Σάββατο 11 Σεπτεμβρίου 2010

Νέες αυτοκτονίες στη «France Telecom»

Την αυτοκτονία άλλων πέντε εργαζομένων στον τηλεπικοινωνιακό κολοσσό «France Telecom» ανακοίνωσε, χτες, εκπρόσωπος των συνδικαλιστικών οργανώσεων. Ο Σεμπαστιέν Κροζιέ υποστήριξε ότι οι αυτοκτονίες έγιναν εκτός χώρου δουλειάς τις τελευταίες δέκα ημέρες, ανεβάζοντας το σύνολο των εργαζομένων της εταιρείας που έχουν δώσει τέλος στη ζωή τους από τις αρχές του χρόνου σε 23, αριθμό ήδη μεγαλύτερο από τους συνολικά 19 αυτόχειρες της «France Telecom», μέσα στο 2009.

Την είδηση επιβεβαίωσε, ανεπισήμως, και εκπρόσωπος της εταιρείας, σπεύδοντας να συμπληρώσει όμως ότι προς το παρόν δεν υπάρχουν στοιχεία που να συνδέουν τις αυτοκτονίες αυτές με τα τεκταινόμενα στην εταιρεία. Η «France Telecom», της οποίας το 27% παραμένει υπό τον έλεγχο του κράτους, είχε γίνει πρώτο θέμα παγκοσμίως πριν από μερικούς μήνες, όταν ήρθε στο φως της δημοσιότητας κύμα αυτοκτονιών των εργαζομένων εξαιτίας των μεσαιωνικών συνθηκών εργασίας που δημιουργήθηκαν στο πλαίσιο της ευρύτερης αναδιάρθρωσης που έχει τεθεί σε εφαρμογή, με μετατάξεις και αποσπάσεις, ασχέτως του αρχικού εργασιακού αντικειμένου, αλλά και ασχέτως της τοποθεσίας εργασίας, προκειμένου να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητά της. Οι περισσότεροι από τους αυτόχειρες της περασμένης χρονιάς είχαν αφήσει σημειώματα όπου συνέδεαν την ύστατη αυτή κίνηση απελπισίας με τις συνθήκες εργασίας τους.

Σε μια προσπάθεια βελτίωσης της εικόνας της και κατευνασμού του θορύβου γύρω από το όνομά της, η εταιρεία προχώρησε σε αλλαγή του γενικού διευθυντή τον περασμένο Μάρτη. Ο νέος επικεφαλής, Στεφάν Ρισάρ, ανακοίνωσε, μόλις τον Ιούλιο, ένα νέο πεντάχρονο πλάνο, στο οποίο έχουν ενισχυθεί τα προγράμματα ψυχολογικής υποστήριξης των εργαζομένων, χωρίς όμως φυσικά να έχει προχωρήσει σε σημαντικές αλλαγές όσον αφορά στις μεσαιωνικές συνθήκες εργασίας.

Οι νέες αυτοκτονίες επαναφέρουν το ζήτημα στο προσκήνιο, αφήνοντας εκτεθειμένη και την κυβέρνηση Σαρκοζί, που είχε τότε σπεύσει να περισώσει το κύρος της εταιρείας και να ψελλίσει ορισμένα ευχολόγια. Οι ευθύνες της, δε, επιβαρύνονται ακόμη περισσότερο καθώς ο Κροζιέ εκτίμησε ότι σημαντικός παράγοντας στη νέα επιδείνωση του κλίματος εντός εταιρείας είναι τα κυβερνητικά σχέδια συνταξιοδοτικής «μεταρρύθμισης», τα οποία αν εφαρμοστούν μεταθέτουν στο πολύ απώτερο και αβέβαιο μέλλον το δικαίωμα συνταξιοδότησης των εργαζομένων της «France Telecom», οι οποίοι στην πλειοψηφία τους είναι ήδη μεγαλύτεροι των 50 χρόνων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια, συχνά, αργούν να δημοσιευθούν γιατί πρέπει πρώτα να ελεγχθεί ότι δεν είναι υβριστικά ή διαφημιστικά (κανένας άλλος έλεγχος δεν γίνεται) και επειδή το blog δεν είναι η δουλειά μας, αλλά το "ψώνιο" μας, ελέγχονται μόνο μια φορά τη μέρα.