Παρασκευή 2 Ιανουαρίου 2015

Με αφορμή τον ντόρο για τις "παροχές" της "ΚΑΡΕΛΙΑΣ"
Φοροδιαφυγή και φοροαπαλλαγή

Επειδή πολύ ντόρος έγινε και φέτος για τις "παροχές" της καπνοβιομηχανίας ΚΑΡΕΛΙΑΣ προς τους εργαζόμενους (λες και τα κέρδη βγήκαν από μόνα τους δεν είναι από τον κόπο των εργαζόμενων) αναδημοσιεύουμε την παρακάτω ανάρτηση που δείχνει τι γλυτώνει ο Καρέλιας και ο κάθε Καρέλιας νόμιμα,σύμφωνα με τους νόμους του κράτους που τους ανήκει.

Η δημοσιοποίηση των ονομάτων των γιατρών φοροφυγάδων και η συνέχιση του φαινομένου με άλλες κατηγορίες επαγγελματιών ελλοχεύει κινδύνους για την κοινωνία και τους εμπλεκόμενους. Απο τη μια θέτει τη μια κοινωνική ομάδα απέναντι στην άλλη, αφού εκπέμπεται το μήνυμα ότι για το κόψιμο των μισθών ευθύνονται οι φοροφυγάδες γιατροί, δικηγόροι, υδραυλικοί, κομμωτές, νεκροθάφτες κλπ, ενώ από την άλλη μετατρέπει τους καταγγελόμενους σε καταδικασθέντες δίχως δίκη. Πέρα, όμως, από αυτά τα προβλήματα αποπροσανατολίζει την κοινή γνώμη από την εξέταση του προβλήματος της φοροαπαλλαγής που γίνεται νόμιμα και είναι σαφώς σοβαρότερο σε σχέση με την φοροδιαφυγή. Ας δούμε ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα.

Αναδημοσίευση από την εφημερίδα Ελευθεροτυπία.

Την απαλλαγή του κοινωφελούς Ιδρύματος Γεωργίου και Βικτωριας Καρέλια από την καταβολή φόρου κληρονομιάς αποφάσισε το Β' Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας. 

Συγκεκριμένα, το ΣτΕ, με την υπ' αριθμόν 1369/2010 απόφασή του, αναίρεσε απόφαση του Διοικητικού Εφετείου Αθηνών, που έκανε δεκτή πράξη καταλογισμού προϊσταμένου της ΔΟΥ Αθηνών του έτους 2002 για επιβολή φόρου κληρονομιάς, ύψους 11.717.930 ευρώ.
Το 2000, ο Γεώργιος Καρέλιας άφησε στο εν λόγω ίδρυμα το 22% των μετοχών (187.332 ανώνυμες μετοχές), που είχε της καπνοβιομηχανίας Καρέλια. Το Ίδρυμα το έτος 2001 υπέβαλε δήλωση φόρου κληρονομιάς, ενώ παράλληλα δήλωσε ότι η κληρονομιά απαλλάσσεται από το φόρο.
Σε έλεγχο που πραγματοποίησε η ΔΟΥ δεν δέχθηκε τον ισχυρισμό του ότι απαλλάσσεται του φόρου κληρονομιάς και υποστήριξε ότι δεν εκπλήρωσε πλήρως τους σκοπούς του (χορήγηση υποτροφιών, ενίσχυση και επιχορήγηση μελετών, ερευνών, κ.λπ.).
Ειδικότερα, η ΔΟΥ κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το Ίδρυμα "εν τοις πράγμασι δεν επεδίωξε τους κατά το καταστατικό του κοινωφελείς σκοπούς, δεδομένου ότι δεν παρουσίασε καμία απολύτως δραστηριότητα προς την επίτευξή τους, και ως εκ τούτου δεν ενέπιπτε στις απαλλακτικές διατάξεις του άρθρου 25 του ν.δ. 118/1973, συνεπώς έπρεπε να υπαχθούν σε φόρο κληρονομιάς οι ανώνυμες μετοχές που κληρονόμησε από τον αποβιώσαντα Γεώργιο Καρέλια".

2 σχόλια:

  1. Ιδρύματα, ΜΚΟ, Φιλανθρωπικά GALA κλπ μεγάλες κομπίνες από πίσω και εσύ μ****** Έλληνα ζήτα απόδειξη από το φούρναρη και το μπακάλη που σου τρώει τα λεφτά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Εγώ θα ήθελα να τονίσω την κριτική σκέψη που θα πρέπει να αποκτήσουμε πλέον σαν πολίτες της Ψωροκώσταινας. Δλδ ας βγούνε τα όποια ονόματα ανθρώπων που φοροδιαφεύγουν στην δημοσιότητα. Δεν πρέπει όμως να δέσουμε όλη αυτή την ομάδα ανθρώπων με την παρανομία.
    Συγκεκριμένα ναι υπάρχουν γιατροί που τα παίρνουν κύριοι και έχουν και 1 και 2 καγέν (ελληνιστί). Υπάρχουν όμως και γιατροί που σπουδάζουν μια ζωή για να παίρνουν 1300 ευρώ το μήνα και τελευταία έχουν χάσει και τα λεφτά των εφημεριών.
    Και ρωτώ γιατί να μην τα βάλω με τον ασθενή όπου θα πάει το βράδυ στο γιατρό, γιατρέ πονάει η καρδιά μου και γιατρέ πονάει ο κόλ.. μου χωρίς να έχει τπτ και στην ουσία μπορεί να του δώσουν και κάποια ηρεμιστικά (πλήρωνε δημόσιο)ή είναι λίγοι αυτοί που περιγράφω..??

    Άρα καλά όλες οι λίστες του Σίντλερ στην δημοισότητα αλλά ας σκεφτούμε και εμείς λίγο παραπάνω σαν πολίτες!!! Αλλά πάλι στα ιατρεία αυτών των γιατρών θα πα΄με των φοροφυγάδων και θα πούμε και ευχαριστώ και θα περιμένουμε και 2 ώρες αναμονή αντί να δώσουμε την ευκαιρία σε έναν νεώτερο... Έναν προβληματισμό θέτω.. Αυτά... Καλημέρα σε όλους..

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Τα σχόλια, συχνά, αργούν να δημοσιευθούν γιατί πρέπει πρώτα να ελεγχθεί ότι δεν είναι υβριστικά ή διαφημιστικά (κανένας άλλος έλεγχος δεν γίνεται) και επειδή το blog δεν είναι η δουλειά μας, αλλά το "ψώνιο" μας, ελέγχονται μόνο μια φορά τη μέρα.