Σάββατο 3 Μαρτίου 2012

Κίνημα της πατάτας ή κίνημα ανατροπής;

Το λεγόμενο "κίνημα της πατάτας" φαίνεται ότι θα μας απασχολήσει το επόμενο διάστημα. Τα κανάλια και οι εφημερίδες του Μπόμπολα, του Αλαφούζου και των λοιπών που κάθε μέρα σου λένε "πρέπει να κοπεί ο μισθός", "πρέπει να κοπεί η σύνταξη". "πρέπει να πεθάνεις" για να σωθούμε "ξαφνικά" ανακάλυψαν τη λύση ώστε να έχουμε ένα πιάτο φαγητό. Ποια είναι αυτή; Θα περιμένεις στην ουρά 2-3 ώρες για να πάρεις 10 κιλά πατάτες. Κάτι σαν δελτίο στα τρόφιμα δηλαδή. Βέβαια, οι "επαναστάτες" των καναλίων, το δελτίο στα τρόφιμα το είδαν ως χτύπημα στους μεσάζοντες, στα καρτέλ και στα μονοπώλια. Και αναρωτιόμαστε ποιοί ελέγχουν ρε παλληκάρια τα καρτέλ και τα μονοπώλια; Ποιοι είναι οι μεσάζοντες; Από πότε τα κινήματα είναι της πλατείας, της πατάτας και της μούφας; Εμείς ξέρουμε ότι η λέξη κίνημα συνδυάζεται με τις λέξεις αγώνας, διεκδίκηση και ανατροπή. Αλλά τέτοια πράγματα δεν πρέπει να ακούγονται είναι επικίνδυνα. Αντίθετα, ο εξευτελισμός των εργαζόμενων να περιμένουν ώρες για να πάρουν 10 κιλά πατάτες είναι κίνημα, κίνημα αντιμετώπισης της πείνας. 
Δεν έχουμε κανένα πρόβλημα με την πρωτοβουλία. Είναι πολλή σημαντική και δείχνει τις δυνατότητες αυτοοργάνωσης του λαού. Δείχνει, επίσης, ότι αν καταργηθούν και όχι παρακαμφθούν, οι μεσάζοντες και τα καρτέλ, και οι πολιτικές που επιβάλλονται μέσω ΚΑΠ, υπάρχουν στη χώρα μας οι δυνατότητες να καλύπτονται φθηνά και ποιοτικά οι διατροφικές μας ανάγκες.  Αλλά μη γελιόμαστε. Τα μονοπώλια που ελέγχουν το εμπόριο των τροφίμων, ελέγχουν και το κόστος παραγωγής τους μέσω των σπόρων, των καυσίμων, των φυτοφαρμάκων. Δεν γίνεται να παρακαμφούν τα μονοπώλια από τους πολίτες μιας κοινωνίας στην οποία κουμάντο κάνουν τα μονοπώλια. Άρα, καλό το κίνημα της πατάτας αλλά αν μείνουμε σε αυτό, όπως πολλοί επιθυμούν, στο τέλος θα έχουμε να φάμε μόνο πατάτα και μπρόκολο. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια, συχνά, αργούν να δημοσιευθούν γιατί πρέπει πρώτα να ελεγχθεί ότι δεν είναι υβριστικά ή διαφημιστικά (κανένας άλλος έλεγχος δεν γίνεται) και επειδή το blog δεν είναι η δουλειά μας, αλλά το "ψώνιο" μας, ελέγχονται μόνο μια φορά τη μέρα.