Δευτέρα 30 Ιουλίου 2012

Ο αντιμνημονιακός πρόεδρος του ΣΕΒ

Μέσα στον καταιγισμό των σημερινών ειδήσεων μου έκανε μεγάλη εντύπωση η δήλωση του προέδρου του ΣΕΒ περί ξεπερασμένου μνημονίου που θα πρέπει να αντικατασταθεί από ένας σχέδιο εθνικής σωτηρίας. Διαβάζοντας αυτή την είδηση πήγε το μυαλό μου αμέσως σε όλους αυτούς που προεκλογικά καλούσαν στο σχηματισμό ενός αντιμνημονιακού μετώπου, έτσι γενικά και αόριστα. Ενός μετώπου δίχως πρόταση για το αύριο παρά μόνο άρνηση εφαρμογής του μνημονίου εντός όμως ΕΕ και ευρώ. Στο μέτωπο αυτό ο ΣΥΡΙΖΑ καλούσε τη ΔΗΜΑΡ και το ΚΚΕ ενώ έκλεινε και το μάτι στους ΑΝΕΛ. Θα μπορούσε να καλέσει και τη Χρυσή Αυγή, αφού και αυτή κατά του μνημονίου είναι αλλά υπέρ του ευρώ, επειδή, όμως, η Χρυσή Αυγή είναι μια ξεχωριστή, ντροπιαστική για την Ελλάδα, περίπτωση δεν θα ήθελα να τη συνδέσω με οποιοδήποτε άλλο κόμμα.
Στο αντιμνημονιακό μέτωπο από σήμερα εντάχθηκε και ο πρόεδρος του ΣΕΒ, πολλοί, βέβαια, θα πουν άλλο αυτό που προτείνει ο Δασκαλόπουλος άλλο η πρόταση του Τσίπρα. Σωστά, θα πει ο καλοπροαίρετος. Πόση διαφορά, όμως, μπορεί να έχει η πολιτική εκτός μνημονίου αλλά εντός ευρώ και ευρωπαϊκής ένωσης; Πόσους ελιγμούς μπορεί να κάνει μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ που θα κινείται εντός της λωρίδας της ΕΕ; 
Είναι φανερό ότι η προεκλογική ρητορεία του ΣΥΡΙΖΑ είχε καθαρά ψηφοθηρικό σκοπό δίχως να δίνει ουσιαστική εναλλακτική πρόταση. Ήταν η πρόταση του αριστερόστροφου γυρίσματος της κουτάλας στη δημιουργία του μίγματος πολιτικής από το δεξιόστροφο γύρισμα που επέλεξε η συγκυβέρνηση ΝΔ,ΠΑΣΟΚ,ΔΗΜΑΡ. 
Κάτι άλλο που δείχνει η πρόταση του προέδρου του ΣΕΒ είναι ότι προετοιμάζεται το έδαφος για την έξοδο της Ελλάδας από το μνημόνιο. Αν η απαγκίστρωση από το μνημόνιο θα σημαίνει και έξοδο από το ευρώ δεν το ξέρουμε, εκείνο που ξέρουμε είναι ότι αν τελικά επιλεγεί η έξοδος από το ευρώ θα παρουσιαστεί ως επιτυχία και ως σωτηρία για τα δεινά.

Ανακοίνωση του ΠΑΜΕ για την 9μηνη απεργία των χαλυβουργών

O αγώνας των χαλυβουργών επικαιροποίησε τα πολύτιμα διδάγματα από τη γεμάτη θυσίες ιστορία του εργατικού κινήματος. Κάθε στιγμή του αγώνα τους, ήταν ένα μάθημα σημαντικό για την εργατική τάξη προκειμένου να βγάλει συμπεράσματα χρήσιμα για την ταξική πάλη.

· Δίδαξε ηρωισμό και αυτοθυσία! 
Οι απεργοί χαλυβουργοί δεν είχαν να αντιμετωπίσουν μόνο τον Μάνεση αλλά το σύνολο των εκμεταλλευτών τους, το πολιτικό προσωπικό της κυρίαρχης τάξης, τους κατασταλτικούς μηχανισμούς. Όλο αυτό το διάστημα, κόντρα σε θεούς και δαίμονες, υπέδειξαν υποδειγματική αντοχή και πίστη για το δίκιο της εργατικής τάξης.

· Δίδαξε το χαρακτήρα της ταξικής αλληλεγγύης! Έκανε το φαινομενικά ανέφικτο εφικτό γιατί κατορθώθηκε εργάτες να απεργούνε για εννιά μήνες ώστε να γυρίσουν οι συνάδελφοί τους απολυμένοι στη δουλειά. Ανέδειξε την εργατική αλληλεγγύη ως αναντικατάστατο όπλο της ταξικής αναμέτρησης με το κεφάλαιο. Καλλιεργήθηκε η συντροφικότητα απέναντι στον κοινό αντίπαλο, δοκιμάστηκε στη ζωή το σύνθημα «ένας για όλους και όλοι για έναν».

Οι χαλυβουργοί δίδαξαν τι θα πει αγώνας και ανιδιοτέλεια
Όποιος τους λοιδορεί ή τους σπιλώνει δεν του αξίζει τίποτα περισσότερο από το να ζει σαν σκλάβος

Η απόφαση της αναστολής της απεργίας των χαλυβουργών μετά από 9 μήνες έχει αρχίσει να προκαλεί, και είναι βέβαιο ότι θα ενταθεί, έναν διάλογο στους κόλπους των ταξικών δυνάμεων σχετικά με το αν έπρεπε να σταματήσει η απεργία, τι κέρδισαν και τι έχασαν οι χαλυβουργοί, αν ήταν άσκοπη η αυτοθυσία που επέδειξαν και μια σερά ακόμα ερωτημάτων. Αυτό που είναι βέβαιο είναι ότι η 9μηνη απεργία των χαλυβουργών αποτελεί ένα ξεχωριστό κεφάλαιο στην ιστορία των αγώνων του εργατικού κινήματος.
Οι χαλυβουργοί με τον αγώνα τους κατάφεραν να διδάξουν σε ένα πολύ μεγάλο τμήμα των εργαζόμενων το τι σημαίνει οργανωμένη ταξική πάλη. Κατά τη διάρκεια των 9 μηνών χιλιάδες εργαζόμενοι, άνεργοι, συνταξιούχοι, φοιτητές, μαθητές πέρασαν από τη πύλη της χαλυβουργίας και διδάχθηκαν τι θα πει οργανωμένοι εργάτες, τι θα πει και πως πρέπει να λειτουργεί ένα σωματείο το οποίο δεν είναι γλάστρα του εργοδότη αλλά λειτουργεί και αποφασίζει συλλογικά και στις αποφάσεις του πειθαρχούν οι εργαζόμενοι. 
Είδαν εργαζόμενους να απεργούν για 9 μήνες για να μη χάσουν τη δουλειά του οι συνάδελφοι τους που έχουν απολυθεί. Μια πράξη ανιδιοτέλειας που στις μέρες μας φαντάζει ουτοπία. Μια πράξη ανιδιοτέλειας ξένη προς το επικρατών πρότυπο "κοίτα την πάρτη σου". Μια πράξη ανιδιοτέλειας που καθιστά τους χαλυβουργούς φάρους αγωνιστικότητας και ανθρωπιάς. Για αυτό και μόνο οι χαλυβουργοί είναι νικητές. Γιατί σε μια εποχή που ο ατομικισμός είναι η επικρατούσα ιδεολογία, σε μια εποχή που οι διαμορφωτές της κοινής γνώμης όποιον βοηθά το συνάδελφό του ανιδιοτελώς τον ονομάζουν "έμμισθο συνδικαλιστή,βολεμένο, τεμπέλη" κλπ, θυσιάσαν πολλά πράγματα για τον απολυμένο συνάδελφο τους.
Οι χιλιάδες αυτές του κόσμου που πέρασαν από τη χαλυβουργία ένιωσαν αλληλέγγυοι με τους χαλυβουργούς και μετέτρεψαν τον αγώνα των χαλυβουργών σε δικό τους αγώνα εκφράζοντας την αλληλεγγύη με τη φυσική τους παρουσία στην πύλη του εργοστασίου, στις απεργίες και στα συλλαλητήρια συμπαράστασης, με την υλική συνεισφορά στο απεργιακό ταμείο. Η αλληλεγγύη αυτή είναι μια μεγάλη παρακαταθήκη του αγώνα προς το εργατικό κίνημα γιατί αφύπνισε συνειδήσεις που πριν από 9 μήνες άκουγαν για οργανωμένο ταξικό αγώνα δίχως να τον έχουν γνωρίσει.
Τα αποτελέσματα αυτής της παρακαταθήκης φάνηκαν μέσα σε αυτούς τους 9 μήνες καθώς σε 2 περιπτώσεις στην εταιρία Phonemarketing και στην Βιομηχανία Ανακύκλωσης Ηρακλείου Κρήτης οι εργαζόμενοι ακολουθώντας το παράδειγμα των χαλυβουργών μετά από 114 και 118 απεργίας αντίστοιχα, κατάφεραν να μην εφαρμοστούν τα μέτρα των εργοδοτών που στην μεν Phonemarketing ήθελε να επιβάλει δουλειά μιας μέρας την εβδομάδα με 140€ μηνιαίο μισθό στη δε Ανακύκλωση μειώσεις μισθών 22%. Οι εργαζόμενοι, αυτοί, ακόμα μιλούν για το φωτεινό παράδειγμα των χαλυβουργών το οποίο ακολούθησαν.
Τι άλλο κέρδισαν οι χαλυβουργοί; Κατάφεραν να αναγκάσουν το Μάνεση, την τάξη του, το πολιτικό του προσωπικό, που κυβερνά και τα αστικά ΜΜΕ να ξεβρακωθούν στην κυριολεξία αφού για πάνω από 3 εβδομάδες ΜΜΕ, δικαιοσύνη και αστυνομία συμπορεύονταν στο δρόμο εξυπηρέτησης των συμφερόντων του Μάνεση. Αρχικά όλα τα μέσα μιλούσαν για απόφαση του βιομηχάνου να κλείσει το εργοστάσιο. Για 10 μέρες μας ζάλισαν για το κακό που κάνουν οι εργατικοί αγώνες και πόσο λάθος είναι οι εργαζόμενοι να διεκδικούν αξιοπρεπή μισθό και διαβίωση. Βέβαια, γνώριζαν ότι κάτι τέτοιο δεν θα γινόταν, ωστόσο διαμόρφωναν την κοινή γνώμη ώστε να αποδεχθεί στη συνέχεια η αστυνομία, με εντολή της δικαιοσύνης, να λειτουργήσει ως όργανο στα χέρια του Μάνεση και να χτυπήσει τους απεργούς καταλαμβάνοντας το εργοστάσιο. Δηλαδή, τα ΜΜΕ έστρωσαν το χαλί ώστε η αποχαυνωμένη κοινωνία να μην αντιδράσει στο γεγονός ότι η αστυνομία και η δικαιοσύνη λειτουργούν για την υπεράσπιση των συμφερόντων ενός βιομηχάνου.
Τέλος, να μην ξεχνάμε ότι οι χαλυβουργοί με την 9μήνη απεργία τους κέρδισαν να μην απολυθούν 60 επιπλέον συνάδελφοι τους. Γιατί ο Μάνεσης είχε θέσει το δίλλημα ή 180 απολύσεις ή εκ περιτροπής εργασία. Μικρό κέρδος αλλά 60 απολυμένοι λιγότεροι δεν είναι και λίγο
.
Για όσους εργαζόμενους, άνεργους ή τελοσπάντων για όσους ανήκουν στην ίδια τάξη με τους χαλυβουργούς και τους λοιδορούν, τους κατηγορούν και τους σπιλώνουν ένα πράγμα έχουμε να πούμε. Τους αξίζει να ζήσουν σαν σκλάβοι.

