Τρίτη 13 Ιανουαρίου 2015

"Αυγή" με ολίγη από Χρυσή Αυγή για να χτυπήσει τους ηρωικούς χαλυβουργούς
Προφανώς, καλοί ήταν οι απεργοσπάστες τσάτσοι του Μάνεση που έβαλε ο ΣΥΡΙΖΑ στο ψηφοδέλτιο για το Σωματείου Μετάλλου



Μια "κινηματογραφική κριτική" με πολλά μηνύματα για το μέλλον


Στην στήλη κινηματογραφικής κριτικής της εφημερίδας "Αυγή" δημοσιεύτηκε η κάτωθι κριτική του Κώστα Τερζήγια την ταινία "Non Omnis Moriar" της Θ. Γραμματικού και της ομάδας παραγωγής "Locomotiva" -- ταινία για την ιστορική, σκληρή και πολύμηνη απεργία των εργατών της χαλυβουργίας:

«Non Omnis Moriar»
Σκηνοθεσία: Θεοδοσία Γραμματικού

Ντοκιμαντέρ για τη μεγάλη απεργία στη Χαλυβουργία του Μάνεση, που κράτησε 9 μήνες. Δυστυχώς οι δημιουργοί της ταινίας αποφεύγουν όλα τα δύσκολα ζητήματα που βγήκαν στο προσκήνιο κατά τη διάρκεια αυτού του πολύμηνου αγώνα (όπως π.χ. τις ευχαριστίες του προέδρου του σωματείου στον Κασιδιάρη και τους χρυσαυγίτες για μερικά κιβώτια γάλα που πήγαν στους απεργούς - οι εικόνες αυτές που έκαναν τον γύρο της Ελλάδας έχουν «εξαφανιστεί» από την ταινία). Ο φακός εστιάζει συστηματικά στις σημαίες του ΠΑΜΕ, ενώ παρά τη μαρξιστικού τύπου φλυαρία που επενδύει τις εικόνες είναι φανερή η απουσία οποιασδήποτε ερευνητικής προσπάθειας που θα φώτιζε στοιχειωδώς τα πολλά και κρίσιμα ζητήματα τα οποία έβγαλε στην επιφάνεια αυτός ο αγώνας.



Το ιστολόγιο "Οικοδόμος" φιλοξενεί την απάντηση της ομάδας "Λοκομοτίβα":

Προς τον κ. Κώστα Τερζή και εφημερίδα “Η ΑΥΓΗ”
Κοινοποίηση ΜΜΕ

Στην κινηματογραφική σας κριτική της 8ης Ιανουαρίου 2015, μας κάνατε την τιμή να ασχοληθείτε με το ντοκιμαντέρ Non Omnis Moriar το οποίο και αναφέρεται στον πολύμηνο απεργιακό αγώνα των εργατών της Χαλυβουργίας Ελλάδας.

Το περιεχόμενο της κριτικής θεωρούμε πως επικεντρώνεται με εμπάθεια κατά του περιεχομένου της ίδιας της απεργίας και όχι εναντίον της ταινίας - πράγμα που θα ήταν απολύτως θεμιτό- ενώ παράλληλα ανακαλύπτει έλλειψη ως προς την ερευνητική δουλειά επάνω στο θέμα.

Ακόμα θα θέλαμε να σημειώσουμε πως οι αγώνες δεν σκηνοθετούνται σύμφωνα με τις όποιες σκηνογραφικές επιθυμίες του δημιουργού αλλά με βάση την ίδια την πραγματικότητα.

Μην επιθυμώντας να υποπέσουμε στο σφάλμα της μακρηγορίας –όπως αναφέρετε χαρακτηριστικά- ολοκληρώνουμε εδώ την επιστολή μας σημειώνοντας πως η φλυαρία του κ. Μαρξ επέτρεψε στην ταξική πάλη να βρει τα λόγια και τα εργαλεία της εδώ και 150 τουλάχιστον χρόνια.

