Σάββατο 10 Αυγούστου 2013

Βρετανία: Συμβόλαια εργασίας με μηδέν ώρες!

Τα συμβόλαια μηδέν ωρών αποτελούν τον κανόνα για τους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους!

Η λίστα των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων με εκτεταμένη χρήση συμβολαίων μηδέν ωρών μεγαλώνει κάθε μέρα σύμφωνα με δημοσιεύματα του βρετανικού τύπου. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, ο αριθμός των εργαζομένων που δουλεύουν με τέτοια συμβόλαια ξεπερνάει τους 180.000 στον ιδιωτικό τομέα, ενώ εκτιμάται πως το σύνολο των εργαζομένων με τέτοιους όρους μπορεί να ξεπεράσει το 1.000.000.
Το συμβόλαιο δεσμεύει τους εργαζόμενους να δουλεύουν όταν το ζητάει η επιχείρηση χωρίς κατώτατο όριο ωρών και αντίστοιχα αποδοχών. Από την πλευρά της επιχείρησης, δεν υπάρχει καμία υποχρέωση για καμιά αποζημίωση για τις ώρες που ο εργαζόμενος βρίσκεται σε αναμονή για να κληθεί να δουλέψει και συνοδεύεται από την υποχρέωση του εργαζομένου να είναι διαθέσιμος για τις συμφωνημένες ώρες (πλήρους απασχόλησης).
Σύμφωνα με τη Guardian, το παλάτι του Buckingham, μαζί με γνωστές γκαλερί όπως η Tate, τα Sports Direct, χρησιμοποιούν κατά κόρον εργαζόμενους με τέτοιες συμβάσεις. Στο παλάτι δουλεύουν 350 εργαζόμενοι με τέτοιους όρους, ενώ στην αλυσίδα Sports Direct πάνω από 20.000. 7 μεγάλες ιδιωτικές εταιρείες έχουν το 75% του προσωπικού τους με τέτοια συμβόλαια. Ενδεικτικά, η Domino’s Pizza απασχολεί το 90% του προσωπικού της με zero hour contracts, ενώ η γνωστή αλυσίδα Pub Wetherspoon το 80%.
Μέσα στην εργασιακή ζούγκλα που επικρατεί, τα εργοδοτικά συνδικάτα βάζουν και τη δικιά τους πινελιά. Το σωματείο Unite καλεί τον ιδιοκτήτη της ποδοσφαιρικής ομάδας Newcastle United καθώς και της αλυσίδας καταστημάτων Sports Direct να διαπραγματευτεί με το συνδικάτο για το πως οι συνθήκες εργασίας στα καταστήματά του μπορούν να βελτιωθούν για τους εργαζόμενους που εργάζονται με τέτοια συμβόλαια, «μιας και έχουν κάνει την επιχείρησή του τόσο επιτυχημένη», όπως λέει το συνδικάτο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια, συχνά, αργούν να δημοσιευθούν γιατί πρέπει πρώτα να ελεγχθεί ότι δεν είναι υβριστικά ή διαφημιστικά (κανένας άλλος έλεγχος δεν γίνεται) και επειδή το blog δεν είναι η δουλειά μας, αλλά το "ψώνιο" μας, ελέγχονται μόνο μια φορά τη μέρα.