Σάββατο 5 Φεβρουαρίου 2011

Η ψεύτικη ενημέρωση και η κατασκευή εικονικής πραγματικότητας

Αναδημοσιεύουμε από το Ριζοσπάστη την αναφορά του στην πρωτοφανή ανάλυση που έγινε στο δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΙ την Πέμπτη σχετικά με το πόσο υψηλοί (ναι καλά διαβάζετε) είναι οι μισθοί στην Ελλάδα. 

Ηταν θέμα χρόνου να το πουν:

Για τα κακά της μοίρας μας φταίνε οι μισθοί. Αυξήθηκαν υπερβολικά τα προηγούμενα χρόνια και πρέπει να επανέλθουν σε «φυσιολογικά» επίπεδα. Κατά τον «Σκάι» μάλιστα «όλοι οι πολιτικοί το έχουν δεχτεί αυτό» (στο δελτίο των 9 το βράδυ). Δεν είναι το μόνο παράδειγμα, που όταν βλέπεις «Σκάι» κινδυνεύεις να πιστέψεις ότι οι άνθρωποι γύρω σου τρελάθηκαν.

Σύμφωνα με τον «Σκάι», οι επιβάτες θέλουν να πληρώνουν χρυσό το εισιτήριο στο λεωφορείο και επιμένουν να πληρώνουν χαράτσι για ένα δρόμο που ούτε καν υπάρχει.

Σ' έναν σταθμό μετρό, όπου ο μόνος που επέμενε να «χτυπήσει» εισιτήριο, ήταν ο «δημοσιογράφος» του «Σκάι», τα στελέχη του σταθμού από το στούντιο έβγαζαν αφρούς, γιατί κάποιοι εμπόδιζαν τον «δημοσιογράφο» να είναι «νόμιμος».

Το γεγονός ξεπερνά τα όρια της προβοκάτσιας. Δείχνει πόσο αμείλικτη είναι - και θα γίνει περισσότερο - η αστική τάξη και η δημοσιογραφία της, η ψεύτικη ενημέρωση και η κατασκευή εικονικής πραγματικότητας, προκειμένου να υπερασπίσει το συμφέρον της.
Στο προκείμενο, την επιδίωξη να φορτωθούν κι άλλα βάρη στα λαϊκά στρώματα, για να αυξηθούν τα δικά της κέρδη.

Σημαία το δίκιο του λαού

Δεν αρκούν στην εφημερίδα του Αλαφούζου τα «βήματα» που έχει κάνει η κυβέρνηση για την «αντιμετώπιση της ανομίας» και του «κινήματος δεν πληρώνω» και τα χαρακτηρίζει «δειλά» στο χτεσινό πρωτοσέλιδο θέμα της. Τα μέτρα που έχουν ληφθεί μέχρι τώρα, π.χ. οι δικαστικές διώξεις στους «παρανόμως απεργούντες», όπως τους αποκαλεί, ή η εξαγγελία Ρέππα για νόμο που θα στέλνει στα «σίδερα» τους «τζαμπατζήδες», δε θεωρούνται ικανά από την «Καθημερινή» για την καταστολή του κινήματος ανυπακοής. Θέλει περισσότερη πυγμή και καταστολή. Αθελά τους, όμως, με την προσφυγή στον αυταρχισμό και στην κρατική βία ομολογούν ότι έχουν ηττηθεί στις λαϊκές συνειδήσεις, καθώς και ότι έχουν χρεοκοπήσει τα διάφορα σαθρά ιδεολογήματα περί τήρησης της νομιμότητας ή περί κινήματος του τζάμπα και της αυτοδικίας.

Παρά τη συστηματική πλύση εγκεφάλου τα ιδεολογήματά τους συγκρούονται με τη σκληρή όσο ποτέ πραγματικότητα που βιώνει η μεγάλη πλειοψηφία του λαού και πέφτουν στο κενό. Τα λαϊκά στρώματα συνειδητοποιούν καθημερινά ότι αυτοί που φωνάζουν κατά των «τζαμπατζήδων» είναι αυτοί που πραγματικά δεν πληρώνουν και μάλιστα με τη βούλα του νόμου. Είναι οι εφοπλιστές, οι βιομήχανοι, οι τραπεζίτες, που είναι «θεσμικοί τζαμπατζήδες» και τώρα ανησυχούν ότι αν δεν πληρώνουν οι «από κάτω» θα χάσουν την αστείρευτη πηγή της κρατικής επιχορήγησής τους. Με άλλα λόγια, το κίνημα ανυπακοής έχει ως σημαία το δίκιο του λαού και ακριβώς γι' αυτό πρέπει να προχωρήσει θαρραλέα μέχρι το τέλος, μέχρι να γίνει ο λαός αφέντης ανατρέποντας την εξουσία του κεφαλαίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια, συχνά, αργούν να δημοσιευθούν γιατί πρέπει πρώτα να ελεγχθεί ότι δεν είναι υβριστικά ή διαφημιστικά (κανένας άλλος έλεγχος δεν γίνεται) και επειδή το blog δεν είναι η δουλειά μας, αλλά το "ψώνιο" μας, ελέγχονται μόνο μια φορά τη μέρα.