Τετάρτη 21 Νοεμβρίου 2012

ΙΚΕΑ - FORTHNET. Οι εργαζόμενοι αρνούνται την εξαθλίωση.

Το τελευταίο διήμερο αποτελεί ένα πολύ σημαντικό σταθμό στην πορεία των εργατικών κινητοποιήσεων αλλά και στην κατεύθυνση που θα ακολουθήσουν ως προς την εφαρμογή των βάρβαρων νέων μέτρων. Τις 2 τελευταίες μέρες, λοιπόν, σε 2 πολύ μεγάλες επιχειρήσεις της χώρας στα καταστήματα ΙΚΕΑ και στη FORTHNET οι επιχειρήσεις ανακοίνωσαν μειώσεις μισθών στους εργαζόμενους. Στην ΙΚΕΑ η μείωση φθάνει το 11%, ενώ στη FORTHNET οι μειώσεις φθάνουν εως 35%. Η αντίδραση των εργαζόμενων και στις 2 εταιρίες αποτελεί σταθμό. 
Στη μεν ΙΚΕΑ οι εργαζόμενοι αντιδρώντας στη γραμμή συμβιβασμού που χάραξε η διοίκηση του επιχειρησιακού σωματείου, η οποία αντέδρασε στη μείωση των μισθών προκηρύσσοντας χθες, για αύριο Πέμπτη 4ωρη στάση εργασίας, βγήκαν μπροστά και αφού έκαναν γενική συνέλευση αποφάσισαν την προκήρυξη 24ωρης απεργίας για σήμερα ενώ και χθες περιφρούρησαν την κινητοποίησή τους κλείνοντας τις πόρτες του καταστήματος στον Κηφισό. Σήμερα, μάλιστα, κατά τη διάρκεια της απεργίας έκαναν νέα γενική συνέλευση αποφασίζοντας τη συνέχιση των κινητοποιήσεων. Στην περίπτωση της ΙΚΕΑ αποκαλυπτικός είναι και ο ρόλος τόσο του επιχειρησιακού όσο και της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Υπαλλήλων (ΠΑΣΚΕ - ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ - ΔΑΚΕ) η οποία σε ανακοίνωσή της κατηγορεί ως τυχοδιώκτες τους συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ που βρέθηκαν από την πρώτη στιγμή δίπλα στους εργαζόμενους καλώντας τους να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους και να αποφασίσουν οι ίδιοι για τις κινητοποιήσεις τους, ενώ παράλληλα καλεί τους εργαζόμενους να μείνουν συσπειρωμένοι στο επιχειρησιακό τους σωματείο (εννοώντας στη διοίκησή του, δηλαδή, σε αυτή που οι ίδιοι οι εργαζόμενο κατάργησαν στην πράξη.
Στη FORTHNET οι εργαζόμενοι έχοντας δίπλα τους το κλαδικό σωματείο τηλεπικοινωνιών και πκηροφορικής (ΣΕΤΗΠ) αφού έκαναν γενική συνέλευση αποφάσισαν 24ωρη απεργία για σήμερα και 4ώρη στάση για την Παρασκευή. 
Και στις 2 περιπτώσεις, βλέπουμε, ότι οι εργαζόμενοι μπροστά στο φάσμα της εξαθλίωσης αφυπνίζονται και αποφασίζουν να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους. Θεωρούμε ότι οι εξελίξεις σε αυτές τις 2 εταιρίες αποτελούν μια εξαιρετικά χαρμόσυνη είδηση που δείχνει ότι οι εργαζόμενοι αποφάσισαν να δείξουν τη δύναμή τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια, συχνά, αργούν να δημοσιευθούν γιατί πρέπει πρώτα να ελεγχθεί ότι δεν είναι υβριστικά ή διαφημιστικά (κανένας άλλος έλεγχος δεν γίνεται) και επειδή το blog δεν είναι η δουλειά μας, αλλά το "ψώνιο" μας, ελέγχονται μόνο μια φορά τη μέρα.