Απόδειξη ότι δεν πρόκειται η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ να ξηλώσει το αντιλαϊκό - αντεργατικό πλαίσιο που έχει διαμορφωθεί μέχρι σήμερα και ενισχύθηκε ιδιαίτερα σε συνθήκες κρίσης με τη μνημονιακή πολιτική, είναι η στάση του ΣΥΡΙΖΑ απέναντι στην εργατική - λαϊκή απαίτηση για ανάκτηση του σύνολου των απωλειών που είχαν οι εργαζόμενοι, όλα όσα έχασαν την προηγούμενη πενταετία σε συνθήκες κρίσης. Ορίστε τι δήλωσε άλλο ένα στέλεχος της «Αριστερής Πλατφόρμας» του ΣΥΡΙΖΑ, ο Δ. Στρατούλης, πριν μερικές ημέρες:«Κατάργηση του μνημονίου σημαίνει εφαρμογή του Προγράμματος της Θεσσαλονίκης».
Να σημειώσουμε ότι αυτό το πρόγραμμα παρουσιάστηκε στην αρχή περίπου ως το πρόγραμμα των 100 πρώτων ημερών μιας κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, καλλιεργώντας προσδοκίες για πολλά περισσότερα στη διάρκεια της κυβερνητικής του θητείας. Ωστόσο, όσο περνάει ο καιρός, τα στελέχη του παρουσιάζουν το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης ως το μοναδικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ τουλάχιστον για την τετραετία, αν σχηματίσει κυβέρνηση. Οποιος περίμενε κάτι παραπάνω, καλά θα κάνει να ρίξει ακόμα πιο κάτω τις προσδοκίες τους.
Δεσμεύσεις απευθείας στο κεφάλαιο
Τι περιλαμβάνει όμως το περίφημο «Πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης»; Η λιγότερο προβεβλημένη πλευρά του, είναι αυτή που αφορά τις δεσμεύσεις του ΣΥΡΙΖΑ απευθείας στο κεφάλαιο. Το πρόγραμμα προβλέπει επιδοτήσεις των επιχειρήσεων για την πρόσληψη εργατικού δυναμικού, μείωση του ενεργειακού κόστους, διευκολύνσεις σε ό,τι αφορά δάνεια και τα χρέη. Προβλέπει ακόμα το κράτος να λειτουργεί ως εργαλείο αναπτυξιακού σχεδιασμού και ως αρωγός του πραγματικού επενδυτή, του υγιούς επιχειρηματία.
Τι λιγότερο έκανε ή προσπάθησε να κάνει η συγκυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ τα προηγούμενα χρόνια; Τι διαφορετικό έκαναν όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις στην Ελλάδα και στα άλλα κράτη - μέλη της ΕΕ, προσπαθώντας να τονώσουν τα επιχειρηματικά κέρδη με φτηνότερα εργατικά χέρια και περιορισμό του κόστους της Ενέργειας;
Για τους επιχειρηματίες είναι και τα παρακάτω «αναπτυξιακά εργαλεία» που περιέλαβε ο ΣΥΡΙΖΑ στο «Πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης»: Διοχέτευση πόρων στη λεγόμενη «πραγματική οικονομία», θεσμοθέτηση ισχυρών φορολογικών κινήτρων για τα πρώτα χρόνια λειτουργίας των ελληνικών νεοφυών επιχειρήσεων, απλοποίηση αδειοδότησης και λειτουργίας επιχειρήσεων, ρύθμιση των «κόκκινων» επιχειρηματικών δανείων, ως προϋπόθεση για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας, ρυθμίσεις για ενίσχυση ανταγωνισμού, καταπολέμηση καρτέλ και μείωση των τιμών, δημόσιες επενδύσεις, ως ατμομηχανή για τον ιδιωτικό τομέα.
Μπορεί ο ΣΥΡΙΖΑ να παρουσιάζει αυτά τα μέτρα ως ευεργετικά για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, όμως αυτοί που θα βγουν πραγματικά κερδισμένοι θα είναι οι μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι. Αλλωστε, τα λεφτά που λέει ότι θα χρησιμοποιήσει προέρχονται από τα ΕΣΠΑ και διοχετεύονται για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητα των μονοπωλίων, ενισχύοντας την τάση συγκέντρωσης και συγκεντροποίησης του κεφαλαίου, σε βάρος των αυτοαπασχολούμενων και μικρών επιχειρηματιών.
Ψιχία αντί ψήφων
Κατά τα άλλα, το «Πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης» προβλέπει μέτρα για την αντιμετώπιση της « ανθρωπιστικής κρίσης», όπως την ονομάζει ο ΣΥΡΙΖΑ, δηλαδή μέτρα διαχείρισης και όχι αντιμετώπισης της ακραίας φτώχειας (π.χ., τα συσσίτια, το δωρεάν ρεύμα σε άπορους, τα προγράμματα εξασφάλισης στέγης κλπ.). Ξεχωρίζουμε ακόμα τα εξής:
- Ο ΣΥΡΙΖΑ υπόσχεται να αποκαταστήσει μόνο τη 13η σύνταξη και μόνο για τους συνταξιούχους που έχουν εισόδημα κάτω από 700 ευρώ. Με βάση το κονδύλι που λένε ότι θα διαθέσουν και τον αριθμό των συνταξιούχων με εισόδημα κάτω από 700 ευρώ, αυτό ισοδυναμεί με αύξηση 1,28 ευρώ τη μέρα! Ούτε συζήτηση για αποκατάσταση της 13ης και 14ης σύνταξης για όλους, για αποκατάσταση των συντάξεων τουλάχιστον στο ύψος πριν την κρίση, για επαναφορά του 13ου και 14ου μισθού για τους δημόσιους υπαλλήλους και επαναφορά των μισθών τους στα επίπεδα πριν τις περικοπές.
