Τετάρτη 10 Ιουλίου 2013

O γιος του εργάτη θα γίνεται εργάτης και γιος του αστού επιστήμονας

Η δικομματική κυβέρνηση, που φαίνεται να έχει στήριξη από 3 κόμματα, στα πλαίσια της εκταμίευσης της επόμενης δόσης αποφάσισε να πάρει νέα αντιλαϊκά και αντεργατικά μέτρα, τα οποία δυσχεραίνουν περαιτέρω τη θέση των εργαζόμενων αφού αποτελούν προπομπό των αναδιαρθρώσεων που έρχονται σε τομείς όπως η υγεία, η παιδεία και η κοινωνική ασφάλιση τομείς οι οποίοι θα επιδιωχθεί να ιδιωτικοποιηθούν περαιτέρω.
Σε αυτό το πλαίσιο τα μέτρα περιλαμβάνουν την υποβάθμιση του ρόλου του τεχνικής εκπαίδευσης αφού μια σειρά από ειδικότητες καταργούνται από τα τεχνικά λύκεια, αφήνοντας στο δρόμο χιλιάδες εκπαιδευτικούς. Η κατάργηση αυτή ανοίγει αφενός το δρόμο ώστε ιδιωτικές σχολές να καλύψουν αυτό το κενό αφετέρου οδηγούν νέα παιδιά που θέλουν να γίνουν τεχνίτες να παρατήσουν το σχολείο μετά το γυμνάσιο και να πάνε σε μια ιδιωτική σχολή. Ουσιαστικά, οδηγούν πολλά παιδιά στο να μην πάρουν ούτε απολυτήριο λυκείου, γυρίζοντας και σε αυτόν τον τομέα τη χώρα 50 χρόνια πίσω. Αντί να πάμε σε υποχρεωτική 12χρονη εκπαίδευση το λύκειο σιγά - σιγά θα γίνει προνόμιο. Αυτά σε συνδυασμό με όλα τα αντιλαϊκά που περιλαμβάνει το νέο σχολείο (κατάργηση ενιαίου προγράμματος για όλα τα σχολεία, αναζήτηση χορηγών, αξιολόγηση σχολικών μονάδων με οικονομοτεχνικά κριτήρια, "αξιολόγηση" κλπ) δείχνουν ξεκάθαρα ότι η όξυνση των ταξικών διακρίσεων στην παιδεία είναι γεγονός. Για να το πούμε πιο απλά, από εδώ και πέρα, ο γιος του εργάτη θα γίνεται εργάτης και γιος του αστού θα σπουδάζει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια, συχνά, αργούν να δημοσιευθούν γιατί πρέπει πρώτα να ελεγχθεί ότι δεν είναι υβριστικά ή διαφημιστικά (κανένας άλλος έλεγχος δεν γίνεται) και επειδή το blog δεν είναι η δουλειά μας, αλλά το "ψώνιο" μας, ελέγχονται μόνο μια φορά τη μέρα.