Πέμπτη, 4 Οκτωβρίου 2012

Ο πόλεμος μας χτυπάει την πόρτα

Τουρκικά αντίποινα με βομβαρδισμούς στόχων στη Συρία


Οι τουρκικές δυνάμεις έπληξαν με πυρά πυροβολικού στόχους μέσα στη Συρία το απόγευμα της Τετάρτης σε απάντηση στον βομβαρδισμό τουρκικού χωριού στη μεθόριο ο οποίος προκάλεσε το θάνατο πέντε μελών μίας οικογένειας, ανακοινώθηκε από το πρωθυπουργικό γραφείο στην Άγκυρα.

Όπως διευκρινίστηκε, το πυροβολικό έπληξε στόχους «σε σημεία στη Συρία που εντοπίστηκαν με ραντάρ, σύμφωνα με τους κανόνες εμπλοκής».
Η Τουρκία, προστίθεται, «ποτέ δεν θα αφήσει αναπάντητες τέτοιου είδους προκλήσεις κατά της εθνικής ασφάλειας από το συριακό καθεστώς».

Μετά από αίτημα της Άγκυρας, αργά την Τετάρτη συνεδρίασαν τα μέλη του ΝΑΤΟ με αφορμή το περιστατικό και σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 4 για απειλές κατά της εδαφικής ακεραιότητας ή της ασφάλειάς του.

Στην ανακοίνωση, μετά από μία πολύ σύντομη συνεδρίαση, το ΝΑΤΟ ζήτησε την άμεση διακοπή των επιθετικών πράξεων κατά της Τουρκίας από τη Συρία, πράξεων που συνιστούν «κατάφωρες παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου».

Η Συμμαχία επισήμανε ότι βρίσκεται στο πλευρό της Τουρκίας. «Όλοι οι σύμμαχοι καταδίκασαν το επεισόδιο» και διατύπωσαν «ένα απερίφραστο μήνυμα υποστήριξης στην Τουρκία», η οποία αποτελεί μέλος της συμμαχίας, σύμφωνα με διπλωματική πηγή.

* Το ζήτημα τέθηκε και στο Συμβούλιο Ασφαλείας το οποίο αναμένει πλέον επιστολή της Τουρκίας για το επεισόδιο, προτού εξετάσει τις πιθανές του κινήσεις.

Η οβίδα από το συριακό έδαφος (συγκεκριμένα από το Ταλ-αλ-Αμπιάντ που είναι μόλις ένα χιλιόμετρα μακριά από την τουρκική κωμόπολη) και μάλλον από τις κυβερνητικές δυνάμεις έπληξε κατοικία στη μεθοριακή κωμόπολη Ακτσάκαλε στη νοτιοανατολική Τουρκία σκοτώνοντας μία μητέρα και τα τέσσερα παιδιά της.

Υπάρχουν κι άλλοι τραυματίες, μεταξύ των οποίων παιδιά, είπαν μάρτυρες.

Η Συρία εξέφρασε πάντως τα συλληπητήριά της για τους θανάτους και υποστηρίζει ότι ερευνά το περιστατικό.

Η κωμόπολη πλήττεται τακτικά το τελευταίο διάστημα από αδέσποτες σφαίρες και οβίδες που εκτοξεύονται στις μάχες μεταξύ των δυνάμεων του Μπασάρ αλ- Άσαντ και των Σύρων αντικαθεστωτικών κοντά στη μεθόριο, ωστόσο είναι η πρώτη φορά που υπάρχουν θύματα.

Νωρίτερα, είχε γίνει γνωστό ότι συνεδριάζει εκτάκτως η τουρκική ηγεσία υπό τον πρωθυπουργό Ταγίπ Ερντογάν για να εκτιμήσει την κατάσταση ενώ προς τη μεθόριο κινούνταν στρατιωτικές μονάδες, όπως ανέφερε στο δικτυακό της τόπο η Hurriyet.

Άμεση αντίδραση

Η τουρκική διπλωματία κινήθηκε ταχύτατα μετά το περιστατικό.

Ο υπουργός Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου επικοινώνησε με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Μπαν Γκι-μουν, που σύστησε αυτοσυγκράτηση αλλά και με τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ, Άντερς Φογκ Ράσμουσεν, και τον διεθνή μεσολαβητή για τη Συρία Λακχντάρ Μπραχίμι.

Για «πολύ σοβαρό επεισόδιο που ξεπερνά τα όρια» είχε κάνει λόγο ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης, Μπεσίρ Αταλάι, λέγοντας ότι η Συρία πρέπει να λογοδοτήσει και να δοθεί απάντηση στα πλαίσια του διεθνούς δικαίου.

Άλλοτε στενοί σύμμαχοι, μετά την κατάρριψη του τουρκικού μαχητικού στα ανοιχτά της Συρίας και τον θάνατο δύο πιλότων, οι σχέσεις της Συρίας και της Τουρκίας επιδεινώθηκαν ακόμα περισσότερο.

Μετά από κάποιες προσπάθειες να δώσει λύση, η Τουρκία σταδιακά εγκατέλειψε την άλλοτε σύμμαχό της και άρχισε να στηρίζει ενεργά την ένοπλη αντιπολίτευση που μάχεται κατά του Άσαντ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια, συχνά, αργούν να δημοσιευθούν γιατί πρέπει πρώτα να ελεγχθεί ότι δεν είναι υβριστικά ή διαφημιστικά (κανένας άλλος έλεγχος δεν γίνεται) και επειδή το blog δεν είναι η δουλειά μας, αλλά το "ψώνιο" μας, ελέγχονται μόνο μια φορά τη μέρα.