Στη συνέχεια παραθέτουμε την εισήγηση του ΔΣ του σωματείου των χαλυβουργών στην τελευταία Γενική Συνέλευση, εισήγηση που εγκρίθηκε με μεγάλη πλειοψηφία και οδήγησε στην αναστολή της απεργίας.

Παρασκευή 27 Ιουλίου 2012

Ο ταξικός αγώνας φέρνει νίκες (τι θα γινόταν αν απεργούσαν και οι χαλυβουργοί στο Βόλο;)

Από το e-oikodomos.blogspot.com
 
Ένα κλίμα απαισιοδοξίας και ήττας για τους εργαζόμενους και τις διεκδικήσεις τους, καλλιεργούν τα ΜΜΕ μέσα από τα ψέματα και τις χυδαίες συκοφαντίες που εξαπολύουν για να χτυπήσουν τον ηρωικό αγώνα των χαλυβουργών του Ασπροπύργου. Από τα δελτία «ειδήσεων», τις «ενημερωτικές» και άλλες εκπομπές στην τηλεόραση και το ραδιόφωνο, από τις πένες «έγκριτων» δημοσιογράφων σε εφημερίδες και διαδίκτυο, οι πλουτοκράτες στέλνουν σαφές μήνυμα στον εργάτη:
 να «κάτσεις στ’ αυγά σου γιατί  οι καιροί είναι δύσκολοι και δεν σηκώνουν διεκδικήσεις». Τον  φορτώνουν με ενοχές επειδή ακόμα έχει ένα μεροκάματο -«έστω» πενιχρό- ενώ η ανεργία θερίζει. Τον απειλούν πως θα τον πετάξουν στο δρόμο και θα πεινάσει η οικογένειά του, αν αρχίσει να κάνει «πονηρές» σκέψεις για δικαιώματα και «δήθεν» κατακτήσεις…

Είμαστε όλοι κατά του φασισμού;

Αναδημοσιευση απο : 2310net 
 
Η υπόθεση της αθλήτριας με το Autan πήρε, όπως ήταν αναμενόμενο, πολιτικές διαστάσεις. Η τιμωρία της έγινε αφορμή για να βγουν ξανά στην επιφάνεια οι γνωστές ακροδεξιές (τσιριχτές) φωνές, οι οποίες ούτε λίγο ούτε πολύ προσπάθησαν να υποβαθμίσουν το ρατσιστικό περιεχόμενο του σχολίου της και να μιλήσουν στην ουσία για πολιτική δίωξη. Σε κάθε περίπτωση η ιστορία της αθλήτριας έγινε ευκαιρία να αναζωπυρωθεί ο μύθος που θέλει την Χρυσή Αυγή να είναι το μόνο κόμμα εκτός του πολιτικού κατεστημένου, το κόμμα που όλοι πολεμούν γιατί το φοβούνται. Η Βούλα είναι, όπως δείχνουν οι διαδικτυακές της κινήσεις, οπαδός της Χ.Α. Όμως το πρόβλημα δεν είναι αυτό. Η Βούλα είναι απλά κομίστρια μιας αντίληψης που τείνει να γίνει κυρίαρχη στον τόπο μας. Ενός ρατσισμού που καλλιεργήθηκε και μέσα από τον αθλητισμό. Η περιβόητη «ελληνική ψυχή» που κερδίζει μετάλλια και τρόπαια ήταν πάντα ο εθνικός μύθοςπου συνόδευε τις μεθυστικές χαρές που έφερναν οι επιτυχίες στον αθλητισμό. Η υποκρισία ήδη υπήρχε: ο Αμερικανός ή ο Τζαμαϊκανός αθλητής που σάρωνε τα μετάλλια και τα παγκόσμια ρεκόρ ήταν προϊόν ντόπας. Οι δικοί μας ποτέ, ήταν απλά ΈΛΛΗΝΕΣ! Ακόμα κι όταν αποκαλύφθηκαν κρούσματα ντοπαρίσματος Ελλήνων αθλητών δεν ήταν αρκετά για να μας δείξουν ότι απείχαμε έτη φωτός από τα δήθεν ολυμπιακά ιδεώδη.

Τετάρτη 25 Ιουλίου 2012

Tο δράμα της καπιταλιστικής ανάπτυξης της COSCO και το θαύμα του απεργιακού αγώνα των χαλυβουργών






Ανάμεσα στα προκατασκευασμένα άρθρα εφημερίδων που ήρθαν στο φως της δημοσιότητας την προηγούμενη εβδομάδα αναπαράγοντας την επίθεση του Μάνεση και του κεφαλαίου απέναντι στην 9μηνη απεργία των εργατών στην Ελληνική Χαλυβουργία, εμφανίστηκε και ένα άρθρο που ενημέρωνε τους αναγνώστες για το θαύμα της COSCO σε παραλληλισμό με το δράμα των χαλυβουργών. Η εισαγωγή του άρθρου, είναι χαρακτηριστική:


«Στην ίδια γειτονιά της Αττικής, σε απόσταση λίγων χιλιομέτρων, συνυπάρχουν δύο επιχειρήσεις που αποτυπώνουν τα δύο πρόσωπα της ελληνικής οικονομίας: από τη μια πλευρά, το οικονομικό επίτευγμα της κινέζικης Cusco στον Πειραιά, που δημιούργησε θέσεις εργασίας, και από την άλλη, ο κίνδυνος να μπει λουκέτο στο ιστορικό εργοστάσιο της Χαλυβουργίας Ελλάδος ελέω κρίσης αλλά και των... συνδικαλιστών.»


Για λόγους συντομίας ας μην αναφερθούμε στον ηρωικό αγώνα των χαλυβουργών που δίνουν μάχη με θεούς και δαίμονες αλλά ας πιάσουμε το θαύμα της COSCO που αποτελεί παράδειγμα προς αντιγραφή για νέους και παλιούς «επενδυτές».


Ποιο είναι το θαύμα της COSCO;

Προίκα τη βουλευτική έδρα

Μια είδηση που πέρασε σχετικά στα ψιλά της χθεσινής μέρας ήταν η αντικατάσταση του βουλευτής της ΧΑ Νικήτα Σιώη από τον Αρτέμη Ματθαιόπουλο. Ο πρώτος όντας άνεργος επικαλέστηκε λόγω παραίτησης "φόρτο εργασίας", ενώ σε πολλά sites (πχ www.enikos.gr) αναφέρεται η πληροφορία ότι ο Αρτέμης Ματθαιόπουλος είναι ο φίλος της κόρης του Μιχαλολιάκου. Αντιλαμβάνεστε ότι οι όροι ευνοιοκρατία, αναξιοκρατία, ρουσφετολογία, οικογενειοκρατία κλπ είναι απόλυτα συνυφασμένοι με την "αντισυστημική" (που λέει ο λόγος) Χρυσή Αυγή.


Γιατι είμαστε με τους απεργους χαλυβουργους

 Αναδημοσίευση από το http://stokalokaistodiaolo.blogspot.gr

-Για τον ανένδοτο αγώνα τους που είναι φάρος αξιοπρέπειας και ανθρωπιάς
-Για τους 11 νεκρούς εργάτες στο Πασαλιμάνι, όταν η χωροφυλακή χτυπάει άοπλη διαδήλωση τον Αύγουστο του 1923.
-Για τον 1 νεκρό, τους 11 τραυματίες και 150 συλληφθέντες τον Απρίλη του 1924 σε Αθήνα και   Πειραιά
-Για τους 30 τραυματίες καπνεργάτες στα γεγονότα της Καβάλας το Νοέμβριο του 1924 
-Για τους 6 δολοφονημένους αγρότες στο Θεσσαλικό κάμπο το Γενάρη του 1925
-Για τους 4 δολοφονημένους εργάτες το 1927 στο Αγρινιο
-Για τους 6 δολοφονημένους εργάτες το 1928 στην Ξανθη
-Για τον 1 δολοφονημένο εργάτη και τους 30 τραυματίες της Ελευσινας το Μάρτη του 1929
-Για τους 11.400 που συνελήφθησαν με το «ιδιώνυμο» που ψήφισε ο Βενιζελος στις 25 Ιουλιου του 1929

Κυριακή 22 Ιουλίου 2012

Η αλήθεια για τη χαλυβουργια

Γιάννης Ρ. - από το LeninReloaded
 
Με τα παρακάτω θέλω να ξεκαθαρίσω ορισμένα σημαντικά σημεία σχετικά με την απεργία στη Χαλυβουργία. Δυστυχώς παρατηρώ εκτεταμμένη παραπληροφόρηση γύρω απο το θέμα της απεργίας, η οποία οφείλεται κυρίως στη μονομερή κάλυψη του θέματος απο τα ΜΜΕ, η οποία βρίσκει εύφορο έδαφος στην τυφλή αποστροφή που νιώθει ενός σημαντικού μέρους του κόσμου προς οτιδήποτε σχετίζεται με το ΠΑΜΕ ή το ΚΚΕ.

