Παρασκευή, 25 Μαρτίου 2011

Αθήνα και Παρδαλή Συμμαχία

Κύρα Αδάμ - Ελευθεροτυπία
Βιάστηκε πολύ η ελληνική κυβέρνηση να δηλώσει την πλήρη συμμετοχή της στις επχειρήσεις εναντίον της Λιβύης, που ακόμα και σήμερα δεν έχουν λάβει την τελική μορφή τους, καθώς το ΝΑΤΟ δεν έχει πάρει απόφαση και η «συμμαχία των προθύμων» πηγαινοέρχεται μεταξύ Παρισίων και Λονδίνου.
Η ΑΘΗΝΑ έσπευσε να προεξοφλήσει -άγνωστο γιατί- ότι η επιχείρηση εναντίον του Καντάφι θα ετίθετο, την επόμενη κιόλας ημέρα από την απόφαση του Σ.Α. για «ζώνη απαγόρευσης πτήσεων υπεράνω της Λιβύης», υπό τας διαταγάς του ΝΑΤΟ.

ΓΙ' αυτό άλλωστε έσπευσε να διαθέσει, ως ώφειλε κατ' αρχήν, τις δυνάμεις της στη Συμμαχία, με τον «συνήθη» ελληνικό περιορισμό ότι η χώρα δεν παίρνει η ίδια μέρος στις επιθέσεις.

ΥΣΤΕΡΑ όμως από τις βιαστικές μονομερείς επιθέσεις της Γαλλίας, η κυβέρνηση -και παρά την αρχική απόφαση του ΚΥΣΕΑ- έσπευσε να αποσύρει τα ελληνικά μαχητικά και ελικόπτερα από τις ενδεχόμενες επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ. Διέθεσε όμως «απλόχερα» το ελληνικό έδαφος και τον ελληνικό εναέριο χώρο στη διάθεση «των προθύμων» για τις επιχειρήσεις εναντίον του Καντάφι.

ΑΠΟ εδώ και πέρα έχει αρχίσει ένα σοβαρό «μπέρδεμα» με πολλά κενά, τα οποία η κυβέρνηση προσπαθεί να καλύψει με επικοινωνιακές φόρμουλες εκ του προχείρου. Επικαλείται, λοιπόν, τη σχετική απόφαση 1973 του ΟΗΕ για το πράσινο φως στις επιχειρήσεις εναντίον του Καντάφι.

Η ΑΠΟΦΑΣΗ όμως αυτή δίνει το ελεύθερο σε κράτη να συμμετάσχουν τα ίδια στις επιχειρήσεις, αλλά πουθενά δεν τα υποχρεώνει να προσφέρουν το έδαφός τους και τον εναέριο χώρο τους (δηλαδή εθνική κυριαρχία) για να «εξυπηρετήσουν» τρίτους.

ΕΠΙΠΡΟΣΘΕΤΩΣ η Αθήνα δεν μπορεί να «προσφέρει» το FIR Αθηνών, γιατί δεν είναι «δικό» της, αλλά του ICAO, που προϋποθέτει σχέδια πτήσεων και κανόνες ασφαλείας.

Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ όμως ανακοινώνει υπερηφάνως ότι έχει ήδη παραχωρήσει τη βάση του Αράξου για επιχειρήσεις βελγικών αεροσκαφών, όπως και τη Σούδα για τα αεροσκάφη του Κατάρ.

ΕΔΩ το μπέρδεμα είναι πλήρες.

Η ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗ βάση της Σούδας καλύπτεται από τη σχετική ελληνοαμερικανική Τεχνική Συμφωνία, που έχει κυρωθεί από την ελληνική Βουλή. Στο άρθρο 1 κιόλας της συμφωνίας αυτής αναφέρεται ρητώς ότι η βάση αυτή μπορεί να χρησιμοποιηθεί «μόνο για σκοπούς άμυνας» από τους Αμερικανούς. Και πολύ σωστά οι αμερικανικές δυνάμεις δεν αναφέρουν χρήση αεροσκαφών τους από τη Σούδα σε επιχειρήσεις εναντίον της Λιβύης.

Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ όμως επιμένει ότι έχει διαθέσει το ΝΑΤΟϊκό κομμάτι της Σούδας, όπως και τον Αραξο σε αεροσκάφη της «Παρδαλής Συμμαχίας» εναντίον της Λιβύης, εκτός πλαισίου ΝΑΤΟ. Επομένως η Ελλάδα παραχωρεί το έδαφός της σε όποιον «πρόθυμο» το ζητήσει.

ΑΥΤΟ όμως προϋποθέτει αυστηρώς την ύπαρξη διμερούς Τεχνικής Συμφωνίας με κάθε μία από τις χώρες αυτές, η οποία προηγουμένως έχει κυρωθεί από την ελληνική Βουλή.

ΤΕΤΟΙΕΣ συμφωνίες όμως δεν υπάρχουν. Και η «πρόθυμη» ελληνική κυβέρνηση παραμένει στον αέρα, εκτεθειμένη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια, συχνά, αργούν να δημοσιευθούν γιατί πρέπει πρώτα να ελεγχθεί ότι δεν είναι υβριστικά ή διαφημιστικά (κανένας άλλος έλεγχος δεν γίνεται) και επειδή το blog δεν είναι η δουλειά μας, αλλά το "ψώνιο" μας, ελέγχονται μόνο μια φορά τη μέρα.