Πέμπτη 14 Οκτωβρίου 2010

Εκεί που λιώνουν, στην κυριολεξία, τους εργάτες

Στο νοσοκομείο διασωληνωμένος, με εγκαύματα στο 85% του σώματός του, εξακολουθεί να νοσηλεύεται ο ένας από τους τέσσερις εργάτες, που τραυματίστηκαν το πρωί της Τετάρτης, ενώ εργάζονταν σε μονάδα της Χαλυβουργίας Ελλάδος, στον Ασπρόπυργο. 
Ο δεύτερος νοσηλεύεται με εγκαύματα στο 35% του κορμιού του, ενώ οι άλλοι δύο συνάδελφοί τους -τραυματισμένοι πιο ελαφρά- στάθηκαν πολύ πιο τυχεροί, καθώς βρίσκονταν σε απόσταση περίπου 10 μέτρων από το σημείο όπου χύθηκε το μέταλλο. 

Οι υπόλοιποι εργαζόμενοι, πάντως, μιλούν για θαύμα που δεν υπήρξαν νεκροί ή περισσότεροι τραυματίες, δεδομένου ότι τη στιγμή που έσπασε το συρματόσχοινο, ο κουβάς που μετέφεραν περιείχε 70 τόνους λιωμένο μέταλλο (καυτής λάβας).
Σύμφωνα με πληροφορίες, η πυρκαγιά εκδηλώθηκε στις 7.30 το πρωί σ' ένα χωνί με λάδι και γράσο. Το συρματόσχοινο, που συγκρατούσε το χωνί, έσπασε, με αποτέλεσμα να πέσει στο έδαφος. Εξαιτίας των εύφλεκτων υλικών η φωτιά πήρε γρήγορα διαστάσεις. Χάρη στην άμεση επέμβαση 30 πυροσβεστών, που έσπευσαν στο σημείο με 10 οχήματα, η πυρκαγιά τελικά τέθηκε υπό έλεγχο περίπου δύο ώρες αργότερα.
Σε ανακοίνωσή του το ΚΚΕ επισημαίνει ότι το «συρματόσχοινο ήταν φθαρμένο» και, μεταξύ άλλων, μιλά για «έλλειψη μέτρων προστασίας», η οποία «διευρύνεται, παράλληλα με την επίθεση στα εργασιακά και μισθολογικά δικαιώματα, με την αύξηση της ανεργίας».
Για «έγκλημα» με «φυσικούς και ηθικούς αυτουργούς» κάνει λόγο σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ. «Ευθύνονται γι' αυτό τόσο η εργοδοσία, που δεν είχε πάρει τα αναγκαία μέτρα ασφαλείας, όσο και η κυβέρνηση, που δεν διασφαλίζει ούτε καν τους στοιχειώδεις ελέγχους εφαρμογής της εργατικής νομοθεσίας και των κανόνων υγιεινής και ασφάλειας στους χώρους εργασίας», εξηγεί.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια, συχνά, αργούν να δημοσιευθούν γιατί πρέπει πρώτα να ελεγχθεί ότι δεν είναι υβριστικά ή διαφημιστικά (κανένας άλλος έλεγχος δεν γίνεται) και επειδή το blog δεν είναι η δουλειά μας, αλλά το "ψώνιο" μας, ελέγχονται μόνο μια φορά τη μέρα.