δεύτερη νίκη του διετούς, σχεδόν, αγώνα του ελληνικού λαού απέναντι στο σχέδιο εξόντωσης του, από το ντόπιο και ξένο κεφάλαιο που έχει αναλάβει να εκτελέσει το πολιτικό-υπηρετικό προσωπικό του. Λέμε, η δεύτερη νίκη, γιατί η πρώτη είχε επιτευχθεί από την 48ώρη απεργία στις 19-20 Οκτώβρη και από την αντίδραση του λαού κατά τον εορτασμό της 28ης Οκτωβρίου, που είχαν ως αποτέλεσμα την ανατροπή της κυβέρνησης Παπανδρέου και της αναγκαιότητας που είδε το αστικό σύστημα για συγκυβέρνηση όλων των πολιτικών του εκπροσώπων.
Χθες, λοιπόν, η δεύτερη νίκη ήταν η διάλυση της παρούσας κυβέρνησης, που πλέον δεν έχει καμιά νομιμοποίηση γιατί τα κόμματα που την συγκροτούν, ουσιαστικά, διαλύονται και η δύναμή τους δεν ανταποκρίνεται σε καμιά περίπτωση στη δύναμη που τους έδωσε ο ελληνικός λαός στις τελευταίες εκλογές. Βέβαια, η νίκη αυτή μπορεί να χαρακτηριστεί διπλή, γιατί χθες διαλύθηκε ο δικομματισμός όπως τον γνωρίσαμε τα τελευταία 38 χρόνια. 
Επίσης, χθες, είδαμε ένα απίστευτο πλήθος κόσμου, το οποίο δεν μπορεί να φανταστεί κανείς πόσο θα μεγάλωνε αν οι παλικαράδες με τις κουκούλες δεν διέλυαν την Αθήνα από τις 17.00 το απόγευμα. Οι δρόμοι της Αθήνας από το Σύνταγμα μέχρι το Μοναστηράκι, τους Στύλους του Ολυμπίου Διός, το υπουργείο Εργασίας και την 3η Σεπτεμβρίου ήταν ασφυκτικά γεμάτοι. Ο κόσμος είχε θέληση να διαδηλώσει ειρηνικά και να βροντοφωνάξει το ΟΧΙ στο μνημόνιο και στα δεινά που φέρνει. Χαρακτηριστικό παράδειγμα της θέλησης ήταν ότι πολλοί μεμονωμένοι διαδηλωτές προσπάθησαν να τα βάλουν με τους μπαχαλάκηδες, χωρίς βέβαια να τα καταφέρουν. Εδώ, πρέπει να τονίσουμε την ανάγκη που, χθες, φάνηκε πιο έντονα από ποτέ, να περιφρουρούνται οι διαδηλώσεις από τους ίδιους τους διαδηλωτές ώστε να μην μπορεί ούτε το κράτος ούτε το παρακράτος να τις διαλύει. Είναι υποχρεωμένοι οι συντελεστές του κινήματος να προασπίζονται το δικαίωμα της συγκέντρωσης και της διαδήλωσης στους πολίτες της χώρας και καλό είναι να το σκεφθούν τα στελέχη συνδικάτων και οργανώσεων της Αριστεράς τα οποία μέχρι τώρα αρνούνται την περιφρούρηση κατηγορώντας όσους το κάνουν ως συστημικούς και περιχαρακωμένους.
Όσο για τα επεισόδια τι να πρωτοπεί κανείς; 
  • Ότι το κράτος ψέκασε το Θεοδωράκη και Γλέζο; 
  • Ότι το παρακράτος βάλθηκε να κάψει τα σινεμά τς Αθήνας και τα αρχιτεκτονικά μνημεία στα οποία στεγάζονται;
  • Αλήθεια ρε, από πότε οι επαναστάτες καταστρέφουν φορείς και μνημεία πολιτισμού; 
  • Από πότε ρε αλήτες οι επαναστάτες προσπαθούν να καταστρέψουν μνημεία ιστορικής μνήμης όπως τα κρατητήρια της Γκεστάπο στο υπόγειο δίπλα στον κινηματογράφο "Άστυ" ; Εκεί μέσα βασανίσθηκαν αληθινοί επαναστάτες χωρίς κουκούλα. Κουκούλα φορούσαν αυτοί που τους έστελναν εκεί μέσα. 
  • Ποιος σας έδωσε το δικαίωμα να κάνετε κωλοδάχτυλα και να βρίζετε τους ηρωικούς απεργούς της Χαλυβουργίας; Και μην πεις κανείς δεν ήμασταν εμείς ήταν άλλοι αυτοί, γιατί όλοι την ίδια μούρη έχετε. Την κουκούλα. 
Όλα τα παραπάνω δεν ακούγονται και πολύ επαναστατικά, ούτε πολύ ακροαριστερά. Πιο πολύ σε φασισμό παραπέμπουν. Σκεφθείτε το αυτό όσοι θέλετε να πιστεύετε ότι είστε φορείς επαναστατικών ιδεών και αντιλήψεων.

