Τρίτη 4 Μαΐου 2010

Απολύεσαι γιατί μπορεί να πάθεις καρκίνο

Τον περασμένο Αύγουστο, η ποιότητα της δουλειάς της 39χρονης Pamela Fink, διευθύντριας επικοινωνίας και marketing της MXenergy, είχε αξιολογηθεί με τον θετικότερο τρόπο. Οι εργοδότες της τη θεωρούσαν παράδειγμα θετικής ενέργειας πρωτοβουλίας και αποτελεσματικότητας.
Την ίδια εποχή, η Pamela έκανε μια εξέταση που αποκάλυψε ότι έφερε το γονίδιο BRCA2, το οποίο αυξάνει τον κίνδυνο για καρκίνο του μαστού. Αποφάσισε να κάνει διπλή μαστεκτομή για προληπτικούς λόγους, οπότε ενημέρωσε την εταιρεία και έφυγε για να εγχειριστεί.
Όταν όμως επέστρεψε, διαπίστωσε ότι πολλά από τα καθήκοντα της είχαν ανατεθεί σε μια άλλη υπάλληλο. Οι εργοδότες άρχισαν να βρίσκουν ψεγάδια στη δουλειά της. Τον Ιανουάριο έλαβε μια πολύ αρνητική αξιολόγηση, και το Μάρτιο απολύθηκε.
Η Pamela, μητέρα δύο παιδιών, βρέθηκε έτσι χωρίς ασφαλιστική κάλυψη που προστάτευε όλη της την οικογένεια, αφού ο άνδρας της είναι ελεύθερος επαγγελματίας.
Σήμερα η Pamela Fink διεκδικεί δικαστικά το δίκιο της με βάση έναν καινούργιο νόμο, τον GINA (Genetic Information Nondiscrimination Act) που απαγορεύει τις διακρίσεις λόγω πληροφοριών που προκύπτουν από γενετικές εξετάσεις.
Ο νόμος αυτός, που ψηφίστηκε τον περασμένο Νοέμβριο, απαγορεύει στις εταιρείες να χρησιμοποιούν γενετικές πληροφορίες για να προσλάβουν, να απολύσουν ή να δώσουν προαγωγή σε κάποιον. Μέσα στους στόχους του, είναι κυρίως να εμποδίσει τις εταιρείες να απολύουν εργαζομένους που, σύμφωνα με τις εξετάσεις τους, διατρέχουν κίνδυνο να πάθουν αρρώστιες που θα τους κρατήσουν για καιρό μακριά από τη δουλειά, και θα κοστίσουν χρήματα στην εταιρεία λόγω της ασφάλειας υγείας. 
Η υπόθεση της Pamela έχει κινήσει το ενδιαφέρον όλων των εργαζομένων στην Αμερική, διότι είναι από τις πρώτες που δικάζονται μετά τον καινούργιο αυτό νόμο.
Η ίδια η Pamela, αυτή τη στιγμή ζει με το επίδομα ανεργίας και ψάχνει για δουλειά.

1 σχόλιο:

  1. asteieyomenoi kapote kapioi elegan, adynatise na fenese peinasmenos wste na soy prosferoyn kalytero mistho.
    shmera mas blepw na mas apolioyn logo asitia, paidia ths biafras tha ginoyme me ta metra.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Τα σχόλια, συχνά, αργούν να δημοσιευθούν γιατί πρέπει πρώτα να ελεγχθεί ότι δεν είναι υβριστικά ή διαφημιστικά (κανένας άλλος έλεγχος δεν γίνεται) και επειδή το blog δεν είναι η δουλειά μας, αλλά το "ψώνιο" μας, ελέγχονται μόνο μια φορά τη μέρα.