Δευτέρα 30 Απριλίου 2012

Η ιστορία του λαού διδάσκει.
1η Μάη 1944.
Οι ΝΑΖΙ σκοτώνουν 200 πατριώτες - κομμουνιστές.

 Από το blog Οικοδόμος

Οι 200 της Πρωτομαγιάς. Μια ανέκδοτη προσωπική μαρτυρία της Ρίτας Μπούμη Παπά

Το Νοέμβρη του 1985 η «ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ» (μηνιαία επιθεώρηση τέχνης, τεύχος 25), ένα πολύ καλό περιοδικό της εποχής για θέματα πολιτισμού, έφερε στο φως της δημοσιότητας ένα κείμενο της Ρίτας Μπούμη Παπά για τη σφαγή των 200 κομμουνιστών από τους Γερμανούς καταχτητές στην Καισαριανή, την 1η Μάη 1944. Μια συγκλονιστική  μαρτυρία της ποιήτριας που «έζησε» η ίδια τη θυσία των παλληκαριών από το σπίτι της που βρισκόταν λίγα μόλις μέτρα από το Σκοπευτήριο.
Η μεταφορά στο πληκτρολόγιο έγινε χωρίς να γνωρίζουμε πότε ακριβώς γράφτηκε το κείμενο (δεν αναφέρεται ούτε στο περιοδικό). Απ’ όσο όμως είναι γνωστό, δεν εκδόθηκε ποτέ σε βιβλίο με άλλα έργα της.

Πρωτομαγιά στη Χαλυβουργία

Φέτος είναι πιο έντονο από ποτέ το πραγματικό νόημα της Πρωτομαγιάς. Αυτό που τόσα χρόνια έλεγαν μόνο οι κομμουνιστές δηλαδή το "Δεν είναι αργία είναι απεργία" αποτελεί για κάθε εργαζόμενο ξεκάθαρη πραγματικότητα. Για κάθε εργαζόμενο που βιώνει την επίθεση του κεφαλαίου εναντίον που τον οδηγεί είτε στην ανεργία, είτε σε ολοήμερη εργασία δίχως υπερωριακή αμοιβή, είτε σε μισθούς 200 και 300 ευρώ, είτε σε εκ περιτροπής εργασία μιας ή δύο ημερών την εβδομάδα. Σε αυτή την επίθεση έχουν υπάρξει πολλές εστίες αντίστασης, η πιο ισχυρή είναι η 6μηνη απεργία των εργατών της Χαλυβουργίας Ελλάδος οι οποίοι κόντρα στο Μάνεση, κόντρα στους εργοδοτικούς συνδικαλιστές ΠΑΣΚΕ και ΔΑΚΕ, κόντρα στην κυβέρνηση έχουν υψώσει την ενωμένη γροθιά τους αρνούμενοι να δουλέψουν στη χαλυβουργία για 500 ευρώ. 
Για το λόγο αυτό κάθε εργαζόμενος πρέπει αύριο να βρεθεί στην πύλη της Χαλυβουργίας και βροντοφωνάξει ότι η εργατική τάξη εμπνευσμένη από τον αγώνα και τη θυσία των εργαζόμενων  θα δώσει την απάντηση που πρέπει στο κεφάλαιο και στους πολιτικούς του υπηρέτες.

Οι ευθύνες του Αφγανού

Αναδημοσιεύουμε από το blog progigma.blogspot.com ένα πολύ εύστοχο άρθρο για το ζήτημα της μετανάστευσης και της πρόθεσης πολλών Ελλήνων να ψηφίσουν νεοναζί με αφορμή το πρόβλημα αυτό.

Αφγανέ, εσύ φταις για τα δεινά μας.

Φταις:

1. Γιατί διορίστηκες εσύ κι οι συμπατριώτες σου σωρηδόν στο ελληνικό δημόσιο, με ρουσφετολογικούς όρους, τεμπελιάζοντας και επιβαρύνοντας τον προϋπολογισμό μας.
2. Γιατί ψήφισες πασοκονουδου από το 1981 και δώθε και μας καταδίκασες σε μιζέρια.

Γιατί προβάλλουν τον μπαμπούλα της «Χρυσής Αυγής»;

Από το Ριζοσπάστη

-- Τι κρύβει το κάλεσμα του Βενιζέλου για πανδημοκρατική συσπείρωση ή τα αντιναζιστικά καλέσματα του Σαμαρά;

Η ψηφοθηρική και αποπροσανατολιστική τακτική του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, που όψιμα προβάλλουν τον μπαμπούλα της «Χρυσής Αυγής», δεν πρέπει να αγγίζει το λαό. Το πρόβλημα δεν είναι γενικά και αόριστα ο νεοφασισμός. Είναι το σύστημα και το πολιτικό του προσωπικό που ποτίζουν και τέτοιες γλάστρες. Η πολιτική τους και το σύστημα που υπηρετούν, στρώνουν το έδαφος και στη «Χρυσή Αυγή», το νεοναζιστικό κόμμα του Μιχαλολιάκου. Τα ίδια δεν έκαναν και με το ΛΑ.Ο.Σ.; Τι έλεγε ο Καρατζαφέρης όταν πρωτοξεκίνησε; Τα ίδια ακριβώς που λέει η «Χρυσή Αυγή». Τα ίδια δεν έλεγαν οι Γεωργιάδης και Βορίδης πριν φορέσουν τα υπουργικά κοστούμια; Δεν έχει χουντικούς ο ΛΑ.Ο.Σ., διάφορους Απριλιανούς στα ψηφοδέλτιά του, διάφορους που διαφημίζουν τη συμβολή τους στον αντικομμουνιστικό αγώνα; Ο ΛΑ.Ο.Σ. δε συγκυβέρνησε με τον Βενιζέλο, που καλεί τώρα σε πανδημοκρατικές στρατιές; Δε συγκυβέρνησε με τον Σαμαρά;

Παρασκευή 27 Απριλίου 2012

Στοιχεία σοκ για την ελαστική εργασία στην Ελλάδα

Η παρακάτω είδηση που αναδημοσιεύουμε  αποτυπώνει την εργασιακή ζούγκλα που ΠΑΣΟΚ - ΝΔ - ΛΑΟΣ επέβαλαν στους Έλληνες εργαζόμενους. Στοιχεία - σοκ. Αποτελέσματα μιας πολιτικής που θα συνεχιστεί όσο οι εργαζόμενοι δεν παίρνουν την εξουσία στα χέρια τους.

Οι μισές από τις νέες προσλήψεις, σύμφωνα με τα στοιχεία τριμήνου του Σώματος Επιθεωρητών Εργασίας, γίνονται πλέον με ελαστικές μορφές εργασίας.
Το ποσοστό των συμβάσεων μερικής και εκ περιτροπής απασχόλησης στις νέες προσλήψεις, αντιστοιχεί πια στο 50,1% του συνόλου των συμβάσεων.
Για να καταλάβουμε τη διαφορά, ενώ το 2009 οι .....
συμβάσεις εργασίας πλήρους απασχόλησης αντιπροσώπευαν το 79% των νέων συμβάσεων, το 2011 αντιπροσώπευαν το 58,92% και το α' τρίμηνο του έτους 2012 το 49,9%.
Παράλληλα, η αναλογία των συμβάσεων μερικής απασχόλησης στο σύνολο των νέων συμβάσεων αυξήθηκε από 16,7% το 2009 σε 30,65% για το έτος 2011 και σε 38,1% για το α' τρίμηνο του 2012.

27 Απρίλη 1941. Οι NAZI εισβάλουν στην Αθήνα.


«Συνιστώ εις τον Αθηναϊκόν λαόν ζωηρώς πειθαρχίανεις τας διαταγάς των αρχών, ιδιαιτέρως δε επιμένω,όπως κατανοηθή καλώς υπό πάντων, ότι, μέχρι της 6ηςαπογευματινής της σήμερον πρέπει να παραδοθούν ειςτα οικεία αστυνομικά τμήματα τα υπό των ιδιωτώνκατεχόμενα όπλα (κυνηγετικά, στρατιωτικά πιστόλιακαι μαχαίρια) πλην των παλαιών οικογενειακών κειμηλίων.Οπου υψούται ελληνική σημαία πρέπει δεξιά της να υψούταικαι η Γερμανική».

Αμβρ. Πλυτάς1
(δήμαρχος Αθηναίων)

Συνταγή προεκλογικού δελτίου ειδήσεων

Από το http://lascapigliata.wordpress.com
 
Το παρόν ποστ, μπορεί να χρησιμεύσει και σαν οδηγός αρχάριου διευθυντή ειδήσεων, αν προσγειωθεί σε ένα έλληνικό κανάλι σήμερα. Προεκλογική εσάνς, και κρατική πυγμή (ανατριχιάσαμε), αναδύονται στην περίπου μία ώρα που κρατάει το δελτίο.
  1. Μεγάλες δόσεις ξενοφοβίας.  Ξαφνικά τα κανάλια θυμηθήκανε το πρόβλημα των μεταναστών στο κέντρο της Αθήνας. Θα έλεγε κάποιος κακοπροαίρετος, ότι το υπερτονίζουν για να καλυφθούν τα προβλήματα, που έχει φέρει η ύφεση και η ανεργία. Ε λογικό. Βαρεθήκαμε να αναλύουμε το μνημόνιο, και τη διάλυση του κοινωνικού κράτους. Τί τρόικες, ΕΚΤ και οίκοι αξιολόγησης. Εδώ είναι ο εχθρός. Ορατός. Μπροστά μας. Φαίνεται, ξεχωρίζει, βρωμάει. Ο μαυριδερός μετανάστης. Για όλα αυτός φταίει.

Αναζητώντας τον καπιταλισμό με ανθρώπινο πρόσωπο. (ΜΕΡΟΣ ΠΡΩΤΟ)

Αναδημοσιεύουμε από το http://celinathens.blogspot.com/2012/04/blog-post_23.html το πρώτο μέρος μιας σειράς άρθρων με θέμα το αν υπάρχει καπιταλισμός με ανθρώπινο πρόσωπο.