Οι εικόνες μιλάνε μόνες τους





Κυριακή 12 Φεβρουαρίου 2012

ΟΛΟΙ ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ




Σήμερα, με τη συμμετοχή σου θα δείξεις αν δέχεσαι να γίνεις σκλάβος ή όχι.

Η Ιστορία τώρα αρχίζει!

Ν. Μπογιόπουλος - "Ημεροδρόμος" 
 
Δόλιοι και άρπαγες. Εφιάλτες και Ηρόστρατοι, μαζί.
Η πολιτική τους ισοδυναμεί με κοινωνικό ολοκαύτωμα.
Φτιάχνουν μια ζούγκλα με τους ίδιους να έχουν αναλάβει τους ρόλους των κανίβαλων και των παχύδερμων.
Εξοντώνουν, εξαπατούν, τρομοκρατούν, κινδυνολογούν, εκβιάζουν, παραχαράσσουν, πλαστογραφούν, διαστρεβλώνουν. Αποφασίζουν και διατάζουν!
Είναι μια στυγνή κομαντατούρ της πλουτοκρατίας. Μια ακρίδα που έχει επιπέσει επί της κεφαλής του ελληνικού λαού. 

Παρασκευή 10 Φεβρουαρίου 2012

Η ιστορική ευθύνη σε καλεί στο δρόμο. Ήρθε η ώρα να την αναλάβεις

Μπορεί κάποιοι να θεωρείτε υπερβολή τη χρήση της φωτογραφίας σύμβολο. Η υπερβολή κάποιες φορές δείχνει τη σκληρή πραγματικότητα

Έγκλημα!!!!

Τα μέτρα του νέου μνημονίου είναι εφιαλτικά. Αποτελούν έγκλημα εναντίον των εργαζομένων. Είναι βέβαιο ότι θα πλήξουν όχι την ευημερία αλλά τη φυσική παρουσία, την ανθρώπινη ζωή των εργαζομένων. Δεν τα χωρά ανθρώπινος νους και ήδη οι εγκληματίες ανακοινώνουν τα επόμενα για το καλοκαίρι. Στην ανάλυση των μέτρων θα επανέλθουμε γιατί ακόμα δεν είναι ξεκάθαρο το τι σημαίνει κάθε λέξη του μνημονίου. Μια πρώτη ανάλυση παραθέτουμε στη συνέχεια.

Τα νέα μέτρα τρόικας, κυβέρνησης, πλουτοκρατίας, ΕΕ συνθλίβουν τους μισθούς σε όλα τα επίπεδα, τους εργαζόμενους όλων των κατηγοριών, ειδικευμένους, ανειδίκευτους, παλιούς, νέους, εργαζόμενους στο δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα, τους άνεργους και τους συνταξιούχους. Τα δίνουν όλα για το μεγάλο κεφάλαιο εξαθλιώνοντας το λαό....

Τετάρτη 8 Φεβρουαρίου 2012

2 χρόνια χρεοκοπίας

Θα χρεοκοπήσουμε κύριοι αν δεν πάρουμε τα μέτρα. Θα χρεοκοπήσουμε κύριοι. Τάδε έφη Καψής, Μπάμπης, Άρης και λοιπές δημοσιογραφικές δυνάμεις. Θα χρεοκοπήσουμε λοιπόν. 2 χρόνια μετά την ψήφιση του μνημονίου για 7η φορά το ίδιο δίλημμα. Σε αυτά τα 2 χρόνια λοιπόν  που σωζόμαστε:
Τα παιδιά στα σχολεία δεν έχουν βιβλία, θέρμανση και τους διανέμονται γεύματα.
Τα νοικοκυριά δεν έχουν πετρέλαιο για θέρμανση.
300.000 τρώνε σε συσσίτια.
30.000 είναι άστεγοι.
900 βρέφη πέθαναν από έλλειψη θερμοκοιτίδων σε δημόσια μαιευτήρια.
Δημόσια νοσοκομεία δεν λειτουργούν ή λειτουργούν δίχως γάζες και σύριγγες.
Ο αριθμός των ανέργων έχει ξεπεράσει το 1.000.00.
2500 παιδιά τα εγκατέλειψαν οι γονείς τους γιατί δεν μπορούσαν να τα θρέψουν.
Οι αυτοκτονίες σχεδόν διπλασιάστηκαν.
Οι μισθοί έχουν γίνει προνοιακά επιδόματα.
Οι εργασιακές σχέσεις διαλύθηκαν. 
Το χρέος εκτοξεύθηκε.
Το ίδιο και η ύφεση.
Αν μας έλεγε κάποιος πριν 2 χρόνια ότι θα πάθουμε τα παραπάνω αν δεν ψηφιστεί το μνημόνιο πολλοί θα έλεγαν πρέπει να ψηφιστεί γιατί διαφορετικά θα διαλυθεί η χώρα. Όπως, αποδεικνύεται η πτώχευση του λαού είναι δεδομένη και τα νέα μέτρα θα οδηγήσουν στην εξαθλίωση εκατομμύρια Ελλήνων. Φανταστείτε την Ελλάδα και τη ζωή, ακόμα και αν σήμερα έχετε χρήματα και τα φέρνετε βόλτα, σε 2 χρόνια. Άρα, λέμε όχι στα τρομοκρατικά διλήμματα που θέτουν οι εκπρόσωποι τύπου του Μπόμπολα και του Αλαφούζου, και πορευόμαστε στο δρόμο που υποδεικνύει η ιστορία. Στο δρόμο του αγώνα. Μην ξεχνάμε ότι η μαζική κινητοποίηση του ελληνικού λαού απέτρεψε την πολιτική επιστράτευση εργατικού δυναμικού για τα εργοστάσια της Γερμανίας.


