Τρίτη 9 Αυγούστου 2011

Ο Δεκέμβρης του Λονδίνο ή μήπως όχι;

Το Λονδίνο ζει το δικό του Δεκέμβρη όπως γράφουν πολλοί Έλληνες δημοσιογράφοι. Ωστόσο, η συσχέτιση με το Δεκέμβρη του 2008 δεν είναι τόσο άμεση όσο φαίνεται. Μπορεί τα γεγονότα του Λονδίνου να ξεκίνησαν με την ίδια αφορμή με τα γεγονότα του Δεκέμβρη του 2008 στην Αθήνα, συνεχίζονται όμως από διαφορετικά αίτια. Στην Αθήνα η οργή εκδηλωνόταν εναντίον του κράτους και της αστυνομίας και εκφραζόταν με τις επιθέσεις εναντίον των αστυνομικών και την καταστροφή μεγάλων καταστημάτων. Στο Λονδίνο, όμως, βλέπουμε κατά βάση πλιάτσικο. 
Μπορεί αυτό να φαίνεται απλά ως γενικευμένη έκφραση εγκληματικότητας και ευκαιρίας δράσης συμμοριών που θα αντιμετωπιστεί με αυξημένη αστυνόμευση. Ωστόσο, οι εικόνες γυναικών να κλέβουν γάλα και ψωμί από μπακάλικο άλλο μήνυμα νομίζω ότι στέλνουν. Στέλνουν το μήνυμα της τρομερής κοινωνικής ανισότητας που επικρατεί στην αγγλική πρωτεύουσα. Στέλνουν το μήνυμα ότι ένας πολύ μεγάλος αριθμός ανθρώπων ζει σε συνθήκες εξαθλίωσης που τον αναγκάζουν να ζει μόνο για την επιβίωση σε συνθήκες ζούγκλας. Το μήνυμα είναι εκκωφαντικό και θα πρέπει να ακουστεί από όλες τις κυβερνήσεις γιατί ανάλογα φαινόμενα θα εμφανιστούν πολύ σύντομα σε ολόκληρο τον ανεπτυγμένο κόσμο. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια, συχνά, αργούν να δημοσιευθούν γιατί πρέπει πρώτα να ελεγχθεί ότι δεν είναι υβριστικά ή διαφημιστικά (κανένας άλλος έλεγχος δεν γίνεται) και επειδή το blog δεν είναι η δουλειά μας, αλλά το "ψώνιο" μας, ελέγχονται μόνο μια φορά τη μέρα.