Τετάρτη 2 Φεβρουαρίου 2011

Ψαλίδι στους μισθούς, ο στόχος της Μέρκελ

Αναδημοσιεύουμε από την Ελευθεροτυπία το ρεπορταζ
Από τα κοινωνικά συμβόλαια στους μισθούς ανταγωνιστικότητας. Εκτός από την αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, η Γερμανία φέρεται να προωθεί και πανευρωπαϊκή μείωση μισθών, αποδεσμεύοντας τις αυξήσεις από τον πληθωρισμό.

Σύμφωνα με το πρακτορείο «Ρόιτερ», το οποίο επικαλείται έγγραφο που έχει στη διάθεσή του, στις γερμανικές προτάσεις για τη βελτίωση της ευρωπαϊκής ανταγωνιστικότητας, περιλαμβάνεται και πρόταση για κατάργηση της σύνδεσης της αύξησης των μισθών με τον πληθωρισμό, όπως ισχύει σήμερα στις περισσότερες χώρες της ευρωζώνης. Ο πληθωρισμός χρησιμοποιείται άλλωστε πάντα ως δείκτης στις συλλογικές διαπραγματεύσεις μεταξύ εργοδοτών και εργαζομένων.

Η Γερμανία, κατά το «Ρόιτερ», θα παρουσιάσει τις προτάσεις της στους εταίρους της ευρωζώνης, οι οποίες βρίσκονται ακόμη στη φάση του σχεδιασμού και ενδεχομένως να τροποποιηθούν κι άλλο τις επόμενες ημέρες, στη σύνοδο κορυφής της Ε.Ε. μεθαύριο στις Βρυξέλλες.

Μιλώντας προς τους ξένους ανταποκριτές στο Βερολίνο, ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Γκίντο Βεστερβέλε επιβεβαίωσε ότι όντως η Γερμανία συζητά για ένα νέο «Σύμφωνο Ανταγωνιστικότητας» που θα συμπληρώνει και θα ενισχύει το ισχύον Σύμφωνο Σταθερότητας.

Οσον αφορά την Ελλάδα, ο Βεστερβέλε αρκέστηκε απλά να αναφέρει ότι «η κρίση χρέους δεν αντιμετωπίζεται βραχυπρόθεσμα με νέες δυνατότητες χρέωσης» και αρνήθηκε να σχολιάσει τις «εικοτολογίες» σχετικά με την επαναγορά και επιμήκυνση της αποπληρωμής του ελληνικού χρέους.

Σιγήν ιχθύος τηρεί τις τελευταίες ημέρες και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία αποφεύγει να σχολιάσει τα σενάρια περί αντιμετώπισης της ελληνικής κρίσης χρέους και της μελλοντικής θωράκισης της ευρωζώνης έναντι ανάλογων κινδύνων στο μέλλον.

Σε εκτενή ανάλυση του «Ρόιτερ» για τα προβλήματα της ευρωζώνης, Γερμανός αξιωματούχος, ο οποίος θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του, επιβεβαίωσε πάντως ότι το Βερολίνο συζητά το ενδεχόμενο επαναγοράς σε χαμηλότερη τιμή των ελληνικών ομολόγων, προσθέτοντας: «υπάρχουν όμως διαφορετικές απόψεις στην κυβέρνηση, μερικοί το θέλουν, μερικοί όχι».

Με το ελληνικό ζήτημα και τις τελευταίες κυοφορούμενες εξελίξεις ασχολείται και η «Γουόλ Στριτ Τζέρναλ» σε κύριο άρθρο της χθες, με τον εύγλωττο τίτλο «Ενα Ελληνικό Δώρο για την ΕΚΤ». Η γνωστή εφημερίδα, της οποίας οι απόψεις παίζουν σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση της κοινής γνώμης των... αγορών και των οικονομικών επιτελείων, θεωρεί ότι η κυοφορούμενη λύση για επαναγορά ομολόγων, δεν είναι παρά «αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους από την πίσω πόρτα», εξέλιξη «που θα περιέπλεκε την ΕΚΤ ακόμη περισσότερο στα προβλήματα των κυβερνήσεων από τα οποία υποτίθεται ότι είναι ανεξάρτητη».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια, συχνά, αργούν να δημοσιευθούν γιατί πρέπει πρώτα να ελεγχθεί ότι δεν είναι υβριστικά ή διαφημιστικά (κανένας άλλος έλεγχος δεν γίνεται) και επειδή το blog δεν είναι η δουλειά μας, αλλά το "ψώνιο" μας, ελέγχονται μόνο μια φορά τη μέρα.