Παρασκευή 9 Αυγούστου 2013

Λίγα λόγια (και μερικά οικονομικά στοιχεία) για τον 902

Αναδημοσιεύουμε από το redflyplanet.blogspot.com μια ενδιαφέρουσα ανάρτηση που προσεγγίζει το ζήτημα του 902 και με βάση τη αμείλικτη αλήθεια των αριθμών που λένε ότι η Ραδιοτηλεοπτική ΑΕ παρουσιάζε κάθε χρόνο έλλειμα (δείτε σχετικό πίνακα).
 
 Ένα απο τα καλύτερα παραδείγματα των τελευταίων ημερών, που επιβεβαιώνει την ορθότητα των θέσεων του ΚΚΕ, είναι και η επίσημη "εξαγορά" του ραδιοτηλεοπτικού του σταθμού. Πολύ απλά, διότι το γεγονός αυτό δείχνει απόλυτα, πως οι άκαμπτοι μαθηματικοί - οικονομικοί νόμοι του συστήματος που είναι υπεύθυνοι για το τέλος του 902, δεν μπορούν να αγνοηθούν ή να παρακαμφθούν με οποιονδήποτε τρόπο, ούτε καν απο αυτούς που τους γνωρίζουν καλά. Ούτε το ισχυρό μονοπώλιο, ούτε ο "άρρωστος" επιχειρηματίας, ούτε ο "υγίης" επιχειρηματίας, ούτε ο αυτοδιαχειριζόμενος, ούτε καν ο επαναστάτης, άσχετα απο τις διαφορετικές αφετηρίες και επιδιώξεις τους, δεν μπορούν να παρακάμψουν τους μαθηματικούς κανόνες τους συστήματος.

Ας θυμηθούμε λιγάκι, ένα απόσπασμα απο μια μελέτη που είχα δημοσιεύσει πριν ένα χρόνο, σχετικά με τις τάσεις συγκέντρωσης και συγκεντροποίησης στον κλάδο των Super Markets.
Ένα φαινόμενο το οποίο είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με τις αρχές και τους κανόνες του κεφαλαιοκρατικού τρόπου παραγωγής και το οποίο αντιτίθεται στην κυρίαρχη αστική προπαγάνδα της «ελεύθερης αγοράς», είναι η συγκέντρωση και η συγκεντροποίηση των μέσων ευρείας αναπαραγωγής του κεφαλαίου, σε ολοένα και λιγότερα χέρια, με αποτέλεσμα κλάδοι ολόκληροι της οικονομίας να οδηγούνται σε απόλυτα ελεγχόμενες ολιγοπωλιακές και μονοπωλιακές καταστάσεις. ... Μόνιμη επιδίωξη του κάθε καπιταλιστή ξεχωριστά, γίνεται η συνεχής αύξηση του μεριδίου του στην αγορά και η ανάπτυξη των κεφαλαίων του, σε σχέση φυσικά με τους ανταγωνιστές του. Κατά την διάρκεια της σταδιακής όξυνσης του ανταγωνισμού, κάποιες επιχειρήσεις αναπτύσσονται πιο γρήγορα, κάποιες αναπτύσσονται πιο αργά και κάποιες παραμένουν στάσιμες, με αποτέλεσμα να οδηγηθούμε σε χρεοκοπίες, συγχωνεύσεις και εξαγορές.

Η τάση αυτή, η οποία είναι σύμφυτη με τις θεμελιώδεις αρχές του συστήματος, θα οδηγήσει σταδιακά ολόκληρους κλάδους της οικονομίας σε μονοπωλιακές συνθήκες, κατά τις οποίες λίγες μονάχα επιχειρήσεις - οι πιο επιθετικές - θα έχουν επιβιώσει, και οι οποίες θα ελέγχουν απόλυτα την αγορά. Πρόκειται ουσιαστικά για το φαινόμενο της συγκέντρωσης και συγκεντροποίησης του κεφαλαίου, η οποία στα πλαίσια του ανταγωνιστικού - εκμεταλλευτικού χαρακτήρα του κεφαλαιοκρατικού συστήματος είναι για τους κεφαλαιοκράτες αναπόφευκτη και αναγκαία. Συγκέντρωση και συγκεντροποίηση στον κλάδο των Super Markets - Redflyplanet, Οκτώβριος 2012
O κλάδος των τηλεοπτικών μέσων ενημέρωσης δεν αποτελεί κάποια εξαίρεση του κανόνα. Και εδώ ισχύουν όλα τα παραπάνω, και για αυτούς που έχουν μπει στο παιχνίδι με σκοπό να "κερδίσουν" την παρτίδα, και για αυτούς που έχουν μπει αναγκαστικά ώστε να μπορέσουν απλά να προπαγανδίσουν τις θέσεις τους.

Δυστυχώς οι κανόνες της οικονομίας είναι αντικειμενικοί και δεν έχουν υποκειμενικές κοινωνικές ευαισθησίες, ώστε να διακρίνουν ποιός είναι "ο καλός" και ποιός είναι ο "ο κακός" της υπόθεσης. Αυτά ανήκουν στον κόσμο των κόμικ. Και για αυτόν τον λόγο, στην μελέτη μιας οικονομικής θεωρίας, είναι σφάλμα να εισάγουμε συναισθηματικές παραμέτρους, όπως διαθέσεις, προθέσεις, ευαισθησίες κλπ.

