Δευτέρα 10 Οκτωβρίου 2011

Η κυβέρνηση δέρνει τα ΜΜΕ!

Γ. Δελαστίκ - Έθνος 

Συγκλονιστική ήταν η φωτογραφία σε όλες σχεδόν τις χθεσινές εφημερίδες που έδειχναν τη φωτορεπόρτερ Τατιάνα Μπόλαρη να παραπαίει, έτοιμη να σωριαστεί χάμω από χτύπημα που της έχει καταφέρει στο πρόσωπο γενναίος άνδρας των ΜΑΤ. Το κολάρο που υποχρεώθηκε να φοράει από προχθές η φωτορεπόρτερ λόγω της κάκωσης στον αυχένα που της προκάλεσε η γροθιά του ΜΑΤατζή δεν είναι το μόνο αναμνηστικό της κατά κυβερνητική εντολή προχθεσινής αστυνομικής βίας εναντίον εργαζομένων στα μέσα ενημέρωσης.
Ούτε η συχνά συμμετέχουσα στις δημοσιογραφικές αποστολές που συνόδευαν τους κατά καιρούς πρωθυπουργούς και Προέδρους της Δημοκρατίας της Ελλάδας, Τ. Μπόλαρη, ήταν το μοναδικό θύμα.

Η φωτορεπόρτερ Λουίζα Γουλιελμάκη του Γαλλικού Πρακτορείου Ειδήσεων δέχτηκε άγριο χτύπημα με την ασπίδα άλλου ΜΑΤατζή που της έσπασε ένα δόντι, ενώ θύμα αστυνομικής βίας έπεσε και ο φωτορεπόρτερ Παναγιώτης Τζαμάρας. Επίθεση των ΜΑΤ δέχθηκε και ο δημοσιογράφος Π. Αντωνογιαννάκης, καθώς και τεχνικοί της τηλεόρασης που κρατούσαν κάμερες.
Επτά συνολικά φωτορεπόρτερ, δημοσιογράφοι και τεχνικοί της τηλεόρασης έπεσαν προχθές θύματα επιθέσεων ανδρών των ΜΑΤ, οι οποίοι είχαν πλήρη γνώση της ιδιότητας αυτών που αναίτια ξυλοφόρτωσαν.
Μηνύσεις υπέβαλαν τόσο αυτοί που υπέστησαν την αστυνομική βία όσο και οι επαγγελματικές ενώσεις τους.
Γνωρίζουμε από την επαγγελματική εμπειρία μας ότι ο ξυλοδαρμός δημοσιογράφων, φωτορεπόρτερ και μελών τηλεοπτικών συνεργείων δεν γίνεται ποτέ με πρωτοβουλία των ανδρών των ΜΑΤ. Αυτοί αναλαμβάνουν να υλοποιήσουν -με υπερβάλλοντα ζήλο ενδεχομένως, αναλόγως της προσωπικότητας των δραστών- εντολές που τους δίνονται. Μάλιστα οι εντολές αυτές δεν δίνονται ποτέ από την αστυνομική ηγεσία, αλλά από τους πολιτικούς προϊσταμένους της - δηλαδή την κυβέρνηση, ακριβώς εξαιτίας του βαρύτατου πολιτικού κόστους που συνήθως έχουν οι ενέργειες αυτές.
Καθώς η σωρεία των προχθεσινών επιθέσεων έρχεται να προστεθεί στις επιθέσεις κατά των δημοσιογράφων Γιώργου Αυγερόπουλου και Μανώλη Κυπραίου (ο οποίος έχασε και την ακοή του ως συνέπεια της αστυνομικής βίας εναντίον του), αυτονόητο είναι το συμπέρασμα ότι έχουμε να κάνουμε με συστηματικές πλέον επιθέσεις της κυβέρνησης Παπανδρέου εναντίον εκπροσώπων των μέσων ενημέρωσης και εντολές ξυλοδαρμού τους.