- Ο ΣΥΡΙΖΑ υπόσχεται γενικόλογα αποκατάσταση του κατώτατου μισθού. Στην πραγματικότητα, για το μόνο που δεσμεύεται (κατέθεσε και σχετική πρόταση νόμου) είναι να καταργήσει την ΠΥΣ 6/2012 με την οποία αναστάλθηκε κάθε διαπραγμάτευση για την υπογραφή ΕΓΣΣΕ και ο κατώτατος μισθός ορίστηκε από την κυβέρνηση στα 586 και 511 ευρώ μεικτά για τους πάνω και κάτω των 25 χρονών αντίστοιχα. Ο ΣΥΡΙΖΑ δε λέει ότι θα επαναφέρει με νόμο τον κατώτατο μισθό στα 751 ευρώ μεικτά. Απλά θα επαναφέρει τη συλλογική διαπραγμάτευση για τον καθορισμό του. Αλήθεια, όμως, ποιος είναι τόσο αφελής να πιστεύει ότι η σημερινή πλειοψηφία της ΓΣΕΕ και οι βιομήχανοι θα συμφωνήσουν σε αυξήσεις 22% και 32%, όσο δηλαδή χρειάζεται για να φτάσει ο κατώτατος μισθός στα 751 ευρώ μεικτά; Μόνο η ανασύνταξη του κινήματος και η όξυνση της ταξικής πάλης μπορεί να επιβάλλει ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς. Αυτά όμως τα ξορκίζει και τα υπονομεύει ο ΣΥΡΙΖΑ.
- Ακόμα πιο πέρα: Σήμερα, ένα μεγάλο μέρος των εργαζομένων αμείβεται με 200 και 300 ευρώ, εξαιτίας των ελαστικών μορφών απασχόλησης που κάνουν θραύση, κύρια στους νέους. Επίσης, μια στις δυο θέσεις εργασίας που δημιουργούνται είναι ελαστικής απασχόλησης. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν υπόσχεται να καταργήσει τους νόμους που προάγουν την ελαστικότητα στην αγορά εργασίας. Αντίθετα, αν κρίνουμε από τις εξαγγελίες του για επιδότηση των ασφαλιστικών εισφορών, θα τις ενισχύσει κιόλας. Αυτό σημαίνει ότι, ακόμα κι αν αυξηθεί ο κατώτατος μισθός, ένα μεγάλο μέρος των εργαζόμενων, αυτοί που σε τελική ανάλυση έχουν τη μεγαλύτερη ανάγκη επειδή είναι οι χειρότερα αμειβόμενοι, δεν πρόκειται να δουν ουσιαστική διαφορά στα εισοδήματά τους, πόσο μάλλον να βελτιώσουν ουσιαστικά το βιοτικό τους επίπεδο.
- Για τους άνεργους, ο ΣΥΡΙΖΑ έλεγε από το 2012 ότι θα αυξήσει το επίδομα στα 461 ευρώ και θα διπλασιάσει το διάστημα που το χορηγεί ο ΟΑΕΔ. Στο «Πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης» όλα αυτά πήγαν περίπατο. Με κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ οι άνεργοι το μόνο που έχουν να περιμένουν είναι η ανακύκλωση των ίδιων πενιχρών κονδυλίων με «κοινωνικά κριτήρια», περιμένοντας στην ουρά για μια από τις ...300.000 θέσεις εργασίας που υπόσχεται ο ΣΥΡΙΖΑ μέσα από τα αναπτυξιακά τους προγράμματα. Πρόκειται για τον ορισμό του «ζήσε μαύρε μου να φας τριφύλλι»...
Για κερασάκι στην τούρτα, ο Αλ. Τσίπρας διαβεβαίωσε σε όλους τους τόνους ότι «όλες οι προτάσεις γίνονται υπό τις συνθήκες ισοσκελισμένου προϋπολογισμού. Δεν επιστρέφουμε στα ελλείμματα». Αυτό βεβαίως θα καθορίζει και τα ψίχουλα στο λαό, αφού οι παροχές στο κεφάλαιο είναι δεδομένες, για να ανακάμψει -όπως λένε- η οικονομία.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Τα σχόλια, συχνά, αργούν να δημοσιευθούν γιατί πρέπει πρώτα να ελεγχθεί ότι δεν είναι υβριστικά ή διαφημιστικά (κανένας άλλος έλεγχος δεν γίνεται) και επειδή το blog δεν είναι η δουλειά μας, αλλά το "ψώνιο" μας, ελέγχονται μόνο μια φορά τη μέρα.