Tο πρωτο μερος μιας σειρας αναρτησεων, με το ιδιο θεμα.
Εδω, θα αναρτησω ενα αποσπασμα απο το βιβλιο του Μπογιοπουλου, "ΕΙΝΑΙ Ο  ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟΣ, ΗΛΙΘΙΕ"
Θα ακολουθησουν αποσπασματα απο το ιδιο βιβλιο αλλα κι απο αλλους συγγραφεις. Σε μια οσο το δυνατον πιο αντικειμενικη παρουσιαση. Προκαταβολικα δηλωνω οτι δεν θα το καταφερω.

Γιατί κρύβετε ότι είστε ρατσιστές;

Χθες κάναμε μια ανάρτηση στην οποία αναφερόμασταν στο ρατσισμό της Χρυσής Αυγής έναντι των κοντών ανθρώπων. Μάλλον, διάβασαν papagalizw και διέγραψαν το ρατσιστικό σχόλιο για το ύψος της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ. Κύριοι μην κρύβεστε. Αργά ή γρήγορα θα αποκαλυφθείτε.
ΧΘΕΣ











ΣΗΜΕΡΑ


Πέμπτη 26 Απριλίου 2012

Ετήσια Έκθεση ΤτΕ. Τα μέτρα μετά τις εκλογές

Από το Ριζοσπάστη

Γενικευμένη παραπέρα διάλυση σε μισθούς και «εργοδοτικές εισφορές» για την ανταγωνιστικότητα του κεφαλαίου. «Ανεπαρκής» χαρακτηρίζεται η μέχρι τώρα αντιλαϊκή κλιμάκωση.

Η «τρέχουσα προεκλογική περίοδος έχει εκ των πραγμάτων επιβραδύνει την υλοποίηση των προγραμματισμένων αλλαγών». Το παραπάνω απόσπασμα από την ετήσια έκθεση του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας δείχνει το ακριβές στίγμα των δεδομένων που έχουν απέναντι τους οι εργαζόμενοι και ο λαός, μετά από μια τριετία βαθιάς οικονομικής κρίσης και λυσσαλέων μέτρων για λογαριασμό του κεφαλαίου.
Οι παραδοχές Προβόπουλου αποτελούν το προανάκρουσμα για τα νέα σαρωτικά αντιλαϊκά πακέτα μέτρων, τα οποία σχεδιάζουν να κλιμακώσουν αμέσως μετά τις εκλογές και σε ορίζοντα δεκαετιών. Μέτρα που οι εργαζόμενοι μπορούν να τα εμποδίσουν, αν από τις κάλπες, μαζί με την αποδυνάμωση των δυνάμεων του ευρωμονόδρομου, βγει αποφασιστικά ενισχυμένο το ΚΚΕ.

Τετάρτη 25 Απριλίου 2012

Ποιος καταστρέφει τα νησιά κύριοι;

Με αφορμή την απεργία της 1ης Μάη, που φέτος είναι πιο επίκαιρη από ποτέ άλλοτε και πιο επιβεβλημένη από ποτέ άλλοτε η συμμετοχή όλων των εργαζόμενων, και την πρόθεση 4 ναυτεργατικών σωματείων να προκηρύξουν 24ώρη απεργία, όπως αρμόζει στη μέρα και στις εποχές, κόντρα στην απόφαση της ΠΝΟ για 4ωρη στάση εργασίας, είναι βέβαιο ότι θα ακούσουμε πάλι το γνωστό τροπάριο. Οι ναυτικοί διαλύουν τον τουρισμό, δεν επιτρέπουν τους ταξιδιώτες να μετακινηθούν, αποκλείουν τα νησιά κλπ. 
Καταρχήν, να πούμε ότι την Πρωτομαγιά, πιστεύουμε, πως οι εργαζόμενοι δεν πρέπει να αναζητήσουν το Μάη στους αγρούς, ούτε να πάνε για μπάνια στη Μύκονο. Άλλωστε και οι εργαζόμενοι στα νησιά επιβάλλεται να απεργήσουν. Από κει και πέρα διαβάζοντας την παρακάτω είδηση αναρωτηθήκαμε οι ναυτικοί αποκλείουν τα νησιά; Οι ναυτικοί καταστρέφουν τους νησιώτες; Οι ναυτικοί διαλύουν τις τοπικές οικονομίες; Νομίζουμε ότι η είδηση απαντά. Όχι. Όλα τα παραπάνω τα κάνουν οι εφοπλιστές και η κυβερνητική πολιτική που στηρίζει τα συμφέροντα τους οι οποίοι δεν διστάζουν να αφήσουν νησιά χωρίς τρόφιμα, φάρμακα και δασκάλους.

Επτά μέρες αποκλεισμένοι είναι οι κάτοικοι του Αγίου Ευστρατίου λόγω ανυπαρξίας ακτοπλοϊκών δρομολογίων...

Σκοτώνουν το λαό. Ως πότε θα τους ανεχόμαστε;

Μια νέα αυτοκτονία συγκλονίζει το πανελλήνιο. Ένας νέος άνθρωπος, διαπρεπής επιστήμονας, εκλεγμένος λέκτορας του Πανεπιστημίου Αθηνών έβαλε τέλος στη ζωή του μη αντέχοντας την 2ετή, και ποιος ξέρει πόσο θα κρατούσε, αναμονή πρόσληψης από το πανεπιστήμιο. Εκατοντάδες (800 περίπου) νέοι επιστήμονες ζουν ανάλογο δράμα. Έχοντας τελειώσει τις διδακτορικές τους διατριβές και αφού πέρασαν τη δοκιμασία της εκλογής σε θέση λέκτορα περιμένουν το διορισμό τους ενώ ταυτόχρονα βιώνουν το μαρτύριο της ανεργίας. Μιλάμε, για τη μορφωτική ελίτ της νεολαίας της χώρας. Για τους αυριανούς καθηγητές πανεπιστημίου με σπουδές σε Ελλάδα και εξωτερικό. Για ανθρώπους που αντί να αναζητήσουν μια θέση στην αγορά εργασίας όταν πήραν το πτυχία και το μεταπτυχιακό τους, επέλεξαν να ακολουθήσουν το δρόμο της έρευνας ονειρεύομενοι την ακαδημαϊκή καριέρα, έχοντας μέχρι τότε πολύ μικρότερα εισοδήματα από τους συνομηλίκους τους που βγήκαν στην αγορά. Είναι εγκληματικό να χάνονται έτσι άδικα νέοι άνθρωποι. Στη συνέχεια το κείμενο της είδησης.

Ο Νίκος Παλυβός, Δρ. γεωλογίας,  εκλεγμένος Λέκτορας του Πανεπιστημίου Αθηνών, 38 χρονών, που έμεινε αδιόριστος επί …διετία δεν άντεξε άλλο τον εξευτελισμό και αυτοκτόνησε. Ο Νίκος ήταν μέλος της Πρωτοβουλίας Μελών ΔΕΠ  υπό αναμονή τοποθέτησης.  
Οι άνθρωποι της Πρωτοβουλίας, γύρω στους 800, ενώ εκλέχτηκαν και πήραν θέση στο πανεπιστήμιο δεν διορίστηκαν ποτέ λόγω μνημονίου. Παραμένουν σε αναμονή διορισμού επί διετία. Οι ανάγκες όμως δεν αναμένουν, πρέπει και να φάνε και να ζήσουν. Ο Νίκος δεν άντεξε άλλο…..

Ψηφίζονται κρυπτόμενοι ή: όταν βγει στο φως η «Χρυσή Αυγή», θα καεί...

Του Στάθη από το www.enikos.gr
 
Έως τώρα η Ελλάδα είχε την τιμή να είναι από τις λίγες ευρωπαϊκές χώρες που στο Κοινοβούλιό τους δεν είχαν καταφέρει να μπουν νεοναζί.
Το δύο κόμματα του δικομματικού μονοκομματισμού, όμως, έφθειραν τόσον το πολίτευμα, ώστε, ως φαίνεται από τις δημοσκοπήσεις, η πιθανότης να μπουν οι επίγονοι του Χίτλερ στη Βουλή είναι υπαρκτή.
Ας μπουν! Θα πάθουν ό,τι έπαθε και το ΛΑΟΣ! Θα αναμετρηθούν με την πραγματικότητα θα βρεθούν ελλιποβαρείς και θα εξαερωθούν.

Δεν είναι ρατσιστές μόνο με τους μετανάστες είναι και με τους κοντούς

Πολιτικό σχόλιο του υπό ένταξη στη Βουλή μορφώματος της ΧΑ. Όσοι είστε κοντοί και σκέφτεστε να τους ψηφίσετε ξανασκεφτείτε το.




Πως το κίνημα της πλατείας τροφοδότησε τη Χρυσή Αυγή

Ένας φίλος μου σήμερα, σε μια κουβέντα που κάναμε, έκανε μια εξαιρετικά σπουδαία παρατήρηση. "Είδες" μου λέει "τι κατάφεραν οι Αγανακτισμένοι; Βάζουν τη Χρυσή Αυγή στη Βουλή". Στην αρχή το αντιμετώπισα ως υπερβολή, σκεπτόμενος, όμως, το πως στήθηκε το εγχείρημα των "Αγανακτισμένων" και που κατέληξε πιστεύω ότι έχει δίκιο. Δίχως, να λέω ούτε εγώ ούτε αυτός ότι εκεί στόχευε το κίνημα της πλατείας, ούτε ότι η πλειοψηφία όσων συμμετείχαν είχε ή έχει σχέση με τη ΧΑ, για να μην παρεξηγηθούμε, ωστόσο ένα από τα αποτελέσματά του ήταν και αυτό.  Εξηγώ. Το κίνημα της πλατείας στηρίχθηκε στο σύνθημα έξω τα κόμματα έξω τα συνδικάτα. Και αν το έξω τα κόμματα ακουγόταν λογικό, το έξω τα συνδικάτα ήταν ένα από τα πιο αντιδραστικά συνθήματα που θυμάμαι. 

Ρε λες τελικά να έχουν πρόταση;

Στη συνέχεια παραθέτουμε ένα video από την εκπομπή της ΕΤ3 "Λαβύρινθος", στο οποίο ο Μάκης Παπαδόπουλος υποψήφιος βουλευτής του ΚΚΕ περιγράφει με εύγλωττο τρόπο την πρόταση του ΚΚΕ.

