Δευτέρα 13 Ιουνίου 2011

Η Εθνική ξεφορτώνεται ελληνικά ομόλογα

Η ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΕΧΕΙ ΑΠΑΛΛΑΓΕΙ ΑΠΟ ΤΙΤΛΟΥΣ ΑΞΙΑΣ 4,8 ΔΙΣ. ΕΥΡΩ - ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ ΤΟ ΠΟΣΟ ΘΑ ΦΤΑΣΕΙ ΤΑ 6 ΔΙΣ. Από την Ελευθεροτυπία.

ΤΗΝ ΩΡΑ που στους κύκλους της Ευρωπαϊκής Ενωσης συζητείται έντονα το σχέδιο της εθελοντικής διακράτησης ελληνικών ομολόγων που φτάνουν στη λήξη τους, ο βασικός επενδυτής σε τίτλους του ελληνικού Δημοσίου, η Εθνική Τράπεζα, έχει ήδη απαλλαγεί από ομόλογα αξίας 4,8 δισ. ευρώ και μέχρι το τέλος του 2011 η «αποεπένδυσή» της θα έχει φτάσει τα 6 δισ. ευρώ.

Ποσό που αντιστοιχεί στο 30% των ομολόγων που κατείχε περί τα τέλη του 2009. Και σύμφωνα με την ίδια, μέχρι το τέλος του 2014 θα έχει περιορίσει την «έκθεσή» της στα 8,5 δισ. ευρώ.

Την 1η Δεκεμβρίου 2009 η Εθνική Τράπεζα, με αφορμή την «αναταραχή» που είχε ξεσπάσει τότε στην αγορά ομολόγων του ελληνικού Δημοσίου ανακοίνωνε ότι «διατηρεί επενδύσεις ύψους 18 δισ. σε τίτλους του ελληνικού Δημοσίου, ποσό που τόσο ως απόλυτο μέγεθος όσο και ως ποσοστού του ενεργητικού της (16%), την καθιστά τον βασικό επενδυτή του δημόσιου χρέους διεθνώς».

«Στήριξη»

Στην ίδια ανακοίνωση, μάλιστα, η τράπεζα ανέφερε ότι «προστατεύοντας την ήδη μεγάλη επενδυτική της θέση σε ομόλογα του ελληνικού Δημοσίου, συνέχισε να στηρίζει την αγορά του δημόσιου χρέους με την πεποίθηση ότι οι φόβοι που διακινούνταν σε βάρος της εθνικής οικονομίας, του τραπεζικού συστήματος και των τίτλων του ελληνικού Δημοσίου ήταν τουλάχιστον υπερβολικοί». Και ότι στην κατεύθυνση αυτή «από τις αρχές Νοεμβρίου 2009 μέχρι σήμερα (σ.σ. 1/12/2009) αύξησε τη θέση της σε ομόλογα του ελληνικού Δημοσίου κατά 1,8 δισ. ευρώ, στηρίζοντας την αγορά...».

Το... καλύτερο το άφηνε για το τέλος: «Οι μεταγενέστερες εξελίξεις στην αγορά των τίτλων του ελληνικού Δημοσίου και η ταχεία αποκλιμάκωση του περιθωρίου έναντι των γερμανικών ομολόγων δικαίωσαν την επιλογή μας αυτή». Το Δεκέμβριο του 2009, βέβαια, δεν είχε υπάρξει ακόμη «Μνημόνιο 1». Το μόνο που έχει επιβεβαιωθεί για την περίοδο εκείνη είναι ότι ο πρωθυπουργός της χώρας Γ. Παπανδρέου συζητούσε το πρόβλημα του χρέους με τον τότε διευθυντή του ΔΝΤ Ντομινίκ Στρος Καν.

Σήμερα, ο «βασικός επενδυτής» ελληνικών ομολόγων έχει κάνει στροφή 180 μοιρών. Με τη διαφορά ότι την αλλαγή πλεύσης απέναντι στο ελληνικό χρέος δεν την ανακοινώνει με τυμπανοκρουσίες στον ελληνικό τύπο αλλά περιορίζεται να την αναδεικνύει στις παρουσιάσεις των αποτελεσμάτων της στην αγγλική γλώσσα, οι οποίες σε καμία περίπτωση δεν απευθύνονται στους συμπολίτες μας που βγάζουν 6-12 χιλιάδες ευρώ το χρόνο και που τώρα η κυβέρνηση σχεδιάζει να τους βάλει να πληρώσουν έκτακτη εισφορά. Και όπως θα δείτε παρακάτω, αυτό που λέμε δεν είναι καθόλου άσχετο...

Στις 26 Μαΐου η τράπεζα ανακοίνωσε τα αποτελέσματά της για το πρώτο τρίμηνο του 2011. Στην παρουσίασή τους στα αγγλικά περιείχε στα «highlights» ένα φαρδύ-πλατύ τίτλο που ανέφερε ότι: «GGB exposure reduced further by Ε555mn in Q1.11». Δηλαδή, ότι η έκθεσή της στα ελληνικά ομόλογα περιορίστηκε επιπλέον κατά 555 εκατ. ευρώ στο πρώτο τρίμηνο του έτους. Και στο σχετικό πίνακα ανέφερε ότι διαθέτει ελληνικά ομόλογα ύψους 13,2 δισ. ευρώ.

