Πέμπτη 22 Νοεμβρίου 2012

Οι μεγαλοεργοδότες δρουν οργανωμένα και συντονίζονται κατά κλάδο
Οι εργαζόμενοι;

Οι εξελίξεις των τελευταίων ημερών σε μια σειρά εταιρίες είναι αποκαλυπτικές για το αν όλη αυτή η κατάσταση που ζούμε έχει τις ρίζες της στην πάλη των τάξεων ή όχι. Είναι αποκαλυπτικός, λοιπόν, ο συντονισμός των εταιριών του κλάδου των τηλεπικοινωνιών οι οποίες προχωρούν εδώ και 15 μέρες, στο σύνολο τους σε απολύσεις και μειώσεις μισθών. Φαίνεται οι μεγαλοεργοδότες είναι καλά οργανωμένοι και δρουν συντονισμένα απέναντι στον ταξικό τους αντίπαλο, τους εργαζόμενους.
Η αρχή έγινε από το μεγαλύτερο παίκτη του κλάδου τον ΟΤΕ ο οποίος πριν από 15 μέρες ανακοίνωσε πρόγραμμα "εθελούσιων αποχωρήσεων" απευθυνόμενος σε 1800 εργαζόμενους δίνοντας του κάποια κίνητρα ώστε να υπογράψουν την απόλυσή τους και να ενταχθούν σε ένα απροσδιόριστο καθεστώς εφεδρείας, με αυτασφάλιση. Ακολούθησε η Vodafone, επίσης, με πρόγραμμα 'εθελούσιων αποχωρήσεων". Πάρτε κάτι παραπάνω μη με βάζετε να κάνω απολύσεις δηλαδή. Τη Δευτέρα ήρθε η σειρά της Forthnet που ανακοίνωσε μειώσεις εως 35% και σήμερα η σειρά της WIND να κάνει απολύσεις.

Βλέπουμε, δηλαδή, οι εργοδότες ενός από τους πλέον κερδοφόρους κλάδους, οι οποίοι με βάση τη θεωρία του καπιταλιστικού τρόπου ανάπτυξης, κονταροχτυπιούνται, ως σκληροί ανταγωνιστές, οργανώνουν και εξαπολύουν πολύ συντονισμένα την επίθεσή τους ενάντια στους εργαζόμενους. Βέβαια, αυτό δεν είναι κάτι καινούργιο. Οι εργοδότες, ειδικά οι μεγαλοεργοδότες, είναι καλά οργανωμένοι σε επιμελητήρια, ενώσεις και συνδέσμους ώστε να λειτουργούν συντονισμένα.  Το ζήτημα που τίθεται είναι τι πρέπει να αντιπαρατάξουν οι εργαζόμενοι. Στη Forthnet, σε μια εταιρία με πολύ χαμηλά ποσοστά συνδικαλισμού, η πρώτη αντίδραση ήταν ελπιδοφόρα. Αφού, έκαναν, γενική συνέλευση αποφάσισαν την εκλογή επιτροπής αγώνα και τη προκήρυξη 24ώρης απεργίας για χθες και 4ώρης στάσης για αύριο. Αντίστοιχα, άμεση ήταν και η αντίδραση των εργαζόμενων στην WIND Οι οποίοι προκήρυξαν για αύριο στάση εργασίας. 
Σίγουρα, είναι μια πολύ θετική εξέλιξη, ωστόσο πρέπει να αντιληφθούν ότι όπως οι εργοδότες του κλάδου λειτουργούν οργανωμένα έτσι πρέπει να δράσουν και αυτοί γιατί όταν κόβουν στον ΟΤΕ, ακολουθεί η Vodafone, μετά η WIND, μετά η FORTHNET κλπ. Το ίδιο ισχύει για όλους τους κλάδους. Εδώ, λοιπόν, αποδεικνύεται η ανάγκη να ισχυροποιηθούν τα κλαδικά σωματεία (στην περίπτωση των τηλεπικοινωνιών το ΣΕΤΗΠ) ώστε οι κλαδικά οργανωμένοι εργοδότες να αντιμετωπίζουν κλαδικά οργανωμένα εργαζόμενους. Ώστε οι εργαζόμενοι να μην κάνουν δικό τους πρόβλημα της τόνωση της ανταγωνιστικότητας της εταιρίας τους γιατί αυτό είναι μονόδρομος για της δική τους πείνα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια, συχνά, αργούν να δημοσιευθούν γιατί πρέπει πρώτα να ελεγχθεί ότι δεν είναι υβριστικά ή διαφημιστικά (κανένας άλλος έλεγχος δεν γίνεται) και επειδή το blog δεν είναι η δουλειά μας, αλλά το "ψώνιο" μας, ελέγχονται μόνο μια φορά τη μέρα.