Κυριακή 30 Δεκεμβρίου 2012

Η Κυριακή πρέπει να παραμείνει ΑΡΓΙΑ

Σήμερα δόθηκε η πρώτη μάχη από εμποροϋπαλλήλους, εμπορικούς συλλόγους και σωματεία εργαζόμενων στις υπηρεσίες απέναντι στην προσπάθεια κατάργησης της Κυριακάτικης αργίας. Στην προσπάθεια αυτή δεν αρκούν μόνο οι εργαζόμενοι στους άμεσα επηρεαζόμενους κλάδους. Είναι απαραίτητη η συνδρομή των εργαζόμενων όλων των κλάδων γιατί αφενός η κατάργηση της αργίας της Κυριακής καταργεί ουσιαστικά τη νησίδα ηρεμίας που προσφέρει σήμερα σε όλους επηρεάζοντας άμεσα τη ψυχική, οικογενειακή και κοινωνική ζωή όλων των εργαζόμενων, αφετέρου, όπως έχει δείξει και η προηγούμενη εμπειρία, οι ανατροπές των εργασιακών δικαιωμάτων πάντα αρχίζουν από τον τομέα του εμπορίου και επεκτείνονται σε όλους τους κλάδους.Άρα, το 7ήμερο στο εμπόριο θα ακολουθηθεί από 6ήμερο ή και 7ήμερο και στους υπόλοιπους κλάδους. Συνεπώς, δεν πρέπει τις Κυριακές που θα επιχειρηθεί να ανοίξουν τα μαγαζιά οι υπόλοιποι εργαζόμενοι να φορέσουν το αισχρό προσωπείο του καταναλωτή που δεν τον αφορά τι γίνεται στην κοινωνία και θέλει να κάνει το αηδιαστικό "shoppinh-therapy". Πρέπει, κατ΄ελάχιστο, να μην πηγαίνει κανείς για ψώνια. Δηλαδή, αυτό που πρέπει να κάνει είναι να συνεχίσει να ζει τις Κυριακές του όπως τις ζούσε μέχρι σήμερα. 
Είναι γελοίο στην Ελλάδα που αναπνέει καθημερινά τον καρκίνο επειδή ο λαός δεν έχει λεφτά να ανάψει το καλοριφέρ να μιλάνε κάποιοι για ανάπτυξη μέσα από την απελευθέρωση του ωραρίου. Λες, για να μιλήσουμε και με τους όρους τους, και το εμπόριο είναι κάποια παραγωγική διαδικασία που αν δεν λειτουργήσει την Κυριακή θα χαθούν χρήματα από την οικονομία. Αντίθετα, αυτό που θα γίνει είναι να συμπιεστούν ακόμα περισσότερο οι μικροέμποροι και να καρπωθούν ακόμα μεγαλύτερο κομμάτι του πλούτου οι πολυεθνικές και οι λοιπές μεγάλες επιχειρήσεις, ντόπιων και ξένων επιχειρηματικών συμφερόντων, αυξάνοντας το χρήμα που φεύγει στο εξωτερικό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια, συχνά, αργούν να δημοσιευθούν γιατί πρέπει πρώτα να ελεγχθεί ότι δεν είναι υβριστικά ή διαφημιστικά (κανένας άλλος έλεγχος δεν γίνεται) και επειδή το blog δεν είναι η δουλειά μας, αλλά το "ψώνιο" μας, ελέγχονται μόνο μια φορά τη μέρα.