Πέμπτη 23 Σεπτεμβρίου 2010

Οι μισοί Ρουμάνοι νοσταλγούν τοn κομμουνισμό

Πέντε στους δέκα Ρουμάνους εκτιμούν ότι η ζωή στη χώρα τους ήταν καλύτερη υπό το κομμουνιστικό καθεστώς απ' ότι τώρα, σύμφωνα με δημοσκόπηση που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.
"Οι μισοί από τους ερωτηθέντες λένε πως η ζωή στη Ρουμανία ήταν καλύτερη πριν από το Δεκέμβριο του 1989, το 23% θεωρεί ότι ήταν χειρότερη και το 14% πως ήταν παρόμοια", διευκρινίζει το ρουμανικό Ινστιτούτο Έρευνας για τα Εγκλήματα του Κομμουνισμού και Μνήμης της Εξορίας (IICCMER) που δημοσιεύει αυτή τη δημοσκόπηση μαζί με το ινστιτούτο CSOP.

Σύμφωνα με το IICCMER η έρευνα "δεν μπορεί να αναγνωσθεί μονομερώς ως ένδειξη και μόνο μιας νοσταλγίας για το κομμουνιστικό καθεστώς", ενώ η οικονομική κρίση που πλήττει αυτή τη στιγμή τη Ρουμανία είναι επίσης ένα “εξαιρετικά σημαντικό στοιχείο” που εξηγεί τα αποτελέσματα.

Η ασφάλεια της εργασίας (62%), το βιοτικό επίπεδο (26%) και η πρόσβαση στην ιδιοκτησία (19%) είναι σύμφωνα με τη δημοσκόπηση οι κύριοι λόγοι για τους οποίους οι ερωτηθέντες υποστηρίζουν πως η ζωή ήταν καλύτερη υπό το προηγούμενο καθεστώς.

Οι ερευνητές διευκρινίζουν ότι η Ρουμανία βρίσκεται εντός των πλαισίων του ανατολικοευρωπαϊκού μέσου όρου όσον αφορά την αντίληψη γι' αυτή την περίοδο. Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε το 2009, το 72% των Ούγγρων πίστευε ότι το παρόν ήταν χειρότερο από την κομμουνιστική περίοδο και την ίδια γνώμη είχε το 62% των Βουλγάρων και των Ουκρανών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια, συχνά, αργούν να δημοσιευθούν γιατί πρέπει πρώτα να ελεγχθεί ότι δεν είναι υβριστικά ή διαφημιστικά (κανένας άλλος έλεγχος δεν γίνεται) και επειδή το blog δεν είναι η δουλειά μας, αλλά το "ψώνιο" μας, ελέγχονται μόνο μια φορά τη μέρα.