Σάββατο, 11 Αυγούστου 2012

Σφραγίζουν με λουκέτα τους κάδους απορριμμάτων για να μην μπορούν να βρουν τροφή οι φτωχοί και οι άστεγοι… Πώς σας φαίνεται σαν ιδέα κύριε Καμίνη;...

Από το Ριζοσπάστη
 
Ο δήμος της Τζιρόνα στην βορειοανατολική Καταλωνία της Ισπανίας, μιας πόλης με περίπου 97.000 κατοίκους, αποφάσισε σε συνεννόηση με τα σούπερ μάρκετ της περιοχής, να βάλει λουκέτα στους κάδους απορριμμάτων, με το πρόσχημα της «προστασίας της υγείας», για να μην πηγαίνουν να βρουν τροφή οι άποροι και φτωχοί.
Η συγκεκριμένη περιοχή, όπως και όλη η Ισπανία και γενικότερα ο καπιταλιστικός κόσμος βρίσκεται στη δίνη της κρίσης με αποτέλεσμα χιλιάδες άνθρωποι να εξαθλιώνονται, αφού μένουν άνεργοι, άστεγοι, ή ακόμα και όταν έχουν δουλειά αυτή είναι κακοπληρωμένη και δεν μπορούν να καλύψουν τις στοιχειώδεις ανάγκες τους.
Ο δήμος της συγκεκριμένης πόλης υποστηρίζει ότι πήρε την απόφαση να κλειδώσει τους κάδους, «διότι η κατανάλωση τροφίμων που έχουν πεταχτεί στα σκουπίδια ενέχει κινδύνους για την υγεία». Και βέβαια αυτό ισχύει, μόνο που οι απόκληροι του συστήματος δεν ψάχνουν τα σκουπίδια από χόμπι αλλά γιατί δεν έχουν άλλη επιλογή. Και βέβαια μπορεί ο δήμος να λέει ότι έχει οργανώσει «κέντρα διανομής τροφίμων για όσους τα έχουν ανάγκη», ωστόσο ούτε αυτό δεν αρκεί όταν το σύστημα γεννά καθημερινά νέους απόκληρους.
Άρα το συμπέρασμα που βγαίνει και στην Ισπανία και στην Ελλάδα και παντού, είναι ότι οι εργαζόμενοι με τα ταξικά συνδικάτα τους πρέπει να διεκδικήσουν μέτρα προστασίας των ανέργων, των φτωχών και άπορων, αλλά κυρίως πρέπει να οργανώσουν τον αγώνα για να εξαλείψουν τις αιτίες που τους δημιουργούν. Δηλαδή να παλέψουν για την ανατροπή του εκμεταλλευτικού καπιταλιστικού συστήματος, για να απολαύσουν τον πλούτο αυτοί που τον παράγουν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια, συχνά, αργούν να δημοσιευθούν γιατί πρέπει πρώτα να ελεγχθεί ότι δεν είναι υβριστικά ή διαφημιστικά (κανένας άλλος έλεγχος δεν γίνεται) και επειδή το blog δεν είναι η δουλειά μας, αλλά το "ψώνιο" μας, ελέγχονται μόνο μια φορά τη μέρα.