Ποιός σκότωσε τον Αντρέα

«Οταν ήρθα σε αυτό το εργοστάσιο να δουλέψω μου μίλησαν για την επικινδυνότητα. Μου τόνισαν ότι πρέπει να εργάζομαι αργά και προσεκτικά. Μου έδωσαν και ενημερωτικό φυλλάδιο γι' αυτό.
ΔΕΝ ΦΟΒΗΘΗΚΑ ΓΙΑΤΙ Η ΑΝΑΓΚΗ ΞΕΠΕΡΝΑΕΙ ΤΟ ΦΟΒΟ.
Μετά με ξεγέλασαν και το κομμάτι το ψωμί, μου το σέρβιραν σε χρυσό πιάτο (υπερωρίες και πριμ), μόνο που συνάδελφοι ξέχασα, όπως όλοι μας άλλωστε, ότι το πιάτο ήταν ΔΙΚΟ ΤΟΥΣ.
Σήμερα τα ξημερώματα έχασα τη ζωή μου. Τα ράουλα άρπαξαν το χέρι μου, το κεφάλι μου διαλύθηκε στα δύο, τα μάτια μου σκορπίστηκαν στη μηχανή μαζί με το αίμα μου.
Ετσι παραμορφωμένο θα με στείλουν στη μάνα και στη γυναίκα μου.
ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ ΩΡΑ ΠΟΥ ΠΗΓΑΙΝΕΤΕ ΝΑ ΑΛΛΑΞΕΤΕ ΒΑΡΔΙΑ ΘΕΛΩ ΝΑ ΣΚΕΦΤΕΙΤΕ. ΠΟΙΟΣ ΣΚΟΤΩΣΕ ΤΟΝ ΑΝΤΡΕΑ; ΤΟ ΡΑΟΥΛΟ;
  • Το ράουλο ή οι διευθυντάδες που κάθε λίγο και λιγάκι μας συγκεντρώνουν σαν τα αρνιά και μας πιέζουν για ταχύτητα;
  • Το ράουλο ή οι απειλές τους προς γνώση και συμμόρφωση γιατί έξω περιμένουν 1 εκατομμύριο άνεργοι να πάρουν ανά πάσα στιγμή τη θέση μας;
  • Το ράουλο ή τα φθηνά υλικά και οι κακές συνθήκες που δημιουργούν πρόβλημα στο αλουμίνιο και για όλα φταίνε οι εργάτες;
  • Το ράουλο ή ότι αυτό το μήνα εκτός από τους φόρους, την ακρίβεια, η εταιρεία με τιμώρησε κόβοντας λεφτά από το μισθό μου γιατί το αλουμίνιο είχε επάνω μπιμπίκια όπως λέμε;
Για να καθαρίσω ένα μπιμπίκι από το αλουμίνιο, δεν σταμάτησα την μηχανή όπως έπρεπε, δεν ήθελα να χάσω και τον άλλο μήνα το ΠΡΙΜ, έτσι, τόσο απλά, έχασα τη ζωή μου.
ΣΗΜΕΡΑ ΗΤΑΝ Η ΣΕΙΡΑ ΜΟΥ, ΑΥΡΙΟ;».

Αποτρόπαιο θάνατο βρήκε εργάτης, πατέρας ενός ανήλικου παιδιού, τα ξημερώματα της Τρίτης στο εργοστάσιο «ΕΛΒΑΛ ΚΟΛΟΥΡ» (βαφές αλουμινίου) κυνηγώντας το μεροκάματο.....