Δίπλα από τον πίνακα αυτόν υπάρχει και ένα διάγραμμα με τίτλο «Greek Government Bonds: Redemption Profile». Redemption σημαίνει «λύτρωση» αλλά εδώ έχει την έννοια της «απομείωσης». Σε ελεύθερη μετάφραση μπορεί να έχει και την έννοια του... «ξεφορτώματος». Το διάγραμμα δείχνει λοιπόν ότι η Εθνική στο τέλος του 2011 θα έχει 12 δισ. ευρώ σε ελληνικά ομόλογα, στο τέλος του 2012 περί τα 11 δισ. ευρώ, το 2013 περί τα 9,6 δισ. ευρώ, το 2014 περίπου 8,5 δισ. ευρώ κ.ο.κ.

Απευθύναμε στη διοίκηση της τράπεζας το ερώτημα: Από τα 6 δισ. ευρώ ελληνικών ομολόγων που θα έχει «διώξει» από πάνω της τη διετία 2010-2011 πόσα αντιστοιχούν σε λήξεις, πόσα σε πωλήσεις και πόσα σε άλλες συναλλαγές (π.χ. επαναγορές από το Δημόσιο). Επίσημη απάντηση δεν πήραμε. Ούτε καν για τα «διαφημιζόμενα» 555 εκατ. του πρώτου τριμήνου του 2011.

Τραπεζικοί κύκλοι σχολιάζουν: «Αν βάλετε και τα 5,4 δισ. ευρώ του swap που είχε κάνει το Δημόσιο με την Goldman Sachs και το οποίο "πέρασε" στην Εθνική, το άθροισμα σήμερα βγάζει πάνω από 18 δισ. ευρώ». Ναι, μόνο που στην αντίστοιχη παρουσίαση της Εθνικής στην αγγλική γλώσσα για τα αποτελέσματα του 2009 πουθενά δεν αναφέρεται «structured loan», όπως συμβαίνει σήμερα για τα 5,4 δισ. ευρώ του swap. Επίσης, εάν ισχύει αυτό, τότε γιατί η τράπεζα κάνει λόγο για «περαιτέρω μείωση» της έκθεσης στα ελληνικά ομόλογα στο πρώτο τρίμηνο; Και τέλος πάντων, το σχέδιο ξεφορτώματος ομολόγων που εμφανίζει η τράπεζα στο διάγραμμά της δεν διαψεύδεται, είτε αυτό γίνει μέσω λήξεων είτε μέσω πωλήσεων ή ακόμη και μέσω επαναγορών από το Δημόσιο.

Αυτό πάντως που επιβεβαιώνεται από τα πραγματικά στοιχεία είναι ότι οι ελληνικές τράπεζες εκμεταλλεύονται πλήρως το χρόνο και το χρήμα που δίνουν τα... μνημόνια στην ελληνική κυβέρνηση για να «διώξουν» από πάνω τους ελληνικά ομόλογα, τόσο μέσα από λήξεις όσο και από πωλήσεις τίτλων. Χρήμα το οποίο θα κληθεί να πληρώσει βέβαια με τις θυσίες του ο ελληνικός λαός.

Το ίδιο βέβαια γίνεται και από τις ξένες τράπεζες, καθώς υπάρχουν στοιχεία που δείχνουν ότι ακολουθείται και στο εξωτερικό η ίδια πρακτική: Την Παρασκευή 3 Ιουνίου η «Ε» φιλοξενούσε ρεπορτάζ που έδειχνε ότι η έκθεση των γαλλικών τραπεζών σε ελληνικά ομόλογα είχε μειωθεί σε 19,8 δισ. δολ. στο τρίτο τρίμηνο του 2010 από 27 δισ. δολ. που ήταν στο πρώτο τρίμηνο του ίδιου έτους, και η έκθεση άλλων χωρών της ευρωζώνης από 22,9 δισ. ευρώ μειώθηκε σε 15,7 δισ. δολάρια. Παραδόξως, μόνο οι γερμανικές τράπεζες εμφανίζονταν στο ίδιο διάστημα με περισσότερα ελληνικά ομόλογα στα χέρια: από 23,1 δισ. δολάρια έφτασαν τα 26,3 δισ. δολάρια.

Η παρουσίαση της τράπεζας

Επάνω εικονίζεται η έβδομη σελίδα από την παρουσίαση των αποτελεσμάτων α' τριμήνου της Εθνικής Τράπεζας που δημοσιεύθηκε στις 26 Μαΐου.

Ο τίτλος λέει «η έκθεση σε ομόλογα του ελληνικού Δημοσίου περιορίστηκε περαιτέρω κατά 555 εκατομμύρια ευρώ στο πρώτο τρίμηνο του 2011».

Αριστερά, ο πίνακας με την έκθεση σε κρατικούς τίτλους που εμφανίζει σύνολο 13,2 δισ. ευρώ, όπως είναι κατανεμημένα στα επιμέρους χαρτοφυλάκιά της (οι τρέχουσες τιμές κάτω αριστερά). Δεξιά, το «προφίλ απομείωσης» ελληνικών ομολόγων για τα επόμενα χρόνια, με αναφορές στο τρέχον πρόγραμμα προσαρμογής της ελληνικής οικονομίας και στον μόνιμο μηχανισμό στήριξης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια, συχνά, αργούν να δημοσιευθούν γιατί πρέπει πρώτα να ελεγχθεί ότι δεν είναι υβριστικά ή διαφημιστικά (κανένας άλλος έλεγχος δεν γίνεται) και επειδή το blog δεν είναι η δουλειά μας, αλλά το "ψώνιο" μας, ελέγχονται μόνο μια φορά τη μέρα.