Για το ΚΚΕ και τους μετανάστες

Από το  Lenin Reloaded
 
 Όλοι όσοι παρακολούθησαν την χθεσινή παρουσίαση Παπαρήγα-Τσίπρα από τον eniko του Χατζηνικολάου γνωρίζουν ότι το "μεταναστευτικό" έπαιξε βασικό και πρωταγωνιστικό ρόλο στις ερωτήσεις των καλεσμένων πολιτών, και με αποκλειστικά εχθρικές διαθέσεις απέναντι στην στάση και των δύο.

Ο βόθρος του Αλαφούζου, τρίβοντας τα χέρια του από χαρά όπως αρμόζει σε κάθε νεοφιλελευθεροφασίστα (ακριβώς όπως το λέω), έγραψε γρήγορα-γρήγορα:
 
«Το μεταναστευτικό δεν λύνεται, και το ΚΚΕ δεν έχει πρόταση» παραδέχθηκε τη Δευτέρα στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ η γενική γραμματέας της ΚΕ του κόμματος Αλέκα Παπαρήγα. Ζήτησε κέντρα φιλοξενίας μεταναστών με χώρους διαμονής που δεν θα είναι τριτοκοσμικοί, και χορήγηση ταξιδιωτικών εγγράφων.
 
Τόνισε ότι πολλοί μετανάστες έχουν συμβάλλει στην ενίσχυση του εθνικού πλούτου της χώρας. «Θα τους πνίξουμε στη θάλασσα τους μετανάστες;» διερωτήθηκε.

Δευτέρα 23 Απριλίου 2012

Η αριστερά, η αδύνατη συνεργασία των κομμάτων της και η φαυλότητα του ΣΥΡΙΖΑ

Βλέποντας τη εκπομπή της Στάη στη ΝΕΤ είδαμε μια έντονη αντιπαράθεση μεταξύ των εκπροσώπων ΚΚΕ, ΣΥΡΙΖΑ και ΔΗΜΑΡ. 
Η αντιπαράθεση αυτή είχε ως έναυσμα την ερώτηση σχετικά με τη δυνατότητα συνεργασίας των κομμάτων της αριστεράς. Ο ΣΥΡΙΖΑ, λειτουργώντας ως συνήθως με καθαρά δημοσκοπικά κριτήρια βάσει των οποίων καθορίζει κάθε φορά την πολιτική του (ας μην ξεχνάμε τη δήλωση του Αλαβάνου όταν έπαιρναν στις δημοσκοπήσεις 20% ότι πρέπει να υιοθετήσουν πολιτικό ρεαλισμό), βλέποντας ότι αλιεύει πολλές ψήφους μιλά συνεχώς για κυβέρνηση συνεργασίας της Αριστεράς. Το παραμύθι αυτό πρέπει να τελειώνει. 
Η συνεργασία της Αριστεράς κύριοι του ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να γίνει σε επίπεδο ηγεσίας. Ή θα γίνει από τα κάτω ή δεν θα γίνει ποτέ. Δεν μπορεί να μην είναι δυνατή η συνεργασία των εργαζόμενων για τη συγκρότηση ενός εργατικού κινήματος σε ταξική κατεύθυνση και να είναι δυνατή η συνεργασία για τη διαχείριση της εξουσίας. Πως μπορεί να υπάρξει συνεργασία κορυφής όταν εσείς συμπορεύεστε με τους Παναγόπουλους στη ΓΣΕΕ; Όταν υπογράφετε συλλογικές συμβάσεις εργασίας που προβλέπουν μείωσεις μισθών παρέα με ΠΑΣΚΕ-ΔΑΚΕ; Όταν καταγγέλετε το ΠΑΜΕ ως διασπαστή του εργατικού κινήματος, των Παναγόπουλων; Όταν συνεργάζεστε με ΠΑΣΟΚ - ΝΔ - ΛΑΟΣ στην Ικαρία εναντίον του κομμουνιστή υποψηφίου;
Πέρα από την προσπάθεια σας να πατάτε σε 2 βάρκες, ας υποθέσουμε ότι η πρότασή σας είναι ειλικρινής. Πως έχετε φανταστεί φιλολαϊκή πολιτική στις παρούσες συνθήκες που δεν θα θίγει το θέμα της ιδιοκτησίας των μέσων παραγωγής; Πως γίνεται αυτή η εξουσία να είναι φιλολαϊκή, αντιμνημονιακή εντός όμως της Ε.Ε. και του ευρώ; 
Ουσιαστικά, ο ΣΥΡΙΖΑ υπόσχεται να βάλει χαλινάρι στον καπιταλισμό σε περίοδο καπιταλιστικής κρίσης. Αν αυτά που λέει το ΚΚΕ είναι για τη δευτέρα παρουσία όπως λέτε σύντροφοί του ΣΥΡΙΖΑ, το να βάλετε εσείς όρια στην καπιταλιστική επέλαση μέσα σε συνθήκες βαθιάς κρίσης του καπιταλισμού είναι για την τρίτη παρουσία. Είναι τόσο ουτοπικό, γιατί πως θα βάλεις περιορισμούς στον ιδιοκτήτη ενός εργοστασίου όταν αυτός μπορεί να σου πει την άλλη μέρα όχι το γνωστό παίρνω το εργοστάσιο και φεύγω αλλά το εφαρμόζω την οδηγία Μπολκενστάιν και μεταφέρω την έδρα της εταιρίας στη Βουλγαρία, εφαρμόζω το δίκαιο της Βουλγαρίας και δεν υπακούω στους ελληνικούς νόμους (θυμίζω παλαιότερη ανάρτηση για την εφαρμογή της κοινοτικής οδηγίας από την γαλλική εταιρία αερομεταφορών Air Mediterranee). Αυτά είναι πολιτικής τηε Ε.Ε. κύριοι του ΣΥΡΙΖΑ. Η εκ περιτροπής εργασία που επιβάλλεται καθημερινά σε δεκάδες εταιρία δεν είναι αποτέλεσμα του μνημονίου είναι προϊόν της εφαρμογής σχετικής κοινοτικής οδηγίας που ψήφισε η κυβέρνηση Σημίτη το 1998. Η κατάργηση του 8-ώρου μέσω της μερικής απασχόλησης ξεκίνησε τη δεκαετία του 1990. Για αυτό το λόγο αφήστε το ψάρεμα σε θολά νερά και πείτε καθαρά ότι είστε ένα σοσιαλδημοκρατικό μόρφωμα που οραματίζεται να γίνει ΠΑΣΟΚ της δεκαετίας του 1980.

Κυριακή 22 Απριλίου 2012

Ο Σαμαράς, ο Καμμένος και η ανάπτυξη τους

Σήμερα, ήταν η μέρα της παρουσίασης του οικονομικού προγράμματος της Νέας Δημοκρατίας. Ο Σαμαράς είπε πολλά και ωραία. Υποσχέθηκε ανάπτυξη μέσω μείωσης φορολογίας αρχικά για τις επιχειρήσεις, μετά για τα φυσικά πρόσωπα, ρύθμιση των δόσεων των δανείων, επιδότηση επιτοκίου στεγαστικών δανείων, ιδιωτικοποίηση των σιδηροδρόμων και συγκοινωνιών, φορολογική αμνηστία σε όσους φέρουν τα λεφτά τους στην Ελλάδα ανεξάρτητα από τις δραστηριότητες που προέρχονται (ναρκωτικά, εμπόριο όπλων, λευκής σαρκός κλπ), αύξηση απορρόφησης του ΕΣΠΑ, πλήρη άρση του καμποτάζ και πολλά ακόμη. Επίσης, δεσμεύθηκε για τη διατήρηση 13ου και 14ου μισθού, για την αποκατάσταση, γενικά και αόριστα, των αδικιών στις συντάξεις, για μέτρα, που όπως είπε θέλουν εξειδίκευση, στήριξης των ανέργων.  

Ωραία όλα αυτά κ. Σαμαρά. Αλλά για όλα όσα διέλυσαν τα μνημόνια κουβέντα. 

  • Κουβέντα για τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας.
  • Κουβέντα για τη διασφάλιση του δημόσιου χαρακτήρα της κοινωνικής ασφάλισης. 
  • Κουβέντα για το 8-ώρο. 
  • Κουβέντα για το όνειδος της εκ περιτροπής εργασίας. 
  • Κουβέντα για το μισθό των 255 € μεικτά. 
  • Κουβέντα για τη διάλυση της δημόσιας υγείας. 
  • Κουβέντα για τον επιβαλλόμενο εργασιακό μεσαίωνα. 

Και το ερώτημα που πρέπει να απασχολεί όλους τους εργαζόμενους που ακούν τα παχιά λόγια του Σαμαρά και του Βενιζέλου θα πρέπει να είναι πιο μερίδιο θα τους αναλογεί από την ανάπτυξη που θα έλθει από τη δουλεία τους. 

Βέβαια, ιδιαίτερη σημασία έχει να τονίσουμε ότι αυτά δεν αφορούν μόνο το Βενιζέλο και το Σαμαρά. Αφορούν και πολλούς του αντιμνημονιακού block, με προεξάρχοντα τον Καμμένο ο οποίος αφού φωνάζει κατά των μνημονίων και καταγγέλλει τη βαρβαρότητα τους, στο πρόγραμμά του δεν προβλέπει καμιά αποκατάσταση των όσων διέλυσαν τα μνημόνια. Οι λέξεις συλλογικές συμβάσεις, δημόσια υγεία και παιδεία, κοινωνική ασφάλιση, σταθερή και μόνιμη δουλειά είναι εκτός ατζέντας. Ευαγγελίζεται και αυτός την ανάπτυξη με διάφορα τρικ, καπιταλιστική διαχείρισης, ίδια σχεδόν με τον μνημονιακό ΙΙ Σαμαρά, (ανάμεσά τους την πλήρη άρση του καμποτάζ που θα φέρει τους μισθούς και τις συνθήκες εργασίας για τους ναυτικούς στο επίπεδο των Φιλιππίνων, φορολογική αμνηστία σε όποιον φέρει τα λεφτά του στην Ελλάδα, ιδιωτικοποιήσεις), που το μόνο που δεν περιλαμβάνουν είναι οι ανθρώπινες συνθήκες δουλειάς και διαβίωσης για τους εργαζόμενους.
Για αυτό δεν πρέπει ως εργαζόμενοι να αναζητούμε ποιος υπόσχεται ανάπτυξη, επενδύσεις, ανταγωνιστικότητα. Αλλά τι κρύβεται πίσω από αυτές τις λέξεις που ακούγονται τόσο ωραία αλλά κρύβουν βαρβαρότητα και εξαθλίωση. Δεν πρέπει να μένουμε στο αν κάποιος είναι κατά των μνημονίων στα λόγια αλλά στην πράξη. Γιατί πολλοί είναι κατά των μνημονίων αλλά οι προτάσεις τους δεν ακυρώνουν όσα τα μνημόνια διέλυσαν.