Δημοσιοκαφρίλα

Από το Ριζοσπάστη
Συκοφαντικό «ρεπορτάζ», το οποίο επιχειρεί να συνδέσει με το ΚΚΕ συνδικαλιστή εφοριακό, που φέρεται να εμπλέκεται σε φορολογικά σκάνδαλα, ανάρτησε προχτές Δευτέρα, αργά το βράδυ, η ιστοσελίδα «Zougla.gr» (ιδιοκτησίας Μ. Τριανταφυλλόπουλου). Το ρεπορτάζ είχε τίτλο «Ο "κόκκινος" ελεγκτής που εκβίαζε για το 50%» και ανέφερε ψευδέστατα ότι ο συγκεκριμένος είναι στέλεχος του ΚΚΕ και ανήκει στη συνδικαλιστή παράταξη που στηρίζει το ΚΚΕ.
Αλήθεια, δεν ξέρουν να κάνουν το στοιχειώδες σε ένα ρεπορτάζ, δηλαδή μια απλή έρευνα και διασταύρωση των στοιχείων τους, ή μήπως συμβαίνει κάτι άλλο; Και το λέμε γιατί το στοιχείο που διέψευδε το «ρεπορτάζ» τους, το είχε αναρτημένο η συγκεκριμένη ιστοσελίδα, αφού το «ρεπορτάζ» συνοδευόταν από έγγραφο που επιβεβαίωνε ότι ο εφοριακός ήταν συνδικαλιστής της ΑΣΚΕ, παράταξης του Συνασπισμού.

Λαϊκή εξουσία ή αφανισμός

"Ημεροδρόμος"  Ν. Μπογιόπουλος

Αυτοί που είναι υπεύθυνοι για τα παιδιά που λιποθυμούν από την πείνα στα σχολεία...
Αυτοί που με την πολιτική τους έχουν γεμίσει τους δρόμους, τα παγκάκια, τα πάρκα, τις εισόδους των πολυκατοικιών και των καταστημάτων με αστέγους...
Αυτοί που έχουν οδηγήσει τον έναν στους δύο νέους στην ανεργία και τον άλλον στο εργασιακό σκλαβοπάζαρο...
Αυτοί που κούρσεψαν από τους γέροντες τις συντάξεις, τα επιδόματα, τα δώρα, την αξιοπρέπεια...
Αυτοί που έχουν το θράσος να αποκαλούν «γιορτή» (!) τις συγκεντρώσεις των απόρων γύρω από τα καζάνια των συσσιτίων...

Τα κοράκια να μην χαίρονται, τα καλύτερα έρχονται

Η σημερινή απεργία ήταν κατώτερη των περιστάσεων από πλευράς συμμετοχής κόσμου, ωστόσο το γεγονός ότι οι χιλιάδες που μαζεύτηκαν αψήφισαν τη βροχή έστειλε ένα δυνατό μήνυμα αποφασιστικότητας και εναντίωσης στο κρεματόριο που του ετοιμάζουν μαύρο μέτωπο, τρόικα και τα αφεντικά τους. Σημαντικότατο ρόλο στην όχι και τόσο μεγάλη συμμετοχή διαδραμάτισε το γεγονός ότι οι συνδικαλιστικές ηγεσίες ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ αρνήθηκαν τον τελευταίο μήνα επανειλημμένα αιτήματα του ΠΑΜΕ έγκαιρου προσδιορισμού 24ώρης απεργίας στο πρώτο δεκαήμερο του Φλεβάρη αφού ήταν γνωστό το διάστημα κατά το οποίο θα ανακοινώνονταν τα νέα μέτρα. Ωστόσο οι Παναγόπουλοι, συνεπείς στο ρόλο τους, ανακοίνωσαν 24ώρη απεργία μια μέρα πριν, χωρίς διάθεση οργάνωσής της, ρίχνοντας μια ακόμη πιστολιά στο αέρα και νερό στο μύλο της ηττοπάθειας των εργαζομένων που τόσο συντονισμένα τροφοδοτούν τα τελευταία χρόνια.
Ωστόσο, επειδή οι εξελίξεις φαίνονται ραγδαίες είναι βέβαιο ότι στις επόμενες μέρες θα δοθεί η ευκαιρία σε όσους σήμερα δεν ήταν προετοιμασμένοι σήμερα, να στείλουν το μήνυμα της αντίστασης στη βάρβαρη πολιτική και να μετατρέψουν την οργή και την αγανάκτησή τους σε οργανωμένη πάλη.

