Τετάρτη 27 Οκτωβρίου 2010

Άνοιξε ο ασκός του Αιόλου

Αυτό που περιμέναμε, για το οποίο έχετε διαβάσει πολλές αναρτησεις από το blog μας είναι γεγονός. Η πρώτη επιχειρησιακή σύμβαση με όρους χειρότερους από την Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας υπεγράφη. Μια κατάπτυστη σύμβαση, με μεικτό μισθό μόλις 640 ευρώ. Η σύμβαση αυτή αφορά στους εργαζόμενους της ιδιωτικής εταιρείας σεκιούριτι «G4S SECURE SOLUTIONS SA» για την υπογραφή της οποίας έβαλε πλάτη ο εργοδοτικός συνδικαλισμός. Σύμφωνα με την αισχρή αυτή συμφωνία, εργοδοσία και εργοδοτικοί συνδικαλιστές ευθέως επικαλούνται το Μνημόνιο και ειδικότερα «την εφαρμογή της διατάξεως της παραγράφου 7 του άρθρου 2 του Ν.3845/2010» όπου ορίζεται ότι «οι όροι των Ομοιοεπαγγελματικών και Επιχειρησιακών Συμβάσεων Εργασίας μπορούν να αποκλίνουν έναντι των αντίστοιχων όρων Κλαδικών Συμβάσεων Εργασίας καθώς και των Εθνικών Γενικών Συλλογικών Συμβάσεων».

Στην συγκεκριμένη σύμβαση συμφωνείται πως:«Ο νόμιμος μηνιαίος μισθός των εργαζομένων με την ειδικότητα προσωπικό ασφαλείας που έχουν χρόνο υπηρεσίας στην εν λόγω ειδικότητα από 0-3 χρόνια και για όσο χρονικό διάστημα απασχολούνται στη φύλαξη του έργου της ΗΣΑΠ ΑΕ θα είναι 640 ευρώ»! Δηλαδή 100 ευρώ κάτω και απ΄ αυτή την σύμβαση που έχει υπογράψει ΓΣΕΕ. Και οι δύο, εργοδότες και εργοδοτικοί, επικαλούνται «την εντεινόμενη οικονομική κρίση» και «τα προβλήματα ανταγωνιστικότητας και επιβίωσης των επιχειρήσεων...».

Χρησιμοποιούν, δηλαδή, τα ίδια επιχειρήματα που τόσο καιρό προβάλλει η κυβέρνηση και με βάση τα οποία νομοθετεί καταπατώντας τα εργατικά και ασφαλιστικά δικαιώματα. Για «επαίσχυντη» σύμβαση και για «εφιάλτες» που υπονομεύουν το θεσμό της ΕΓΣΣΕ κάνει λόγο η ΓΣΕΕ. Βέβαια, να προκηρύξει απεργία δεν πέρασε από το μυαλό της ηγεσίας της.  Άλλωστε δεν πρέπει να ξεχνάμε πως ο  κ. Παναγόπουλος δήλωσε «πως θα συζητούσε μειώσεις μισθών με αντάλλαγμα τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας» και «πως δεν υπάρχουν εναλλακτικές στο μνημόνιο».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια, συχνά, αργούν να δημοσιευθούν γιατί πρέπει πρώτα να ελεγχθεί ότι δεν είναι υβριστικά ή διαφημιστικά (κανένας άλλος έλεγχος δεν γίνεται) και επειδή το blog δεν είναι η δουλειά μας, αλλά το "ψώνιο" μας, ελέγχονται μόνο μια φορά τη μέρα.