Ο λόγος «καμουφλάζ» της «Χρυσής Αυγής»

Αναδημοσιεύουμε από τον Κυριακάτικο Ριζοσπάστη ένα πολύ καλό άρθρο του Παύλου Αλέπη που αναλύει πολύ στοχευμένα όλη τη στόχευση της προπαγάνδας της Χρυσής Αυγής. Στο σημείο αυτό αξίζει ιδιαίτερης αναφοράς μια τοποθέτηση του Μιχαλολιάκου που έρχεται να επιβεβαιώσει πλήρως μια από τις προηγούμενες αναρτήσεις μας (Μικρές ειδήσεις με μεγάλη αξία), στην οποία γράφαμε ότι η Χρυσή Αυγή δεν επιδιώκει καμιά προβολή στα media. Ο επικεφαλής λοιπόν της οργάνωσης είπε την περασμένη Πέμπτη στο Kontra πως αυτή ήταν η τελευταία του τηλεοπτική εμφάνιση μέχρι τις εκλογές πλην των καθιερωμένων 5λέπτων και 10λέπτων. Δηλαδή, ένα κόμμα με τέτοια δημοσκοπηκή άνοδο δεν θα ξαναεκτεθεί ουσιαστικά στα μέσα. Καθόλου περίεργο. Ψαρεύουν σε θολά νερά και μη μπορώντας να κρύψουν το φασισμό τους (χθες στην επίθεση στον Ευθυμίου φώναζαν το γνωστό σύνθημα των χουντικών "Αλήτες, προδότες, πολιτικοί" αναπολώντας προφανώς τους συνταγματάρχες), επιλέγουν να προστατευθούν ώστε πολλοί που έχουν σκοπό να τους ψηφίσουν μη γνωρίζοντας το τι πρεσβεύουν να μην ανακαλύψουν το τι πραγματικά είναι. Ένας ακόμη λόγος είναι ότι τα στελέχη τους δεν έχουν τη δυνατότητα έστω και στοιχειωδώς να σταθούν στα ΜΜΕ.
 
Η «Χρυσή Αυγή» και η δράση της δεν είναι χτεσινή. Άρα κανένας δεν θα φέρει «καινούριες κουκουβάγιες στην Αθήνα» αν μιλήσει γενικά για ένα φασιστικό μόρφωμα που όλα τα τελευταία χρόνια δρα στο περιθώριο της πολιτικής ζωής με αιχμή τις πιο ακραίες εθνικιστικές και ρατσιστικές θέσεις.

Είναι ο Τσίπρας άσχετος ή ψεύτης;


Με αφορμή τις προτάσεις του Τσίπρα για συνεργασία της Αριστεράς είτε σε πανελλαδικό επίπεδο, είτε την τελευταία του για συνεργασία στις μονοεδρικές αναδημοσιεύουμε ένα άρθρο από το http://aristeramitilini.blogspot.com/2012/04/blog-post_18.html στο οποίο ο αρθρογράφος αναλύει πως ο εκλογικός νόμος είναι απαγορευτικός για τέτοιες συνεργασίας. Άρα πολύ εύστοχα αναρωτιέται αν ο Τσίπρας είναι άσχετος ή ψεύτης.

Οι νόμοι 3231/2004 και 3636/2008, είναι αυτοί που καθορίζουν τον τρόπο που γίνονται οι εκλογές. Ο «εκλογικός νόμος» δηλαδή. Είναι δυνατόν ένα αρχηγός κόμματος να πηγαίνει το κόμμα του για εκλογές και να μην έχει διαβάσει αυτούς τους νόμους;  (Eδώ θα μου πείτε ο Χρυσοχοϊδης δε διάβασε το μνημόνιο πριν το ψηφίσει). Γιατί το λέω αυτό και για ποιόν;

Σάββατο 21 Απριλίου 2012

Κι όμως, έχουμε τους λιγότερους δημόσιους υπαλλήλους!

Του Διονύση Ελευθεράτου - Από το www.iefimerida.gr

Τα στοιχεία του Δ. Ρέππα, οι διεθνείς έρευνες και όσα δεν (θέλουν να) ξέρουν οι .. λάτρεις στερεοτύπων!

Πόσο «υπερτροφικός» και «πνιγμένος» από ... στρατιές πλεονάζοντος προσωπικού είναι τελικά ο δημόσιος τομέας στην Ελλάδα; Ας επανεξετάσουμε τα πράγματα, υπό το φως (και) των στοιχείων που ανακοίνωσε προσφάτως ο Δημήτρης Ρέππας. 

Σύμφωνα, λοιπόν, με τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης, σήμερα απασχολούνται στο Δημόσιο 712.000 υπάλληλοι, εκ των οποίων οι μόνιμοι είναι 636.000. Ο συνολικός αριθμός τους έχει μειωθεί κατά 50.000 την τελευταία διετία.
 
Η περίφημη απογραφή του 2010, εκείνη που υποτίθεται ότι θα φανέρωνε τουλάχιστον ένα εκατομμύριο δημοσίους υπαλλήλους (ή οποιοδήποτε μεγαλύτερο νούμερο «τραβούσε» η ... ψυχή και η διάθεση αυτοσχεδιασμού καθενός), δεν κατάφερε να καταγράψει περισσότερα από 768.009 άτομα- συμπεριλαμβανομένων των στρατιωτικών και των σωμάτων ασφαλείας.
 


21η Απριλίου ΔΕΝ ΞΕΧΝΩ.

Επειδή η φετινή μαύρη επέτειος της 21ης Απριλίου συνοδεύεται με την μεγάλη άνοδο των ποσοστών των Χρυσαυγιτών, των κατεξοχήν υμνητών της χούντας των συνταγματαρχών, είναι πιο επίκαιρο από ποτέ οι νέοι άνθρωποι να μάθουν τι ήταν η χούντα, γιατί έγινε, ποιοι την έκαναν και τι είχαν κάνει στο παρελθόν, πως μεθοδευμένα οδήγησε στη τουρκική εισβολή και κατοχή στην Κύπρο. Οι φασίστες που κρατούν 5 τετραγωνικά σημαίες και το παίζουν πατριώτες υμνούν την χούντα. Υμνούν τον Παπαδόπουλο. Υμνούν, δηλαδή, ένα προεξέχων στέλεχος των ταγμάτων ασφαλείς Αχαΐας ο οποίος πιθανότατα συμμετείχε στη σφαγή των Καλαβρύτων στο πλευρό των ναζιστικών στρατευμάτων. Υμνούν εκείνον που μετά τον εμφύλιο, όπως αποκάλυψε ο Αμερικανός δημοσιογράφος David Binder,έγινε πράκτορας της CIA και εισέπραττε παχυλό μισθό ήδη από το 1952. Μιλούν για Ελλάδα και πατριωτισμό, δεν διαχωρίζουν δήθεν, για να θολώσουν τα νερά, τους Έλληνες σε δεξιούς και αριστερούς αλλά τιμούν εκείνους που αν κάποιος είχε παππού αριστερό τον έστελναν στα ξερονήσια ή στα θυμαράκια. Είναι ντροπή για το ελληνικό κράτος και την ελληνική παιδεία που τόσοι νέοι άνθρωποι μη γνωρίζοντας τίποτα από τη σύγχρονη ιστορία της χώρας στηρίζουν τους θιασώτες του Χίτλερ και της Χούντας. Και για όσους αμφισβητούν τα παραπάνω, για το κατά πόσο οι Χρυσαυγίτες τιμούν τη Χούντα, θα τους θυμίσω ότι με μεγάλη χαρά λένε ότι σήμερα 21η Απριλίου θα παρουσιάσουν τα ψηφοδέλτια τους. Στη συνέχεια παραθέτουμε ένα κομμάτι από το Δοκίμιο Ιστορίας του ΚΚΕ (τόμος Β) που αναλύει τις αιτίες επιβολής της Χούντας.
 
Το πρωί της 21ης Απρίλη 1967, το ραδιόφωνο (τότε υπήρχε μόνο το κρατικό, η ΕΡΤ και η ΥΕΝΕΔ που ήταν σταθμός του στρατού), πληροφορούσε τον ελληνικό λαό ότι «λόγω της εκρύθμου καταστάσεως από του μεσονυκτίου ο στρατός ανέλαβε τη διακυβέρνηση της χώρας». Είχε εγκαθιδρυθεί στρατιωτικοφασιστική δικτατορία.
Ποια ήταν τα κίνητρα επιβολής της δικτατορίας της 21.4.1967;

Παρασκευή 20 Απριλίου 2012

ΜΙΑΣΜΑΤΑ! (Όχι άλλη «αντικειμενικότητα» από τα ΜΜΕ! Επιτέλους, κάποιοι δημοσιογράφοι ομολογούν πως ΔΕΝ είναι αντικειμενικοί!)

