Τετάρτη 3 Οκτωβρίου 2012

Οι λίστες των αποδείξεων.

Η υπόθεση με τη λίστα της Λαγκάρντ είναι πραγματικά μια πολλή ενδιαφέρουσα ιστορία. Είναι ενδιαφέρουσα όχι γιατί πρόκειται το κράτος να εξοικονομήσει χρήματα και να αντιμετωπιστεί η φοροδιαφυγή αλλά γιατί αποδεικνύει μια σειρά πολιτικών θέσεων που μέχρι χθες δεν ήταν τόσο ευδιάκριτες.
1ον. Αποδεικνύει ότι ο "μύθος", μέχρι χθες, των δισεκατομμυρίων ευρώ που έχουν φυγαδεύσει στο εξωτερικό τα μέλη της ελληνικής οικονομικής ελίτ είναι ξεκάθαρη πραγματικότητα. Όταν κάποιοι έλεγαν ότι την ευθύνη για την κρίση την έχουν οι μεγαλοκαρχαρίες και ότι τα λεφτά του δημοσίου χρέους (και ακόμα περισσότερα) είναι ιδιωτικές καταθέσεις στο εξωτερικό πολλοί τους λοιδορούσαν και ασχολούνταν με τα λεφτά της φοροδιαφυγής των γιατρών, των δικηγόρων, των υδραυλικών και των γυναικών που καθαρίζουν τις σκάλες και δεν κόβουν απόδειξη. Όταν κάποιοι κατήγγειλαν ότι ο ιδρώτας των Ελλήνων εργαζόμενων γίνεται πλούτος στα χέρια λίγων οι οποίοι μάλιστα για να διασώσουν τα πλούτη τους τον υποχρεώνουν στην ανεργία τη φτώχεια και την εξαθλίωση άλλοι ασχολούνταν με τα λεφτά που βγάζουν στο εξωτερικό οι μετανάστες.

2ον. Αποδεικνύει ότι δεν έχουμε ξένη κατοχή ούτε ότι οι ξένοι έβαλαν στο μάτι την Ελλάδα. Μια χαρά "κατοχή" από το ντόπιο κεφάλαιο έχουμε και είναι οι Έλληνες πλουτοκράτες που έβαλαν πρώτοι την χώρα στο μάτι.

3ον. Αποδεικνύει ότι την εξουσία την έχουν οι κεφαλαιοκράτες αυτή της χώρας. Η λίστα με τα ονόματα των μεγαλοεπιχειρηματιών γύριζε από χέρι σε χέρι 2 χρόνια και κανένας παράγοντας ούτε υπουργός, ούτε κρατικός λειτουργός (δεν τόλμησε(;), δεν θέλησε(;)) δεν την αξιοποίησε, ενώ ακόμα και σήμερα πολλοί μιλάνε για προϊόν υποκλοπής.  και αφετέρου πόσο αναλώσιμο είναι το πολιτικό προσωπικό των αστικών κομμάτων. Η λίστα κάποιων εκ των μεγαλοεπιχειρηματιών που είχαν τα λεφτά τους στην Ελβετία γύριζε από χέρι σε χέρι 2 χρόνια και ακόμα και σήμερα πολλοί μιλάνε για προϊόν υποκλοπής, ενώ αντίθετα το τελευταίο διάστημα δεν έχουν κανένα πρόβλημα να δημοσιεύουν καθημερινά λίστες και ονόματα πολιτικών πολλές φορές χωρίς κανένα στοιχείο, όπως φαίνεται αναφορικά με τη λίστα των 63 πολιτικών της περασμένης εβδομάδας.

4ον. Αποδεικνύει πόσο αναλώσιμο είναι το πολιτικό προσωπικό των αστικών κομμάτων. Ενώ τη λίστα των επιχειρηματιών την κρατούν μυστική λίστες με πολιτικούς παρελαύνουν καθημερινά από τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων, πολλές φορές δίχως κανένα στοιχείο όπως η λίστα των 63 πολιτικών της περασμένης εβδομάδας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια, συχνά, αργούν να δημοσιευθούν γιατί πρέπει πρώτα να ελεγχθεί ότι δεν είναι υβριστικά ή διαφημιστικά (κανένας άλλος έλεγχος δεν γίνεται) και επειδή το blog δεν είναι η δουλειά μας, αλλά το "ψώνιο" μας, ελέγχονται μόνο μια φορά τη μέρα.