Αιτήματα Σωματείου
Οι 24ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες στο εργοστάσιο της Ελληνική Χαλυβουργίας στον Ασπρόπυργο ξεκίνησαν την 1/11/2011 όταν ο εργοδότης κάλεσε τους εργαζόμενους να διαλέξουν μεταξύ 180 απολύσεων ή 5ωρη 5ήμερη εργασία με 40% μειωμένες αποδοχές (που προφανώς οι εργαζόμενοι δε θα μπορούσαν να αναπληρώσουν απο κάπου αλλού στο “ελεύθερο” 3ωρο τους). Εν τω μεταξύ, η παραγωγή βαίνει αυξάνουσα:

Σάββατο 21 Ιουλίου 2012

Είναι δυνατόν κάποιοι να είναι τόσο μαλάκες;


Δύο μέρες όλα τα αστικά ΜΜΕ βάζουν πλάτη στο Μάνεση. Ολόκληρη η οικονομική ελίτ της χώρας στρατευμένη στο πλευρό του βιομηχάνου παλεύει για την υπεράσπιση των συμφερόντων της τάξης τους. Οργανωμένα καλώντας και την αντίπαλη τάξη, την εργατική, να πάρει και αυτή το πλευρό τους, δηλαδή, να υπερασπιστεί τα συμφέροντα των εφοπλιστών, των βιομηχάνων, των μεγαλοεπιχειρηματιών και δυστυχώς σε ένα μεγάλο βαθμό το καταφέρνει. Καταφέρνει άνεργοι, απλήρωτοι εργαζόμενοι, εργαζόμενοι που έχουν δει το εισόδημά τους να συρρικνώνεται κατά 40%-50%, που έχουν βιώσει όλη αυτή τη βαρβαρότητα σε όλο τα φάσμα της ζωής τους να επιχειρηματολογούν κατά των χαλυβουργών, χρησιμοποιώντας τα επιχειρήματα των δημοσιογράφων που σε κάθε κουβέντα για ΜΜΕ και δημοσιογράφους τους βρίζουν χυδαία. Και αναρωτιέσαι πόσο μαλάκες μπορεί να είναι;
Είναι δυνατόν κάποιος που του έχει επιβληθεί η εκ περιτροπής εργασία και η μείωση μισθών να βρίζει τους χαλυβουργούς γιατί δεν τα δέχτηκαν; 
Είναι δυνατόν να πιστεύει κάποιος ότι τα εργοστάσια τα κλείνουν οι εργάτες και όχι τα συμφέροντα των ιδιοκτητών τους ή η καπιταλιστική κρίση; 
Είναι δυνατόν κάποιος εργαζόμενος να επιχειρηματολογεί εναντίον της απεργίας επικαλούμενος το "ιερό" δικαίωμα στην εργασία, τη στιγμή που ο Μάνεσης έχει κάνει 120 απολύσεις; Τη στιγμή που υπάρχουν 1.500.000 άνεργοι;  Τη στιγμή που γνωρίζει ότι στον ιδιωτικό τομέα αν δεν υπάρχει περιφρούρηση στην απεργία δεν μπορεί να γίνει απεργία, αφού τα πρώτα τηλέφωνα της εργοδοσία θα κάμψουν οποιαδήποτε αγωνιστική διάθεση.
Είναι δυνατόν να λέει τεμπέληδες αυτούς που αγωνίζονται για αξιοπρεπή δουλειά και διαβίωση;
Είναι δυνατόν τη στιγμή που δεν εφαρμόζεται κανένα μέτρο προστασίας των εργαζόμενων, να επικαλούνται εργαζόμενοι που βιώνουν στο πετσί τους την ανομία την ανάγκη επιβολής του νόμου στους χαλυβουργούς των οποίων η απεργία κρίθηκε παράνομη γιατί στις πρώτες συνελεύσεις δεν χρησιμοποιούσαν κάλπη; Αυτό ονομάζεται δικαιοσύνη και επιβολή του νόμου;
Είναι δυνατόν να μην καταλαβαίνουν ότι η νίκη των χαλυβουργών είναι νίκη όλων των εργαζόμενων;
Επίσης, ακούω, πολύ συχνά, για όσους στέκονται αλληλέγγυοι δίπλα στους χαλυβουργούς ότι είναι επαγγελματίες συνδικαλιστές, έμμισθοι υπάλληλοι του ΠΑΜΕ και άλλα τέτοια φαιδρά. Το να είναι εργαζόμενοι που συμπαραστέκονται στον αγώνα των χαλυβουργών γιατί πιστεύουν ότι η νίκη των χαλυβουργών θα είναι και δική τους νίκη το αποκλείεται; Ξέρω ακούγεται, για τη σημερινή εποχή, απίστευτο να υπάρχουν άνθρωποι που λειτουργούν με τέτοια ανιδιοτέλεια, αλλά ευτυχώς είναι αλήθεια. Υπάρχουν.

Δελτια ειδησεων για τη Χαλυβουργία- Η αλήθεια στην εντατική

Από το http://edoketora.blogspot.gr
 

Όποιος είδε βραδινά δελτία ειδήσεων για τη Χαλυβουργία και δεν έκανε εμετό μάλλον είναι έτοιμος να φορέσει σιδηρόμπαλα στο πόδι από μόνος του.
Απίστευτη διαστρέβλωση! Ακόμη κι ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ήταν πιο κοντά στην πραγματικότητα.
Το Star  είπε πως περίπου 130 εργαζόμενοι πήγαν για δουλειά ενώ 50 συνεχίζουν την Απεργία!!!

Η λεζάντα της χρονιάς

Η εικόνα και η λεζάντα είναι από το σημερινό πρωτοσέλιδο της εφημερίδας ΕΞΠΡΕΣ και σίγουρα πρόκειται για τη λεζάντα της χρονιάς. Γιατί η εικόνα μόνο ότι άνοιξα οι πύλες δεν δείχνει. Εκτός αν από Δευτέρα τα "λεβεντόπαιδα" των ΜΑΤ δουλέψουν το χαλυβουργείο.

Το επιτέλους της δουλοπρέπειας

Ακούω και διαβάζω από το πρωί φράσεις όπως "Επιτέλους, εφαρμόστηκε ο νόμος", "Αντε με τους αλήτες του ΠΑΜΕ",  "μια πολύ καλή είδηση. Έσπασε η κατάληψη στη Χαλυβουργία" είπε ο Πορτοσάλτε και ένα σωρό άλλα παρόμοια. Και το να το ακούς από τον Πορτοσάλτε είναι λογικό. Παιδιά έχει να μεγαλώσει. Αλλά να το ακούς από χαμηλόμισθους εργαζόμενους ή ακόμα και ανέργους σε βγάζει από τα ρούχα σου. Από ανθρώπους που οι νόμοι τους έχουν καταργήσει τις συλλογικές συμβάσεις, που τους έχουν κόψει το μισθό, που τους παίρνουν τη δουλειά, που τους παίρνουν το σπίτι, που τους παίρνουν τη ζωή. Που οι νόμοι έχουν διαλύσει τα νοσοκομεία, τα σχολεία και τα πανεπιστήμια. Για όλα αυτά, επιτέλους, εφαρμόστηκε ο νόμος κύριοι. 
Είναι ένα "Επιτέλους" που σημαίνει επιτέλους να υποταχθούν και αυτοί που δεν θέλουν να το κάνουν, και αυτοί που μας έχουν πρήξει να αντισταθούμε, να μην σκύψουμε το κεφάλι, να πάρουμε την εξουσία στα χέρια μας. Να πάει, επιτέλους, στο διάολο το ΠΑΜΕ που κάθε μέρα στο γραφείο, στο εργοστάσιο, στο γιαπί μας λέει να μη ζήσουμε σαν δούλοι, να μη δεχτούμε τις μειώσεις, την εκ περιτροπής εργασία, μας λέει να αγωνιστούμε. Επιτέλους, να πάνε σπίτι τους οι χαλυβουργοί που 9 μήνες αντέχουν και απεργούν, ενώ εμείς υπογράψαμε χωρίς να μιλήσουμε για τις μειώσεις, την εκ περιτροπής εργασία και ότι άλλο μας ζήτησε ο εργοδότης. Επιτέλους, δεν θα έχω κανένα εκνευριστικό  στη δουλειά που θα λέει ότι δεν πρέπει να κοιτάμε μόνο την πάρτη μας. Που θα χρησιμοποιεί τη λέξη συνάδελφος και θα την εννοεί. Επιτέλους, θα μπορώ να είμαι όσο δουλοπρεπής θέλω χωρίς να υπάρχει κανένα αντι-παράδειγμα.

Παρασκευή 20 Ιουλίου 2012

Δικό τους το κράτος, δική τους και η αστυνομία

Όποιος σήμερα δεν κατάλαβε τι σημαίνει αστικό κράτος και αστική "δημοκρατία" έχει πρόβλημα κατανόησης. Αστικό κράτος σημαίνει ότι το κράτος είναι των αστών και η "δημοκρατία" επίσης. Είναι το κράτος που διοικείται από το πολιτικό υπαλλήλους της οικονομικής ελίτ, η οποία όποτε κρίνει ότι θίγονται τα συμφέροντά της θέτει όλους τους θεσμούς του κράτους στην υπηρεσία της. Πως αλλιώς μπορεί να δικαιολογηθεί η γιγαντιαία αστυνομική επιχείρηση για την κατάληψη του εργοστασίου της Χαλυβουργίας από εκατοντάδες αστυνομικούς. Ενός εργοστασίου που 10 μέρες τώρα κάθε μέρα το έκλεινε ο Μάνεσης, μάλλον το ΠΑΜΕ σύμφωνα με τους κόρακες, αλλά τελικά με εντολή του πρωθυπουργό (αλήθεια πότε εκλέξαμε πρωθυπουργό το Μάνεση) "άνοιξε"! "Άνοιξε" με τη σύλληψη των χαλυβουργών που ήταν στην περιφρούρηση τους οποίους μάλιστα πήγαν σιδεροδέσμιους στα δικαστήρια νομίζοντας ότι θα τους σπιλώσουν. Τι λέτε ρε; Σπιλώνονται οι ήρωες της εργατικής τάξης γιατί κάποια "λεβεντόπαιδα" (υπηρέτριες του ΣΕΒ) τους έβαλαν χειροπέδες;
Βάζουμε τη λέξη "άνοιξε" σε εισαγωγικά γιατί το εργοστάσιο δεν άνοιξε. Τα εργοστάσια δεν δουλεύουν χωρίς εργάτες κύριοι. Σήμερα, επιβεβαιώθηκε το σύνθημα "Χωρίς εσένα γρανάζι δεν γυρνά εργάτη μπορείς χωρίς αφεντικά", αφού εκεί ήταν και ο εργοδότης και οι τσάτσοι του αλλά χωρίς εργάτες γρανάζι δεν γύρισε και δεν θα γυρίσει γιατί ο αγώνας των χαλυβουργών είναι δίκαιος και αγώνας ολόκληρης της πρωτοπόρας εργατικής τάξης.

Τετάρτη 18 Ιουλίου 2012

Εκτός από τους… κακούς χαλυβουργούς, υπάρχουν και οι «καλοί» εργαζόμενοι. Το παράδειγμα της «Α. Γ. ΠΕΤΖΕΤΑΚΙΣ Α.Ε.»

Αναδημοσίευση από το e-oikodomos.blogspot.com
 
Η εμετική προπαγάνδα της άρχουσας τάξης μέσω των πολιτικών της υπαλλήλων και των καθοδηγούμενων ΜΜΕ προκαλεί κάθε νοήμονα άνθρωπο, όταν μονίμως διατυμπανίζει πως τα εργοστάσια στην Ελλάδα κλείνουν εξαιτίας... των «ακριβών» εργαζομένων και των εργατικών διεκδικήσεων, που... υποκινεί το ΠΑΜΕ, συνεπώς το "κακό" ΚΚΕ!...
Αυτές τις μέρες με αφορμή την ηρωική απεργία των εργατών της «Ελληνικής Χαλυβουργίας» η προπαγάνδα φούντωσε πάλι. Μάνεσης, συγκυβέρνηση, τσιράκια-μπράβοι-απεργοσπαστικός μηχανισμός, έπιασαν στασίδι σε –δημόσια και ιδιωτικά- «ανεξάρτητα» ΜΜΕ, συκοφαντώντας  τον αγώνα των χαλυβουργών, κατηγορώντας τους πως θέλουν να κλείσουν το εργοστάσιο (!) και πως υποκινούνται… από το ΠΑΜΕ, «δηλαδή» το ΚΚΕ.

