Παρασκευή 10 Ιουνίου 2011

Άρειος Πάγος: Προηγούνται οι τράπεζες από τα θύματα της Ρικομέξ

Τα σχόλια δικά σας....

Τελικά η δικαιοσύνη είναι εξαιρετικά δύσκολο να αποδοθεί ακόμα και με το πέρασμα του χρόνου. Αρεοπαγίτικη απόφαση δικαίωσε τις τράπεζες έναντι των συγγενών των θυμάτων της "Ρικομέξ", κρίνοντας ότι οι αξιώσεις τους προηγούνται. Πέρασαν δώδεκα ολόκληρα χρόνια από το σεισμό των 6 βαθμών ρίχτερ, της 7ης Σεπτεμβρίου του 1999, στον οποίο έχασαν τη ζωή τους 39 άνθρωποι από την κατάρρευση του εργοστασίου της Ρικομέξ.

Παρ' όλα αυτά, δέκα συγγενείς τριών θυμάτων εξακολουθούν να μάχονται και να βρίσκονται εγκλωβισμένοι στα γρανάζια της Δικαιοσύνης, χωρίς να μπορούν να πάρουν τις αποζημιώσεις τους.

Τώρα, η Ολομέλεια του Αρείου Πάγου, έκανε δεκτή την αίτηση της Εθνικής Τράπεζας και αναίρεσε αποφάσεις του Εφετείου, οι οποίες είχαν δικαιώσει του συγγενείς των θυμάτων.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την εφετειακή απόφαση, οι συγγενείς των θυμάτων της "Ρικομέξ" προηγούνται στον τομέα των αξιώσεων των άλλων που έχουν οικονομικές απαιτήσεις από την εταιρεία, χωρίς χρονικούς περιορισμούς ως προς το χρόνο διενέργειας του πλειστηριασμού των ακινήτων που θα καλύψουν τις αξιώσεις των συγγενών κ.λπ.

Αντίθετα, το Ανώτατο Δικαστήριο έκρινε ότι οι απαιτήσεις των Τραπεζών προηγούνται αυτών των συγγενών των θυμάτων της "Ρικομέξ".

Να σημειωθεί πως τέθηκαν σε πλειστηριασμό δύο ακίνητα της "Ρικομέξ" προκειμένου όσοι διεκδικούν χρήματα να μπορέσουν να τα πάρουν.

Οι αποζημιώσεις που διεκδικούσαν οι συγγενείς των θυμάτων ήταν συνολικού ύψους 1.060.658 ευρώ.

Οι συγγενείς, κατατάχθηκαν σε προνομιακή θέση στον πίνακα των δανειστών, προκειμένου μετά τον πλειστηριασμό να λάβουν τα χρήματά τους πριν από άλλα πρόσωπα (φυσικά και νομικά) που διεκδικούν και αυτά χρηματικά ποσά.

Αντίθετα, η Εθνική Τράπεζα έμεινε έξω από τον πίνακα και στη συνέχεια, άσκησε αναίρεση επί της εφετειακής απόφασης.

Οι αρεοπαγίτες όμως έκριναν ότι η εφετειακή απόφαση δεν ισχύει καθώς και ότι οι απαιτήσεις της Εθνικής Τράπεζας προηγούνται αυτών των συγγενών θυμάτων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια, συχνά, αργούν να δημοσιευθούν γιατί πρέπει πρώτα να ελεγχθεί ότι δεν είναι υβριστικά ή διαφημιστικά (κανένας άλλος έλεγχος δεν γίνεται) και επειδή το blog δεν είναι η δουλειά μας, αλλά το "ψώνιο" μας, ελέγχονται μόνο μια φορά τη μέρα.