Δευτέρα 3 Οκτωβρίου 2011

Η απάντηση θα δοθεί στους δρόμους

Σοκαρισμένα όλα τα παπαγαλάκια μετέδωσαν την απαίτηση - σοκ, όπως τη χαρακτήρισαν, να καταργηθεί η ΕΓΣΣΕ. Σοκαρισμένοι, γιατί δεν είναι δυνατόν να πέσει ο κατώτερος μισθός κάτω από τα 740 € μεικτά. Σοκαρισμένοι, αυτοί που τόσο καιρό θέτουν ως εθνικό στόχο την αύξηση της ανταγωνιστικότητας έναντι στους βασικούς ανταγωνιστές της ΕΕ, όπως αναφέρει και το κείμενο - συμφωνίας μετά την τελευταία συνδιάσκεψή κορυφής των ηγετών των ευρωπαϊκών χωρών. Να θυμίσουμε ότι οι βασικοί ανταγωνιστές της ευρωπαϊκής οικονομίας στον παραγωγικό τομέα είναι η Κίνα, η Ινδία  και οι υπόλοιπες χώρες με εργασιακό καθεστώς σκλαβιάς. Δηλαδή, αυτοί που απαιτούν να ανταγωνιστούμε ως εργαζόμενοι τους σύγχρονους σκλάβους σοκαρίστηκαν που η τρόικα ζήτησε την κατάργηση της ΕΓΣΣΕ. 

Βέβαια, η υποκρισία των καθεστωτικών μέσων και της κυβέρνησης (ο ΓΑΠ απέρριψε  το αίτημα λέγοντας ότι δεν θα γίνουμε Ινδία, βέβαια ο Κουτρουμάνης απάντησε στην τρόικα ότι δεν μπορεί να πάρει αυτός την απόφαση και τους παρέπεμψε στον ΓΑΠ)  αποδεικνύεται αφενός από το γεγονός ότι ο κατώτερος μισθός για νέους ως 25 ετών είναι 590€ μεικτά αφετέρου από ότι το 35% των εργαζόμενων εργάζεται υπό καθεστώς μερικής απασχόλησης (που πολλές φορές είναι μόνο μερικής αμοιβής) με μισθό 300-400€. 
Η κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων ήταν από τους πρώτους στόχους της κυβέρνησης και των συνεργατών της, ντόπιων και ξένων. Το χτύπημα ξεκίνησε με τη θεσμοθέτηση των ειδικών επιχειρησιακών συμβάσεων και με τη μείωση του κατώτερου μισθού για εργαζόμενους εως 25 ετών. Συνεχίστηκε, με την πρόσφατη υπογραφή από πλευράς των ξεπουλημένων συνδικαλιστών της ηγεσίας της ΟΜΕ-ΟΤΕ (ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ χέρι - χέρι) της πρώτης επιχειρησιακής σύμβασης εργασίας (όχι ειδικής) που προβλέπει μείωση αποδοχών για τους εργαζόμενους (περίπου 11%) για τα επόμενα 3 χρόνια σε εταιρία που δεν αντιμετωπίζει οικονομικά προβλήματα δείχνοντας το δρόμο σε όλες τις εταιρίες. Δηλαδή, οι συνδικαλιστικές ηγεσίες των ΠΑΣΚΕ (ναι αυτών που παραμένουν ΠΑΣΟΚ αλλά διαχωρίζουν τη θέση τους από την κυβερνητική πολιτική) και ΔΑΚΕ (που είναι κατά του μνημονίου) αποτελούν τα εκτελεστικά όργανα της πολιτικής που εκτελεί τα εργασιακά δικαιώματα, τα μισθολογικά δικαιώματα και εν τέλει τη φυσική υπόσταση των εργαζόμενων. Είναι, βέβαιο, ότι η προσπάθεια αυτή θα επιδιώξουν να τελειώσει με την πλήρη κατάργηση οποιασδήποτε μορφής συλλογικής σύμβασης. Θα το πετύχουν; Η απάντηση θα δοθεί στους δρόμους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια, συχνά, αργούν να δημοσιευθούν γιατί πρέπει πρώτα να ελεγχθεί ότι δεν είναι υβριστικά ή διαφημιστικά (κανένας άλλος έλεγχος δεν γίνεται) και επειδή το blog δεν είναι η δουλειά μας, αλλά το "ψώνιο" μας, ελέγχονται μόνο μια φορά τη μέρα.