Τετάρτη 10 Οκτωβρίου 2012

Βασανιστήρια στη ΓΑΔΑ; O Guardian το έμαθε και το δημοσίευσε, τα ελληνικά ΜΜΕ;

Δεκαπέντε διαδηλωτές κατά του φασισμού που συνελήφθησαν στην Αθήνα στη διάρκεια σύγκρουσης με υποστηριχτές της Χρυσής Αυγής υποστηρίζουν, μιλώντας προς τον «Guardian» ότι υποβλήθηκαν σε βασανιστήρια στη ΓΑΔΑ. Μάλιστα ο δικηγόρος τους τα περιγράφει ως «ταπείνωση που θυμίζει Αμπου Γκράιμπ» _ την ιρακινή φυλακή όπου αμερικανοί στρατιώτες εξευτέλιζαν τους κρατούμενους.

Αλλοι 25 διαδηλωτές, που συνελήφθησαν την επομένη διαμαρτυρόμενοι για την σύλληψη των 15, υποστηρίζουν ότι ξυλοκοπήθηκαν και εξαναγκάστηκαν να ξεγυμνωθούν μπροστά σε αστυνομικούς επίσης στη ΓΑΔΑ, το αρχηγείο της αστυνομίας στη λεωφόρο Αλεξάνδρας.
Οι πρώτοι 15 συνελήφθησαν σε διαδήλωση στις 30 Σεπτεμβρίου. Μιλώντας προς την βρετανική εφημερίδα υποστηρίζουν ότι ξυλοκοπήθηκαν από έναν αστυνομικό ενώ παρακολουθούσαν πέντε ή έξι συνάδελφοί του. Στη συνέχεια οι αστυνομικοί τους έφτυσαν, τους «χρησιμοποίησαν σαν τασάκια» επειδή «βρωμούσαν» και τους κράτησαν ξύπνιους όλη νύχτα με φακούς και λέιζερ που τους έριχναν στα μάτια.

Μερικοί από τους συλληφθέντες υποστηρίζουν ότι οι αστυνομικοί τους έκαψαν στα χέρια με αναπτήρα ενώ άλλοι αστυνομικοί βιντεοσκοπούσαν την σκηνή στο κινητό τους τηλέφωνο και τους απειλούσαν ότι θα δώσουν την διεύθυνσή τους στη Χρυσή Αυγή .

Μια από τις δύο γυναίκες που συνελήφθησαν κατήγγειλε ότι οι αστυνομικοί την προσέβαλαν με χονδροειδή σεξουαλικά υπονοούμενα και της τράβηξαν τα μαλλιά όταν μετακινήθηκε για να μην βιντεοσκοπηθεί. Ολοι τους είπαν ότι οι αστυνομικοί τους στέρησαν την πρόσβαση στο πόσιμο νερό και στους δικηγόρους τους επί 19 ώρες.

Ενας άντρας, τον οποίο η δημοσιογράφος του «Guardian» περιγράφει ως αιμόφυρτο λόγω πληγής στο κεφάλι και με σπασμένο μπράτσο, λέει ότι τραυματίστηκε στη  ΓΑΔΑ όπου οι αστυνομικοί του αρνήθηκαν την ιατρική περίθαλψη ως το επόμενο πρωί. Άλλος κατήγγειλε ότι ένας αστυνομικός του άνοιξε τα πόδια και τον κλώτσησε στους όρχεις. «Με έφτυσαν και μου είπαν ότι θα πεθάνω όπως οι παππούδες μας στον εμφύλιο», είπε.

Ενας τρίτος κατήγγειλε ότι, την ώρα της σύλληψής του, τον χτύπησαν στη σπονδυλική στήλη με ένα όπλο που προκαλεί ηλεκτροσόκ. «Τα σημάδια καψίματος ήταν ακόμη ορατά», λέει ο «Guardian».

«Τα πόδια μου παρέλυσαν για λίγα λεπτά και έπεσα κάτω. Μου έβαλαν χειροπέδες και άρχισαν να με χτυπούν και να με κλωτσούν στα πλευρά και στο κεφάλι. Υστερα μου είπαν να σηκωθώ αλλά δεν μπορούσα γι' αυτό με τράβηξαν από την αλυσίδα. Συνέχισαν να με κλωτσούν και να με γρονθοκοπούν επί πέντε τετράγωνα, μέχρι να φθάσουμε στο περιπολικό», λέει.

Οι συλληφθέντες ζήτησαν από τον «Guardian» να μη δημοσιοποιήσει τα ονόματά τους από τον φόβο αντιποίνων από την αστυνομία ή την Χρυσή Αυγή.

Ενας από την δεύτερη ομάδα συλληφθέντων κατήγγειλε στη βρετανική εφημερίδα: «Ενας αστυνομικός μας ανάγκασε να γδυθούμε στον διάδρομο, να σκύψουμε και να ανοίξουμε τα οπίσθιά μας μπροστά σε όλους τους παριστάμενους. Εκανε ό,τι ήθελε με μας _ μας χαστούκισε, μας χτύπησε, μας είπε να μην τον κοιτάζουμε. Οι άλλοι αστυνομικοί που ήταν παρόντες δεν έκαναν τίποτε. Μας κράτησε εκεί επί περισσότερες από δυο ώρες. Απαντούσε στο κινητό του και έλεγε: "Είμαι στη δουλειά και τους γ…άω, τους γ...άω καλά". Τελικά μόνο σε τέσσερις από εμάς απαγγέλθηκαν κατηγορίες για αντίσταση κατά την σύλληψή μας».  

Ο εκπρόσωπος της ελληνικής αστυνομίας Χρίστος Μανούρας αρνήθηκε μιλώντας προς τον «Guardian» ότι αστυνομικοί άσκησαν βία κατά συλληφθέντων στη ΓΑΔΑ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια, συχνά, αργούν να δημοσιευθούν γιατί πρέπει πρώτα να ελεγχθεί ότι δεν είναι υβριστικά ή διαφημιστικά (κανένας άλλος έλεγχος δεν γίνεται) και επειδή το blog δεν είναι η δουλειά μας, αλλά το "ψώνιο" μας, ελέγχονται μόνο μια φορά τη μέρα.