Παρασκευή 18 Φεβρουαρίου 2011

Αστική Κοινοβουλευτική Δημοκρατία

Του Ν. Μπογιόπουλου από το σημερινό "Ημεροδρόμο"

1) Τον Μάρτη του 2010 σε εντελώς άσχετο νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών κατατέθηκε μια πολύ «περίεργη» τροπολογία. Με τη συγκεκριμένη τροπολογία και «κατά παρέκκλιση κάθε γενικής ή ειδικής διάταξης», όπως σαφώς τονίζεται, ο πρωθυπουργός παρέχει στον... εαυτό του το δικαίωμα να αναθέτει μελέτες και έργα, να συγκροτεί επιτροπές και ομάδες εργασίας, να καθορίζει τις αμοιβές των μελών τους και κυρίως:
Με την τροπολογία παραχωρείται στον πρωθυπουργό το αποκλειστικό δικαίωμα να αποφασίζει την παράδοση σε αυτές τις επιτροπές κάθε πληροφορίας και κάθε εγγράφου του κράτους, ακόμα κι αν - όπως αναφέρεται στην τροπολογία - αυτό το στοιχείο «χαρακτηρίζεται κρατικό απόρρητο ή εμπιστευτικό»...

2) Τον Μάη του 2010, η κυβέρνηση έφερε στη Βουλή προς κύρωση το μνημόνιο. Ουδείς αμφισβήτησε ποτέ ότι το μνημόνιο συνιστά συν τοις άλλοις μια σύμβαση διεθνούς χαρακτήρα μεταξύ της Ελλάδας με διεθνείς οργανισμούς. Αλλά γι' αυτού του τύπου τις συμβάσεις το Σύνταγμα περιλαμβάνει ειδική διάταξη όσον αφορά την κύρωσή τους.
Χωρίς καμία αυταπάτη για τα όρια της συνταγματικής νομιμότητας που υπηρετούν τα αστικά κόμματα στο κοινοβούλιο, το ΚΚΕ κατέθεσε αίτημα για την εφαρμογή του συγκεκριμένου άρθρου, του άρθρου 28 του Συντάγματος, το οποίο προβλέπει αυξημένη πλειοψηφία 180 ψήφων για την κύρωση συμβάσεων από τη Βουλή που αφορούν σε μεταβίβαση κυριαρχικών δικαιωμάτων σε ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς.

Ολοι θυμούνται τι συνέβη:

Το αίτημα αντιμετωπίστηκε από τα κόμματα του κεφαλαίου με το γνωστό τρόπο που συνηθίζουν να τσαλαπατούν ακόμη και το Σύνταγμά τους, αν αυτό επιτάσσουν τα συμφέροντα του κεφαλαίου.

Η κυβέρνηση, επειδή έπρεπε να διευκολύνει τη ΝΔ να μην ψηφίσει το μνημόνιο και επειδή η προθυμία του ΛΑ.Ο.Σ. δεν ήταν αρκετή για να μαζευτούν οι 180 ψήφοι, δήλωσε διά χειλέων του συνταγματολόγου Ε. Βενιζέλου ότι θα εφαρμόσει την «τυπική» (!) διάσταση της δημοκρατίας» και ότι για την κύρωση του μνημονίου αρκούσαν οι 151 ψήφοι...