Επειδή το σύνθημα "Όλη η Ελλάδα μια χαλυβουργία" δεν έγινε πραγματικότητα
ΣΕΠΕ: Μείωση 23,7 % στους μισθούς του 10% των εργαζομένων στην Ελλάδα

Μείωση  23,7% των μισθών τους έχει υποστεί το 10% του εργατικού δυναμικού στην Ελλάδα τους τελευταίους μήνες από την εφαρμογή  των νέων επιχειρησιακών και ατομικών συμβάσεων, σύμφωνα με τον απολογισμό εξαμήνου του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕΠΕ).

Ένας στους τρεις εργαζόμενους εξακολουθεί να εργάζεται ανασφάλιστος, ενώ οι ελαστικές σχέσεις εργασίας φαίνεται να καταλαμβάνουν μόνιμα ένα μεγάλο μερίδιο στην αγορά εργασίας. Το ποσοστό των συμβάσεων μερικής και εκ περιτροπής απασχόλησης στις νέες προσλήψεις αντιστοιχεί πλέον στο 43,8% του συνόλου των συμβάσεων

Το α΄ εξάμηνο του 2012, μετατράπηκαν 44.122 συμβάσεις πλήρους απασχόλησης προηγουμένων ετών σε άλλες «ελαστικές» συμβάσεις εργασίας, ποσοστό που αντιστοιχεί σε αύξηση κατά 45,3%, σε σχέση με το α΄ εξάμηνο του 2011.

Την αντίστοιχη περίοδο του 2011 μετατράπηκαν 30.366 συμβάσεις εργασίας πλήρους απασχόλησης σε άλλες μορφές ευέλικτων συμβάσεων εργασίας, αριθμός αυξημένος κατά 226% σε σχέση με το α΄ εξάμηνο του 2010.

Είναι χαρακτηριστικό, ότι ενώ το 2010 οι συμβάσεις εργασίας πλήρους απασχόλησης αντιπροσώπευαν το 66,9% των νέων συμβάσεων, το 2011 αντιπροσώπευαν το 59,7% και το α΄ εξάμηνο του έτους 2012 το 56,1%.

Γενικά η αναλογία των συμβάσεων μερικής απασχόλησης στο σύνολο των νέων συμβάσεων αυξήθηκε από 26,5% το 2010 σε 32% για το έτος 2011 και σε 34,9%. για το α΄ εξάμηνο του 2012. Παράλληλα, μειώθηκαν συνολικά οι νέες θέσεις απασχόλησης.

Γιατί έκλεισαν τα εργοστάσια της Pirelli και της Goodyear στην Ελλάδα ?

Από το Cogito Ergo Sum

Η αλήθεια για την Pirelli στην Πάτρα ...

Λίγο πριν τις εκλογές τού περασμένου Μαΐου, συνάντησα στον δρόμο κάποιον γνωστό (και παλιό πελάτη μου), με τον οποίο ανοίξαμε κουβέντα επί παντός επιστητού, μιας κι είχαμε καιρό να ιδωθούμε. Μοιραία, ο λόγος ήρθε και στις επικείμενες -τότε- εκλογές. Μεταξύ των άλλων “ωραίων” που υποχρεώθηκα να ακούσω ήταν και η εξής πολυπιπιλισμένη καραμέλλα: “Ε, όχι και να ψηφίσουμε Παπαρήγα, ρε φίλε! Αυτοί έχουνε κλείσει όλες τις επιχειρήσεις, με τις απεργίες τους”(!) Σημειωτέον, ότι ο εν λόγω γνωστός διατηρεί κατάστημα με τον αδελφό του και τα παιδιά τους, δίχως να απασχολούν προσωπικό. Φυσικά, η υπό τύπον ερωτήσεως ένστασή μου “ρε Γιώργο, για το ότι εσείς παλεύετε με νύχια και δόντια να μη κλείσετε το μαγαζί σας, το ΠΑΜΕ φταίει και γι’ αυτό;” έμεινε αναπάντητη…

Δευτέρα 16 Ιουλίου 2012

Τελικά οι αγώνες των εργαζόμενων δεν τις κλείνουν τις επιχειρήσεις.
Διασφαλίζουν την αξιοπρεπή τους διαβίωση

Η πρώτη νίκη εργαζομένων ενάντια στο μέτρο της εκ περιτροπής εργασίας είναι γεγονός.
Οι εργαζόμενοι στην phone-marketing δίνοντας έναν ηρωικό αγώνα μετά από 114 μέρες απεργίας, κατάφεραν να πάρει πίσω ο εργοδότης την απόφασή του για επιβολή εκ περιτροπής εργασία, που τους ήθελε να δουλεύουν για ένα 8ωρο την εβδομάδα (140 ευρώ το μήνα μικτά!).

Ακολουθώντας το παράδειγμα των χαλυβουργών που τόση λάσπη δέχονται τις τελευταίες μέρες από όλους του υπηρέτες της αστικής τάξης (πολιτικό και δημοσιογραφικό προσωπικό) αντέδρασαν ακαριαία στην απόφαση του εργοδότη και αντιπαραθέτοντας αγωνιστικότητα και ενότητα κατάφεραν, μέσα σε αυτές τις συνθήκες με την ανεργία να είναι στο 30%, σε ένα κλάδο (τηλεφωνικά κέντρα) που η ανακύκλωση των εργαζόμενων είναι συνήθης πρακτική για τους εργοδότες, να μην εφαρμοστεί η εκ περιτροπής εργασία αλλά και να μη γίνουν απολύσεις εργαζομένων!!!

Μάλιστα, στη συμφωνία που υπέγραψαν με τον εργοδότη προβλέπεται ότι θα γυρίσουν στη δουλειά με βάση την παλιά ΕΓΣΣΕ (η μεγάλη πλειοψηφία των εργαζόμενων στην εταιρεία αμείβονταν με αυτήν) και όχι με τη νέα που προβλέπει τις μειώσεις κατά 22% ή 32% για νέους κάτω των 25 ετών.
Ο ηρωικός αγώνας των εργαζόμενων πρέπει να γίνει παράδειγμα για όλους μας. Δείχνει, κόντρα σε όσα θέλουν οι εργοδότες τις τελευταίες μέρες να πιστέψουμε, ότι οι εργάτες το δίκιο και τη ζωή τους το κερδίζουν με τους αγώνες και όχι με την υποταγή, την ανάθεση και τη μοιρολατρία.

Οι εργαζόμενοι στη Phonemarketing έδειξαν το δρόμο. Οργανώθηκαν στο κλαδικό τους σωματείο (Σωματείο Εργατοϋπαλλήλων Τηλεπικοινωνιών % Πληροφορικής), ήρθαν σε επαφή με το ΠΑΜΕ και τη Λαϊκή Επιτροπή της Νέας Ιωνίας (όπου βρίσκεται η εταιρία) και πάνω απ’ όλα πάλεψαν συλλογικά, οργανωμένα, ανυποχώρητα.

Χαιρετίζουμε για ακόμη μια φόρα τον Ηρωικό Αγώνα των Απεργών στη Phone-marketing. Η νίκη τους είναι νίκη όλης της Εργατικής τάξης. Στη συνέχεια παραθέτουμε την ανακοίνωση την επιτροπής αγώνα των εργαζομένων στη Phonemarketing η οποία κατά τη διάρκεια της απεργίας μετατράπηκε σε επιχειρησιακό σωματείο.

Το έγκλημα κορυφώνεται

Το έγκλημα του ξεπουλήματος της δημόσιας περιουσίας αρχίζει να παίρνει δραματικές διαστάσεις αφού πέρα από τα προφανή εγκλήματα της πώλησης της ΔΕΗ, του ορυκτού πλούτου και των νερών οι οποίες προγραμματίζονται φαίνεται ότι η πώληση της Αγροτικής τράπεζας έρχεται πιο άμεσα. Σε πρώτη ανάγνωση η πώληση της Αγροτικής είναι άλλος ένας κρίκος στην αλυσίδα των ιδιωτικοποιήσεων των κρατικών τραπεζών ωστόσο η υπόθεση είναι πολύ πιο σοβαρή. Είναι πολύ πιο σοβαρή γιατί στην Αγροτική τράπεζα είναι υποθηκευμένη η πλειοψηφία του αγροτικού κλήρου της χώρας ενώ σε αυτήν ανήκουν και όλες οι μεγάλες βιομηχανίες που σχετίζονται με τον αγροτικό κλάδο Ελληνική Βιομηχανίας Ζάχαρης, ΣΕΚΑΠ, ΔΩΔΩΝΗ. Μάλιστα, η ιδιωτικοποίηση θα γίνει με διαχωρισμό της τράπεζας σε καλή και κακή (Bad Bank) με αποτέλεσμα τα δάνεια των αγροτών τα οποία οι δικαιούχοι τους δεν μπορούν να αποπληρώσουν, να γίνουν άμεσα απαιτητά, γεγονός που θα οδηγήσει στην κατάσχεση καλλιεργήσιμων εκτάσεων. Γίνεται εύκολα αντιληπτό ότι η ιδιωτικοποίηση της ΑΤΕ βάλει απευθείας εναντίον των μικρομεσαίων αγροτών και των ιδιοκτητών μικρών εκτάσεων ανοίγοντας για τα καλά το δρόμο ώστε η Ελλάδα να μετατραπεί σε χώρα όμοια με τις λεγόμενες μπανανίες όπου το 80% των αγροτικών εκτάσεων ανήκουν σε μεγαλοκτηματίες. Στη συνέχεια αναδημοσιεύουμε τη σχετική ανακοίνωση του ΚΚΕ.

Ο αγώνας των χαλυβουργών και η βρώμικη επίθεση από την αστική τάξη

Καταιγιστικές και πολύπλευρες επιθέσεις από όλα τα τμήματα του μηχανισμού της αστικής τάξης με την κυβέρνηση να αναλαμβάνει πρωταγωνιστικό ρόλο αντιμετώπισαν και απέκρουσαν παλικαρίσια οι χαλυβουργοί του Ασπροπύργου, όπως κάνουν 8,5 μήνες τώρα. Εργοδοσία, υπουργικά στελέχη, «αντικειμενικοί» δημοσιογράφοι, απεργοσπάστες, όλοι μαζί έβαλαν την περασμένη βδομάδα σε εφαρμογή ένα σχέδιο χειραγώγησης και τρομοκράτησης (όχι μόνο των χαλυβουργών αλλά συνολικά των εργαζομένων) με σκοπό, αφενός, να συκοφαντηθεί ο περήφανος αγώνας εννιά μηνών στην «Ελληνική Χαλυβουργία» και να σταλεί σήμα συνολικά στην εργατική τάξη, για να υποδουλωθεί στους μεγαλοβιομηχάνους χωρίς αντιστάσεις, αφετέρου να κλιμακωθεί η χειραγώγηση των λαϊκών συνειδήσεων και η χυδαία προπαγάνδα πως οι αγώνες κλείνουν τα εργοστάσια. 
 
