Δευτέρα 7 Μαΐου 2012

Δεύτερη εκτίμηση

Γράφουμε τη δεύτερη εκτίμησή μας για το εκλογικό αποτέλεσμα, ενώ ουσιαστικά έχει ξεκινήσει νέα προεκλογική περίοδος. Άρα, οι χθεσινές εκλογές ήταν κάτι σαν αξιόπιστη δημοσκόπηση.Τελοσπάντων.

Όπως γράψαμε και στη χθεσινή πρώτη αποτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος, το κυρίαρχο μήνυμα των εκλογών είναι η εναντίωση των Ελλήνων στο μνημόνιο και στο ξεπούλημα της χώρας. Η επιλογή του δικομματισμού να ταυτισθεί με τα μνημόνια, οδήγησε στη διάλυσή του και στην ανάδειξη 2 νέων πολιτικών δυνάμεων του ΣΥΡΙΖΑ και των Ανεξάρτητων Ελλήνων οι οποίοι επενδύοντας στο γενικόλογο αντιμνημονιακό λόγο μετατράπηκαν για τους ψηφοφόρους, σε αντιμνημονιακά ΠΑΣΟΚ και ΝΔ. Ουσιαστικά, δηλαδή, η ψήφος δεν ήταν ψήφος ανατροπής του πολιτικού συστήματος, όπως πολλοί είπαν. Αντίθετα, το πολιτικό σύστημα δείχνει να αναγεννιέται μέσα από τις στάχτες του.

Το ευφυολόγημα του ΣΥΡΙΖΑ για αριστερή κυβέρνηση ήχησε ευχάριστα στα αφτιά των ψηφοφόρων οι οποίοι είδαν στον πρόσωπο του Τσίπρα έναν πολιτικό που θα επαναφέρει σταδιακά, όλα όσα χάθηκαν τα τελευταία 2 χρόνια, δίχως να αλλάξει ουσιαστικά το κοινωνικοοικονομικό μοντέλο στο οποίοι συνηθίσαμε να ζούμε τα τελευταία 35 χρόνια. Ακούγεται πολύ σοσιαλδημοκρατικό και μάλλον κάπως έτσι θα εξελιχθεί. Αν, οι επόμενες εκλογές γίνουν σε ένα μήνα η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ, που φαντάζει βέβαιη, θα ξεκαθαρίσει το τοπίο και θα τον αναδείξει ξεκάθαρα σε πρώτη δύναμη της σοσιαλδημοκρατίας.

Στη χθεσινή μας ανάρτηση γράψαμε ότι η ψήφος στη Χρυσή Αυγή ήταν ψήφος κατά των μεταναστών. Πέσαμε έξω. Το γεγονός, το οποίο χθες δεν είχαμε καταφέρει να διαπιστώσουμε, ότι πήρε πολλές ψήφους στην επαρχία, όπου συγκέντρωσε και τα υψηλότερα ποσοστά αποδεικνύει ότι έπαιξαν ρόλο και άλλοι παράγοντες. Κυριότεροι ο έντονος μικροαστισμός, η απαγκίστρωση από τους βουλευτές των 2 μεγάλων κομμάτων που τώρα δεν μπορούσαν να τάξουν τίποτα και η πολιτική παρακαταθήκη καθενός. Ο έντονος μικροαστισμός οδήγησε πολλούς που ήθελαν να δείρουν τους "300 κλέφτες" αλλά δεν μπορούσαν, να ψηφίσουν κάποιους με μεγάλους σβέρκους και μεγάλα μπράτσα. Για την πολιτική παρακαταθήκη, πολύ εύστοχα είπε ένας δημοσιογράφος το πρωί στην τηλεόραση, καλούμενος να σχολιάσει τα ποσοστά της ΧΑ, στα Καλάβρυτα και στο Δίστομο, "οι Έλληνες δεν ήταν όλοι αντιστασιακοί. Υπήρξαν και δωσίλογοι, και κουκουλοφόροι και ταγματασφαλίτες. Ε, αυτοί έκαναν και παιδιά". Πάντως, σίγουρα, σαν φαινόμενο χρήζει παρακολούθησης και ανάλυσης.

