Τρίτη 9 Νοεμβρίου 2010

Η κάλπη όπως την είδαμε εμείς

Οι εκλογές της Κυριακής αποτελούν κομβικό σημείο στην αλλαγής του πολιτικού σκηνικού της χώρας μας που ξεκίνησε από την εφαρμογή του μνημονίου και είναι άγνωστο πότε θα ολοκληρωθεί. Το ρευστό αυτό πολιτικό σκηνικό αποτυπώθηκε στις κάλπες όπου ο ελληνικός λαός εξέφρασε τη διαμαρτυρία του κυρίως μέσω της αποχής. Φαίνεται προτίμησε να εκφράσει την αντίδραση του προς το μνημόνιο και τη χειροτέρευση των συνθηκών ζωής του απέχοντας από την εκλογική διαδικασία. Βέβαια, η προσπάθεια ερμηνείας εκ μέρους πολλών δημοσιογράφων – εκπροσώπων των2 μεγάλων κομμάτων της πρόθεσης όσων δεν ψηφίσαν είναι το λιγότερο άστοχη και δείχνει την αγωνία των εκπροσώπων του αστικού πολιτικού συστήματος για την επόμενη μέρα. Η σημαντική άνοδος του ΚΚΕ και η εμφάνιση των δυνάμεων της ΑΝΤΑΡΣΥΑ με ποσοστά αξιοπρόσεκτα πανελλαδικά μεγαλώνει την αγωνία τους.

Είναι οι πρώτες εκλογές από τη μεταπολίτευση που φαίνεται η ριζοσπαστικοποίηση ενός σημαντικού τμήματος του ελληνικού λαού. Αντιδρώντας στα αδιέξοδα του μνημονίου πολλοί Έλληνες δεν έπεσαν στην παγίδα συνδυασμών που δήλωναν αντι-μνημονιακοί, δίχως όμως να καταγγέλλουν το μνημόνιο ως προϊόν της πολιτικής της ΕΕ, και επέλεξαν ΚΚΕ και ΑΝΤΑΡΣΥΑ που αποτελούσαν τους μοναδικούς πραγματικά αντιμ-μνημονιακούς συνδυασμούς. Είναι η πρώτη φορά που ένα μεγάλο τμήμα του ελληνικού λαού επιδοκιμάζει τις δυνάμεις που καταγγέλλουν την πολιτική της ΕΕ ως υπεύθυνη των δεινών που βιώνουμε. Είναι η πρώτη φορά που εκφράζεται ένα κύμα επιδοκιμασίας προς τις δυνάμεις που με συνέπεια και κόντρα στο ρεύμα διατήρησαν τις θέσεις τους όταν άλλοι συγγενείς χώροι πατούσαν σε δύο βάρκες. Σίγουρα, το αποτέλεσμα δεν μπορεί να αποτελέσει εφαλτήριο πανηγυρισμών αλλά είναι η πρώτη ένδειξη ότι ο ελληνικός λαός μπορεί να αποκρούσει την επίθεση που δέχεται. Οι επόμενες βουλευτικές, που είναι κοντά, θα επιβεβαιώσουν ή όχι την επλίδα.

Υ.Γ. Σημαντικό εύρημα των εκλογών είναι το 5% των φασιστοειδών της Χρυσής Αυγής στο δήμο Αθηναίων. Φαίνεται ότι ο καπιταλισμός για να σωθεί μπορεί πολύ εύκολα να βγάλει τη δημοκρατική του μάσκα και να δείξει το φασιστικό του πρόσωπο

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια, συχνά, αργούν να δημοσιευθούν γιατί πρέπει πρώτα να ελεγχθεί ότι δεν είναι υβριστικά ή διαφημιστικά (κανένας άλλος έλεγχος δεν γίνεται) και επειδή το blog δεν είναι η δουλειά μας, αλλά το "ψώνιο" μας, ελέγχονται μόνο μια φορά τη μέρα.