Πέμπτη 15 Μαρτίου 2012

Το mega στην υπηρεσία του Μάνεση

Σήμερα, όσοι παρακολούθησαν το δελτίο του MEGA κατάλαβαν τι σημαίνει αστικά μέσα ενημέρωσης. Κατάλαβαν, ότι τα ΜΜΕ λειτουργούν υπηρετώντας τους ιδιοκτήτες τους και τους ταξικούς τους συμμάχους. Είδαν στο δελτίο ειδήσεων του MEGA ένα εκτενές ρεπορτάζ για την Χαλυβουργία Ελλάδος στο οποίο δεν προβαλλόταν η μεγαλειώδης απεργία των χαλυβουργών αλλά σχεδόν αποκλειστικά (με εξαίρεση λίγα δευτερόλεπτα) η θέση της εταιρίας.  Αναδημοσιεύουμε τη σχετική ανάρτηση από τον Οικοδόμο.

Στο χειρότερο εφιάλτη για το μεγαλοβιομήχανο Μάνεση εξελίσσεται η απεργία των εργατών της «Ελληνικής Χαλυβουργίας». Μετά τον «διαμεσολαβητικό» ρόλο του υπουργού Κουτρουμάνη, που απροκάλυπτα πιέζει του απεργούς να αποδεχτούν τους όρους της εργοδοσίας, σειρά πήρε απόψε το «μεγκάλο» κανάλι.
Ενώ μέχρι τώρα ουδέποτε ασχολήθηκε με την απεργία, κι αν το έκανε, το πέρασε «στα ψιλά», πριν λίγο σε εκτενές ρεπορτάζ στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων, παρουσιάστηκε η εταιρεία να έχει «οικονομική ζημιά τα τέσσερα τελευταία χρόνια», λόγω «πτώσης της παραγωγής σιδήρου», την ίδια στιγμή που όλοι γνωρίζουμε για τις παραγγελίες που «τρέχουν» αλλά και για την έγκριση, πρόσφατα από την κυβέρνηση, των σχεδίων του Μάνεση, για κατασκευή μεγάλου λιμανιού έξω από το εργοστάσιο της Χαλυβουργίας στον Ασπρόπυργο. 
Στο μεγαλύτερο μέρος του ρεπορτάζ το κανάλι προέβαλε τις θέσεις τις εργοδοσίας από τον διευθυντή του εργοστασίου που κατηγόρησε το σωματείο των εργαζομένων για αδιαλλαξία και σαν υπεύθυνο για το «αδιέξοδο» που έχουν περιέλθει οι διαπραγματεύσεις. 
Οι θέσεις των απεργών εκφράστηκαν για λίγα δευτερόλεπτα από τον αντιπρόεδρο του σωματείου, όσος χρόνος δηλαδή δόθηκε και σε μια «εργαζόμενη της Ελληνικής Χαλυβουργίας» που κατηγόρησε το σωματείο πως «αυτό που κάνει δεν είναι απεργία αλλά κατάληψη» και είναι… ενάντια στα συμφέροντα αυτών που θέλουν να δουλέψουν… στο εργοστάσιο.
Η κατάσταση αυτή δείχνει ξεκάθαρα πως οι χαλυβουργοί βρίσκονται σε καλό δρόμο. Η απεργία πιέζει ασφυκτικά τον μεγαλοβιομήχανο Μάνεση που αναγκάζεται να «χρησιμοποιεί» πλέον και τα «μεγκάλα» μέσα της «ενημέρωσης». Φαίνεται όμως επίσης πόσο μεγαλύτερη θα ήταν η πίεση προς την εργοδοσία, αν συμμετείχαν στον αγώνα και οι εργάτες του εργοστασίου της εταιρείας στο Βόλο…
Δυναμώνουμε την υποστήριξή μας, γιγαντώνουμε την αλληλεγγύη μας στον ηρωικό αγώνα των απεργών χαλυβουργών! Στην πύλη μέχρι την τελική νίκη!