Αναδημοσιεύουμε ένα πολύ καλό άρθρο των συντελεστών της Ελληνοφρένειας από το http://ellinofreneia.net/details.php?id=3740
 
Είμαστε όργανα, εντεταλμένοι δημοσιογράφοι του κόμματος, που μόνο στόχο έχουν να παραπλανήσουν τους ακροατές για να γεμίσουν τα κομματικά ταμεία, περιστασιακούς πελάτες. Αυτό μας δίνει ευχαρίστηση και νόημα ζωής. Και ύπαρξης. Κάπως έτσι περιγράφεται η άποψη μερίδας ακροατών και αναγνωστών, για τους συντελεστάς της Ελληνοφρενείας, μέσα από τα σχόλια σε ραδιόφωνο και στο σάιτ.
Επειδή έρχονται εκλογές που θα ξαναπάρουμε θέση και επειδή οι καιροί είναι τόσο ύποπτοι και απαιτητικοί και επειδή σιχαινόμαστε τις θολούρες και τις στρογγυλάδες, θεωρούμε χρήσιμο να ξεκαθαρίσουμε, για άλλη μια φορά, προς τους αγαπητούς φίλους ακροατές και αναγνώστες.

Μικρές ειδήσεις με μεγάλη αξία

Επειδή οι μέρες είναι πονηρές μικρές ειδήσεις που περνάνε στα ψιλά, έχουν μεγάλη σημασία και φανερώνουν πολλά πράγματα. Μια τέτοια προέκυψε χθες. Κατά τη χθεσινή, λοιπόν, διακομματική σύσκεψη για την προβολή των κομμάτων από τα ΜΜΕ αποφασίστηκε από τα κοινοβουλευτικά κόμματα, με μοναδική εξαίρεση το ΚΚΕ, στη διακομματική να συμμετέχουν μόνο όσα έχουν αντιπροσώπευση στη βουλή. Στην απόφαση αντέδρασε έντονα η ΑΝΤΑΡΣΥΑ, η οποία μάλιστα έκανε παράσταση διαμαρτυρίας και μετά τη λήψη της απόφασης αποκλεισμού της, εξέδωσε και σχετική ανακοίνωση (την οποία παραθέτουμε στο τέλος της ανάρτησης) διαμαρτυρόμενη για τον αποκλεισμό της....

Πέμπτη 19 Απριλίου 2012

Ο ανθρωπισμός είναι υπέρτατο ιδανικό, δεν είναι βρισιά κ. Πλεύρη

Η προεκλογική περίοδος, από ότι φαίνεται, θα βρομίσει από τη μπόχα που αναδύεται από την επικράτηση της ορολογίας της άκρα δεξιάς. Έχοντας υιοθετήσει και το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ, για προεκλογικούς λόγους, τη φρασεολογία της ακροδεξιάς οι εκπρόσωποι της τελευταίας προσπαθούν να φανούν ακόμα πιο απάνθρωποι ώστε να ξεχωρίσουν. Αφορμή για αυτό το σχόλιο αποτέλεσε η εκπομπή ΑΥΤΟΨΙΑ στον ALPHA στην οποία με αφορμή το μεταναστευτικό ακούσαμε τον Θ. Πλεύρη να χρησιμοποιεί με ιδιαίτερα υποτιμητικό τρόπο τον όρο "οι ανθρωπιστές" (φέρτε λίγο στο νου σας τον τρόπο που το έλεγε ο καταδρομέας) προσπαθώντας να κατηγορήσει όσους λένε ότι οι μετανάστες πρέπει να αντιμετωπιστούν σαν άνθρωποι. Προσπάθησε, δηλαδή, να ακυρώσει τις αξίες και το ιδανικά που αντιπροσωπεύουν οι λέξεις "ανθρωπιστής" και "ανθρωπισμός"....

Τετάρτη 18 Απριλίου 2012

Επιλέγουμε νέες πολιτικές

Για να τελειώνει το παραμύθι με τα νέα κόμματα και τους νέους ανθρώπους. Δείτε ένα βίντεο με το τι λέει νέος άνθρωπος, νέου κόμματος.

Το πραγματικό (και κρίσιμο) διακύβευμα των εκλογών

Αναδημοσιεύουμε ένα άρθρο του Τάκη Φωτόπουλου από το Δίκτυο για την Περιεκτική Δημοκρατία που αναλύει με εξαιρετικό τρόπο το διακύβευμα των εκλογών. Αφορά και όσους δεν έχουν σκοπό να ψηφίσουν. Θέλει λίγο χρόνο αλλά αξίζει.

Οι επικείμενες εκλογές δεν είναι απλά οι πιο κρίσιμες στην μεταπολίτευση, αλλά, θα μπορούσε βάσιμα να υποστηριχθεί, και για όλη τη μεταπολεμική Ιστορία της Χώρας. Ο βαθμός όμως κρισιμότητας των εκλογών είναι απόλυτη συνάρτηση του ποιο θεωρούμε ότι είναι το διακύβευμά τους. Και αυτό, κάθε άλλο παρά σαφές είναι, εφόσον άλλο σχεδόν είναι το διακύβευμα αυτό για κάθε εκλογική παράταξη—αν περιοριστούμε μόνο σε αυτές αρχικά και δεν αναφερθούμε και στις παρατάξεις που δεν μετέχουν στις εκλογές και συνιστούν αποχή.

Τρίτη 17 Απριλίου 2012

Καλό ταξίδι Δημήτρη Μητροπάνο...

Από το e-oikodomos

Καλό ταξίδι Δημήτρη Μητροπάνο. Σ’ ευχαριστούμε για τη φωνή σου. Για όσα ταξίδια κάναμε με τα τραγούδια σου. Για τη σεμνή παρουσία σου ανάμεσά μας. Έφυγες νωρίς. Με το Χάρο «γινήκατε κιόλας φίλοι». Μ' ένα βαρύ ζεϊμπέκικο... Θα έχεις για πάντα μια θέση στην καρδιά μας. Καλό ταξίδι.

Τι δουλειά έχουν ελληνικές ένοπλες δυνάμεις στο Αφγανιστάν;

Μεγάλη αναφορά έγινε σήμερα από τα δελτία ειδήσεων στην επίθεση που εξαπέλυσαν οι Ταλιμπάν εναντίον του στρατοπέδου του ΝΑΤΟ στο οποίο μένουν και οι ελληνικές δυνάμεις. Στο άκουσμα της είδησης αναρωτηθήκαμε για μια ακόμη φορά, Τι δουλειά έχουν ελληνικές ένοπλες δυνάμεις στο Αφγανιστάν; Για ποιο λόγο έχουμε στείλει στρατό κατοχής στο Αφγανιστάν; Γιατί συμμετέχουμε στις ιμπεριαλιστικές αποστολές του ΝΑΤΟ;Αν οι επιθέσεις των Ταλιμπάν είχαν προκαλέσει θύματα μεταξύ της ελληνικής αποστολής θα έφταιγαν οι εξτρεμιστές - Ταλιμπαν που επιτέθηκαν σε στρατό κατοχής ή όσοι επέλεξαν η Ελλάδα να έχει αυτό το ρόλο;
Πέρα από το όποιο οικονομικό κόστος, είναι εξαιρετικά πιθανό κάποια στιγμή να θρηνήσουμε ανθρώπινα θύματα και δεν ξέρω ποια θα πρέπει να είναι η τιμωρία όλων όσων ευθύνονται για την αποστολή των ελληνικών δυνάμεων στα μέτωπα του ΝΑΤΟ. Για αυτό οι δυνάμεις πρέπει αύριο το πρωί να αποσυρθούν από το Αφγανιστάν. 
Ο ελληνικός λαός δεν πρέπει να ανέχεται τη συμμετοχή του ελληνικού στρατού σε έναν ιμπεριαλιστικό πόλεμο που έχει διαλύσει μια χώρα και έχει πνίξει στο αίμα ένα λαό προκαλώντας εκατομμύρια θύματα και εκατομμύρια πρόσφυγες, τους οποίους οι πολιτισμένοι Έλληνες ζητάμε από το ίδιο κράτους που τους δημιουργεί να τους διώξει με κάθε τρόπο. Δηλαδή, συμμετέχουμε στις στρατιωτικές δυνάμεις που ξεριζώνουν τους ανθρώπους από τις χώρες τους αλλά δεν θέλουμε ούτε να τους βλέπουμε. Πρέπει να καταλάβουμε ότι συμμετέχοντας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς θα κληθούμε να πληρώσουμε και το αντίστοιχο τίμημα.  


Γράμμα από έναν Έλληνα μετανάστη στη Γερμανία

Από το www.tvxs.gr 

Ένας Έλληνας που ζει τους τελευταίους μήνες στη Γερμανία, παραθέτει την προσωπική του εμπειρία με βάσει τις συνθήκες διαμονής του στη χώρα. Ο τρόπος αντιμετώπισης από τη μεριά του κράτους, πολιτών  που θέλουν να εργαστούν εκεί αλλά δεν έχουν την Γερμανική υπηκοότητα, είναι ενδεικτικός των όσων –οι ισχυροί της Ευρωπαϊκής Ένωσης- ετοιμάζουν στο όνομα της οικονομικής κρίσης. Προς γνώση και προβληματισμό...

Δευτέρα 16 Απριλίου 2012

Το ΠΑΣΟΚ γεννήτορας του αυγού του φιδιού

Γ. Ρούσσης* - Εφημερίδα Πριν

Το ότι είναι αδίστακτοι και δίχως αιδώ καμία, αποδεικνύεται και μόνον από τη δίχως όρια αναίσχυντη διπλοπροσωπία του Βενιζέλου, που από τη μια εμφανίζεται ως εξωγήινος, που μόλις κατέφθασε σε τούτο εδώ τον κόσμο να μας σώσει από τα δεινά, στα οποία μας ενέπλεξαν κάποιοι άγνωστοί δυνάστες, και από την άλλη και στην πράξη είναι ο πρώτος από αυτούς τους δυνάστες.

