Σάββατο 7 Απριλίου 2012

Έκρηξη στο εργοστάσιο του Βελεστίνο της Ελληνικής Χαλυβούργιας

 Αναδημοσίευση από το Ριζοσπάστη

Από την εντατικοποίηση η έκρηξη στο σύστημα ψύξης
  • Η εργοδοσία επέβαλε 12ωρη δουλειά στο Βελεστίνο, για να σπάσει την απεργία στον Ασπρόπυργο
  • Την Τρίτη, η συγκέντρωση που οργανώνει στο Βόλο το κλαδικό συνδικάτο
Σε μια επιχείρηση συγκάλυψης των τεραστίων ευθυνών της εργοδοσίας για την έκρηξη στο εργοστάσιο στο Βελεστίνο επιδίδονται οι εργατοπατέρες του εργοστασιακού σωματείου. Ο πρόεδρος του σωματείου, σε συνέντευξή του στη τοπική ΕΡΑ Βόλου, ισχυρίστηκε πως γεγονότα σαν την έκρηξη είναι συνηθισμένα. Ο ίδιος απέδωσε τον τραυματισμό του εργάτη Βασίλη Ζόλια στο φόβο του! «Τρόμαξε από την έκρηξη και προσπάθησε να διαφύγει, με αποτέλεσμα να πέσει και να χτυπήσει στον ώμο», δήλωσε ο Θοδ. Γκλαβίνης. Τα γεγονότα διαψεύδουν τον εργατοπατέρα. Ο εργάτης είναι χτυπημένος στον ώμο και στην κνήμη.

Υπενθυμίζεται ότι η αποκάλυψη του γεγονότος έγινε από τον «Ριζοσπάστη», ενόσω επί τρεις μέρες τόσο οι εργατοπατέρες όσο και η Επιθεώρηση Εργασίας απέκρυπταν το γεγονός. Η συνέχεια της έρευνάς μας αποδεικνύει πως η έκρηξη ήταν πολύ σοβαρή. Απόδειξη, εκτός των άλλων, και το γεγονός ότι με σταματημένη την παραγωγή από τις 11 το βράδυ του Σαββάτου, την Κυριακή χρειάστηκε να δουλέψουν στο εργοστάσιο 54 άτομα μόνο για τις επισκευές, καθώς είχε τιναχτεί στον αέρα η στέγη του εργοστασίου. Κλιμάκιο του ΣΕΠΕ έκανε αυτοψία τη Δευτέρα, αφού δηλαδή επί 36 ώρες η εταιρεία μπάλωνε τις ζημιές. Χτες μάθαμε ότι η έκρηξη ήταν πολύ σοβαρότερη κι απ' ό,τι αρχικά φαινόταν, καθώς έγινε από διαρροή νερού στη σερμπαντίνα του συστήματος ψύξης του φούρνου χύτευσης, στην καρδιά δηλαδή του εργοστασίου. Το συγκεκριμένο τμήμα, κάτω από ομαλές συνθήκες παραγωγής ελέγχεται καθημερινά, καθώς λόγω των υψηλών θερμοκρασιών παρουσιάζονται βλάβες, οι οποίες και επισκευάζονται καθημερινά. Ομως, αυτήν την περίοδο, τα μέτρα ασφάλειας έχουν μειωθεί, καθώς η παραγωγή στο Βελεστίνο έχει εντατικοποιηθεί, για να σπάσει η απεργία στο εργοστάσιο του Ασπροπύργου. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα το συγκεκριμένο τμήμα να μείνει χωρίς συντήρηση και να προκληθεί η έκρηξη από το νερό που συγκεντρώθηκε στο χώρο με τις πυρωμένες σκουριές. Χαρακτηριστικό του μεγέθους της ζημιάς που έγινε είναι το γεγονός ότι τελικά μόνο το βράδυ της Τετάρτης έγινε δυνατό να μπει μπροστά η παραγωγή και να φύγουν οι πρώτες μπιγιέτες (το προϊόν της χύτευσης) από το Βελεστίνο για το ελασματουργείο του Βόλου.
Χαρακτηριστικό της εντατικοποίησης είναι επίσης το γεγονός πως εκτός από τους χειριστές που εδώ και δύο μήνες δουλεύουν 12ωρα τα σαββατοκύριακα, το 12ωρο έχει επεκταθεί και σε άλλα τμήματα της παραγωγής. Η βάρδια που μπήκε χτες στις 6 το απόγευμα στο εργοστάσιο θα έβγαινε στις 6 το πρωί σήμερα.
Με αυτά τα δεδομένα, το Συνδικάτο Μετάλλου Μαγνησίας «Μήτσος Παπαρήγας», εντείνει τις εξορμήσεις για την καλύτερη προετοιμασία της συγκέντρωσης αλληλεγγύης που οργανώνει για την ερχόμενη Τρίτη 10 Απρίλη στις 7 μ.μ. στην πλατεία Πανεπιστημίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια, συχνά, αργούν να δημοσιευθούν γιατί πρέπει πρώτα να ελεγχθεί ότι δεν είναι υβριστικά ή διαφημιστικά (κανένας άλλος έλεγχος δεν γίνεται) και επειδή το blog δεν είναι η δουλειά μας, αλλά το "ψώνιο" μας, ελέγχονται μόνο μια φορά τη μέρα.