Την ίδια στιγμή, πίσω από όλη αυτήν την επίθεση έγινε τεράστια προσπάθεια να κρυφτεί πόσο πολλαπλά έχει ωφεληθεί ο μεγαλοβιομήχανος από την πολιτική που υπηρετεί την «ανταγωνιστικότητα», αλλά και να καλυφτεί η είδηση - βόμβα που αφορούσε το φορτίο της επιχείρησης από το εργοστάσιο του Βόλου στο οποίο εντοπίστηκε από τις αρχές της Ιταλίας μεγάλη ποσότητα του επικίνδυνου ραδιενεργού Καίσιου 137 και αφού στάλθηκε πίσω στο εργοστάσιο, δημιουργώντας μεγάλη αναστάτωση στους εργαζόμενους και στην τοπική κοινωνία.
 
Επιασαν δουλειά οι μηχανισμοί χειραγώγησης
 
Η ένταση της εργοδοτικής αδιαλλαξίας όλου του προηγούμενου διαστήματος γρήγορα μετατράπηκε σε μια ύπουλη και βρώμικη επίθεση που ξεκίνησε την Τετάρτη από ιντερνετικά Μέσα (κυρίως οικονομικά) που διέδιδαν σενάρια με ανεπίσημες «πληροφορίες» - εκβιασμούς του Μάνεση, ότι κλείνει η χαλυβουργία στον Ασπρόπυργο για να πάρουν τη σκυτάλη τις επόμενες μέρες όλα τα υπόλοιπα Μέσα του αστικού Τύπου που ελέγχονται από μεγαλοεπιχειρηματίες. Ξαφνικά και μετά από μήνες σιωπής θυμήθηκαν προκλητικά και σκόπιμα τους χαλυβουργούς και τον ηρωικό τους αγώνα για να τον σπιλώσουν με συκοφαντίες. Μέσα σε σύντομο χρόνο ξεκίνησε μια καλοσχεδιασμένη επίθεση για να χρεωθούν οι εργατικοί αγώνες τα «λουκέτα» που, ειδικά σε περίοδο καπιταλιστικής κρίσης, πολλαπλασιάζονται.

Κυριακή 15 Ιουλίου 2012

Μπορούμε να γυρίσουμε τα πράγματα

Αντώνης Δαμίγος - Κυριακάτικος Ριζοσπάστης
 
Είναι τουλάχιστον ανυπόφορο, ο εργαζόμενος λαός να πειθαναγκάζεται στις πλέον αιματηρές στερήσεις και η πολιτική ζωή να κυριαρχείται από την πολιτική ταραντέλα και κούφια διαχειριστική αντιπαράθεση των δυο κομμάτων της αστικής δεξιάς (ΝΔ) και της «αστικής αριστεράς» (ΣΥΡΙΖΑ). Είναι τραγικό Ελληνόπουλα να υποσιτίζονται και να λιποθυμούν, είναι αηδιαστικό η πείνα και η εξαθλίωση του λαού να γίνεται πλούτος στα χέρια μιας αδίστακτης μεγαλοαστικής τάξης από βιομήχανους, τραπεζίτες και καραβοκυραίους. Είναι σατανική πρόκληση τα τρόφιμα που στερείται μεγάλη μερίδα Ελληνόπουλων να σαπίζουν στα χέρια ιδιοκτησίας μεγαλεμπόρων. Ναι, είναι αηδία και πρόκληση μαζί. Η Ελλάδα του λαού της, του εργαζόμενου λαού βρίσκεται στην εσχατιά μιας γκριζόμαυρης απεραντοσύνης. «Μαύρα κοράκια με νύχια γαμψά» ντόπια και ξένα πετούν στον ουρανό της Ελλάδας των εργαζομένων Ελλήνων προσμένοντας να κατασπαράξουν το κουφάρι της αιώνιας γης.

Η Ελλάδα του Μάνεση και του Γεωργιάδη απέναντι στην Ελλάδα των Χαλυβουργών

Διαβάζοντας την ακόλουθη ανακοίνωση του σωματείου των Χαλυβουργών η οποία ουσιαστικά καταγγέλει το ρόλο του Α. Γεωργιάδη για το ρόλο που παίζει εναντίον της απεργίας των χαλυβουργών επιβεβαιώθηκε , για μια ακόμη φορά, πόσο επικίνδυνοι είναι όλοι αυτοί που δηλώνουν εθνικιστές και καθημερινά βγαίνουν στα κανάλια και σκούζουν για την πατρίδα, για το έθνος, για το αίμα κατηγορώντας μάλιστα οποιονδήποτε πιστεύει στη φιλία και στην ειρηνική συνύπαρξη των λαών ως προδότη. Οι κύριοι αυτοί, λοιπόν, που ξεχειλίζουν από πατριωτισμό όταν μιλάνε για Ελλάδα εννοούν την Ελλάδα του Μάνεση, των εφοπλιστών, των τραπεζιτών και των υπολοίπων εκπροσώπων της οικονομικής ελίτ της χώρας. Στην Ελλάδα τους οι χαλυβουργοί, οι εργάτες, οι υπάλληλοι, οι αγρότες οφείλουν να ζουν αποδεχόμενοι αδιαμαρτύρητα το ρόλο του εκμεταλλευομένου ώστε οι κεφαλαιοκράτες να ευημερούν. Για μια ακόμη φορά επιβεβαιώνεται η ρήση του Άγγλου συγγραφές Samuel Johnson ότι "Ο πατριωτισμός είναι το τελευταίο καταφύγιο των παλιανθρώπων."


Πέμπτη 12 Ιουλίου 2012

ΡΑΔΙΕΝΕΡΓΟ ΚΑΙΣΙΟ - 137 ΣΤΗΝ "ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΧΑΛΥΒΟΥΡΓΙΑ" ΤΟΥ ΜΑΝΕΣΗ ΣΤΟ ΒΕΛΕΣΤΙΝΟ!

Αλήθεια ο σταθμός της οικολογίας (ΣΚΑΙ) και ο Πορτοσάλτε τι έχουν να πουν για τα ραδιενεργά απόβλητα του Μάνεση; 

Από το Ριζοσπάστη

Εκτεθειμένοι σε υψηλά ποσοστά ραδιενέργειας - άγνωστο για πόσο διάστημα - ήταν (και είναι ακόμα) οι εργαζόμενοι στο εργοστάσιο Βελεστίνου της «Ελληνικής Χαλυβουργίας» του Μάνεση. Η είδηση κάνει ήδη το γύρο του κόσμου μετά την αποκάλυψη ότι σε φορτίο με κατάλοιπα από επεξεργασία χάλυβα, που είχε φύγει από το εργοστάσιο της Ελληνικής Χαλυβουργίας του Μάνεση στο Βελεστίνο με προορισμό, μέσω του λιμανιού του Βόλου, τη Σαρδηνία, εντοπίστηκαν, μόλις έφτασε εκεί, τιμές ραδιενέργειας που ξεπερνούν κι αυτές που ανιχνεύθηκαν σε φορτία που είχαν φύγει από την Φουκοσίμα μετά το πυρηνικό ατύχημα!!!

Ο νέος (κοπανιστός) αέρας που πνέει στην Ευρώπη

Παραθέτουμε ένα video από το δελτίο ειδήσεων του "902" που αναφέρεται στις εξελίξεις στην Ισπανία όπου η κυβέρνηση, η οποία παρόλο που πετυχαίνει τους στόχους της δημοσιονομικής προσαρμογής χωρίς μνημόνιο, νομοθέτησε κι άλλα κόστους μέτρα 65(!) δις €, την ίδια ώρα που εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενοι συμπαραστεκόμενοι στους ανθρακωρύχους, που αγωνίζονται εδώ και μέρες για τις θέσεις εργασίας τους, δέχονταν τη βάρβαρη επίθεση της αστυνομίας. Νέος αέρας πνέει όντως στην Ευρώπη. Κοπανιστός......

Τετάρτη 11 Ιουλίου 2012

Μοντέλο «Ινδονησίας» διά μέσου Ευρωζώνης!

Ημεροδρόμος - Νίκου Μπογιόπουλου

Η δήλωση της κυρίας Μέρκελ, κατά τη διάρκεια της χτεσινής της επίσκεψης στην Ινδονησία, δεν πρέπει να περάσει απαρατήρητη.
Οχι, γιατί προέρχεται από την «κακή» Γερμανίδα καγκελάριο. Αλλά γιατί αποτυπώνει την πολιτική, το πνεύμα, τους στόχους και τον προσανατολισμό του ευρωενωσιακού κεφαλαίου στο σύνολό του.
Είπε η κυρία Μέρκελ:
*
«Πιστεύω ότι η Ινδονησία μπορεί να αποτελέσει ένα πολύ καλό παράδειγμα μιας οικονομίας που γνωρίζει διαρκή ανάπτυξη, καθώς (...) το δημόσιο χρέος, το οποίο είχε φτάσει στο 80% του ΑΕΠ, έπεσε στο 24%.
Πιστεύω - συνέχισε η καγκελάριος - ότι είναι ένα παράδειγμα γι' αυτό που μπορεί να γίνει και που η Ευρώπη οφείλει να κάνει, κυρίως αν λάβουμε υπόψη μας ότι η Ινδονησία μπόρεσε να το κάνει σε πολύ μικρή χρονική περίοδο, σε μερικά χρόνια»...

*
Και πράγματι:

Απόφαση της ΚΕ του ΚΚΕ - Συμπεράσματα από τις εκλογικές αναμετρήσεις στις 6 Μαΐου 2012 και 17 Ιουνίου 2012

Η ΚΕ του ΚΚΕ, όπως κάνει πάντα, μετά από επεξεργασία των όσων προέκυψαν από τις συζητήσεις - συσκέψεις των μελών και των φίλων του αναφορικά με το εκλογικό αποτέλεσμα δημοσίευσε ένα κείμενο συμπερασμάτων στο οποίο τονίζονται με εμφατικό τρόπο λάθη και παραλείψεις του Κόμματος. Η διάθεση για αυτοκριτική είναι σημαντική και ελπιδοφόρα αφού μόνο έτσι μπορεί το ΚΚΕ να διορθώσει τα λάθη του. Βέβαια, το κείμενο και η διαδικασία από την οποία προέκυψε δείχνει και τις δημοκρατικές διαδικασίες που τηρεί το ΚΚΕ, καταλήγοντας σε συμπεράσματα με βάση τις απόψεις των μελών ακι των φίλων του, διαφοροποιούμενο από οποιοδήποτε άλλο κόμμα.