Το αποτέλεσμα για το ΚΚΕ, έδειξε ότι η πρόταση εξουσίας του κόμματος η οποία προβλέπει μια σειρά δομικών ανατροπών όπως η έξοδος από την Ε.Ε. και το ευρώ και η κοινωνικοποίηση των βασικών τομέων της οικονομίας δεν βρίσκουν μεγάλη απήχηση στο εκλογικό σώμα. Είναι δύσκολος δρόμος αλλά και η αλλαγή του υπό το βάρος ενός εκλογικού αποτελέσματος θα σημάνει το τέλος του ΚΚΕ. Θεωρούμε ότι το ΚΚΕ πρέπει να φανεί συνεπές και να παραμείνει αταλάντευτο στις βασικές του πολιτικές επιλογές. Αν θέλει ο ΣΥΡΙΖΑ, ας υιοθετήσει τις βασικές θέσεις του ΚΚΕ (και όχι μόνο τα συνθήματά του) και ας συστρατευθεί μαζί του στο δρόμο και όχι πίσω από κλειστές πόρτες. Θα πει κάποιος και τι είναι το ΚΚΕ που θα επιβάλει στο δεύτερο κόμμα τις απόψεις του; Συμφωνούμε, αλλά και η προσπάθεια του Τσίπρα να σύρει το ΚΚΕ σε συνεργασία, δίχως προγραμματική σύγκλιση, υπό το νεφελώδες σύνθημα "Αριστερή κυβέρνηση" είναι πολιτικός τυχοδιωκτισμός.
Αυτό που πρέπει ξεκάθαρα να αλλάξει στο ΚΚΕ είναι ο τρόπος μετάδοσης της πολιτικής του πρότασης. Ένα μεγάλο τμήμα του λαού αυτή τη στιγμή δεν μαθαίνει την πρότασή του από τα στελέχη και τα όργανά του, γιατί πολύ απλά ούτε κάθεται να ακούσει τα στελέχη ούτε να διαβάσει τα έντυπα του κόμματος αλλά ενημερώνεται μέσω της όποιας διαστρεβλωμένης άποψης που τα μέσα θέλουν να παρουσιάζουν. Είναι απαραίτητο το ΚΚΕ να καταφέρει να φθάσει η πρότασή του αυτούσια σε αυτόν τον κόσμο. Αυτό προβλέπει οπωσδήποτε και αλλαγή προσώπων. Μπορεί στην πολιτική να μην μετράνε τα πρόσωπα αλλά η ουσία της πολιτικής. Στην επικοινωνία, όμως, πολλές φορές τα πρόσωπα μετράνε πολύ περισσότερο.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα. Στην Ά Αθήνας η Κανέλλη πήρε περίπου 18.000 ψήφους και ο Μαυρίκος ένας από τους πλέον έμπειρους και προβεβλημένους συνδικαλιστές πήρε 9.000. Δεν θεοποιούμε την επικοινωνία αλλά μην τη θεωρούμε και αμελητέα, σύντροφοι.


1 σχόλιο:

  1. αφου κανελη παιζουν μερα νυχτα οι νταβατζηδες..τι περιμενες,μαυρικο?
    το αριστερο κοριτσι του λαου με τη βιλα και την πισινα.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Τα σχόλια, συχνά, αργούν να δημοσιευθούν γιατί πρέπει πρώτα να ελεγχθεί ότι δεν είναι υβριστικά ή διαφημιστικά (κανένας άλλος έλεγχος δεν γίνεται) και επειδή το blog δεν είναι η δουλειά μας, αλλά το "ψώνιο" μας, ελέγχονται μόνο μια φορά τη μέρα.