Τετάρτη 12 Σεπτεμβρίου 2012

Μάθημα Ιστορίας: Πως το παράδειγμα της Χιλής αποδεινύει το ρόλο του φασισμού και του ιμπεριαλισμού

Επειδή η κουβέντα περί Χρυσής Αυγής, φασισμού, ναζισμού και λοιπών επιδημιών έχει ως αποτέλεσμα να ακούμε και διαβάζουμε, καθημερινά, διάφορα φαιδρά και ανιστόρητα για το πόσο καλοί ήταν τα ανδρικέλα της ντόπιας και ξένης οικονομικής ελίτ που είχαν αναλάβει το ρόλο του δικτάτορα, χρήσιμο είναι με αφορμή την επέτειο της επιβολής της χούντας του Πινοσέτ στη Χιλή και της δολοφονίας χιλιάδων Χιλιανών (αναφορές κάνουν λόγο για άνω των 30000 νεκρών κατα τη διάρκεια του εκδήλωση του πραξικοπήμαοτς) που προσπάθησαν να υπερασπιστούν την πατρίδα τους και τη δημοκρατία, από τον αμερικάνικό στρατό (σύμπτωση και εκεί όπως εδώ αμερικανοκίνητη ήταν η χούντα) ας δούμε, με πολύ συνοπτική αναφορά, τι έγινε στη Χιλή κατά τη διάρκεια αλλά και μετά τη χούντα.

Μέτα την εκδήλωση του πραξικοπήματος, κατα τη διάρκεια του οποίου οι αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις βομβάρδιζαν το Σαντιάγκο, και αφού η χούντα εδραιώθηκε, το καθεστώς σκότωσε περισσότερους από 3.100 ανθρώπους. Περίπου 30.000 βασανίστηκαν από την «Ντίνα» (DINA), την πολιτική αστυνομία της χιλιανής χούντας, 200.000 εξορίστηκαν και χιλιάδες ακόμα «εξαφανίστηκαν», χωρίς κανείς μέχρι σήμερα να έχει μάθει οτιδήποτε για την τύχη τους.
 
Παρ' ολ' αυτά, ο εγκληματίας Πινοσέτ όχι απλά δεν κάθισε ποτέ στο εδώλιο του κατηγορουμένου αλλά από το 1990 που η χούντα, έχοντας ολοκληρώσει τον εγκληματικό της ρόλο, παράδωσε την εξουσία στους πολιτικούς και επανήλθαν οι αστικοδημοκρατικές ελευθερίες και δικαιώματα, ο Πινοσέτ παρέμεινε αρχηγός του στρατού μέχρι το 1998. Το 2006, που πέθανε, κηδεύτηκε με στρατιωτικές τιμές, σύμφωνα με την απόφαση της πρωθυπουργού και αρχηγού του σοσιαλδημοκρατικού κόμματος, Μισέλ Μπατσελέτ. 22 χρόνια μετά την επαναφορά της αστικής δημοκρατίας, δεν έχει ακόμη αποδοθεί η στοιχειώδης έστω δικαιοσύνη για τα εγκλήματα της χούντας.

Άρα, η ιστορία της Χιλής αποτυπώνει ξεκάθαρα και πέρα από κάθε αμφισβήτηση ότι η ακροδεξιά δεν είναι τίποτα άλλο από το μακρύ χέρι των πλουσίων κάθε χώρας. Στην Χιλή συνυπήρξαν και συνεργάστηκαν ο φασισμός και ιμπεριαλισμός με σκοπό την ανατροπή μιας εκλεγμένης, το 1970, μέσω εκλογών κυβέρνησης που προσπαθούσε να χτίσει το σοσιαλισμό. Αυτό όμως δεν μπορούσε να το ανεχθεί η χιλιανή οικονομική ελίτ και οι ξένοι σύμμαχοί της. Βλέποντας, λοιπόν οι πλούσιοι της χώρας, ότι η κυβέρνηση Αλιέντε είχε σκοπό να τους αφαιρέσει της εξουσία, ζήτησαν τη βοήθεια του προστάτη όλων των κεφαλαιοκρατών της γης, της κυβέρνησης των ΗΠΑ και έβγαλαν μπροστά τους φασίστες του Πινοσέτ, ανέτρεψαν δια της βίας την κυβέρνηση της χώρας και αφού η χούντα έκανε τη βρώμικη δουλειά, απεκατέστησαν τη δημοκρατία, αστικού τύπου, στην οποία οι πλούσιοι διατηρούν την εξουσία και οι σοσιαλδημοκράτες αποτίουν τιμές στο δικτάτορα Πινοσετ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια, συχνά, αργούν να δημοσιευθούν γιατί πρέπει πρώτα να ελεγχθεί ότι δεν είναι υβριστικά ή διαφημιστικά (κανένας άλλος έλεγχος δεν γίνεται) και επειδή το blog δεν είναι η δουλειά μας, αλλά το "ψώνιο" μας, ελέγχονται μόνο μια φορά τη μέρα.