Τετάρτη 28 Νοεμβρίου 2012

Δουλεύουν τσάμπα, τους σκοτώνουν και τσάμπα

Μπαγκλαντές: 112 εργάτες νεκροί από πυρκαγιά σε εργοστάσιο


Τουλάχιστον 112 εργάτες έχασαν τη ζωή τους από μεγάλη πυρκαγιά που ξέσπασε σε εργοστάσιο κλωστοϋφαντουργίας στα περίχωρα της Ντάκα, πρωτεύουσας του Μπαγκλαντές. Η φωτιά ξεκίνησε αργά το βράδυ του Σαββάτου και τέθηκε υπό έλεγχο τέσσερις ώρες μετά, τα ξημερώματα της Κυριακής.
Η συντριπτική πλειοψηφία των θυμάτων παγιδεύτηκαν στους επάνω ορόφους του  7όροφου εργοστασίου, ιδιοκτησίας της φίρμας "Tazreen Fashions". Ως το πρωί της Κυριακής η πυροσβεστική είχε ανασύρει εκατό πτώματα από το καμένο κτίριο, ενώ τουλάχιστον 12 εργάτες πέθαναν από τα τραύματά τους, καθώς πήδηξαν στο κενό για να αποφύγουν τις φλόγες. Σύμφωνα μάλιστα με την Πυροσβεστική, ο αριθμός των θυμάτων ενδέχεται να αυξηθεί, καθώς οι έρευνες συνεχίζονται.

Χωρίς καμία έξοδο κινδύνου
Χαρακτηριστικές για το γεγονός ότι και αυτή η πολύνεκρη τραγωδία αποτελεί χωρίς αμφιβολία ένα ακόμα εργοδοτικό έγκλημα στο κυνήγι του καπιταλιστικού κέρδους είναι οι επισημάνσεις του διευθυντή της Πυροσβεστικής, Μοχάμεντ Μαχμπούμπ: Η πλειοψηφία των θυμάτων εγκλωβίστηκε στο εσωτερικό του εργοστασίου, στους επάνω ορόφους, καθώς η πυρκαγιά εκδηλώθηκε στην αποθήκη του ισογείου και το κτίριο δεν είχε καμία έξοδο κινδύνου.
«Το κτίριο είχε τρία κλιμακοστάσια, εκ των οποίων όλα οδηγούσαν εσωτερικά στο ισόγειο» σημειώνει ο Μ.Μαχμπούμπ, «έτσι οι εργάτες δεν μπορούσαν να βγουν έξω όταν η φωτιά αγκάλιασε το κτίριο. Αν υπήρχε τουλάχιστον μία έξοδος κινδύνου στο εξωτερικό του εργοστασίου, οι απώλειες θα ήταν πολύ μικρότερες».
Κατόπιν εορτής, η πρωθυπουργός του Μπαγκλαντές, Σεϊχ Χασίνα, δήλωσε σοκαρισμένη από τον τεράστιο αριθμό θυμάτων, ενώ η Ένωση των Βιομηχάνων και Εξαγωγέων κλωστοϋφαντουργίας ανακοίνωσε ότι θα στηρίξει τις οικογένειες των θυμάτων...
Για να γίνουν αντιληπτά τα καπιταλιστικά κέρδη και συμφέροντα που κρύβονται πίσω και από αυτό το έγκλημα, αναφέρουμε ορισμένα ενδεικτικά στοιχεία, όπως τα σημειώνει το Associated Press: το Μπαγκλαντές έχει περίπου 4.000 εργοστάσια κλωστοϋφαντουργίας, ενώ η χώρα (δηλαδή οι βιομήχανοι) κερδίζει περίπου 20 δισ. δολάρια από την εξαγωγή προϊόντων κλωστοϋφαντουργίας, κυρίως προς τις ΗΠΑ και την Ευρώπη και για λογαριασμό εταιρειών όπως οι Wal-Mart, JC Penney, H&M, Marks&Spencer, Carrefour and Tesco.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια, συχνά, αργούν να δημοσιευθούν γιατί πρέπει πρώτα να ελεγχθεί ότι δεν είναι υβριστικά ή διαφημιστικά (κανένας άλλος έλεγχος δεν γίνεται) και επειδή το blog δεν είναι η δουλειά μας, αλλά το "ψώνιο" μας, ελέγχονται μόνο μια φορά τη μέρα.