Ομάδα «ΛΟΚΟΜΟΤΙΒΑ»
***

Το ιστολόγιο επιθυμεί να υπενθυμήσει, με αφορμή τα πιο πάνω, μια σειρά αναρτήσεών του από το παρελθόν, που από ό,τι δείχνουν τα πράγματα, θα έχουν μια αξία και για το μέλλον, για αυτό που περιμένει το εργατικό κίνημα στις μέρες που έρχονται:

18/2/2012 (ΙΙ)
***

Το ιστολόγιο θα ήθελε επίσης να υπενθυμίσει στον κύριο Τερζή ένα μικρό κομμάτι όσων έχει να του υπενθυμίσει, αυτό που αφορά δηλώσεις κορυφαίων στελεχών του κόμματος που εκπροσωπεί σχετικά με τη Χρυσή Αυγή:

Αλ. Τσίπρας: «Σύγκρουση με την Χρυσή Αυγή, όχι με τους παραπλανημένους ψηφοφόρους της»

Ανοιχτή πρόσκληση προς του ψηφοφόρους της Χρυσής Αυγής, τουλάχιστον εκείνους που δεν είναι φασίστες και νεοναζί, απηύθυνε ο Αλ. Τσίπρας το βράδυ της Τετάρτης, απορρίπτοντας την ίδια στιγμή κάθε κατηγορία περί «φλερτ» με την φασιστική οργάνωση.
Το Βήμα, 21/5/2014

Π. Σκουρλέτης: Είναι ευπρόσδεκτες οι ψήφοι της Χρυσής Αυγής

Τις θέλετε αυτές τις ψήφους των πολιτών που κατευθύνθηκαν στη Χρυσή Αυγή;

Εν πάση περιπτώσει, δεν πρέπει να χαρίσουμε ανθρώπους που μέσα από τις δικές τους επιλογές ψήφισαν στον πρώτο γύρο τους ανθρώπους της Χρυσής Αυγής. Δεν είναι ένα ενιαίο νεοναζιστικό «πράγμα» αυτό που υποστήριξε τους βασικούς υποψηφίους της Χρυσής Αυγής, για να χρησιμοποιήσω μια φράση των προηγούμενων εβδομάδων…
Tribune, 19/5/2014 

«Κλείνει το μάτι» στους ψηφοφόρους της Χρυσής Αυγής ο Σακελλαρίδης

Ο κ. Σακελλαρίδης εξέφρασε τον προβληματισμό του για τα εκλογικά ποσοστά της Χρυσής Αυγής και ξεκαθάρισε πως μίλησε ήδη από χθες το βράδυ για «το ναζιστικό μόρφωμα», προκειμένου να φανεί ότι δεν ψαρεύει «σε θολά νερά στο β” γύρο».

Διευκρίνισε ωστόσο ότι η παράταξή του δεν κλείνει την πόρτα στους ψηφοφόρους της Χρυσής Αυγής, καθώς «προφανώς δεν είναι ναζιστές» το 15% των Αθηναίων.
In.news.gr, 19/5/2014

Ρένα Δούρου (ΣΥΡΙΖΑ) – Φασιστικό το «τσουβάλιασμα» των ψηφοφόρων της Χρυσής Αυγής.

"Είναι φασιστικό να «τσουβαλιάζουμε» ψηφοφόρους», τόνισε η υποψήφια Περιφερειάρχης Αττικής με το ΣΥΡΙΖΑ, Ρένα Δούρου, αναφερόμενη στο ζήτημα της προσέγγισης των ψηφοφόρων της Χρυσής Αυγής από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης."
Voria.gr, 22/5/2014

Ν. Βούτσης προς ΝΔ: Μεθοδεύετε την θέση εκτός νόμου της Χρυσής Αυγής
28/2/2014

9/5/2014
***

Τα συμπεράσματα ανήκουν στην εργατική τάξη. Ο ιστολόγος τα έχει βγάλει προ πολλού και δεν έχει νόημα να τα επαναλάβει για άλλη μια φορά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια, συχνά, αργούν να δημοσιευθούν γιατί πρέπει πρώτα να ελεγχθεί ότι δεν είναι υβριστικά ή διαφημιστικά (κανένας άλλος έλεγχος δεν γίνεται) και επειδή το blog δεν είναι η δουλειά μας, αλλά το "ψώνιο" μας, ελέγχονται μόνο μια φορά τη μέρα.