wΑναδημοσιεύουμε από τον Independent ένα άρθρο για την προσφορά των Κουβανών γιατρών στην Αϊτή και απανταχού στον κόσμο.
Είναι οι πραγματικοί ήρωες της μεγάλης καταστροφής που έπληξε την Αϊτή εξαιτίας του μεγάλου σεισμού. Μια καταστροφή που συνέβη στη πίσω αυλή της Αμερικής, και για την αντιμετώπιση της οποίας, η κυβέρνηση Ομπάμα υποσχέθηκε να κάνει τα μέγιστα. Μόνο που αυτοί οι πραγματικοί ήρωες, που σχεδόν μόνοι τους αντιμετωπίζουν τις δεινές συνέπειες του σεισμού, δεν είναι Αμερικάνοι, αλλά Κουβανοί. Πολίτες μιας χώρας που οι ΗΠΑ μισούν, και η οποία με τη προσφορά της κάνει τις υπόλοιπες αναπτυγμένες χώρες να ντρέπονται.
Μια υγειονομική «ταξιαρχία» αποτελούμενη από 1.200 Κουβανούς, επιχειρεί σε ολόκληρη τη ρημαγμένη από το σεισμό και τη χολέρα Αϊτή, ως μέρος της διεθνούς ιατρικής προσπάθειας του Fidel Castro, που έχει δημιουργήσει πολλούς φίλους για τη χώρα του, αλλά ελάχιστη διεθνή αναγνώριση.
Οι υγειονομικοί εθελοντές της Κούβας βρίσκονται στο νησί από το 1998, παρέχοντας τις ιατρικές τους φροντίδες δωρεάν. Έτσι, όταν χτύπησε ο σεισμός, η ομάδα των 350 ατόμων ήταν έτοιμη από καιρό. Και την ώρα που τα παγκόσμια ΜΜΕ ασχολούνταν με τις φανφαρόνικες δημοσιοσχεσίστικες αποστολές βοήθειας της Αμερικής και της Βρετανίας, εκατοντάδες επιπλέον Κουβανοί γιατροί και νοσηλευτές κατέφθαναν κα περνούσαν στη δράση χωρίς καμία δημοσιότητα. Οι περισσότερες ξένες αποστολές έφυγαν μέσα σε δυο μήνες, οι μόνοι που έμειναν ήταν οι Κουβανοί, και οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα, προσφέροντας πολύτιμή ιατρική περίθαλψη στο εξαθλιωμένο αυτό κρατίδιο της Καραϊβικής.
Με βάση τα τελευταία επίσημα στοιχεία του ΠΟΥ, το ιατρικό προσωπικό της Κούβας, που λειτουργεί 40 υγειονομικά κέντρα σε ολόκληρο το νησί της Αϊτής, έχει φροντίσει περισσότερα από 30.000 θύματα χολέρας από τον περασμένο Οκτώβριο. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη ξένη αποστολή, που ήδη έχει φροντίσει το 40% των θυμάτων της φοβερής αυτής ασθένειας.
Οι περιπλανώμενοι γιατροί της αποτελούν ένα πολύ χρήσιμο εργαλείο για τη κυβερνητική εξωτερική και οικονομική πολιτική της Κούβας, δημιουργώντας φίλους σε ολόκληρο το πλανήτη. Ένα από τα πολλά προγράμματα, το «Επιχείρηση Θαύμα», έχει ήδη επαναφέρει την όραση σε 1.8 εκατομμύρια ανθρώπων που υπέφεραν από καταρράκτη, σε 35 χώρες. Μεταξύ αυτών που θεραπεύτηκαν από τους Κουβανούς οφθαλμίατρους, ήταν και ο Βολιβιανός λοχίας Mario Teran, που το 1967 είχε δολοφονήσει τον Che Guevara.
Το κουβανικό Σύνταγμα προβλέπει την αποστολή βοήθειας σε χώρες που τη χρειάζονται, όμως η διεθνής αλληλεγγύη δεν είναι ο μόνος λόγος που η Κούβα βοηθά. Η συμμετοχή σε τέτοιου είδους αποστολές ενισχύει το εισόδημα των χαμηλά αμειβόμενων γιατρών, αλλά τους δίνει και την ευκαιρία να δουν από κοντά ασθένειες και ιατρικά προβλήματα που αλλιώς θα γνώριζαν μόνο μέσα από τα βιβλία.
Σήμερα, το 1/3 των 75.000 γιατρών της Κούβας, μαζί με 100.000 περίπου νοσηλευτές, εργάζονται εθελοντικά σε 77 διαφορετικές φτωχές χώρες του πλανήτη. Παρόλη την απουσία τους, η αναλογία ιατρών ανά κατοίκους (1/220) στη Κούβα, παραμένει μια από τις υψηλότερες όλου του κόσμου, ειδικά αν συγκριθεί με την αντίστοιχη (1/370) της Βρετανίας.
Το μοντέλο της ιατρικής που ακολουθεί η Κούβα, έχει καταφέρει τεράστιες υγειονομικές εξελίξεις, παρά το γεγονός ότι η χώρα δαπανά μόλις $400 ανά κάτοικο (2007), σε σχέση με τα $3.000 της Βρετανίας και τα $7.500 των ΗΠΑ. (Τα στοιχεία είναι του ΟΟΣΑ).
Ο δείκτης βρεφικής θνησιμότητας, που αποτελεί τον πιο αξιόπιστο τρόπο μέτρησης της υγειονομικής περίθαλψης σε κάποιο κράτος, είναι 4.8 ανά 1.000 γεννήσεις στη Κούβα, εφάμιλλος με αυτόν της Βρετανίας, και αρκετά χαμηλότερος από αυτόν της Αμερικής. Επίσης, μόνο το 5% των νεογνών γεννιούνται με χαμηλό βάρος, που αποτελεί κρίσιμο παράγοντα στη μακροπρόθεσμη κατάσταση της υγείας, ενώ και η μητρική θνησιμότητα της Κούβας είναι η χαμηλότερη της ηπείρου. (Τα στοιχεία αυτά είναι του ΠΟΥ).
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Τα σχόλια, συχνά, αργούν να δημοσιευθούν γιατί πρέπει πρώτα να ελεγχθεί ότι δεν είναι υβριστικά ή διαφημιστικά (κανένας άλλος έλεγχος δεν γίνεται) και επειδή το blog δεν είναι η δουλειά μας, αλλά το "ψώνιο" μας, ελέγχονται μόνο μια φορά τη μέρα.