Σάββατο 14 Απριλίου 2012

Νέες πολιτικές όχι νέους πολιτικούς

Στις επερχόμενες εκλογές θα φορεθεί πολύ η προτροπή να ψηφίσουμε νέα πρόσωπα, άφθαρτα ώστε να διώξουμε τους παλιούς, τους σάπιους. Σαφώς, εκ πρώτης όψεως είναι μια σωστή προτροπή να αντικατασταθούν οι αποτυχημένοι αλλά το να αντικατασταθούν με νέους που θα εφαρμόσουν την ίδια πολιτική δεν έχει κανένα νόημα. Να θυμίσω ότι ο Παπακωσταντίνου για παράδειγμα νέος ήταν το 2009 στην πολιτική σκηνή. Για αυτό σημαντικότερο είναι να επιλέξουμε νέες πολιτικές που να εκφράζονται, αν θέλετε, και από νέους ανθρώπους. 
Αφορμή για αυτό το σχόλιο αποτέλεσε ένα e-mail που μας έστειλε ένας φίλος του blog με αναφορά σε ένα άρθρο ενός υποψηφίου βουλευτή της ΝΔ του κ. Νίκου Κωστόπουλου (αν δεν κάνουμε λάθος είναι γιος του παλιού πολιτικού της ΝΔ Δημήτρη Κωστόπουλου). Σε αυτό το άρθρο ο υποψήφιος βουλευτής αναλύει το πόσο κακό κάνουν στην ελληνική οικονομία οι ρακοσυλλέκτες (!!!!!!) γιατί προκαλούν εκτεταμένη φοροδιαφυγή, για την οποία βέβαια δεν παρουσιάζει κανένα στοιχείο. Συγκρίνοντας, μάλιστα, αυτή την ανάλυση περί φοροδιαφυγής με την προηγούμενη ανάρτηση μας που αφορούσε τα προκλητικά προνόμια των εφοπλιστών καταλαβαίνει κανείς εύκολα ότι ο συγκεκριμένος νέος υποψήφιος μπορεί να είναι νέος πολιτικός αλλά η πολιτική του στόχευση, είναι να μαζέψει έσοδα από τους ρακοσυλλέκτες και όχι από τους εφοπλιστές. Στη συνέχεια παραθέτουμε το άρθρο από το www.tovima.gr.

Ο "πατριωτισμός" του εφοπλιστικού κεφαλαίου

Αναδημοσιεύουμε από τον "Κυριακάτικο Ριζοσπάστη" ένα ρεπορτάζ για τον πλούτο που διαχειρίζονται οι εφοπλιστές που κατάγονται από την Ελλάδα και τα εξωφρενικά προνόμια και τις φοροαπαλλαγές που απολαμβάνουν, τελώντας υπό τη φροντίδα του ελληνικού κράτους. Αυτού που δεν έχει σάλιο που λέει και ο Λοβέρδος. Γιατί, ενόψει εκλογών θα ακούσουμε πάλι υποσχέσεις για πάταξη της φοροδιαφυγής αλλά καμιά υπόσχεση για κατάργηση των προνομίων των μεγιστάνων. Αντίθετα, μάλιστα, όλο και πιο πολλοί παρουσιάζουν τα προνόμια αυτά ως διαμόρφωση συνθηκών προσέλκυσης επενδύσεων. Χαρακτηριστικό παράδειγμα ο αντιμνημονιακός Καμμένος που μέσα από την ιδρυτική του διακήρυξη διαβεβαίωσε τους εφοπλιστές ότι τα προνόμια τους δεν έχει σκοπό να τα θίξει. 
« Για 5 Ελληνες εφοπλιστές δουλεύει η κορεατική ναυπηγική βιομηχανία», αναφωνεί έμπλεα πατριωτισμού και εθνικής υπερηφάνειας γνωστή οικονομική ιστοσελίδα («capital»), σπεύδοντας να παραθέσει και τα αδιάσειστα στοιχεία που επιβεβαιώνουν τον παραπάνω τίτλο. Οπως αναφέρει, στα ναυπηγεία της Νότιας Κορέας «τη στιγμή αυτή κατασκευάζονται ή πρόκειται να κατασκευαστούν 31 ποντοπόρα δεξαμενόπλοια μεταφοράς υγροποιημένου φυσικού αερίου ή liquefied natural gas carriers (LNGC)». Τα δεξαμενόπλοια αυτά - η αξία του καθενός εξ αυτών ανέρχεται στα 205 εκατομμύρια δολάρια - αποτελούν τον πιο «καυτό» κλάδο των ναυλαγορών, καθώς η μεγάλη ζήτηση για φυσικό αέριο και ο μικρός αριθμός του παγκόσμιου στόλου συντηρούν τα επίπεδα των ημερήσιων ναύλων κοντά στα 150.000 δολάρια. 

Πέμπτη 12 Απριλίου 2012

Οι εκλογές των πολιτικών αναχωμάτων

Τελικά προκηρύχθηκαν εκλογές. Αφού τα ζύγισαν κατέληξαν ότι αν κάνουν εκλογές τώρα κάτι μπορεί να σώσουν από το σαθρό πολιτικό σύστημα που κυβερνά τόσα χρόνια ώστε μέχρι να αναδομηθεί με νέα υλικά να μην υπάρξει κίνδυνος για την εξουσία.
Ξεκίνησε μια προεκλογική περίοδος πρωτόγνωρη για όσους έχουν ζήσεις εκλογές από το 1075 και μετά. Εκλογές στις οποίες κανείς δεν γνωρίζει πως θα εκφραστεί ο ελληνικός λαός. Υπάρχει η αίσθηση ότι ο δικομματισμός θα δεχθεί πολύ ισχυρό χτύπημα, ωστόσο, επειδή οι μέρες μέχρι τις εκλογές είναι πολλές και οι κομματικοί μηχανισμοί δεν έχουν τεθεί σε λειτουργία αμφιβάλλουμε για το μέγεθος της μείωσης της εκλογικής δύναμης των 2 κομμάτων. Μακάρι να διαψευστούμε. 

Όταν δύο Πακιστανοί εκτροχιάζουν το ρατσισμό, δίνοντας τη ζωή τους…

Δύο Πακιστανοί μετανάστες θυσιάστηκαν για να σώσουν δύο Έλληνες που εγκλωβίστηκαν στο αυτοκίνητό τους πάνω στις ράγες του τραίνου! Δεν πρόλαβαν όμως. Το τρένο παρέσυρε και τους τέσσερις…

Το τραγικό περιστατικό συνέβη την Παρασκευή, στις 12.30 το μεσημέρι, στο Κρυονέρι Αττικής. Το αυτοκίνητο, στο οποίο επέβαινε ζευγάρι ηλικιωμένων, ξέφυγε από την πορεία του, ανέβηκε στις ράγες και ακινητοποιήθηκε, την ώρα που ερχόταν η επιβατική αμαξοστοιχία “Ιντερσίτι” Θεσσαλονίκης – Αθηνών.

Τρίτη 10 Απριλίου 2012

Η ώρα του χλευασμού πλησιάζει.

Μέσα σε μια θύελλα αντιδράσεων από τους εφοπλιστές και το πολιτικό και δημοσιογραφικό τους υπηρετικό προσωπικό οι ναυτικοί επέμειναν στην απόφασή τους ότι η απεργία είναι μονόδρομος για την διεκδίκηση των αιτημάτων τους. Είδαμε, μια λυσσαλέα επίθεση από την κυβέρνηση, από τα ΜΜΕ και από τους εφοπλιστές που έπαιξαν όλα τα χαρτιά τους. Και τι δεν ακούστηκε. Τις πρώτες μέρες έλεγαν ότι το ΠΑΜΕ και το ΚΚΕ κάνει τις απεργίες. Σήμερα, επειδή εκτέθηκαν από το γεγονός ότι στην ΠΝΟ δεν έχει πλειοψηφία το ΠΑΜΕ, είπαν ότι οι ναυτικοί αποφάσισαν απεργία γιατί φοβούνται ότι θα τους δείρουν οι συνάδελφοί τους που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ. Ανακάλυψαν, ιδιωτικές συνομιλίες συνδικαλιστών που έλεγαν η απεργία να πάει μετά το Πάσχα, ενώ ο Πρετεντέρης, ο πατριώτης, είδε «έλλειψη στοιχειώδεις πατριωτικού φρονήματος και κοινωνικής συνείδησης», γιατί σε «μια κρίσιμη στιγμή για την χώρα» επιλέγουν να απεργήσουν. Ο Ευαγγελάτος μπροστά στην "αποκάλυψη" ότι ο ΓΓ της ΠΝΟ παίρνει 9.000€ (λες και του τα δίνει εκείνος ή το δημόσιο ταμείο. Βέβαια, είναι απαράδεκτο το γεγονός ότι η πλειοφηφία της ΠΝΟ να δέχεται στη χρηματοδότηση της να συμμετέχουν και οι εφοπλιστές) έχασε την ακοή του και δεν άκουγε την καταγγελία του ίδιου συνδικαλιστή, που αναφέρθηκε στο μισθό του Χαλά, ότι οι εργαζόμενοι στο γραφείο του Βεντούρη, που βρισκόταν στο στούντιο, είναι απλήρωτοι. Ούτε τις καταγγελίες του ίδιου συνδικαλιστή ότι σε 6 πλοία οι ναυτικοί είναι απλήρωτοι από πέρσι. Αυτά δεν τα άκουγε ο Ευαγγελάτος. 
Η οργιώδης, όμως, προσπάθεια ενεργοποίησης του κοινωνικού αυτοματισμού, για πρώτη, ίσως, φορά τα τελευταία 2 χρόνια απέτυχε. Η πλειοψηφία των εργαζόμενων, αντιλαμβάνεται, ότι ο αγώνας των ναυτικών είναι δίκαιος και δεν είναι οι ναυτικοί που τους εμποδίζουν να ταξιδέψουν αλλά η φτώχεια και η ανέχεια. Η δύναμη των παπαγάλων της εξουσίας, φθίνει. Σύντομα που θα έχει εξασθενήσει πλήρως, οι παπαγάλοι, όντας άχρηστοι για τα αφεντικά τους, θα βρεθούν πεταμένοι στο δρόμο αντιμέτωποι με το χλευασμό του λαού.

Δευτέρα 9 Απριλίου 2012

162 μέρες και συνεχίζουν. Ο χαρακτηρισμός ηρωϊκός αγώνας δεν αρκεί.

