Δευτέρα, 10 Οκτωβρίου 2016

Αν η Κούβα δεν είχε σοσιαλισμό θα ήταν Αϊτή, κύριοι....

Οι νεκροί και οι καταστροφές που άφησε ο τυφώνας Μάθιου ανέδειξαν για μια ακόμη φορά τι σημαίνει για ένα κράτος η αξία της ανθρώπινης ζωής. Ο τυφώνας Μάθιου έπληξε την Κούβα, την Αϊτή, τις Μπαχάμες και τη Δομινικανή Δημοκρατία. Η Κούβα έχοντας ως πρώτη προτεραιότητα την πολιτική προστασία μετακίνησαν οργανωμένα 316.000 ανθρώπους από τις περιοχές που επρόκειτο να πληγούν. Οι υπόλοιπες άφησαν τους ανθρώπους να πεθάνουν. 

Η παραπάνω τραγική είδηση αποτυπώνει με τον πλέον ξεκάθαρο τρόπο τη διαφορά μεταξύ σοσιαλισμού και καπιταλισμού. Ένα νησιωτικό κράτος σαν την Κούβα που υφίσταται τις συνέπειες των, περίπου, 60 χρόνων εμπάργκο από τις ΗΠΑ μπορεί και προστατεύει τον πληθυσμό του από τα φυσικά φαινόμενα. Βέβαια, ο τυφώνας Μάθιου δεν είναι το μόνο παράδειγμα. Ο τυφώνας Κατρίνα που το 2005 είχε αφήσει στις ακτές των ΗΠΑ χιλιάδες νεκρούς στην Κούβα, από την οποία είχε περάσει ως βαθμού 5 ενώ στις ακτές των ΗΠΑ έφθασε ως βαθμού 4, ο πληθυσμός προστατεύτηκε.

Φυσικά, η υπεροχή του σοσιαλισμού δεν περιορίζεται μόνο στο ζήτημα της πολιτικής προστασίας. Το σύστημα υγείας και παιδείας της Κούβας που οργανισμοί όπως ο ΠΟΥ και η Παγκόσμια Τράπεζα ( δείτε εδώ) τα κατατάσσουν ανάμεσα στα κορυφαία της γης συγκρίνοντας τα με αυτά προηγμένων καπιταλιστικών κρατών είναι μια ακόμα απόδειξη ότι ο σοσιαλισμός στην Κούβα μπορεί να μην έλυσε όλα τα προβλήματα του λαού ωστόσο του παρείχε δυνατότητες και αγαθά, παρά το μακροχρόνιο εμπάργκο, που οι λαοί των γύρω χωρών δεν έχουν καν φανταστεί. Γιατί αν δεν είχε νικήσει η επανάσταση στην Κούβα δεν χωρά καμία αμφιβολία η τύχη θα ήταν ίδια με της Αϊτής, του Αγίου Δομίνικου και των υπολοίπων νησιωτικών χωρών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια, συχνά, αργούν να δημοσιευθούν γιατί πρέπει πρώτα να ελεγχθεί ότι δεν είναι υβριστικά ή διαφημιστικά (κανένας άλλος έλεγχος δεν γίνεται) και επειδή το blog δεν είναι η δουλειά μας, αλλά το "ψώνιο" μας, ελέγχονται μόνο μια φορά τη μέρα.