Συνεδρίασε η ΚΕ του ΚΚΕ στις 9 Ιουλίου 2012 με θέμα τα συμπεράσματα από τις εκλογικές αναμετρήσεις και τα άμεσα καθήκοντα του Κόμματος. Η ΚΕ πήρε υπόψη την συζήτηση που προηγήθηκε στα όργανα και στις ΚΟΒ, σε συσκέψεις οπαδών και φίλων του Κόμματος, τις παρατηρήσεις, υποδείξεις και προτάσεις, καθώς και τα συμπεράσματα από τις συνεδριάσεις των οργάνων και των ΟΒ της ΚΝΕ. Τα συμπεράσματα της ΚΕ θα τεθούν για συζήτηση και έγκριση στις ΚΟΒ του Κόμματος και στις οργανώσεις της ΚΝΕ. Η συζήτηση στο Κόμμα και την ΚΝΕ, όπως και με φίλους και οπαδούς, έδειξε ότι παρά τις απώλειες και τον αρνητικό συσχετισμό δυνάμεων, υπάρχει και πείσμα και αποφασιστικότητα στην παρέμβαση στο κίνημα και στις εξελίξεις, στις σύνθετες απαιτήσεις και ανάγκες του λαού που αυξάνονται, στην ισχυροποίηση των οργανώσεων του Κόμματος και της ΚΝΕ. Η ΚΕ δίνει στη δημοσιότητα τις παρακάτω εκτιμήσεις: 

Τρίτη 10 Ιουλίου 2012

Τα λεβεντόπαιδα δεν πλήττουν τον τουρισμό κύριοι;

Διαβάζοντας σήμερα την έκθεση του Human Right Watch (http://tvxs.gr/news/ellada/misos-stoys-dromoys-tis-athinas) για την αύξηση των κρουσμάτων ρατσιστικής και ξενοφοβικής βίας στην Ελλάδα, μια ανάρτηση του πιτσιρίκου (http://pitsirikos.net), σε συνδυασμό με άλλες παρόμοιες ειδήσεις όπως το περιστατικό που συνέβη πριν λίγες μέρες έξω από την ΑΣΣΟΕ που κατά τη διάρκεια επεισοδίων μεταξύ αστυνομίας, ΧΑ, αντιεξουσιαστών και μεταναστών προσήχθη για εξακρίβωση στοιχείων ένας Ινδός καθηγητής, επισκέπτης στην ΑΣΣΟΕ, επειδή φάνηκε "μαυρούλης" άρα ύποπτος στους αστυνομικούς, σκέφθηκα, υιοθετώντας για λίγο τον τρόπο σκέψης των Πορτοσαλτέων , (πέρα από το πόσο απάνθρωπη και ζωώδης είναι η ρατσιστική βία ) το πόσο μπορεί να επηρεάσει ο "ακτιβισμός", που λέει και η Καθημερινή, των ακροδεξιών τη χώρα μας.
Μπορείτε να φανταστείτε τι θα γίνει αν τα φαινόμενα ρατσιστικής βίας συνεχιστούν ποια θα είναι η γνώμη των ξένων για τους Έλληνες; 
Μπορείτε να φανταστείτε τι θα γίνει αν βγουν στο εξωτερικό ειδήσεις που θα λένε ότι ξυρισμένοι φουσκωτοί δέρνουν όποιον τουρίστα είναι μαυριδερός; 
Αλήθεια, όλοι αυτοί οι κόρακες που λένε, συνεχώς, ότι ο τουρισμός πλήττεται από τις απεργίες, που είναι να μιλήσουν για τον κίνδυνο που διατρέχει ο ελληνικός τουρισμός από τις επιθέσεις εναντίον αλλοδαπών από τα λεβεντόπαιδα με τις μαύρες μπλούζες;

ΥΓ Για να προλάβω ορισμένους καλοθελητές, επισημαίνω ότι σαφέστατα και πρέπει η εγκληματικότητα να αντιμετωπιστεί. Αλλά αυτό μπορεί να γίνει μόνο από την αστυνομία, ως προς την καταστολή, και από την οργανωμένη πολιτεία ως προς την πρόληψη. Τάγματα εφόδου εταιριών security που στελεχώνονται από "εθνικιστές" απογόνους των γερμανοτσολιάδων στρέφονται εναντίον της ελευθερίας και της δημοκρατίας.

Δευτέρα 9 Ιουλίου 2012

Περισσότερους ανασφάλιστους και απλήρωτους εργαζόμενους ή «πληρωμή σε είδος», ανακάλυψε το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας

 
Mέσα σε έναν χρόνο το ποσοστό της ανασφάλιστης εργασίας σκαρφάλωσε από το 28% στο 35%. Την ίδια ώρα πάνω από 150.000 επιχειρήσεις δεν καταβάλλουν τις αποδοχές στο προσωπικό. Τέσσερις στους δέκα εργαζομένους στον ιδιωτικό τομέα είδαν το τελευταίο πεντάμηνο τον μισθό τους να μειώνεται ή και να μην καταβάλλεται καθόλου. Πρόκειται για ένα νέο «κύμα» μειώσεων στους μισθούς, οι οποίοι το διάστημα 2009 έως 2011 είχαν υποχωρήσει κατά 14,3% (μέσος όρος).
Η ανασφάλιστη εργασία, η απασχόληση για μία ή δύο ημέρες την εβδομάδα, η «αντικατάσταση» των κλαδικών συμβάσεων με την εθνική συλλογική, η καταβολή «μισού» μισθού στους πλήρως απασχολούμενους αποτελούν μερικές από τις νέες τάσεις στην ελληνική αγορά εργασίας.
Αποκαλυπτικά είναι τα στοιχεία που έχει συλλέξει το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕΠΕ):
Περίπου 500.000 εργαζόμενοι δεν πληρώνονται για περισσότερους από τρεις μήνες. Υπολογίζεται πως 150.000 επιχειρήσεις έχουν ουσιαστικά προχωρήσει σε... στάση πληρωμών και δεν καταβάλλουν αποδοχές στο προσωπικό που απασχολούν.

Προγραμματικές δηλώσεις: Φτώχεια, ανεργία, σκλαβοποίηση

Οι προγραμματικές δηλώσεις ήταν μια πρώτη καλή ευκαιρία για να καταλάβουμε το πολιτικό κλίμα που θα διαμορφωθεί το επόμενο διάστημα. Κόντρες σε υψηλούς τόνους, αποχωρήσεις βουλευτών, "εγέρθητι", χειροκροτήματα βουλευτών σε αρχηγούς και βουλευτές άλλων κομμάτων και άλλα ωραία.
Το συμπέρασμα είναι ότι το εκρηκτικό κλίμα της κοινωνίας θα επικρατεί θα επικρατεί και στη βουλή. Θα επικρατεί, γιατί όπως έδειξαν οι συνεδριάσεις, η κυβερνητική πολιτική θα είναι η συνέχιση της πιστής εφαρμογής του μνημονίου 2, με μεγαλύτερη μάλιστα ένταση, αφού έγινε ξεκάθαρο ότι στόχος της κυβέρνησης είναι το ξεπούλημα ολόκληρης της δημόσιας περιουσίας. Φυσικά, το ξεπούλημα, θα συνοδευθεί "από νέα μέτρα τόνωσης της ανταγωνιστικότητας" ώστε η χώρα να γίνει ελκυστική σε επενδύσεις τύπου Cosco. Για να το κάνουμε πενηνταράκια, νέες μειώσεις μισθών, περαιτέρω διάλυση εργασιακών σχέσεων, χτύπημα του συνδικαλισμού, εφαρμογή όλων των νοσηρών μέτρων εξυπηρέτησης των συμφερόντων του κεφαλαίου. Ενδεικτική του τι έρχεται ήταν μια φράση της ΓΓ του ΚΚΕ η οποία, πολύ εύστοχα, είπε: "τα κοινωνικά παντοπωλεία δεν είναι απάντηση στη φτώχεια αλλά τείνουν να καταστούν νέοι μηχανισμοί κομματικής ρουσφετολογίας".
Βέβαια, πέρα από το εκρηκτικό κλίμα λόγω της κυβερνητικής πολιτικής, το κλίμα πολώνεταιαι από την παρουσία της Χρυσής Αυγής, οι βουλευτές της οποίας είναι, βέβαιο, ότι θα έχουν συχνές διαμάχες με τους βουλευτές της αριστεράς. Ως "αντισυστημικό" κόμμα η ΧΑ εκτός βουλής τα βάζει με αυτούς που μας οδήγησαν στην κρίση, δηλαδή τους μετανάστες, και εντός βουλής με αυτούς που εκπροσωπούν το σύστημα εξουσίας, δηλαδή, το ΚΚΕ και το ΣΥΡΙΖΑ. Τόσο αντισυστημικοί είναι.

 

Παρασκευή 6 Ιουλίου 2012

Το αίμα της Χρυσής Αυγής…

Χ. Ταβουλάρη - από το www.aixmi.gr 
Θα φτιάξουν, λέει, τράπεζα αίματος μόνο για Έλληνες. Η είδηση πέρασε στα ψιλά μέσα στον ορυμαγδό των καιρών, σημαδεύοντας όμως το χρόνο που έρχεται κι αυτά που θα ακολουθήσουν.
Στάθηκα περισσότερο απ’ άλλους στην είδηση γιατί για μένα η τράπεζα αίματος δεν είναι απρόσωπη. Είναι όλοι αυτοί που όταν χρειάστηκε, σε μια περιπέτεια κυριολεκτικά θανάτου, έτρεξαν. Και τους θυμάμαι έναν έναν.
Και πιο πολύ, κάθε φορά που θυμάμαι, σκέφτομαι τη Μόνα και τον άντρα της. Μετανάστες. Έλεγαν από την Β. Ήπειρο, αλλά η Μόνα συνεχώς μιλούσε για το χωριό της κάπου κοντά στα Τίρανα.
Η Μόνα, όποτε χρειαζόταν, κρατούσε τη κόρη μου και κείνο το καιρό χρειαζόταν συχνά. Ο άντρας της δούλευε στις οικοδομές. Τον έβλεπα μόνο όταν ερχόταν να πάρει τη Μόνα. Δεν μιλούσε ποτέ. Είχε και δυσκολία με τη γλώσσα.
Ένα απόγευμα χτύπησε μόνος την πόρτα.
«Θα έρθουμε κι εμείς αύριο να δώσουμε αίμα».
Η Μόνα και ο άντρας της, από ένα χωρίο έξω από τα Τίρανα, έδιναν αίμα και αιμοπετάλια ένα ολόκληρο καλοκαίρι.
Εύχομαι σ’ όλους τους ελληναράδες της … ελληνικής τράπεζας αίματος να μη χρειαστούν ποτέ αίμα. Αλλά, αν χρειαστούν, να ξέρουν ότι αυτό μπορεί να είναι της Μόνα και του άντρα της από ένα χωριό έξω από τα Τίρανα.

Πέμπτη 5 Ιουλίου 2012

Πρώτα τον απείλησαν, μετά τον απέλυσαν και στο τέλος τον συνέλαβαν!!!!

