Σάββατο 1 Δεκεμβρίου 2012

Τα δύσκολα πέρασαν. Τα πολύ δύσκολα είναι μπροστά.

Πριν στεγνώσει το μελάνι στο κείμενο των μέτρων του Νοεμβρίου άρχισαν να διαρρέουν οι σχεδιασμοί για τα επόμενα μέτρα τα οποία αναμένεται να νομοθετηθούν το Μάρτιο. Ανάμεσά τους  η κατάργηση της υποχρεωτικής θητείας στο στρατό. Φαίνεται ετοιμάζουν την ιδιωτικοποίηση των υπηρεσιών ασφαλείας της χώρας και το σχηματισμό ενός μισθοφορικού στρατού που θα αξιοποιείται στα μέτωπα της περιοχής που θα ανοίξει ο ιμπεριαλισμός στο επόμενο χρονικό διάστημα. Δυστυχώς, τα δύσκολα πέρασαν. Τα πολύ δύσκολα είναι μπροστά. Από το www.tvxs.gr
Πριν ακόμα κοπάσουν οι «επινίκιες» δηλώσεις της κυβέρνησης για τη νέα δόση και οι υποσχέσεις, ακόμα μία φορά, πως «αυτά θα είναι τα τελευταία μέτρα», σε προσχέδιο του νέου μνημονίου, που θα υπογραφεί για την εκταμίευση της δόσης και διέρρευσε στον Τύπο, αναφέρεται πως η κυβέρνηση θα πρέπει ως τον Μάρτιο να αποφασίσει νέα μέτρα ύψους 6,4 δισ. ευρώ για την περίοδο 2015-2016 στο πλαίσιο της επιμήκυνσης. Επίσης στο προσχέδιο προβλέπεται επανεξέταση του βασικού μισθού στον ιδιωτικό τομέα για «αύξηση αποτελεσματικότητας και καταπολέμηση ανεργίας».
Μεταξύ άλλων στο προσχέδιο τίθεται ρήτρα πρόσθετων περικοπών σε περίπτωση απόκλισης του στόχου των αποκρατικοποιήσεων. Ειδικότερα σε περίπτωση που δεν επιτευχθεί το 2013 ο στόχος για την είσπραξη 2,6 δισ. ευρώ από τις ιδιωτικοποιήσεις, τότε θα πρέπει να παρθούν νέα μέτρα έως και 1 δις ευρώ εντός του ίδιου έτους.
Παράλληλα προβλέπεται πως ο στόχος του πρωτογενούς πλεονάσματος θα αυξάνεται αυτόματα αν τα έσοδα από ιδιωτικοποιήσεις είναι μειωμένα. Σε περίπτωση που τα έσοδα δεν θα καλύπτουν τον στόχο τότε θα πρέπει να υπάρξει «κάλυψη του κενού» με περαιτέρω περικοπές δαπανών στη γενική κυβέρνηση, σε ποσοστό 50% του ποσού που δεν εισπράχθηκε από ιδιωτικοποιήσεις με βάση τα συμφωνηθέντα.
Επιπλέον, εντός του πρώτου εξαμήνου του 2013, στο προσχέδιο αναφέρεται πως θα πρέπει να τεθούν σε διαθεσιμότητα 25.000 δημόσιοι υπάλληλοι, ενώ προβλέπονται και αυξήσεις στους λογαριασμούς της ΔΕΗ σε δύο φάσεις τον Ιανουάριο και τον Μάρτιο.
Σχετικά με τον ειδικό λογαριασμό για την αποπληρωμή του χρέους, που θα είναι στην Τράπεζα της Ελλάδας, σε αυτόν θα μπαίνουν όλα τα έσοδα από τις ιδιωτικοποιήσεις, τα επιπλέον φορολογικά έσοδα όταν η Ελλάδα περάσει σε φάση πρωτογενούς πλεονάσματος καθώς και το 30% των επιπλέον του στόχου εσόδων.

Επίσης, προβλέπεται η κατάργηση της υποχρεωτικής στρατιωτικής θητείας. Οι ίδιοι το αιτιολογούν για λόγους «εξοικονομήσεων».
Διαβάστε το έγγραφο που διέρρευσε στον Τύπο, στο οποίο περιλαμβάνονται λεπτομέρειες για τη χρηματοδότηση, τη βιωσιμότητα του χρέους και το πρόγραμμα ανταλλαγής ομόλόγων. Το εν λόγω έγγραφο θα τεθεί προς έγκριση σε επόμενο Εurogroup. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια, συχνά, αργούν να δημοσιευθούν γιατί πρέπει πρώτα να ελεγχθεί ότι δεν είναι υβριστικά ή διαφημιστικά (κανένας άλλος έλεγχος δεν γίνεται) και επειδή το blog δεν είναι η δουλειά μας, αλλά το "ψώνιο" μας, ελέγχονται μόνο μια φορά τη μέρα.