Κυριακή 8 Απριλίου 2012

Δούλοι του 21ου αιώνα

  • Η εκ περιτροπής εργασία εφαρμόζεται καθημερινά σε πολλές εταιρίες. 
  • Οι μαζικές απολύσεις συνεχίζονται. 
  • Οι ατομικές συμβάσεις με όρους γαλέρας αποτελούν κανόνα. 
  • Η εφαρμογή των νόμων του νέου μνημονίου διαμορφώνουν συνθήκες μεσαίωνα σε όλες τις επιχειρήσεις. 
Τελευταίο χτύπημα το MEGA όπου στις ατομικές συμβάσεις ορίζεται ότι πλέον δεν θα ισχύει καμία προϋπηρεσία των εργαζομένων, ενώ θα καταργηθούν και τα δώρα των εορτών. Στο εν λόγω χαρτί αναφέρεται χαρακτηριστικά πως καταργούνται όλα τα «θεσμικά δικαιώματα» των εργαζομένων και φυσικά το δικαίωμα της μη υπογραφής του συνεπάγεται αυτομάτως απόλυση ή αν όχι αυτομάτως στο άμεσο χρονικό διάστημα. Επιπλέον οι εργαζόμενοι δεν θα πληρώνονται τα Σαββατοκύριακα, ενώ θα έχουν και λιγότερες μέρες κανονικής άδειας καθώς μειώνονται και αυτές.

Η ανακοίνωση της διοίκησης οδήγησε στη δημιουργία ενός κειμένου διαμαρτυρίας, το οποίο συνυπογράφουν ήδη 130 εργαζόμενοι, οι οποίοι ενημερώνουν την ιδιοκτησία ότι δεν προτίθενται να υπογράψουν συμβάσεις με τέτοιους όρους. Μεταξύ των δημοσιογράφων που υπέγραψαν είναι ο Μανώλης Καψής και η Όλγα Τρέμη, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες δεν υπέγραψαν, αν και τους ζητήθηκε, ο Σταύρος Θεοδωράκης και ο Παύλος Τσίμας.
Όπως, γίνεται εύκολα αντιληπτό οι εργοδότες στον πόλεμο που έχουν κηρύξει εναντίον των εργαζόμενων αξιοποιούν όλα τα όπλα που τους έχει δώσει η κυβέρνηση με τους νόμους της. Η απάντηση των εργαζόμενων σε αυτό τον πόλεμο πρέπει να είναι πολεμική. Καλούνται να οργανωθούν και να απαντήσουν με κοινό μέτωπο αφού και οι εργοδότες παρατάσσουν απέναντί τους ενιαίο μέτωπο. Τον δρόμο τον έδειξαν οι χαλυβουργοί, ο οποίοι βρίσκονται στον 6ο μήνα απεργίας, σε ένα αγώνα ιστορικό ο οποίος, όμως, υπονομεύεται από τους εργοδοτικούς συνδικαλιστές της Ελληνικής Χαλυβουργίας στο Βόλο όπου οι εργαζόμενοι δουλεύουν ακόμα και 12ώρα για να καλυφθεί η παραγωγή. Μάλιστα, το περασμένο Σάββατο έγινε έκρηξη στο εργοστάσιο που τίναξε στον αέρα τη στέγη του εργοστασίου με αποτέλεσμα τον τραυματισμό ενός εργάτη για τον οποίο ο πρόεδρος του σωματείου των εργαζομένων είπε: "Τρόμαξε από την έκρηξη και προσπάθησε να διαφύγει, με αποτέλεσμα να πέσει και να χτυπήσει στον ώμο". (Αναλυτικό ρεποράζ σε προηγούμενη ανάρτηση).
Στο δρόμο, των χαλυβουργών του Ασπροπύργου, κινούνται οι εργαζόμενοι σε πολλές εταιρίες με τελευταίο παράδειγμα τους εργαζόμενους στην PhoneMarketing οι οποίοι εδώ και 2 εβδομάδες αντιδρούν απεργώντας στη δουλειά μιας μέρας την εβδομάδα με μισθό 140€ το μήνα. 
Είναι, βέβαιο, ότι οι εργαζόμενοι αργά ή γρήγορα θα σηκώσουν κεφάλι και θα απαντήσουν στην εργοδοσία και στους εργοδοτικούς. Όσο πιο γρήγορα το κάνουν τόσο το καλύτερο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια, συχνά, αργούν να δημοσιευθούν γιατί πρέπει πρώτα να ελεγχθεί ότι δεν είναι υβριστικά ή διαφημιστικά (κανένας άλλος έλεγχος δεν γίνεται) και επειδή το blog δεν είναι η δουλειά μας, αλλά το "ψώνιο" μας, ελέγχονται μόνο μια φορά τη μέρα.