Σε νέα τρομοκρατική επίθεση, με στόχο να τσακίσει κάθε αντίσταση, προχώρησε η εργοδοσία του ραδιοσταθμού «Libero fm» στη Θεσσαλονίκη. Χθες κατέθεσε μήνυση σε βάρος εργαζόμενου τεχνικού, που απέλυσε επειδή δεν δέχθηκε να υπογράψει για τη συγκρότηση Ενωσης Προσώπων και να αποδεχθεί μειώσεις στο μισθό του. Ο απολυμένος εργαζόμενος, συνελήφθη από την αστυνομία την ώρα που βρισκόταν μέσα στην Επιθεώρηση Εργασίας, όπου ήταν προγραμματισμένη να συζητηθεί η εργατική διαφορά μετά από καταγγελία που έκανε για την παράνομη απόλυσή του.
Στο πλευρό του απολυμένου συναδέλφου βρέθηκε από την πρώτη ώρα το ΠΑΜΕ Τύπου και ΜΜΕ.
Η εργοδοσία του LIBERO αφού δεν πέτυχε την υπογραφή ατομικών συμβάσεων εργασίας με το σύνολο του προσωπικού της, που προέβλεπε τη μείωση των αποδοχών του κατά 50%, κατόρθωσε με εκβιαστικά διλήμματα να πείσει ένα κομμάτι των εργαζομένων να ιδρύσουν Ενωση Προσώπων, η οποία συμφώνησε με την υπογραφή επιχειρησιακής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας που προβλέπει μείωση των μισθών κατά 50%. Αμέσως μετά ανακοίνωσε την απόλυση ενός συναδέλφου τεχνικού, που μαζί με άλλους 6 αρνήθηκαν να υπογράψουν για τη σύσταση της Ενωσης Προσώπων.
Ο απολυμένος συνάδελφος, προχώρησε σε καταγγελία στην Επιθεώρηση Εργασίας και κατέθεσε αγωγή σε βάρος του εργοδότη, για την παράνομη και εκδικητική απόλυσή του.
Χθες, την ώρα της τριμερούς συνάντησης στην Επιθεώρηση Εργασίας, η αστυνομία συνέλαβε τον απολυμένο συνάδελφο μετά από προφορική μήνυση για συκοφαντική δυσφήμηση που κατέθεσε ο εργοδότης.
Επιτόπου ο απολυμένος εργαζόμενος δήλωσε την πρόθεσή του να καταθέσει μήνυση σε βάρος του εργοδότη, για ψευδή καταμήνυση και τελικά βρέθηκαν και οι δύο στο ΑΤ Λευκού Πύργου. Μετά από προφορική εντολή του εισαγγελέα αφέθηκαν ελεύθεροι και θα οριστεί τακτική δικάσιμος.
«Αυτή είναι η εργοδοσία και αυτό το κράτος της, που σπεύδει να συλλάβει απολυμένους εργαζόμενους οι οποίοι παλεύουν να υπερασπιστούν το δικαίωμά τους στην εργασία», σημειώνει σε ανακοίνωσή του το ΠΑΜΕ Τύπου και ΜΜΕ. Απαιτεί την άμεση ανάκληση της απόλυσης, διάλυση της Ενωσης Προσώπων και εφαρμογή της ΣΣΕ - ούτε ένα ευρώ μείωση στους μισθούς. Καλεί τους συναδέλφους σε αγώνα για υπογραφή Νέων Συλλογικών Συμβάσεων που να ανταποκρίνονται στις σύγχρονες ανάγκες τους. Σε ανακοίνωσή του σημειώνει: «Οι εργοδότες εδώ και αρκετά χρόνια επιδιώκουν να χτυπήσουν τις ΣΣΕ. Τους στέκονται εμπόδιο στην ανταγωνιστικότητα. Αξιοποιούν παλιούς και νέους νόμους για να κάνουν πιο φθηνή την εργατική μας δύναμη. Θέλουν εργαζόμενους χωρίς δικαιώματα, με ισοπεδωμένους μισθούς και συντάξεις. Απέναντί τους πρέπει να σταθούμε με ταξική ενότητα και συσπείρωση. Σε κάθε χώρο δουλειάς να σπάσουμε την εργοδοτική τρομοκρατία».

Δεν μπορείς να πετάξεις και την τηλεόραση του γείτονα...


Του Θ. ΛΕΚΑΤΗ

Οι επιστήμονες του Cern έκαναν ένα βήμα στις αναζητήσεις τους για τη δομή της ύλης. Οι δημοσιογράφοι το παρουσίασαν σαν θρίλερ. Ανάμεσα στους επιστήμονες και τους δημοσιογράφους, μια φιλοσοφική θέση - ο ιδεαλισμός - που επιμένει να αξιώνει να δεχτούμε ντε και καλά ότι υπάρχει θεός και άρα τι το παλεύεις, ο θεός με το μπουζόνιό του τα καθορίζει όλα.
Οι επιστήμονες εμφανίστηκαν μετρημένοι στις εκφράσεις τους. Κακό του κεφαλιού τους, δεν ήξεραν ότι υπάρχει και ο Ευαγγελάτος στον «Σκάι». Οι επιστήμονες είπαν απλά «κάναμε μία μέτρηση». Ο Ευαγγελάτος όμως επέμενε να μιλά για το «σωματίδιο του θεού». Ο επιστήμονας εξηγούσε ότι το πείραμα απλά δείχνει να επιβεβαιώνει μια από τις θεωρίες για τα κενά που υπάρχουν στην κατανόηση της δομής της ύλης. Ο Ευαγγελάτος να επιμένει ότι αλλάζει η ζωή μας. Ωσπου στην παρατήρηση των επιστημόνων ότι υπάρχει ακόμα μια τεράστια μάζα ύλης για την οποία αγνοούμε οτιδήποτε, ο δημοσιογράφος αποφάνθηκε πως αυτή η μάζα είναι οι «μαύρες τρύπες». Στο σημείο αυτό η τηλεόραση έφυγε απ' το μπαλκόνι κι ευτυχώς δεν περνούσε κανείς από κάτω.
***
Το θέμα θα είχε τελειώσει εκεί, αν απ' την τηλεόραση στο διπλανό μπαλκόνι δεν ακουγόταν η συνέχεια: Ο Ευαγγελάτος να διαπιστώνει ότι η επιστημονική ανακάλυψη έχει κάτι από το γονίδιο του Ελληνα, καθώς «έχουμε Ελληνες να κρατάνε την ελληνική σημαία εκεί σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς».
Πάνω που αρχίζει να γυρίζει το μάτι σου, έρχεται η τηλεοπτική απορία του παρουσιαστή να σε προσγειώσει: Πώς γίνεται να συνομιλούμε - οι Ελληνες - με τον ίδιο το θεό και το μπουζόνιό του και να μην τα καταφέρνουμε στη διαχείριση των οικονομικών μας;
Στο στούντιο έχουν πάρει ήδη θέση, για να συνδέσουν το επιστημονικό γεγονός με την απορία του τηλεπαρουσιαστή, ο Πλεύρης του ΛΑ.Ο.Σ. που έγινε ΝΔ, ο Οικονόμου του ΣΥΡΙΖΑ που τώρα είναι ΔΗΜΑΡ και ο Μηλιός μιας από τις συνιστώσες που τώρα είναι ΣΥΡΙΖΑ.
Ενας, ο Πλεύρης, διαπιστώνει ότι φταίει το εκλογικό επίδομα. Ο Μηλιός ότι υπάρχει πρόβλημα αδιαφάνειας και ο Οικονόμου ότι φταίνε τα υψηλά λειτουργικά έξοδα του κράτους.
Δεν μπορείς να πετάξεις και την τηλεόραση του γείτονα απ' το μπαλκόνι, κλείνεις τα παράθυρα και προσπαθείς να συγκεντρωθείς στα γραφόμενα στην έντυπη δημοσιογραφία...

Που κρύβονται όλοι αυτοί που νοιάζονται για τον τουρισμό;

Αναδημοσιεύουμε από το http://efimerida-sporades.blogspot.gr την είδηση ότι η ακτοπλοϊκή εταιρία NEL Lines ενώ είχε ανακοινώσει τη δρομολόγηση του πλοίου "Παναγία Πάρος" στη γραμμή Άγ. Κωνσταντίνος - Β. Σποράδες και ενώ εξέδιδε και εισιτήρια αποφάσισε τελευταία στιγμή να αναβάλει τα δρομολόγια αφήνοντας τους επιβάτες - τουρίστες  με τα εισιτήρια στο χέρι.
Η ανάγνωση της είδησης μας προξένησε εύλογα ερωτήματα:
Που είναι όλα αυτά τα κοράκια που όποτε ένας κλάδος που η δουλειά του αφορά και τον τουρισμό είναι πρόθυμοι να τον κατασπαράξουν κατηγορώντας τους εργαζόμενους ως υπεύθυνους για τη ζημιά που προκαλούν στον τουρισμό επειδή διεκδικούν δουλειά με αξιοπρεπείς αμοιβές. 
Που είναι η υπουργός, αρμόδια πλέον και για τον τουρισμό, κα. Κεφαλογιάννη, η οποία κάθε φορά που οι ναυτικοί διεκδικούσαν το δικαίωμα στην εργασία έβγαινε όλη μέρα στα ΜΜΕ και τους κατακεραύνωνε;
Πως θα αποζημιωθούν οι κάτοικοι και οι επαγγελματίες των νησιών για τη ζημιά που προξένησε η απόφαση της εταιρίας στο τουριστικό τους προϊόν;

Τετάρτη 4 Ιουλίου 2012

Ειδικές Οικονομικές Ζώνες: Έρχονται τα εργασιακά κάτεργα

O υφυπουργός Οικονομικών από το βήμα του "Economist" είπε ότι η κυβέρνηση σχεδιάζει τη δημιουργία Ειδικών Οικονομικών Ζωνών στην Ελλάδα ώστε να προσελκύσει επενδύσεις. Είπε, δηλαδή, ότι ο εργασιακός μεσαίωνας που έχει επιβληθεί στη χώρα μας δεν αρκεί για το κεφάλαιο που ζητά ακόμα πιο ευνοϊκές συνθήκες για να επενδύσει. Ζητά την πλήρη ισοπέδωση κάθε έννοιας εργασιακού δικαιώματος και όλα αυτά στο όνομα της αύξησης της ανταγωνιστηκότητας και της μείωσης της ανεργίας. Μια μείωση της ανεργίας που δεν θα γίνει με όρους δουλειάς αλλά με όρους σκλαβιάς. Το μέλλον προδιαγράφεται μαύρο και απαιτεί δράση από όλους. Αναδημοσειύουμε το σχετικό ρεπορτάζ από το Ριζοσπάστη.