Δευτέρα 6 Φεβρουαρίου 2012

Το ΓΙΑΤΙ το ξέρετε όλοι. Τώρα είναι η ώρα. ΟΛΟΙ ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ

Αύριο το πρωί όλοι οι εργαζόμενοι, οι άνεργοι, οι συνταξιούχοι που κρατάνε τα πόδια τους, οι φοιτητές, οι νοικοκυρές και όλοι όσοι θεωρούν ότι πέρα από τη εξαθλίωση που τους ετοιμάζουν τους εξοργίζει και ο χλευαστικός τρόπος με τον οποίο τους αντιμετωπίζουν οι διορισμένοι ηγέτες μας πρέπει να πλημμυρίσουν τους δρόμους και τις πλατείες. 
Αύριο το πρωί πρέπει όλοι να κατεβούν στους δρόμους της πόλης τους για τους ίδιους, για τους προγόνους και τους απογόνους τους. 
Για τους ίδιους γιατί η ώρα μηδέν έφθασε. Είτε θα αρχίσει η ανατροπή του σκηνικού από αύριο, είτε από μεθαύριο θα ανοίξουν οι πύλες της κολάσεως.
Για τα παιδιά τους γιατί στην κόλαση αυτή θα ζήσουν και εκείνα γιατί η έξοδο από αυτή δεν θα υπάρχει, χωρίς όσα πρέπει να κάνουμε εμείς σήμερα. 
Για τους προγόνους τους, γιατί πολλοί από αυτούς έδωσαν πολλά για όσα χάνουμε 2 χρόνια και κυρίως για όσα θέλουν να χάσουμε τις επόμενες μέρες.
Και επειδή πολλοί λένε δεν μπορώ να απεργήσω γιατί δεν βγαίνω, του απαντάμε. Χάσε λίγα μεροκάματα τώρα για μια φορά, γιατί διαφορετικά θα χάσεις μισθούς ολόκληρους για πάντα.

ΥΓ Πολλοί στο εξωτερικό χλευάζουν τους Έλληνες θεωρώντας τους λιγούρηδες και πεινασμένους. Υπάρχουν, όμως, και πάρα πολλοί ακόμα που μας χλευάζουν γιατί δεν κάνουμε τίποτα να το ανατρέψουμε.

Κυριακή 5 Φεβρουαρίου 2012

Σώζονται (!!!!!!) ο 13ος και ο 14ος (κόβονται οι υπόλοιποι 12)

Επειδή πολλά παραμύθια ακούσαμε πάλι σήμερα για σκληρές διαπραγματεύσεις, κόκκινες γραμμές και πράσινα άλογα (ή πράσσειν άλογα όπως είναι το σωστό) θέλουμε να δώσουμε και τη δική μας άποψη. Η δήλωση του Παπαδήμου για τη συνάντηση τα λέει όλα ξεκάθαρα. Λέει ότι συμφώνησαν στη λήψη νέων μέτρων για το περιορισμό των δημοσιών δαπανών, την αύξηση της ανταγωνιστικότητας, τη μείωση του μισθολογικού και του μη μισθολογικού κόστους. Οι κύριοι αυτοί συνεχίζοντας να εμπαίζουν τον ελληνικό λαό, έχουν συμφωνήσει σε όλα και τώρα παίζουν το γνωστό θέατρο για να ξεγελάσουν το μαλάκα τον Έλληνα ώστε να μη αντιδράσει. 
Πουλάνε το παραμύθι, ειδικά οι νεοδημοκράτες, ότι κατάφεραν μετά από σκληρή διαπραγμάτευση να διατηρηθεί ο 13ος και ο14ος μισθός. Αφού μειώσουν το κατώτερο, καταργήσουν όλες τις συλλογικές συμβάσεις πλην τη ΕΓΣΣΕ (για να έχει και ρόλο ύπαρξης ο Παναγόπουλος και η παρέα του) αν διασφαλίσουν και 15ο και 16ο, οι εργαζόμενοι οδηγούνται στην ίδια εξαθλίωση, γιατί η μείωση του κατώτερου και η ταυτόχρονη κατάργηση όλων των κλαδικών με αντικατάστασή τους από ατομικές, θα μετατρέψει το σημερινό κατώτερο μισθό σε μισθό της πλειοψηφίας των εργαζομένων. Συνεπώς, η διατήρηση του 13 και του 14ου ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΚΑΜΙΑ ΑΞΙΑ.
Πέρα, από τα μισθολογικά η λήψη μέτρων ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας θα επιφέρει ακόμα μεγαλύτερη ευελιξία στην αγορά εργασίας, πιο εύκολες και μαζικές απολύσεις, καθολική επιβολή της εκ περιτροπής εργασίας.
Τα μέτρα για τη μείωση του μη μισθολογικού κόστους, δηλαδή η μείωση των εισφορών που δίνουν οι εργοδότες σε συνδυασμό με το κούρεμα των ομολόγων θα διαλύσει τα ταμεία και θα σημάνει το τέλος της κοινωνικής ασφάλισης.
Για όλους αυτούς τους λόγους μη φάτε για μια ακόμα φορά το παραμύθι τους. Μας φοβούνται είναι πιο ορατό από ποτέ. Γελοιοποιούνται προσπαθώντας να μας ξεγελάσουν. Αυτή τη φορά πρέπει να τους σταματήσουμε.

Στη συνέχεια αναδημοσιεύουμε τη δήλωση του Παπαδήμου....

