Σάββατο 12 Νοεμβρίου 2011

Η πρώτη νίκη του ελληνικού λαού

Η κυβέρνηση Παπαδήμου που ορκίστηκε, χθες, χωρίς καμία λαϊκή νομιμοποίηση, αποτελεί την κυβερνητική πτυχή ενός αντιλαϊκού καθεστώτος το οποίο επεβλήθη στο λαό, ώστε να συνεχιστεί απρόσκοπτα το έργο προστασίας των πιστωτών της χώρας και των κεφαλαιοκρατών της, καθώς και της φτωχοποίησης του ελληνικού λαού. Ουσιαστικά, τα 4 κόμματα (ΠΑΣΟΚ-ΝΔ-ΛΑΟΣ-ΔΗΣΥ) ξεχνώντας σε μια νύχτα τις τεράστιες ιδεολογικές διαφορές τους τις οποίες υποτίθεται ότι έχουν, συμφώνησαν για τη συνέχιση του κυβερνητικού έργου της προηγούμενης κυβέρνησης, χωρίς, όμως, τα προβλήματα που αντιμετώπιζε η μονοκομματική κυβέρνηση Παπανδρέου από τα λαϊκή αντίδραση. 
Στη δομή της νέας κυβέρνησης αποτυπώνεται ανάγλυφα αφενός το γεγονός ότι οι αστικές πολιτικές δυνάμεις της χώρας δεν έχουν καμιά ουσιαστική πολιτική διαφορά αφετέρου ότι η ακροδεξιά, που συμμετέχει στην κυβέρνηση μέσω του "τσεκουράτου" Μάκη Βορίδη, του "μπουμπούκου" και των υπολοίπων στελεχών του ΛΑΟΣ, αποτελεί τις κρίσιμες ώρες το δεκανίκι της αστικής τάξης. Μάλιστα, είναι βέβαιο ότι η ακροδεξιά θα αποτελέσει και την αιχμή του δόρατος σε επιχειρησιακό επίπεδο σε περίπτωση που ο λαϊκός παράγοντας ανορθώσει υψηλές αντιστάσεις τις οποίες τα κοινοβουλευτικά πραξικοπήματα δεν θα αρκούν για να τις ποδηγετήσουν. Τα ιστορικά παραδείγματα, άλλωστε, είναι πολλά. 
Παρά το γεγονός, ότι η παρούσα κυβέρνηση στόχο έχει την εφαρμογή ακόμα πιο σκληρής πολιτικής λιτότητας και εκθεμελίωσης εργασιακών, ασφαλιστικών και κοινωνικών δικαιωμάτων ο σχηματισμός της αποτελεί την πρώτη μεγάλη νίκη των αγωνιζόμενων Ελλήνων κατά την τελευταία διετία. Αποτελεί νίκη γιατί η παρέμβαση του λαϊκού παράγοντα αφενός ανέτρεψε την κυβέρνηση ΓΑΠ αφετέρου επέβαλε το κάψιμο της χρυσής εφεδρείας του συστήματος, της συγκυβέρνησης από την οποία γίνεται ξεκάθαρο ποιος είναι με το λαό και ποιος είναι με το κεφάλαιο. Ουσιαστικά, είναι υποχρεωμένοι να ανασυντάξουν το πολιτικό σκηνικό δημιουργώντας, στη νέα μεταπολίτευση όπως τη λένε, νέα κόμματα εξουσίας αφού ΠΑΣΟΚ και ΝΔ θα μπουν στο χρονοντούλαπο της ιστορίας. Αυτός ο συνδυασμός των γεγονότων που φανερώνει τη δύσκολη θέση στην οποία έχει περιέλθει η αστική τάξη και το πολιτικό της προσωπικό δείχνει, κατά την άποψή μας, ότι η νέα κυβέρνηση ούτε ολιγόμηνη θέλουν να είναι ούτε μεταβατική. Θέλουν να τραβήξει όσο το δυνατόν περισσότερο αναλαμβάνοντας να κλείσει όλα τα μεγάλα ζητήματα που εκκρεμούν. Άλλωστε, μόνο τυχαία δεν ήταν η αναφορά του ΓΑΠ στη βουλή, τη μέρα της ψηφοφορίας για την ψήφο εμπιστοσύνης, ότι το αμέσως επόμενο διάστημα θα ανοίξουν μεγάλα και σοβαρά εθνικά ζητήματα όπως η επίλυση των προβλημάτων με τα Σκόπια, ο καθορισμός της ΑΟΖ και η έρευνα για τα κοιτάσματα ορυκτού πλούτου νοτίως της Κρήτης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια, συχνά, αργούν να δημοσιευθούν γιατί πρέπει πρώτα να ελεγχθεί ότι δεν είναι υβριστικά ή διαφημιστικά (κανένας άλλος έλεγχος δεν γίνεται) και επειδή το blog δεν είναι η δουλειά μας, αλλά το "ψώνιο" μας, ελέγχονται μόνο μια φορά τη μέρα.