Τη λειτουργία Ειδικών Οικονομικών Ζωνών (ΕΟΖ) στην ελληνική επικράτεια προανήγγειλε, χτες, η κυβέρνηση, κάνοντας ένα ουσιαστικό βήμα μεταφοράς στην Ελλάδα της αθλιότητας που έχουν επιβάλει οι πολυεθνικές εταιρείες σε μια σειρά από άλλες χώρες. Συνώνυμες της απόλυτης εξαθλίωσης των εργαζομένων, αλλά και των κατοίκων τους συνολικά, οι ζώνες αυτές αποτελούν «παράδεισο» για τα μονοπώλια και «κόλαση» για τους εργάτες. Η σχετική ανακοίνωση από τον υφυπουργό Ανάπτυξης, Ν. Μηταράκη, συνοδεύτηκε από την επισήμανση ότι «κομβικός μας στόχος είναι να φέρουμε στην Ελλάδα επενδύσεις και κεφάλαια και να δημιουργήσουμε ποιοτικά αγαθά και υπηρεσίες που θα μπορούν να εξαχθούν στο σύγχρονο παγκοσμιοποιημένο και κατεξοχήν ανταγωνιστικό διεθνές περιβάλλον». Ο υφυπουργός, μιλώντας από το βήμα του συνεδρίου του «Εκόνομιστ», πρόσθεσε ότι «ειδικά για την προσέλκυση επενδύσεων και την άμεση δημιουργία θέσεων εργασίας διερευνάται, στα πλαίσια των δυνατοτήτων που μας δίνει η ευρωπαϊκή νομοθεσία, η λειτουργία Ειδικών Οικονομικών Ζωνών. Με προστασία βέβαια των εργασιακών δικαιωμάτων». Ωστόσο, οποιαδήποτε έννοια προστασίας των εργαζομένων είναι εντελώς αντίθετη με την ύπαρξη και λειτουργία των ΕΟΖ, που από τη φύση τους έρχονται να καταρρίψουν τα «εμπόδια» της εργατικής νομοθεσίας, αλλά και να εξασφαλίσουν ευνοϊκότερο ειδικό νομικό και φορολογικό καθεστώς στις εταιρείες που θα προσέλθουν. Η εμπειρία από τις περισσότερες από 3.000 ΕΟΖ που υπάρχουν διάσπαρτες στον κόσμο, προκαλεί φρίκη, αφού τα 12ωρα, ακόμη και 16ωρα εργασίας είναι καθεστώς, οι αμοιβές μηδαμινές, οι υποχρεώσεις των εταιρειών υποτυπώδεις, με αποτέλεσμα να αμφισβητείται τελικά και το όποιο όφελος για την οικονομία της κάθε χώρας.

Τρίτη 3 Ιουλίου 2012

Τα ΣτουρναροΝΕΑ της ημέρας...

Από τον "Ημεροδρόμο" - γράφει ο Νίκος Μπογιόπουλος

Τι είναι ο κ. Στουρνάρας;
Σύμφωνα με το λιβανωτό που δημοσιεύτηκε χτες στην εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ» και καταλαμβάνει έκταση δυο ολόκληρων σελίδων (!), χωρίς σε αυτές να υπολογίζονται οι φωτογραφίες και οι αναφορές στην πρώτη, τη δεύτερη και τις υπόλοιπες εσωτερικές σελίδες, ο κ. Στουρνάρας, ο νέος υπουργός Οικονομικών, είναι:

 «Γεννημένος διαπραγματευτής», 
είναι «πολιτικό μυαλό»,
είναι «ικανός μακροοικονομολόγος»,
«η οικονομική κατάρτισή του είναι πολύ μεγάλη»,
τον διακρίνει «αποτελεσματικότητα»,
είναι «λιτοδίαιτος»,
είναι «δεινός κολυμβητής»,
του «αρέσουν τα ανέκδοτα και η γυμναστική»,
«έχει αντοχές μεγάλες» αφού στην παραλία ακριβώς κάτω από το εξοχικό του «κάνει τρία χιλιόμετρα πήγαινε κι άλλα τρία χιλιόμετρα έλα»,
όμως, ανάμεσα στα (πολλά) άλλα, «το μεγαλύτερο προτέρημα του νέου υπουργού Οικονομικών είναι ότι στο παρελθόν έχει υπερασπισθεί με επιτυχία τα συμφέροντα της Ελλάδας στην Ευρώπη καιέχει αποτρέψει την εφαρμογή πολιτικών λιτότητας» (!)...
Παρεμπιπτόντως, είναι και «απείθαρχος» απέναντι στη Γερμανία...

Δευτέρα 2 Ιουλίου 2012

Είναι εξοργιστικό, ανήθικο και απαράδεκτο να χρησιμοποιείται βρώμικα η δουλειά του Εξάντα

Λίγες μέρες πριν τις εκλογές ο Μιχαλολιάκος είχε πει στη Ζούγκλα, ευθαρσώς, ότι "Είμαι προβοκάτορας. Μου αρέσει η προβοκάτσια. Δεν το κρύβω". Είναι γνωστό ότι οι εθνικοσοσιαλιστές έχουν την προβοκάτσια στην ιδεολογία τους. Άλλωστε, ο ιστορικός αρχηγός του ο Χίτλερ είχε στηρίξει όλες τις κατηγορίες εναντίον των κοινοτήτων που δίωκε σε προβοκάτσιες (πυρπολισμός Ράιχσταγ, νύχτα των κρυστάλλων κλπ). Σήμερα, λοιπόν, θυμήθηκα τον προβοκατόρικο ρόλο της ακροδεξιάς και τον τρόπο που αξιοποιεί την προβοκάτσια διαβάζοντας το παρακάτω κείμενο του Γ. Αυγερόπουλου, στο site της ομάδας παραγωγής των ντοκιμαντέρ Εξάντας

Υπέπεσε στην αντίληψή μου σήμερα 2/7/2012 ότι σε blogs του ακροδεξιού χώρου, ορισμένοι επιχειρούν να  χρησιμοποιήσουν το ντοκιμαντέρ μου σχετικά με τη Ζιμπάμπουε με τίτλο "Ο Τελευταίος Λευκός", με σκοπό να προωθήσουν τα μισανθρωπικά, ρατσιστικά τους πιστεύω, στην "εγχώρια αγορά".
Οι μισάνθρωποι, ρατσιστές και παρωπιδοφόροι οπαδοί του φασισμού, που ονειρεύονται μια κοινωνία "αρείων" και σκλάβων, επικαλούνται επιλεκτικά, ορισμένα σημεία του ντοκιμαντέρ για να ενισχύσουν τις νοσηρές θέσεις τους.  Και ως γνωστόν η μισή αλήθεια είναι χειρότερη από το ψέμα.

Η ΤΑΞΙΚΗ ΦΥΣΗ ΤΟΥ ΝΑΖΙΣΤΙΚΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ

Του   Θ. ΠΑΠΑΡΗΓΑ στο  περιοδικό   «Επιστημονική Σκέψη» στα 1985 
(Αναδημοσίευση από το http://diesbruma.blogspot.gr)
 
«… Το «Εθνικό Σοσιαλιστικό Γερμανικό Εργατικό Κόμμα» ( Nazional-Sozialistische Deutsche Arbeiter Partei - NSDAP) ήταν πάντα και έμεινε ως το τέλος το κόμμα που εξυπηρέτησε κατά τον πιο τέλειο, ως τώρα, τρόπο τα συμφέροντα της μεγάλης αστικής τάξης, των κορυφών του μονοπωλιακού κεφαλαίου. Τέτιο ήταν και πριν το 1933, και μετά, τέτιο έμεινε και ως τις 9 Μάη 1945.
          Αυτό φαίνεται καθαρά από το δείκτη εκείνο που ενδιέφερε πιο πολύ το μονοπωλιακό κεφάλαιο: την πορεία των κερδών. Και δεν μπορεί κανείς να μην παραδεχτεί ότι η κυβέρνηση του ΝSDAP εξασφάλισε συνθήκες εξαιρετικής σε έκταση και βάθος συσσώρευσης κερδών. Η πορεία των τελευταίων υπήρξε πράγματι θεαματική, όπως δείχνει ο παρακάτω πίνακας:
 
          Επίσημα κέρδη επιχειρήσεων (εκατομμύρια μάρκα)
                 1933         1936      1938
                   6,6           12,2        15

ΥΠΑΡΧΕΙ ΛΕΞΗ ΠΟΥ ΝΑ ΠΕΡΙΓΡΑΦΕΙ ΑΥΤΗ ΤΗ ΒΑΡΒΑΡΟΤΗΤΑ;

"Ημεροδρόμος" - Νίκος Μπογιόπουλος

Στην Πορτογαλία, ο πρωθυπουργός κάλεσε προ μηνών τους νέους αν δεν βρίσκουν δουλειά, να μεταναστεύσουν...

Στην Ισπανία του 25% των ανέργων, η χώρα μπήκε και επισήμως σε μνημόνιο νέας λαϊκής λεηλασίας ως «αντισταθμιστικό» για την παροχή νέου πακτωλού δισεκατομμυρίων στις τράπεζες...

Στη Γαλλία, οι φορείς οργάνωσης συσσιτίων ζήτησαν επιπλέον 5 εκατομμύρια ευρώ ενίσχυση, αφού αδυνατούν πλέον να ανταποκριθούν στην αυξημένη ζήτηση μερίδων σίτισης προς τους απόρους που πολλαπλασιάζονται...

Ινδιάνοι, Μπολσεβίκοι . και Πουτινίστας...

Αναδημοσιεύουμε από τον Κυριακάτικο Ριζοσπάστη το άρθρο της Λιάνας Καννέλη. Πολύ εύστοχο για την πατριδοκαπηλία που ζούμε.
 
Τη υπερμάχω στρατηγώ Αγορά τα νικητήρια!!! Κι ας με συγχωρήσουν οι απανταχού χριστιανοί, αλλά φευ, η αλήθεια να λέγεται. Το επέτρεψαν, το λούζονται, την ύβρι την εισπράττουν πρώτα οι ίδιοι, όπως κι όλοι οι σκληρά εργαζόμενοι φτωχούληδες κάθε θεού που κατάφερε στο πέρασμα των αιώνων να αποκτήσει ποίμνιο. Η θεοποιημένη, σε πολιτικά ανεκπαίδευτο κι ενίοτε αγράμματο πόπολο, Αγορά, που συχνά αναφέρεται και στον πληθυντικό επί το δημοκρατικότερον, κρύβει ως λέξη τη φύση και την αλήθεια της. Είναι ο καπιταλισμός ηλίθιοι, που λέει κι ο σύντροφος Μπογιόπουλος, για να μη μοιάζει με αυτό που ακριβώς είναι. Βαρβαρότητα, δουλεία, εξευτελισμός της ανθρώπινης φύσης, εξανδραποδισμός της εργασίας από τον πολιτισμικό χάρτη της οικουμένης.

Ακραία μοναξιά

 
1.Μέσα σ' αυτόν τον κυκεώνα ηλιθιότητας ο καθένας υποτάσσεται στη μοναξιά του.
2. Μετριότητες παντός είδους παραμορφώνουν το καθετί, πηγαινοέρχονται στη ζωή μας με τη σοβαροφάνεια που τους δίνει η τηλεόραση, ενώ έξω από το σκηνικό της μια φράση ακούγεται από κάθε πολίτη: «Δε νιώθω καλά».