ΥΓ. Τα αφεντικά είναι αλληλέγγυα μεταξύ τους. Οι εργαζόμενοι πότε;

4 σχόλια:

  1. α)οι ζημές της εταιρίας είναι εύκολο να διαπιστωθούν,για να μην δημιουργούνται εντυπώσεις.
    β)η επένδυση απο πότε θεωρήται έγκλημα?
    γ)σκέφτηκε κανένας τι θα απογίνουν οι εργαζόμενοι?
    δ)οι υπόλοιποι εργαζόμενοι σε άλλα τμήματα και το
    εργαστάσιο του Βόλου είναι τόσο προσκηνημένοι και βλάκες που δεν καταλαβαίνουν οτι μόνο το ΠΑΜΕ ξέρει να φροντίζει για τους αυτούς και τις οικογενειες τους?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. 2) Οι ζημιές της εταιρίας έρχονται σε πλήρη αντίθεση με το γεγονός ότι κάθε χρόνο από το 2008, που ισχυρίζεται ότι έχει ζημιές, έχει αύξηση παραγωγής. Στις 31/10 που ξεκίνησε η απεργία πολλοί εργαζόμενοι είχαν 10 μέρες υπόλοιπο αδείας.
    β) Η επένδυση δεν θεωρείται έγκλημα. Εγκλήματα είναι οι θάνατοι μέσα στη Χαλυβουργία. Απλά πως γίνεται να επενδύει σε μια εταιρία που είναι για κλείσιμο;
    γ) Οι ίδιο οι εργαζόμενοι αποφασίζουν την απεργία. Αν δεν το ξέρεις. Γίνονται σχεδόν κάθε εβδομάδα γενικές συνελεύσεις, που παίρνουν αποφάσεις με ποσοστά υπέρ της απεργίας που ξεπερνούν το 80%
    δ) Δεν κάνει κανένα ΠΑΜΕ την απεργία. Το ΠΑΜΕ συμπαρίσταται. Η πλειοψηφία του σωματείο ήταν ΔΑΚιτες απλά εμπιστευόντουσαν το Σιφωνιό και τον είχαν εκλέξει πρόεδρο. Οι εργαζόμενοι στο Βόλο έχουν ξεπουλημένη συνδικαλιστική ηγεσία. Όπως η ΓΣΕΕ, η ΑΔΕΔΥ, η ΟΜΕ-ΟΤΕ (η πρώτη συνδικαλιστική οργάνωση που υπέγραψε ΣΣΕ με μείωση μισθών ενώ η εταιρία ανθεί) κλπ
    ε) Πήγαινε μια βόλτα στο εργοστάσιο και μίλησε με τους απεργούς. Το έχουν ανάγκη. Πήγαινε και κάνε κουβέντα να μάθεις τα πράγματα από πρώτο χέρι. Όλοι οι εργαζόμενοι πρέπει να πάμε.
    στ) Θα δούλευες ποτε σε θερμοκρασίες 65-70 βαθμών για 500€;
    ζ) Τώρα που θα σου ζητήσει ο εργοδότης σου να υπογράψεις νέα ατομική σύμβαση,η μη υπογραφή της οποίας αποτελεί αιτία απόλυσης, τι προτιμάς να γίνει; Αυτό που λέει το ΠΑΜΕ ή αυτό που λένε οι εργοδότες;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. @Ανώνυμο 1:11 Πήγαινε μια βόλτα στη Χαλυβουργία ή ψάξε να βρεις κανένα video από το εργοστάσιο ενώ λειτουργεί και πες μας μετά αν εξακολουθήσεις να πιστεύεις ότι μπορεί κάποιος να δουλεύει εκεί μέσα για 500€.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ειδα δημοσιευμένους ισολογισμούς της Χαλυβουργίας για να έχω γνώση και γνώμη θα ήθελα να δω μια εκκαθάριση μισθοδοσίας κάποιου εργαζόμενου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Τα σχόλια, συχνά, αργούν να δημοσιευθούν γιατί πρέπει πρώτα να ελεγχθεί ότι δεν είναι υβριστικά ή διαφημιστικά (κανένας άλλος έλεγχος δεν γίνεται) και επειδή το blog δεν είναι η δουλειά μας, αλλά το "ψώνιο" μας, ελέγχονται μόνο μια φορά τη μέρα.