Αναδημοσιεύουμε την είδηση που αφορά στο νέο δημοψήφισμα που έγινε στην Ισλανδία σχετικά με το αν θα πρέπει να αναλάβουν οι Ισλανδοί πολίτες το κόστος της κατάρρευσης των Ισλανδικών τραπεζών αποζημιώνοντας τους επενδυτές που έχασαν τα λεφτά τους. Το αποτέλεσμα ήταν και πάλι ένα ξεκάθαρο "ΟΧΙ" . Νομίζουμε ότι η είδηση αυτή ένα πολύ καλό παράδειγμα για το ποιες ενέργειες θα μπορούσε να κάνει η ελληνική κυβέρνηση. Παράλληλα, καταρρίπτονται επιχειρήματα του τύπου "αν δεν πληρώσουμε τα χρέη θα μας κάνουν πόλεμο, θα μας εξαφανίσουν" και άλλα τέτοια που διαρρέονται από διάφορους κύκλους. Αναλυτικά η είδηση.
Οι ψηφοφόροι στην Ισλανδία, απέρριψαν, για δεύτερη φορά με σχετικό δημοψήφισμα, το σχέδιο αποπληρωμής των χρεών στη Βρετανία και την Ολλανδία και καταψήφισαν την επιλογή να επιβαρυνθούν οι πολίτες της χώρας το κόστος της κατάρρευσης των τραπεζών.
Στο νέο δημοψήφισμα, το “όχι” συγκέντρωσε το 58% των ψήφων και το “ναι” το 42% στην αποζημίωση των επενδυτών.
Το “πακέτο” προέβλεπε ότι τα χρήματα θα αποπληρώνονταν με επιτόκιο 3,3% στην Βρετανία και 3% στην Ολλανδία από το 2016 ως το 2046.
Να υπενθυμιστεί ότι η τράπεζα Landsbanki, μαζί με τις άλλες δύο μεγάλες ισλανδικές τράπεζες, κατέρρευσε το 2008 με αποτέλεσμα Βρετανοί και Δανοί αποταμιευτές και επενδυτές να χάσουν περίπου 4 δισ. ευρώ συνολικά.
Η κυβέρνηση της Ισλανδίας αποζημίωσε τους δικούς της πολίτες ωστόσο εκείνοι των τρίτων χωρών, ειδικά οι αποταμιευτές που είχαν βάλει τα χρήματά τους στη θυγατρική της Landsbanki, την Icesave, έχασαν τα πάντα.
Η πρωθυπουργός της Ισλανδίας, Johanna Sigurdardottir δήλωσε ότι θα ακολουθήσει οικονομικό και πολιτικό χάος, ενώ η βασική συνέπεια είναι το γεγονός ότι η αποζημίωση θα τεθεί ως προαπαιτούμενο για να ενταχθεί η χώρα στην ΕΕ.
“Το δημοψήφισμα χώρισε τη χώρα στα δύο, αν και σίγουρα υπερίσχυσε η αρνητική ψήφος.” τόνισε η πρωθυπουργός.
Οι Ισλανδοί ισχυρίζονται ότι οι πολίτες δεν πρέπει να πληρώσουν για ανεύθυνους τραπεζίτες, που κατηγορούνται για την κατάρρευση του ισλανδικού πιστωτικού συστήματος και την απώλεια εκατομμυρίων δολαρίων.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Τα σχόλια, συχνά, αργούν να δημοσιευθούν γιατί πρέπει πρώτα να ελεγχθεί ότι δεν είναι υβριστικά ή διαφημιστικά (κανένας άλλος έλεγχος δεν γίνεται) και επειδή το blog δεν είναι η δουλειά μας, αλλά το "ψώνιο" μας, ελέγχονται μόνο μια φορά τη μέρα.