«Μην καρτεράτε να λυγίσουμε, ούτε για μια στιγμή» ήταν το μήνυμα που ξαναέστειλαν σήμερα οι απεργοί Χαλυβουργοί στην 162η μέρα των κινητοποιήσεών τους.
Σήμερα το πρωί πραγματοποίησαν συγκέντρωση στην Ομόνοια, μαζί με τις οικογένειες τους και ακολούθησε πορεία στην βουλή ζητώντας συνάντηση με τον υπουργό Εργασίας, ο οποίος όμως απουσίαζε.
Οι Χαλυβουργοί δηλώνοντας αποφασισμένοι να συνεχίσουν τον αγώνα τους απέναντι στην αδίσταχτη εργοδοσία η οποία με την στήριξη τους κράτους κάνει τα πάντα να τους τρομοκρατήσει και να καθυποτάξει τον αγώνα τους. Εκμεταλλευόμενη τον νόμο περί «αναδιάρθρωσης επιχειρήσεων» προχωράει κάθε μήνα στην απόλυση του 5% των εργαζομένων –οι απολύσεις έχουν φτάσει τις 104 συνολικά- ενώ στο κενό έπεσε η προσπάθεια της δημιουργίας απεργοσπαστικού μηχανισμού. 

Κυριακή 8 Απριλίου 2012

Κυβερνητική σύσκεψη για την αντιμετώπιση των απεργιών. Έρχονται σκοτεινές εποχές

Η σημερινή μέρα είναι άκρως αποκαλυπτική για το τι έρχεται. Η συνάντηση της Διαμαντοπούλου με τους ναυτικούς και η επίθεσή της εναντίον του ΚΚΕ δείχνει ξεκάθαρα τη στόχευση και τον πανικό του πολιτικού προσωπικού της κυβέρνησης. Η στόχευση είναι να διασπασθεί με κάθε τρόπο το ενιαίο μέτωπο του ναυτικού κόσμου. Και λέμε ενιαίο μέτωπο γιατί την απεργία δεν την αποφασίζει το ΠΑΜΕ όπως θέλουν οι υπηρέτες των εφοπλιστών (πολιτικοί και δημοσιογράφοι) να λένε, αλλά το σύνολο των 14 σωματείων που απαρτίζουν την Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία. Από τα 14 σωματεία το ΠΑΜΕ έχει την πλειοψηφία στο ΔΣ των 3 σωματείων. Οπότε για ποια υποκινούμενη από το ΚΚΕ απεργία μιλάει η κυβέρνηση; Απλά προσπαθεί να διασπάσει τους ναυτικούς ώστε τα υπόλοιπα σωματεία να αναστείλουν την απεργία. Φαίνεται, όμως, ότι ματαιοπονεί γιατί οι εργαζόμενοι έχουν αντιληφθεί ότι η εξαθλίωση και η φτώχεια δεν αφορά μόνο τους κομμουνιστές αλλά όλους και σιγά-σιγά συνειδητοποιούν ότι μόνο με οργανωμένο αγώνα μπορεί να αντιμετωπισθεί.

Συντονισμένη φίμωση

Διαβάζουμε σήμερα στο πρωτοσέλιδο του Ριζοσπάστη την παρακάτω είδηση:
"Στο διάστημα από 2 έως 6 Απρίλη, δηλαδή σε διάστημα πέντε ημερών, στα τηλεοπτικά πάνελ συνολικά των TV συμμετείχαν 147 εκπρόσωποι κομμάτων. Από αυτές το μερίδιο του ΚΚΕ ήταν μόλις ένας εκπρόσωπος!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!"
Προφανώς, πρόκειται για μια ξεκάθαρα ενορχηστρωμένη προσπάθεια φίμωσης του 3ου κόμματος του κοινοβουλίου, το οποίο μάλιστα μετά τη συγκυβέρνηση ΠΑΣΟΚ - ΝΔ, αποτελεί ουσιαστικά το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Είναι, ξεκάθαρο, ότι η πολιτική πρόταση του ΚΚΕ είναι απειλητική για το κεφάλαιο και αστικά ΜΜΕ. Φαίνεται ότι έχουν αντιληφθεί ότι το κάλεσμα προς τους εργαζόμενους σε δράση για την ανατροπή του συστήματος που τους εξαθλιώνει, βρίσκει ολοένα και περισσότερα ανοιχτά αυτιά που αντιλαμβάνονται, ακόμα και αν διαφωνούν με το ΚΚΕ, ότι η ανατροπή είναι περισσότερο αναγκαία από ποτέ. 
Για αυτό άλλωστε, τα αστικά ΜΜΕ προσπαθούν να φτιασιδώσουν τη συντονισμένη φίμωση με συνεχή παρουσία στα πάνελς εκπροσώπων από τη ΔΗΜΑΡ και το ΣΥΡΙΖΑ, ώστε να υπάρχει και ένας εκπρόσωπος της αριστεράς, λες και τα 3 κόμματα έχουν κοινή πολιτική. Η ΔΗΜΑΡ έχει δηλώσει ξεκάθαρα το σεβασμό της προς τις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει η χώρα μέσω της δανειακής σύμβασης, θεωρώντας ότι απαιτείται επαναδιαπραγμάτευση του μνημονίου, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ ψαρεύοντας σε θολά νερά μιλά γενικά και αόριστα κατά του μνημονίου, κατά της δανειακής σύμβασης αλλά υπέρ της συμμετοχής της Ελλάδας στο Ευρώ και στην Ευρωζώνη. Θεωρούμε ότι ο αποκλεισμός του ΚΚΕ από τα μέσα αποτελεί ξεκάθαρο μήνυμα ποιον και τι φοβούνται.

Δούλοι του 21ου αιώνα

  • Η εκ περιτροπής εργασία εφαρμόζεται καθημερινά σε πολλές εταιρίες. 
  • Οι μαζικές απολύσεις συνεχίζονται. 
  • Οι ατομικές συμβάσεις με όρους γαλέρας αποτελούν κανόνα. 
  • Η εφαρμογή των νόμων του νέου μνημονίου διαμορφώνουν συνθήκες μεσαίωνα σε όλες τις επιχειρήσεις. 
Τελευταίο χτύπημα το MEGA όπου στις ατομικές συμβάσεις ορίζεται ότι πλέον δεν θα ισχύει καμία προϋπηρεσία των εργαζομένων, ενώ θα καταργηθούν και τα δώρα των εορτών. Στο εν λόγω χαρτί αναφέρεται χαρακτηριστικά πως καταργούνται όλα τα «θεσμικά δικαιώματα» των εργαζομένων και φυσικά το δικαίωμα της μη υπογραφής του συνεπάγεται αυτομάτως απόλυση ή αν όχι αυτομάτως στο άμεσο χρονικό διάστημα. Επιπλέον οι εργαζόμενοι δεν θα πληρώνονται τα Σαββατοκύριακα, ενώ θα έχουν και λιγότερες μέρες κανονικής άδειας καθώς μειώνονται και αυτές.

Σάββατο 7 Απριλίου 2012

Έκρηξη στο εργοστάσιο του Βελεστίνο της Ελληνικής Χαλυβούργιας

 Αναδημοσίευση από το Ριζοσπάστη

Από την εντατικοποίηση η έκρηξη στο σύστημα ψύξης
  • Η εργοδοσία επέβαλε 12ωρη δουλειά στο Βελεστίνο, για να σπάσει την απεργία στον Ασπρόπυργο
  • Την Τρίτη, η συγκέντρωση που οργανώνει στο Βόλο το κλαδικό συνδικάτο
Σε μια επιχείρηση συγκάλυψης των τεραστίων ευθυνών της εργοδοσίας για την έκρηξη στο εργοστάσιο στο Βελεστίνο επιδίδονται οι εργατοπατέρες του εργοστασιακού σωματείου. Ο πρόεδρος του σωματείου, σε συνέντευξή του στη τοπική ΕΡΑ Βόλου, ισχυρίστηκε πως γεγονότα σαν την έκρηξη είναι συνηθισμένα. Ο ίδιος απέδωσε τον τραυματισμό του εργάτη Βασίλη Ζόλια στο φόβο του! «Τρόμαξε από την έκρηξη και προσπάθησε να διαφύγει, με αποτέλεσμα να πέσει και να χτυπήσει στον ώμο», δήλωσε ο Θοδ. Γκλαβίνης. Τα γεγονότα διαψεύδουν τον εργατοπατέρα. Ο εργάτης είναι χτυπημένος στον ώμο και στην κνήμη.

Παρασκευή 6 Απριλίου 2012

Ο φασισμός σε όλες τις εκφάνσεις του

Ένα ακόμα όργιο καταστολής χθες βράδυ στη συγκέντρωση στη μνήμη του Δημήτρη Χριστούλα που επέλεξε με την πολιτική του αυτοκτονία να στείλει ένα ισχυρό μήνυμα αντίστασης. Σίγουρα, το παράδειγμά του, δεν πρέπει να το ακολουθήσουμε αλλά να αντισταθούμε στην πολιτική βαρβαρότητα, ωστόσο το μήνυμα της πράξης του είναι ισχυρό. Εξίσου ισχυρή είναι και η καταστολή της αστυνομίας η οποία χθες απρόκλητα διέλυσε τη συγκέντρωση των πολιτών στο Σύνταγμα ψεκάζοντας και δέρνοντας. Η κτηνώδης συμπεριφορά των αστυνομικών οδήγησε στο δολοφονικό χτύπημα με τη σιδερένια λαβή του γκλοπ, εναντίον του προέδρου του σωματείου φωτορεπόρτερ Μάριου Λώλου, ο οποίος υπεβλήθη σε χειρουργική επέμβαση για την αποκατάσταση του σπασμένου κρανίου του. Σκεφθείτε αν χτυπούν με τέτοιο τρόπο έναν αναγνωρίσιμο συνδικαλιστή δημοσιογράφο τι περιμένει αφενός τους απλούς πολίτες, αφετέρου τι περιμένει όποιον έχει σκοπό τη διάδοση της αλήθειας και την καταγγελία της πολιτικής που εγκληματεί εις βάρος του ελληνικού λαού. 
Ο φασισμός, πλέον, δεν αφορά μόνο στο επίπεδο της αντιλαϊκής πολιτικής, της πολιτικής ρητορείας αλλά και στο επίπεδο της καταστολής. Μας κυβερνούν άνθρωποι που δεν έχουν κανένα σεβασμό προς τους δημοκρατικούς θεσμούς. Η μόνη τους έννοια είναι τι πρέπει να κάνουν ώστε να εφαρμόσουν τη βάρβαρη πολιτική που έχουν αποφασίσει κόντρα στη θέληση του λαού. Είναι κυνικοί και αδίστακτοι και για αυτό οι επερχόμενες εκλογές (αν γίνουν τελικά το Μάιο) θα είναι πρωτόγνωρες για τη μεταπολιτευτική περίοδο. Πρωτόγνωρες γιατί θα επιδιώξουν να αρπάξουν όσες περισσότερες ψήφους μπορούν εκβιάζοντας και τρομοκρατώντας το λαό. Ο φόβος των αστών την επόμενη των εκλογών οι πολιτικοί τους υπηρέτες να είναι δύσκολο να νομοθετήσουν όσα έχουν σχεδιάσει είναι βέβαιο ότι είναι σύμβουλος εκτροπής και νοθείας. Πρέπει όλοι να είμαστε σε εγρήγορση.

