Τετάρτη, 16 Φεβρουαρίου 2011

Τράπεζα της Ελλάδας: Ξηλώστε το Δημόσιο, εκποιήστε δημόσια περιουσία, ξεπεράστε το Μνημόνιο

Από το www.aristerovima.gr
Η Έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδος για τη Νομισματική Πολιτική 2010 – 2011, αποτελεί, όπως και οι προηγούμενες, άλλο ένα «πακέτο» κατευθύνσεων που υπερθεματίζουν, και ζητούν την υπέρβαση ακόμα και των κατευθύνσεων των, συνεχώς επικαιροποιούμενων Μνημονίων!

Στο επίκεντρο της Έκθεσης της Τράπεζας της Ελλάδος, που εκδόθηκε σήμερα Τρίτη 15 Φεβρουαρίου και επιδόθηκε στον Πρόεδρο της Βουλής Φίλιππο Πετσάλνικο, κυριαρχούν δύο κατευθύνσεις:

Η πρώτη, έχει να κάνει με το ξήλωμα του δημοσίου τομέα και η δεύτερη έχει να κάνει με την επιτάχυνση των μνημονιακών αναδιαρθρώσεων στο σύνολο της οικονομίας!

Σε ότι αφορά το δημόσιο τομέα, η ΤτΕ, «προτείνει» την εφαρμογή λιτότητας και ξηλώματος κάθε τι του του δημοσίου πέρα ακόμα και αυτή που επιβάλει το Μνημόνιο, με σκοπό το ξεπέρασμα των στόχων του για το 2014!!!

Σύμφωνα με την Έκθεση αυτό, θα απαιτήσει όχι μόνο τις περικοπές δημοσίων και ειδικότερα κοινωνικών δαπανών, αλλά επιπλέον τα εξής:

• Κατάργηση και τη συγχώνευση ακόμα περισσότερων δημοσίων φορέων και οργανισμών (δλδ, Καλλικράτης παντού).

• Ακόμα περισσότερες εκποιήσεις δημόσιας περιουσίας, στο πνεύμα των «ανακοινώσεων των € 50 δις»...

• Θεσμοθέτηση «φρένων» δημοσίου ελλείμματος και δημοσίου χρέους


Η δεύτερη κατεύθυνση αυτή των μνημονιακών αναδιαρθρώσεων, στο σύνολο της οικονομίας, θα υποβοηθήσει σύμφωνα με την ΤτΕ, την ανάπτυξη.


Συγκεκριμένα, προτείνονται:


• Εφαρμογή σαρωτικών διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, που θα ανατρέψουν παρωχημένες δομές. Δηλαδή, «άνοιγμα κλειστών επαγγελμάτων» και «θάνατος του εμποράκου» παντού!

• Ενεργητικές πολιτικές για την ενίσχυση των επενδύσεων και ταχύτερη απορρόφηση των κονδυλίων του ΕΣΠΑ. Τώρα, βέβαια πώς θα απορροφηθούν περισσότερα χρήματα, όταν το ΕΣΠΑ, έχει κολλήσει λόγω των δημοσιονομικών στόχων του Μνημονίου δεν το απαντά ο κ. Προβόπουλος...

• Περιορισμός της δημόσιας οικονομικής δραστηριότητας χάριν της ιδιωτικής πρωτοβουλίας, μέσω της μείωσης των δημοσιονομικών δαπανών και των ελλειμμάτων.

Βλέπουμε λοιπόν, πως οι κατευθύνσεις της ΤτΕ, είναι διανθισμένες και με κορώνες ψευδούς εντυπωσιασμού όπως αυτή για το ΕΣΠΑ. Για αυτό άλλωστε και οι προβλέψεις της Έκθεσης για την πορεία της οικονομίας το 2011, θυμίζουν λίγο την Πυθία: «το ΑΕΠ θα μειωθεί κατά 3% περίπου το 2011, χωρίς να αποκλείεται μείωση κατά τι μεγαλύτερη»!!


Είναι προφανές λοιπόν, πως ακόμα και η ΤτΕ, προετοιμάζεται για μια ύφεση, η οποία θα ξεπερνάει τις επίσημες προβλέψεις της για το 2011...


Ακόμα όμως και αν τελικά προχωρήσουν (παρά τη λαϊκή κατακραυγή) οι αναδιαρθρώσεις που ευαγγελίζεται η Τράπεζα της Ελλάδος, η ανάπτυξη που θα φέρουν (αν φυσικά φέρουν) θα σηματοδοτεί μια ευημερία για λίγους και μια κατάσταση οριακής επιβίωσης για τους πολλούς: Η Ελλάδα, θα μετατραπεί σε «μπανανία» του πολυεθνικού κεφαλαίου με μισθούς Κίνας, εργασιακή επισφάλεια και ανύπαρκτο (ή έστω διακοσμητικό) κοινωνικό κράτος...Οι ειδικότερες εκτιμήσεις της Τράπεζας της Ελλάδος


Ανεργία: Σε ότι αφορά το εξαιρετικά κρίσιμο μέγεθος, η ΤτΕ αποφεύγει να προβεί σε οποιαδήποτε συγκεκριμένη πρόβλεψη: απλά παρατηρεί την αυξητική της τάση και το 2011!

Εισοδήματα: Η Έκθεση, διαπιστώνει πως μέσα στο 2010, οι πραγματικές μέσες αποδοχές στο σύνολο της οικονομίας, κατακρημνίστηκαν κατά 9%, ενώ η αντίστοιχη πτώση για το 2011, τοποθετείται στο -5%! Σταθεροποίηση των απωλείων ίσως έρθει από το 2012...

Πληθωρισμός: Την ίδια στιγμή, που η οικονομία και τα εισοδήματα, γνωρίζουν ελεύθερη πτώση, ο πληθωρισμός εκτοξεύεται! Μέσα στο 2010, έφτασε το 4,7% ενώ μέσα στο 2011, αναμένεται να φτάσει το 2,2%!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια, συχνά, αργούν να δημοσιευθούν γιατί πρέπει πρώτα να ελεγχθεί ότι δεν είναι υβριστικά ή διαφημιστικά (κανένας άλλος έλεγχος δεν γίνεται) και επειδή το blog δεν είναι η δουλειά μας, αλλά το "ψώνιο" μας, ελέγχονται μόνο μια φορά τη μέρα.