Γ. Δελαστίκ - Εθνος
Τραγική είναι η κατάσταση στην αγορά εργασίας της Ισπανίας: οι άνεργοι στη χώρα έφτασαν πλέον μια ανάσα από τα πέντε εκατομμύρια - 4.910.200 άτομα για την ακρίβεια!
«Η ανεργία ανήλθε στο χειρότερο σημείο της οικονομικής ιστορίας της Ισπανίας», υπογράμμιζε σε εξάστηλο πρωτοσέλιδο τίτλο της η ισπανική εφημερίδα «Ελ Παΐς», μόλις η στατιστική υπηρεσία της χώρας ανακοίνωσε τα θλιβερά στοιχεία, τα οποία αντιστοιχούσαν σε ποσοστό ανεργίας 21,3% του οικονομικά ενεργού πληθυσμού.
Ουδέποτε άλλοτε είχε η ιβηρική χώρα πέντε εκατομμύρια ανέργους. Τη δεκαετία του 1990 υπήρξαν χρονιές που εμφάνισε υψηλότερο ακόμη ποσοστό ανεργίας (μικρότερο όμως απόλυτο αριθμό ανέργων), αλλά αυτό οφείλεται στο ότι τότε μετρούσαν διαφορετικά τους ανέργους, συμπεριλαμβάνοντας περισσότερα άτομα στην κατηγορία αυτή. «Η κρίση σάρωσε 2,4 εκατομμύρια θέσεις εργασίας σε τρία χρόνια», υπογράμμιζε ο υπότιτλος του κύριου πρωτοσέλιδου θέματος της «Ελ Παΐς».
Τα κακά μαντάτα δεν περιορίζονται μόνο στο ήδη καταστροφικό νούμερο των πέντε εκατομμυρίων ανέργων. Μια σειρά ποιοτικά στοιχεία καταδεικνύουν και μια σειρά άλλες τραγωδίες της ισπανικής κοινωνίας.
Πρώτα πρώτα το αδιέξοδο των νέων. Κατ' αρχάς το ποσοστό ανεργίας των νέων κάτω των 25 ετών ανέρχεται στο 45% (!) του οικονομικά ενεργού πληθυσμού αυτής της ηλικίας.
Εν συνεχεία παρατηρεί κανείς ότι από τα 256.500 άτομα που έχασαν τη δουλειά τους κατά την διάρκεια του πρώτου τριμήνου του 2011, από την 1η Γενάρη έως τις 31 Μάρτη, το απίστευτο ποσοστό του 90% από αυτά είχε ηλικία μικρότερη των 35 ετών! Η Ισπανία δηλαδή σκοτώνει το μέλλον της...
Το δεύτερο σοβαρότατο κοινωνικό φαινόμενο είναι ότι σταδιακά μάζες εργαζομένων οδηγούνται μέσω της μακροχρόνιας ανεργίας σε μια κατάσταση «εργασιακού περιθωρίου», από όπου δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι θα ξεφύγουν κάποτε όλοι.
Οι αριθμοί είναι αποκαρδιωτικοί. Το 46% των ανέργων, δηλαδή περίπου 2.300.000 άνθρωποι, αναζητούν εργασία και δεν βρίσκουν για διάστημα μεγαλύτερο του ενός έτους. Από αυτούς περίπου 1.000.000 άτομα είναι άνεργοι και δεν μπορούν να βρουν κάποια θέση εργασίας για διάστημα μεγαλύτερο των δύο χρόνων.
Εξαιρετικά δύσκολη γίνεται η κατάσταση για διαρκώς περισσότερα ισπανικά νοικοκυριά που πέφτουν στην απόλυτη δυστυχία τού να μην μπορεί να βρει δουλειά ούτε ο πατέρας ούτε η μητέρα. Ανέρχονται πλέον σε 1.400.000 οι οικογένειες που έχουν στην ανεργία όλα ανεξαιρέτως τα μέλη τους που είναι ικανά και επιθυμούν να εργαστούν, αλλά αδυνατούν να βρουν απασχόληση.
Το τρίτο επίσης σοβαρό φαινόμενο που παρατηρείται στην Ισπανία και έχει μεγάλη σημασία για το εργασιακό μέλλον των κατοίκων της είναι ότι οι εργοδότες αξιοποιούν την κρίση ώστε με διαρκώς επιταχυνόμενους ρυθμούς να καταστρέφουν κατά απόλυτη προτεραιότητα θέσεις εργασίας που καλύπτονται με συμβάσεις αορίστου χρόνου. Ετσι, το πρώτο τρίμηνο του 2011, άνω του 70% όσων έμειναν άνεργοι είχαν σύμβαση αορίστου χρόνου.
Εννοείται ότι με την αύξηση της μακροχρόνιας ανεργίας επέρχεται δραματική πτώση του βιοτικού επιπέδου ενός τμήματος του ισπανικού πληθυσμού. Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Εργασίας της χώρας αυτής, ανέρχονται πλέον σχεδόν σε ένα εκατομμύριο οι άνεργοι που δεν παίρνουν πια επίδομα ανεργίας, αλλά ούτε καν βοήθημα κοινωνικής πρόνοιας!
«Και φυσικά με την προσαρμογή του δημόσιου ελλείμματος ως προτεραιότητα στην πολιτική ημερήσια διάταξη (και στην ατζέντα των χρηματοπιστωτικών αγορών) γίνεται διαρκώς και πιο απίθανο να προστρέξει προς βοήθειά τους η κυβέρνηση», γράφει αποκαρδιωμένη η «Ελ Παΐς».
Και να σκεφθεί κανείς ότι μόλις το 2007 οι άνεργοι στην Ισπανία ήταν μόλις 1.800.000 και τώρα εκτοξεύθηκαν στα 5.000.000...
Μαδρίτη
Το χρηματιστήριο το γλεντάει τρελά...
ΔΡΑΜΑΤΙΚΗ η κατάσταση της ισπανικής κοινωνίας λόγω της ανεργίας, αλλά το χρηματιστήριο της Μαδρίτης... πανηγυρίζει και συσσωρεύει κέρδη! «Σε καταπληκτικά καλή φόρμα», είναι ο τίτλος κύριου άρθρου της γερμανικής «Φράνκφουρτερ Αλγκεμάινε», η οποία γράφει εμβρόντητη: «Το ισπανικό χρηματιστήριο επιδεικνύει μια εκπληκτικά καλή εξέλιξη. Από την αρχή του χρόνου ο δείκτης των 35 σημαντικότερων ισπανικών μετοχών παρουσιάζει αύξηση μεγαλύτερη του 10%. Υπερκέρασε έτσι τον γερμανικό δείκτη Dax, ο οποίος έχει ανεβεί από τις αρχές Γενάρη περίπου 9%». Και όλα αυτά με... μείωση του ΑΕΠ κατά το 2010, με πληθωρισμό 3,8%, που είναι από τους υψηλούς της Ευρωζώνης, και με ανεργία 21,3% - κι έπειτα ισχυρίζονται ότι τα χρηματιστήρια έχουν σχέση με την πραγματική οικονομία...
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Τα σχόλια, συχνά, αργούν να δημοσιευθούν γιατί πρέπει πρώτα να ελεγχθεί ότι δεν είναι υβριστικά ή διαφημιστικά (κανένας άλλος έλεγχος δεν γίνεται) και επειδή το blog δεν είναι η δουλειά μας, αλλά το "ψώνιο" μας, ελέγχονται μόνο μια φορά τη μέρα.