Αυτό που οι πάντες αντιλαμβάνονται είναι ότι η κυβέρνηση επιδιώκει με τη μέθοδο αυτή να εκφοβίσει όσους λειτουργούς των μέσων ενημέρωσης -και πρωτίστως φωτορεπόρτερ και τεχνικούς τηλεόρασης, οι οποίοι είναι αλήθεια ότι συχνότατα, με εκπληκτική αυταπάρνηση βρίσκονται στην καρδιά κάθε εστίας έντασης και απαθανατίζουν τα γεγονότα με όση σκληρότητα αυτά έχουν- επιμένουν να ανταποκρίνονται στο καθήκον τους.
Δεν είναι ίδιον της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ αυτό. Κάθε κυβέρνηση που χρησιμοποιεί αστυνομική βία για να περάσει την πολιτική της αισθάνεται τον πειρασμό -και συχνά υποκύπτει σ' αυτόν!- να τρομοκρατήσει και να φιμώσει τα μέσα ενημέρωσης, άρα η κυβέρνηση Παπανδρέου δεν μπορούμε να ισχυριστούμε ότι πρωτοτύπησε προχθές ή ότι έπεσε σε πρωτόγνωρο αμάρτημα.
Υπάρχει όμως κάτι αξιοσημείωτο. Προχθές δεν συνέβησαν σοβαρής έκτασης επεισόδια στο Σύνταγμα, ούτε υπήρχαν κάποιες ανατριχιαστικές σκηνές αστυνομικής βίας που θα έπρεπε πάση θυσία να συγκαλυφθούν. Οι επιθέσεις των ΜΑΤ κατά των φωτορεπόρτερ και των δημοσιογράφων δηλαδή έλαβαν χώρα καθαρά επιθετικά, επειδή είχαν διαταχθεί να γίνουν. Είχαν δηλαδή εκ των προτέρων "διαπαιδαγωγητικό" χαρακτήρα εναντίον των εκπροσώπων των μέσων ενημέρωσης. Από πολιτική σκοπιά αυτό πρακτικά σημαίνει ότι η κυβέρνηση είναι ψυχολογικά προετοιμασμένη και έχει την πρόθεση να χρησιμοποιήσει τέτοιας έκτασης μέτρα βίαιης καταστολής κατά διαδηλωτών τις επόμενες εβδομάδες και μήνες, ώστε θεωρεί αναγκαία την προληπτική "συμμόρφωσιν προς τας υποδείξεις" κάποιων "απείθαρχων" ανθρώπων των μέσων ενημέρωσης, προς συνετισμό και των υπολοίπων...
ΦΡΙΚΗ
Εφιάλτης η χρήση χημικών στο μετρό
ΣΕ ΤΡΑΓΩΔΙΑ με ανείπωτες κοινωνικές και πολιτικές συνέπειες ενδέχεται να εξελιχθεί η κατά τα φαινόμενα συστηματικά καθιερούμενη πλέον χρήση χημικών από την αστυνομία... μέσα (!) στον σταθμό του μετρό του Συντάγματος. Αυτή η πρακτική πρέπει να σταματήσει αμέσως με ρητή εντολή της πολιτικής ηγεσίας, εν ανάγκη ακόμη και του ίδιου του πρωθυπουργού. Επειδή οι υπουργοί δεν έχουν ποτέ στη ζωή τους μπει στο μετρό σε συνθήκες κανονικής λειτουργίας, τους πληροφορούμε ότι χημικά και ΜΑΤ μέσα στον σταθμό μπορεί να προκαλέσουν πτώση επιβατών στις ράγες, όπου θα ψήνονται ζωντανοί από το ηλεκτρικό ρεύμα ή θα τους λιώνουν οι διερχόμενοι συρμοί μέχρι να διακοπεί η ηλεκτροδότηση και να ακινητοποιηθούν τα τρένα!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια, συχνά, αργούν να δημοσιευθούν γιατί πρέπει πρώτα να ελεγχθεί ότι δεν είναι υβριστικά ή διαφημιστικά (κανένας άλλος έλεγχος δεν γίνεται) και επειδή το blog δεν είναι η δουλειά μας, αλλά το "ψώνιο" μας, ελέγχονται μόνο μια φορά τη μέρα.