3) Ούτε ένα 24ωρο δεν κράτησε η επίκληση ακόμα και σε αυτήν την «τυπική» διάσταση της δημοκρατίας τους, την οποία επικαλέστηκαν για να ψηφίσουν το μνημόνιο που συνέταξαν κυβέρνηση - ΔΝΤ - ΕΕ.
Οι «αντιεξουσιαστές της εξουσίας» με πραξικοπηματική τροπολογία, που κατέθεσαν μια μέρα αργότερα, αποφάσισαν ότι ο εκάστοτε υπουργός τους επί της Οικονομίας «νομιμοποιείται» να προχωρά σε όποια συμφωνία θέλει με το ΔΝΤ, την ΕΚΤ και τα ξένα κράτη της ΕΕ, για την οποία συμφωνία το κοινοβούλιο απλώς και μόνο θα ...«ενημερώνεται» (!), αφού αφαιρείται από τη Βουλή ακόμα και η στοιχειώδης αστικοδημοκρατική αρμοδιότητα να την επικυρώνει ή να την απορρίπτει!
Η τροπολογία αναφέρει: «Τα μνημόνια, οι συμφωνίες και οι συμβάσεις εισάγονται στη Βουλή για συζήτηση και ενημέρωση. Ισχύουν και εκτελούνται από της υπογραφής τους».
Από δω και πέρα, δηλαδή, η κύρωση μιας συνθήκης και μιας συμφωνίας της Ελλάδας με ξένα κέντρα ανήκει στη δικαιοδοσία της «ενός ανδρός Αρχής» (!), της Αυτού Εξοχότητος του εκάστοτε υπουργού της «σοσιαλιστικής» κυβερνήσεως των «Λουδοβίκων», η Ελλάδα μετατρέπεται σε «τσιφλίκι» με «υποθηκοφύλακες» τους Παπανδρέου - Παπακωνσταντίνου, με «επιστάτες» τον ΛΑ.Ο.Σ. και τη ΝΔ, και με «χωροφύλακα» το ΠΑΣΟΚ!
Αυτός είναι ο «σεβασμός» στο Σύνταγμά τους, αυτό εννοούν σαν «Ναό της Δημοκρατίας» όταν μιλούν για τη Βουλή, αυτή είναι η αστική κοινοβουλευτική τους «τάξις»:
Με την τροπολογία, εξουσιοδοτείται ο υπουργός Οικονομικών να υπογράφει συμφωνίες και συμβάσεις με την ιμπεριαλιστική τρόικα, χωρίς αυτές να ψηφίζονται από τη Βουλή, η οποία πλέον απλά θα ενημερώνεται εκ των υστέρων.
Πρακτικά, αυτό σημαίνει ότι ο εκάστοτε υπουργός Οικονομικών θα υπογράφει με την τρόικα και αυτόματα θα τίθεται σε ισχύ όποιο αντιλαϊκό μέτρο συναποφασίζεται στην πλάτη του λαού εντός των ιμπεριαλιστικών οργανισμών (περικοπές μισθών, επιδομάτων, εργατικών κατακτήσεων, ξεπούλημα δημόσιας περιουσίας κ.ά.), προκειμένου να λειτουργεί απρόσκοπτα ο μηχανισμός δανειοδότησης. Ολα αυτά τα μέτρα θα ισχύουν με την υπογραφή του υπουργού και η Βουλή απλώς θα ενημερώνεται.
Φυσικά, το αίτημα του ΚΚΕ να αποσυρθεί η τροπολογία και να γίνει ονομαστική ψηφοφορία για την ψήφισή της, απορρίφθηκε...

4) Ενα μήνα αργότερα, τον Ιούνη του 2010 η κυβέρνηση κατέθεσε στη Βουλή για το θεαθήναι τη δανειακή σύμβαση με την τρόικα.
Η κατάπτυστη συμφωνία, με την οποία η Ελλάδα υπάγεται υπό το «αγγλικό δίκαιο», όσον αφορά τις απαιτήσεις της ντόπιας πλουτοκρατίας των δανειστών και των ξένων τοκογλύφων, προβλέπει μεταξύ άλλων τα παρακάτω:
«Ο δανειολήπτης (σ.σ. η Ελλάδα) αμετάκλητα και άνευ όρων παραιτείται από κάθε ασυλία που έχει ή που πρόκειται να αποκτήσει, όσον αφορά τον ίδιο ή τα περιουσιακά στοιχεία, από νομικές διαδικασίες σε σχέση με την παρούσα Σύμβαση, περιλαμβανομένων, χωρίς περιορισμούς, της ασυλίας όσον αφορά την άσκηση αγωγής, δικαστική απόφαση ή άλλη διαταγή, κατάσχεση ή αναστολή εκτέλεσης δικαστικής απόφασης ή προσωρινή διαταγή και όσον αφορά την εκτέλεση και επιβολή κατά των περιουσιακών στοιχείων του».