Ένας καπιταλιστής δεν είναι "σατανικός" ή "άρρωστος επιχειρηματίας" (κατα Τσίπραν ευαγγέλιον) όταν απολύει 100 εργαζόμενους ώστε να ενισχύσει την κερδοφορία της επιχείρησής του. Απλά εξυπηρετεί τα συμφέροντά του και καθώς η υπεραξία που κλέβει απο τους εργαζόμενούς του πέφτει, προσπαθεί με απολύσεις να κόψει περιττά έξοδα, να αυξήσει την παραγωγικότητα των υπολοίπων και στην συνέχεια να ανορθώσει το ποσοστό κέρδους συνολικά της επιχείρησης. Δηλαδή με απλά λόγια, υπακούει στους κανόνες του συστήματος, που λένε πως εαν δεν το κάνει, εαν δεν απολύσει προσωπικό σε αυτήν την φάση, εαν δεν μειώσει το εργατικό κόστος, θα χάσει κέρδη και έδαφος απέναντι στους ανταγωνιστές του.
Για παράδειγμα το Mega Channel, από το 2007 και λόγω της πτώσης της διαφημιστικής δαπάνης (αποτέλεσμα της γενικότερης συρρίκνωσης των εμπορικών δραστηριοτήτων στην χώρα) παρουσίασε μια συνεχή πτώση του κύκλου εργασιών της και φυσικά των κερδών της. Συγκεκριμένα, η Τηλέτυπος ΑΕ, από κύκλο εργασιών 173 εκατ € το 2007, έφτασε τα 89 εκατ. € το 2011 (και 83,5 εκατ. € το 2012), ενώ η κερδοφορία της κατρακύλησε από τα 114 εκατ. € το 2007 (κέρδη Ebitda) σε 36 εκατ. το 2011 (και 32,7 εκατ. € το 2012).
Η αρμονία της καμπύλης ... Αυτή είναι η παρουσία μιας υγιούς καπιταλιστικής επιχείρησης στον χώρο των ΜΜΕ.

Η αντίδραση των μετόχων της Τηλέτυπος ΑΕ, ήταν άμεση και από το 2008 μέχρι τα τέλη του 2012, είχε απολύσει περίπου 120 εργαζόμενους (δηλαδή το 20% του συνολικού προσωπικού), είχε μειώσει τις αποδοχές όλων των χαμηλοαμοιβόμενων που έμειναν κατα 25-30% , είχε αλλάξει τις εργασιακές συνθήκες και γενικά έκανε τόσες επεμβάσεις στο μισθολογικό κόστος (αλλά και στο μη μισθολογικό, πχ τα τούρκικα σήριαλ), ώστε να φρενάρει την πτώση της κερδοφορίας.

  
Ένας μικρομεσαίος επιχειρηματίας ή ένας αυτοαπασχολούμενος, δεν είναι "κακός" όταν απολύει τους 5 εργαζόμενους που είχε, βάζοντας μάλιστα την γυναίκα του ή τα παιδιά του να βοηθήσουν (για όσο καιρό θα είναι ακόμα ανοιχτή η επιχείρηση). Απλά νομίζει πως εξυπηρετεί τα συμφέροντά του, καθώς βλέποντας τον ισολογισμό του καταστήματος να μην αφήνει και πολλά περιθώρια για μισθούς τρίτων, αποφασίζει να βάλει ως προτεραιότητα την δικιά του επιβίωση, ή την δικιά του καλοπέραση. Τα τελευταία χρόνια φυσικά υπερισχύουν οι περιπτώσεις, όπου το ισοζύγιο να είναι ήδη αρνητικό πριν φτάσουμε στο μισθολογικό κόστος, οπότε και και το λουκέτο είναι αναπόφευκτο.

Ένα μέσο ενημέρωσης του ΚΚΕ, το οποίο :
(α) δεν είναι κεφαλαιοκρατική επιχείρηση, δεν έχει δηλαδή ως σκοπό την εκμετάλλευση εργαζομένων και την απόσπαση υπεραξίας (κέρδος), δεν έχει στόχο να κυριαρχήσει στην αγορά, επιδιώκοντας με κάθε τρόπο να αποκτήσει υψηλά ποσοστά τηλεθέασης (άρα και μεγαλύτερο μερίδιο διαφήμισης), ούτε και έχει βάλει στο μάτι την εξαγορά κάποιου αντιπάλου,
(β) δεν είναι καν μικρομεσαία επιχείρηση με σκοπό να βγάλει μερικές πενταροδεκάρες ώστε να ζήσει μια οικογένεια ή να καλοπεράσει ένας μικροαστός,

ΑΛΛΑ, είναι ένα μέσο προπαγάνδισης των θέσεων του, θέσεων δηλαδή που βάζουν στο στόχαστρο όλους τους τους παραπάνω κανόνες του οικονομικού συστήματος, θέσεων που μιλούν για ανατροπή του καπιταλιστικού τρόπου παραγωγής ώστε να μην υπάρξουν ποτέ ξανά απολύσεις για κανέναν ...

