Η απόφαση του Ομίλου Δαυίδ να βάλει λουκέτο στην εταιρεία «Nutriart» (εργοστάσια «ΚΑΤΣΕΛΗ», «Πλάζα», «Αλλατίνη») είναι ενδεικτική των συνολικών αναδιαρθρώσεων στον κλάδο Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών. Μέσα σε λιγότερο από ένα μήνα είχαμε σημαντικές εξελίξεις που δείχνουν και προς τα πού «πάει το πράγμα». Συγκεκριμένα, η «ΦΑΓΕ» στο πλαίσιο της εσωτερικής αναδιοργάνωσης της εταιρείας προχωρά σε 4ήμερο εκ περιτροπής στους εργαζόμενους της αποθήκης, κάτι που ενδέχεται -στο άμεσο μέλλον- θα εφαρμοστεί και στο σύνολο της παραγωγής. Από την άλλη, η ΜΕΒΓΑΛ, αφού άφησε απλήρωτους τους εργάτες για ένα 3μηνο, στη συνέχεια έκλεισε το παράρτημα της διανομής στην Αττική. Προφανώς, αυτό εντάσσεται στη διαδικασία να δοθεί η διακίνηση των προϊόντων σε εταιρείες logistics. Η τελευταία εξέλιξη με το «λουκέτο» στον «ΚΑΤΣΕΛΗ», δε σηματοδοτεί μόνο 500 ακόμη απολύσεις. Επαναβεβαιώνει την εκτίμηση ότι οι καπιταλιστές, προχωρούν στις αναγκαίες αναδιαρθρώσεις της παραγωγής τους και των ομίλων τους προκειμένου να διασφαλίσουν την αύξηση των κερδών τους. Πρόσθετα, το «άνοιξε - κλείσε» των εργοστασίων, ανάλογα με τις επιδιώξεις κερδοφορίας του κάθε καπιταλιστή, καταντά επικίνδυνο όταν αφορά σε τομείς όπως αυτός της διατροφής. Σε έναν τέτοιο τομέα, την ώρα που ο καπιταλιστής μεταφέρει τα κεφάλαιά του εκεί που του εξασφαλίζουν περισσότερα κέρδη, αφήνει πίσω και εργοστάσια κουφάρια και εργάτες σε απόγνωση, και συρρίκνωση ενός κλάδου παραγωγής κρίσιμου για την επιβίωση των ανθρώπων.
Μπροστά σε τέτοιες εξελίξεις η πάλη των εργαζομένων στα συγκεκριμένα εργοστάσια πρέπει να είναι υπόθεση όλων των εργαζομένων, ενώ συναντά την πάλη των αγροτών για τη διάθεση της παραγωγής τους και τις λαϊκές ανάγκες στη διατροφή. Ο αγώνας για να μείνουν ανοιχτά τα εργοστάσια, για να έχουν δουλειά οι εργάτες, για να έχει σωστή διατροφή ο λαός, αποτελεί ένα κρίκο για την οργάνωση και το δυνάμωμα της λαϊκής συμμαχίας, συναντά το αίτημα για κοινωνικοποίηση των συγκεντρωμένων μέσων παραγωγής, τον αγώνα να φύγουν από τη μέση τα μονοπώλια, την πάλη για τη λαϊκή εξουσία και οικονομία.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Τα σχόλια, συχνά, αργούν να δημοσιευθούν γιατί πρέπει πρώτα να ελεγχθεί ότι δεν είναι υβριστικά ή διαφημιστικά (κανένας άλλος έλεγχος δεν γίνεται) και επειδή το blog δεν είναι η δουλειά μας, αλλά το "ψώνιο" μας, ελέγχονται μόνο μια φορά τη μέρα.