Ολα τα παραπάνω «νομιμοποιούνται» μέσω νέου πραξικοπήματος:

Η δανειακή σύμβαση που καθιστά «υπέρτατο νόμο» του κράτους το μνημόνιο που συνέταξε η κυβέρνηση και συνυπέγραψε με την Ευρωπαϊκή Ενωση και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, κατατέθηκε στο κοινοβούλιο μόνο... προς ενημέρωση.
Στην περίπτωση, δε, της δανειακής σύμβασης προχώρησαν κι ένα βήμα παραπέρα: Οχι μόνο απαγορεύτηκε στη Βουλή ακόμα και η διαδικασία τυπικής επικύρωσης της σύμβασης, αλλά απαγορεύτηκε ακόμα και η... συζήτηση για τη σύμβαση! Ουδέποτε το ΠΑΣΟΚ επέτρεψε διεξαγωγή στη Βουλή με αντικείμενο τη δανειακή σύμβαση...
Τον Αύγουστο του 2010 η κυβέρνηση προχωρά στην «επικαιροποίηση» του μνημονίου.
Το ΚΚΕ καταθέτει αίτημα διά της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του να φέρει η κυβέρνηση στη Βουλή για συζήτηση και ψήφιση το «επικαιροποιημένο» μνημόνιο.

Το αίτημα, προφανώς, απορρίφθηκε...

***

5) Τώρα, μετά το ξεγύμνωμα που προκάλεσε στην κυβέρνηση η συνέντευξη της «τρόικας» για το ξεπούλημα των 50 δισ., οι κυβερνώντες προχώρησαν στο γνωστό λεονταρισμό:

Η «τρόικα» - είπαν - δε θα ξαναδώσει συνέντευξη. Στο μεταξύ, όπως έχουν ομολογήσει, όσα είπε η «τρόικα» είναι όλα εκείνα που γνώριζαν και είχαν αποφασίσει οι Παπανδρέου - Παπακωνσταντίνου.

*

Πρόκειται στην ουσία για μια ακόμα «δημοκρατική» πινελιά:

Από τούδε και στο εξής, δηλαδή, αφού θα συζητούν με την «τρόικα» και αφού θα αποφασίζουν με την «τρόικα» - όπως έκαναν με το ξεπούλημα των 50 δισ. - μετά, ό,τι έχουν να μας πουν θα μας το λένε οι ίδιοι. Ο Παπανδρέου και ο Παπακωνσταντίνου.

Με μια προϋπόθεση, βέβαια: Οτι δε θα έχουν κάτι σημαντικότερο να κάνουν και ότι η... ευγένειά τους να μας ενημερώσουν δε θα πηγαίνει κόντρα σε άλλες τους υποχρεώσεις.

Αλλωστε, με τους νόμους και τις τροπολογίες που έχουν ψηφίσει, η άποψη της άρχουσας τάξης των βιομηχάνων, των τραπεζιτών, των εφοπλιστών και των εργολάβων που εκπροσωπούν, δεν κρύβεται: «Και ποιος είναι ο ελληνικός λαός για να του δίνουν λογαριασμό;»...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια, συχνά, αργούν να δημοσιευθούν γιατί πρέπει πρώτα να ελεγχθεί ότι δεν είναι υβριστικά ή διαφημιστικά (κανένας άλλος έλεγχος δεν γίνεται) και επειδή το blog δεν είναι η δουλειά μας, αλλά το "ψώνιο" μας, ελέγχονται μόνο μια φορά τη μέρα.