Τώρα ξέρεις: Καρατζαφέρης

«Είμαι κατηγορηματικά αντίθετος με την κατάργηση του 13ου - 14ου μισθού (...) προτείνω αντί αυτού να δουλέψει ο Ελληνας εργαζόμενος 1 ώρα επιπλέον καθημερινά, για όσο χρονικό διάστημα χρειαστεί, 2 - 3 χρόνια. Περαιτέρω μείωση μισθών και εισοδημάτων θα οδηγήσει σε βαθύτερη ύφεση και αύξηση λουκέτων και ανεργίας»...
Τάδε έφη Γ. Καρατζαφέρης τις προάλλες, σε τηλεοπτική του συνέντευξη. Ο γνωστός κωλοτούμπας της αστικής τάξης, ο οποίος, λειτουργώντας σαν «λαγός» για τα συμφέροντά της, ωρυόταν το Δεκέμβρη του 2009 από το βήμα της Βουλής: «Ακούω την καραμέλα της αριστεράς περί κεκτημένων κάτω από εκβιασμούς οι οποίοι έγιναν σε αδύναμες κυβερνήσεις που εύκολα παραχωρούσαν για να έχουν το κεφάλι τους ήσυχο. Και να θυμίσω πώς μπήκε ο 14ος μισθός στους νεότερους. Οταν ο Καραμανλής τσακώθηκε με τα ανάκτορα το 1963 (...) τότε, εκείνη την εποχή ο Πιπινέλης, προκειμένου να δημιουργήσει μια ευφορία έδωσε τον 14ο μισθό. Πού υπάρχει; Είμαστε η πλουσιότερη χώρα του κόσμου; Πού υπάρχει;»!
Ο Καρατζαφέρης και το κόμμα του εχθρεύεται τα εργατικά λαϊκά δικαιώματα και έχει αναλάβει ρόλο εμπροσθοφυλακής για το τσάκισμά τους. Το σκοπό αυτό υπηρετεί η συμμετοχή του στη συγκυβέρνηση και η αναβάθμιση του ρόλου του στο αστικό πολιτικό σύστημα. Μια ματιά μόνο στις προτάσεις που διατύπωσε το τελευταίο διάστημα ο Καρατζαφέρης, είναι αποκαλυπτική για την αντιλαϊκή στρατηγική που υπηρετεί η αγέλη του ΛΑ.Ο.Σ.:

1.«Ακούω την ιστορία για την αύξηση των ορίων της συντάξεως. Ολοι θέλουμε να καθόμαστε. Αλλά πρέπει να δούμε μια πραγματικότητα. Οταν αυτό θεσπίστηκε πριν από 30 - 35 χρόνια ο μέσος όρος ζωής ήταν 70. Τώρα είναι τα 80. Ποιος θα πληρώσει;»... Δηλαδή, αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης και σύνδεσή τους με το προσδόκιμο ζωής, όπως μεθοδεύουν η ΕΕ και ο ΟΟΣΑ. Πρόκειται για τη χυδαία έκδοση του βασικού ιδεολογήματος, με το οποίο η αστική τάξη και τα κόμματά της θα επιχειρήσουν το αμέσως επόμενο διάστημα τη νέα επίθεση στα ασφαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων. Κι αυτό όταν η αύξηση της παραγωγικότητας της εργασίας, η κοινωνική και τεχνολογική εξέλιξη, παρέχει πλέον αντικειμενικά τις προϋποθέσεις ώστε να βγαίνουν οι εργαζόμενοι πολύ νωρίτερα στη σύνταξη, στα 60 οι άνδρες και στα 55 οι γυναίκες.

Σάββατο 4 Φεβρουαρίου 2012

Στο τέλος αυτού του επεισοδίου πρέπει να χαμογελάει ο λαός.