... δεν είναι "το ίδιο με όλους τους άλλους", επειδή προχωρά σε αναγκαστική πώληση της Ραδιοτηλεοπτικής ΑΕ αριστερά στα FM, απολύοντας τους εργαζόμενους στο συγκεκριμένο μέσο. Διότι πολύ απλά, εξυπηρετεί το συμφέρον της εργατικής τάξης, καθώς προσπαθεί να ελευθερώσει το κόμμα της απο έξοδα, τα οποία (α) δεν μπορεί πλεον να καλύψει και (β) δεν εξυπηρετούν τον σκοπό της ύπαρξής του. Περεταίρω πουλά το ενεργητικό της Ραδιοτηλεοπτικής ΑΕ ώστε να καλύψει -εν μέρει- οικονομικά κενά (μεταξύ των οποίων και οι αποζημιώσεις των εργαζομένων) που έχουν δημιουργηθεί απο την επίδραση των νόμων της αγοράς, στην λειτουργία ενός επαναστατικού μέσου ενημέρωσης στο ευρύτερο πεδιο της καπιταλιστικής τηλεόρασης.


Τι είδους επιχείρηση, δεν παρουσιάζει σε ούτε ένα, από τα έτη λειτουργίας του, κέρδη ? Μα φυσικά μια εταιρεία που δεν έχει στόχο τα κέρδη ! Ο 902, όχι μόνο δεν εμφάνισε ποτέ του κέρδος, αλλά φόρτωσε στην πλάτη του ΚΚΕ, των μελών και των φίλων του, αρθροιστικά (και αποπληθωρισμένα) πάνω από 36 εκατομμύρια ευρώ ζημίες.

Άρα το πραγματικό ερώτημα που προκύπτει, βλέποντας τις παραπάνω οικονομικές συνθήκες της Ραδιοτηλεοπτικής, δεν είναι γιατί έκλεισε ο σταθμός και απολύονται οι εργαζόμενοι, αλλά γιατί ο σταθμός δεν έκλεισε από το 2002 ή έστω από το 2004 όταν πλεον έχεις δει που πάει η κατάσταση. Άλλος θα μπορούσε να ρωτήσει, γιατί δημιουργήθηκε εξ'αρχής ο σταθμός το 1989-90. Αλλά αυτά τα ερωτήματα, η ουσία δηλαδή για την πορεία του 902, δεν απασχολεί κανένα άλλον εκτός από τους φίλους και τα μέλη του ίδιου του ΚΚΕ. Οι υπόλοιποι απλά προσπαθούν να κερδίσουν μικροπολιτικά ψίχουλα.

Το απίστευτο όμως των τελευταίων ημερών, εαν δηλαδή κάποιος αντιληφθεί την όλη κατάσταση, είναι πως οι υπερασπιστές αυτού του συστήματος από την Χρυσή Αυγή ως τον ΣΥΡΙΖΑ, οι υπερασπιστές της κερδοφορίας και της λογικής των απολύσεων, είναι αυτοί που εκμεταλλεύτηκαν ένα γεγονός (την πώληση του 902) που αποδεικνύει τις θέσεις του ΚΚΕ πως δεν υπάρχουν σοσιαλιστικές νησίδες εντός καπιταλισμού, πως ανεξαρτήτου προθέσεων κάθε θέση εργασίας είναι αμφισβητήσιμη, ώστε να λασπολογήσουν για μια ακόμα φορά τους κομμουνιστές, που θέλουν να κατεδαφίσουν αυτό το σύστημα.

Μιλάμε για ανελέητο και χωρίς όρια βιασμό της λογικής, το επιχείρημα που μιλά για πώληση του σταθμού σε καπιταλιστή. Μα σε ποιον θα πωληθεί ο σταθμός, εαν όχι σε καπιταλιστές ? Υπάρχει κάποιος άλλος που έχει την δυνατότητα να προχωρήσει σε τέτοιου είδους επένδυση, και ειδικά σε αυτήν την περίοδο ?

Πέρα λοιπόν απο τον 902 και αφού βλέπω μεγάλη ευαισθησία απέναντι στο φαινόμενο των απολύσεων, είστε να εξαφανίσουμε το αίτιο που γεννά τις απολύσεις και να ανατρέψουμε επιτέλους τον Καπιταλισμό ? Ή μήπως η ευαισθησία σας περιορίζεται μόνον στους απολυμένους του 902, οι οποίοι μάλιστα τάσσονται στο πλευρό του ΚΚΕ ?

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια, συχνά, αργούν να δημοσιευθούν γιατί πρέπει πρώτα να ελεγχθεί ότι δεν είναι υβριστικά ή διαφημιστικά (κανένας άλλος έλεγχος δεν γίνεται) και επειδή το blog δεν είναι η δουλειά μας, αλλά το "ψώνιο" μας, ελέγχονται μόνο μια φορά τη μέρα.