Τις τελευταίες μέρες βλέπουμε ένα ακόμα επεισόδιο της σειράς "Μέτρα για να μην χρεοκοπήσουμε" που ξεκίνησε το Μάρτιο του 2010 και συνεχίζεται 2 χρόνια μετά. Οι πρωταγωνιστές πάνω-κάτω οι ίδιοι, αν και τελευταία, προστέθηκαν στο cast νέα αστέρια του κινηματογράφου. Παπαδήμος, Σαμαράς, Καρατζαφέρης και λοιποί του μαύρου μετώπου. Βέβαια, είναι αλήθεια ότι αυτό το επεισόδιο έχει πιο μεγάλη διάρκεια σε σχέση με τα προηγούμενα, επειδή αφενός το διακύβευμα είναι πιο σπουδαίο (PSI, δανειακή σύμβαση, πλήρης διάλυση εργασιακών σχέσεων κλπ), αφετέρου φαίνεται ότι η παρέμβαση του λαϊκού παράγοντα μπορεί να εμποδίσει τα σχέδια τους. 
Το τελευταίο είναι και το πιο σημαντικό μέρος του επεισοδίου. Το γεγονός ότι παρά την συγκρότηση της συγκυβέρνησης, χωρίς καμιά λαϊκή νομιμοποίηση, με θεωρητική πλειοψηφία 250 βουλευτών η κύρωση από τη βουλή όλων όσων επιδιώκουν είναι αβέβαιη, φανερώνει την ισχύ που έχει αρχίσει να αποκτά η λαϊκή παρέμβαση στις εξελίξεις παρόλο που οι κύριοι υπεύθυνοι για την οργάνωση της αντίδρασης των εργαζομένων, οι συνδικαλιστικές ηγεσίες των ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ, αρνούνται να οργανώσουν οποιαδήποτε αντίδραση, αλλά αντίθετα συμμετέχουν στο διάλογο για το πόσα ακόμα θα χάσουν οι εργαζόμενοι. Είναι, λοιπόν, η ώρα ο λαός και οι εργαζόμενοι να μην παρέμβουν απλά στις εξελίξεις αλλά να τις καθορίσουν, απαγορεύοντας σε όλους αυτούς που επιδιώκουν την σκλαβοποίησή τους και την οριστική τους πτώχευση. Στο τέλος αυτού του επεισοδίου πρέπει να χαμογελάει ο λαός.

Πέμπτη 2 Φεβρουαρίου 2012

Ανακοίνωση του ΚΚΕ για την κατάσταση στο κέντρο της Αθήνας

Επειδή θεωρούμε ότι η εκρηκτική κατάσταση που επικρατεί στο κέντρο της Αθήνας είναι εξαιρετικά σημαντικό ζήτημα για όλους τους συνανθρώπους μας (Έλληνες και μετανάστες) που ζουν και δουλεύουν στην περιοχή αυτή αναδημοσιεύουμε μια ανακοίνωση που εξέδωσε το ΚΚΕ για το ζήτημα. Θα προσπαθήσουμε να παρακολουθήσουμε τις θέσεις όλων των κομμάτων γύρω από το θέμα δημοσιεύοντας και άλλες σχετικές ανακοινώσεις.

"Η κατάσταση στο κέντρο της Αθήνας είναι εκρηκτική.

Οσο η καπιταλιστική κρίση βαθαίνει, η επίθεση απέναντι στα λαϊκά δικαιώματα οξύνεται. Καμία πλευρά της ζωής των λαϊκών οικογενειών δε μένει ανέγγιχτη. Μισθοί, συντάξεις, δικαιώματα θυσιάζονται στο βωμό των κερδών των μονοπωλίων.
Χιλιάδες είναι οι μικρές επιχειρήσεις που έχουν κλείσει και χιλιάδες ακόμα απειλούνται με λουκέτο.
Η εγκληματικότητα σημειώνει έξαρση, καθώς η ευρύτερη περιοχή έχει παραδοθεί στο έλεος της δράσης των κυκλωμάτων και των συμμοριών των ναρκωτικών, της πορνείας, της εκμετάλλευσης μεταναστών. Την κατάσταση αυτή θα επιδεινώσει το νέο νομοσχέδιο που προωθεί η τρικομματική κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ - ΝΔ - ΛΑ.Ο.Σ., μέσω του οποίου νομιμοποιούνται τα ναρκωτικά.
Η ανασφάλεια Ελλήνων και μεταναστών που ζουν και εργάζονται στο κέντρο και στις συνοικίες της Αθήνας εντείνεται και από τη δράση διαφόρων ακροδεξιών ομάδων που παριστάνοντας τους προστάτες της τάξης εισβάλλουν σε σπίτια και σε μαγαζιά για να την «επιβάλουν». Καλλιεργούν το μίσος και την αντιπαράθεση μεταξύ Ελλήνων και μεταναστών.

Το κακό παράγινε

Από το Ριζοσπάστη
 
Η σύζυγος του Ελληνα πρωθυπουργού σε άψογα αγγλικά εξήγησε χτες μπροστά στις κάμερες πόσο σημαντικό έργο παράγει μια άλλη κυρία της αστικής τάξης για τα άπορα παιδιά.

Τη σπας ή δεν τη σπας την τηλεόραση;
 
Αλλάζουμε κανάλι: «Το θέμα μας παραπέμπει στη σκοτεινή μεριά του φεγγαριού» αναγγέλλει η παρουσιάστρια.
 
Γι' αυτή και μόνο τη φράση αξίζει να σπάσεις την τηλεόραση.
 
Η κυρία - δεν έχει σημασία ποια είναι - αναφέρεται σε ανθρώπους που τους κόβουν τα πόδια από κρυοπάγημα. Σε παιδιά που πέφτουν ξερά στο σχολείο επειδή είναι νηστικά.
Και η κυρία κάνει ποίηση!

Λεπτομέρειες; Στις λεπτομέρειες κρίνονται και τα συστήματα και οι υποστηριχτές τους.
 
Κόβουν τα πόδια αστέγων στην Ουκρανία γιατί έπαθαν κρυοπαγήματα. Και κανείς δε ρωτάει «γιατί έγιναν άστεγοι άνθρωποι σε μια χώρα που κανείς δεν ήταν χωρίς σπίτι;».
 
Οι τιβί δεν κάνουν ερωτήσεις. Δείχνουν τη βοήθεια του κράτους. Μα η επόμενη είδηση ζητάει επίσης την ερώτησή της: Πεθαίνουν, λέει, κάπου στην Τσεχία, από κακές συσκευές γκαζιού. Πού; Εκεί που υπήρχε ένα καταπληκτικό δίκτυο δωρεάν παροχής αερίου σε κάθε σπίτι. Ποιος τίναξε στον αέρα ένα σύστημα που λειτουργούσε για τον άνθρωπο; Σιγή στις τιβί.

Τετάρτη 1 Φεβρουαρίου 2012

Αυτός είναι ο πατριωτισμός τους

Ο κυριότερος εκπρόσωπος του λεγόμενου "πατριωτικού" χώρου (ξέρετε του χώρου που ενθυλακώνει φασίστες, χρυσαυγίτες, υμνητές του Χίτλερ, του Μεταξά, του Παπαδόπουλου, των ταγμάτων ασφαλείας, των γερμανοτσολιάδων και επειδή κυκλοφορούν με ελληνικές σημαίες επιφάνειας 5 τετραγωνικών γίνονται πατριώτες) ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ έκανε μια ακόμα ρηξικέλευθη πρόταση. Αφού απέκλεισε με κάθε τρόπο τη συμφωνία του στην κατάργηση του 13ου και 14ου μισθού, δείχνοντας το φιλολαϊκό πρόσωπό του πρότεινε το εξής φιλολαϊκό: "Να δουλέψει ο έλληνας εργαζόμενος μία ώρα επιπλέον καθημερινά, για όσο χρονικό διάστημα χρειαστεί, δύο έως τρία χρόνια." 
Ο πολιτικός αυτός ογκόλιθος βρήκε τη λύση. Καμιά μείωση μισθών, απλά θεσμοθέτηση της πλήρους κατάργησης του 8ώρου και της απλήρωτης υπερωρίας. Ο άνθρωπος αυτός και ο πολιτικός χώρος που εκπροσωπεί δείχνουν και στον πλέον φανατικό οπαδό τους το πως εννοούν τη σωτηρία της πατρίδας. Είδαμε τον τσεκουράτο υπουργό του πως αντιμετώπισε το φιλολαϊκό μέτρο της αύξηση της τιμής των διωδιών. Τον βιβλιοπώλη υφυπουργό Ναυτιλίας (!) πως αντιμετωπίζει τις διαμαρτυρίες των ακριτών νησιωτών (που τόσο πολύ πονούν για τους ακρίτες όλοι σε αυτό το κόμμα) για την δρομολόγηση πλοίων 37 ετών.
Γενικότερα, ο χώρος αυτός μετά από 35 χρόνια που βρισκόταν στην αφάνεια, επειδή φυσικά δεν υπήρχε πολιτικός και κοινωνικός χώρος δράσης τους, αφού οι προηγούμενες γενιές είχαν ζήσει στο πετσί τους τη δράση της ακροδεξιάς, βρήκε την ευκαιρία παρουσιαζόμενος ως αμόλυντος και άσπιλος, εκμεταλλευόμενος την έλλειψη γνώσης από τις νέες γενιές για το τι πρεσβεύει, να  πολιτεύεται με ακραίο λαϊκισμό και να παρουσιάζεται ως φιλολαϊκός και πατριωτικός. 
Ακραία έκφανση αυτού που περιγράφουμε ήταν το σύνθημα "Αντεπίθεση - Εθνική Αντίσταση" που ακούστηκε το Σάββατο στη συγκέντρωση της Χρυσής Αυγής. Οι μεγαλύτεροι υβριστές της Εθνικής Αντίστασης, οι άνθρωποι που βεβηλώνουν σε κάθε ευκαιρία τις προτομές και τα μνημεία των ηρώων της Εθνικής Αντίστασης, οι υμνητές του Χίτλερ τολμούν να χρησιμοποιούν τον όρο Εθνική Αντίσταση. Φανταζόμαστε ότι θα το φωνάξουν και την επόμενη φορά που θα παραβρεθούν στην επέτειο για τη ήττα των ταγματασφαλιτών στο Μελιγαλά. Δεν έχουν κανένα ενδοιασμό. Είναι αδίστακτοι και πατριδοκάπηλοι. Στην προσπάθεια τους να προσελκύσουν κόσμο στις τάξεις τους μπορεί να τραγουδήσουν και τον ύμνο του ΕΛΑΣ. Φασίστες μέχρι το κόκκαλο.