Η Υβρις της «Χρυσής Αυγής» (κοινώς, η Διαθήκη των δωσιλόγων)...

Του Στάθη από "Το Γρέκι"

Προσωπικώς δεν πιστεύω ότι η «Χρυσή Αυγή» θα  μπει στη Βουλή. Αλλωστε δεν χρειάζεται, τη βρώμικη δουλειά χάριν του Συστήματος της Διαφθοράς και της Διαπλοκής την κάνουν συστημικά κόμματα του δικομματισμού. Οχι, οι Δυνατοί δεν χρειάζονται μελανοχίτωνες στη Βουλή, τουλάχιστον όχι ακόμα. Τουλάχιστον όχι όλοι.

Χρειάζονται απλώς μια «Χρυσή Αυγή» εκτός Βουλής (και μόνον σε μεγάλη ανάγκη εντός) ως μπαμπούλα, ως «χρήσιμο φόβητρο», που μάλιστα, τροφοδοτώντας τη θεωρία...
του «κινδύνου εκ των δύο άκρων» σκοπό έχει να αποδυναμώνει την Αριστερά.

Η συκοφαντική ταύτιση των «δύο άκρων» παρ’ ότι είναι τελείως αντίθετα μεταξύ τους, έχει μακράν προϊστορία στην αστική προπαγάνδα.

Πέμπτη 5 Απριλίου 2012

Δεν κλαίμε, οργανώνουμε...

Ενας απεργός χαλυβουργός είδε προχτές να του κόβουν ρεύμα και νερό. Αμεση η παρέμβαση της Λαϊκής Επιτροπής για την επανασύνδεση. Ο ίδιος, πατέρας 6 παιδιών, δήλωσε στον «Ρ»: «Είναι πρωτόγνωρες εμπειρίες για μένα. Δουλεύω εκεί 15 χρόνια, όμως αυτό το διάστημα με τις τόσες μέρες απεργίας στο εργοστάσιο, με τις κινητοποιήσεις των Λαϊκών Επιτροπών έμαθα τη δύναμη του οργανωμένου αγώνα. Τι σημαίνει η μαζική συμμετοχή, τι σημαίνει όλοι για έναν και ένας για όλους». 

Δίπλα του ένας άνεργος πατέρας 4 μικρών παιδιών, που συμμετέχει στη Λαϊκή Επιτροπή και παλεύει για το δίκιο του και το δίκιο του διπλανού του, συμπλήρωσε: «Μέχρι την Παρασκευή από τα απλήρωτα νοίκια και τα χρέη θα μας έχουν πετάξει έξω από το σπίτι. Μου έχει έρθει δικαστική απόφαση. Κάνω ψιλομεροκάματα από εδώ και από εκεί ίσα να εξασφαλίσω ότι θα φάνε κάτι τα παιδιά μου. Εχω καταλάβει ότι οι εργαζόμενοι μόνο αν αγωνιστούμε όλοι μαζί μπορούμε να ζήσουμε καλύτερα» (το ρεπορτάζ στον χτεσινό ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ). 

Να θυμηθούμε ότι είμαστε άνθρωποι

Το θέμα της ημέρας είναι σίγουρα η δολοφονία του 77χρόνου στην Πλατεία Συντάγματος. Μια ακόμη δολοφονία την οποία το θύμα επιλέγοντας να γίνει στο πιο κεντρικό σημείο της χώρας και όχι στο σπίτι του ή σε κάποιο ερημικό σημείο δεν επέτρεψε στα μέσα να μην την δείξουν. Γιατί αντίστοιχες δολοφονίες έχουμε χιλιάδες στην Ελλάδα του μνημονίου. Έχουμε χιλιάδες συνανθρώπους μας που δολοφονούνται καθημερινά από την εφαρμοζόμενη πολιτική. Χιλιάδες άνθρωποι βάζουν ένα περίστροφο στο κεφάλι τους και πατούν τη σκανδάλη μη έχοντας τίποτα άλλο να χάσουν παρά φτώχεια και δυστυχία. Οι ηθικοί αυτουργοί είναι γνωστοί. Δεν χρειάζεται να τους αναφέρουμε ο καθένας τους ξέρει. Ωστόσο, το γεγονός αυτό δίνει το ερέθισμα για να επαναπροσδιορίσουμε, όλοι όσοι σοκαριστήκαμε από την είδηση, τον τρόπο που πρέπει να λειτουργήσουμε ως κοινωνία και ως άνθρωποι. 

Τετάρτη 4 Απριλίου 2012

Η συνεισφορά του Μάρξ κατά το Γ. Βαρουφάκη

Αναδημοσιεύουμε ένα τμήμα ενός άρθρου του Γ. Βαρουφάκη στο οποίο ο αρθρογράφος κάνει μια προσπάθεια συνοπτικής παρουσίασης της μαρξιστικής θεωρίας. Σίγουρα, η ερμηνεία του Μαρξ δεν είναι εύκολη, πόσο μάλλον σε ένα μικρό κείμενο από κάποιον μη μαρξιστή. Έχει πάντως ενδιαφέρον.

Πριν καλά - καλά αναδυθεί ο σύγχρονος καπιταλισμός, ο Μαρξ είχε διαισθανθεί το μεγαλείο αλλά και τις αντιφάσεις του. To 1848 έγραφε ότι η αστική τάξη «έχει επιτύχει θαύματα πολύ σημαντικότερα από τις Αιγυπτιακές Πυραμίδες, τα Ρωμαϊκά Υδραγωγεία, τις Γοτθικές Μητροπόλεις.» «Δημιούργησε παραγωγικές δυνάμεις πιο γιγάντιες, πιο κολοσσιαίες από εκείνες που είχαν δημιουργήσει όλες οι προηγούμενες γενιές μαζί.» Ο καπιταλισμός «δεν μπορεί να υπάρχει χωρίς να γεννά συνεχείς τεχνολογικές επαναστάσεις ανατρέποντας όχι μόνο τις παραγωγικές δυνάμεις αλλά και τις κοινωνικές σχέσεις.» Φανταστείτε τι διθύραμβους θα έγραφε σήμερα για το Διαδίκτυο, τις νέες τεχνολογίες, και τον τρόπο με τον οποίο όλα αυτά καταστρέφουν το παλιό και φέρνουν το νέο.  

Τρίτη 3 Απριλίου 2012

Μια ενδιαφέρουσα τοποθέτηση

Στην προχθεσινή διαδικτυακή εκπομπή του Χατζηνικολάου στο www.enikos.gr έκανε ιδιαίτερη αίσθηση η τοποθέτηση του Διονύση Τσακνή, ο οποίος με πολύ απλό και άμεσο τρόπο ανέλυσε την κατάσταση που βιώνουμε. Διαβάστε ή δείτε παρακάτω την τοποθέτηση του (το βίντεο από το "Βαθύ Κόκκινο").

«Η μεγαλύτερη αλήθεια των τελευταίων ετών είναι αυτό που είχε πει ο Γιώργος Παπανδρέου "λεφτά υπάρχουν". Δεν είναι καθόλου ψέμα. Το ψέμα έγκειται, από  ποιους υπάρχουν,  και για ποιο λόγο υπάρχουν. Το "λεφτά υπάρχουν" και το "θα μας πάρουν με τις πέτρες" είναι οι δυο μεγαλύτερες αλήθειες που ακούστηκαν τα δυο τελευταία χρόνια.
Να μιλήσουμε με νούμερα γιατί λέω ότι λεφτά υπήρχαν το 2009.

Δευτέρα 2 Απριλίου 2012

Ρεαλισμός & βαρβαρότητα!


«Δεν είναι ρεαλιστική πρόταση», είναι η φράση που ακούγεται συνεχώς, από αυτούς  που ονομάζουν ρεαλισμό την σημερινή κατάντια. Απορρίπτουν, οτιδήποτε άλλο, οποιαδήποτε υπόνοια αμφισβήτησης του μνημονίου και της υποταγής σε αυτό και όταν διατυπώνεις μισό επιχείρημα προς την άλλη κατεύθυνση, έντρομοι απαντούν ότι όλα αυτά δεν είναι ρεαλιστικά.

Και γιατί  ο στόχος μιας κοινωνίας, το όραμα, οι επιδιώξεις της, πρέπει να είναι ρεαλιστικά; Γιατί  η κοινωνία και η καθημερινή ζωή να συμβαδίζουν με τον ρεαλισμό και όχι με το μη ρεαλιστικό; Με το ανέφικτο, το άπιαστο, το ιδεατό;  Όσες κοινωνίες προχώρησαν, το έκαναν επειδή κινήθηκαν αντισυμβατικά, έβαλαν μεγάλους στόχους και τους πάλεψαν. Απομόνωσαν τους ρεαλιστές και τους πεζούς  και στεγνούς στόχους τους.

Νέα προσπάθεια του Μάνεση, σήμερα, να σπάσει την Απεργία. Οι Χαλυβουργοί μας χρειάζονται!

Πριν λίγες ώρες ο απεργοσπαστικός μηχανισμός του Μάνεση, με τη βοήθεια της Αστυνομίας, προσπάθησε για μια ακόμα φορά να σπάσει την ηρωική απεργία των χαλυβουργών του Ασπροπύργου, που μπήκε στον έκτο μήνα της!

Διαβάζω νωρίτερα στο Granma:

«Οι απεργοσπάστες προσπαθούν να μπουν μέσα, με τη βοήθεια της αστυνομίας. Όσοι μπορείτε κατεβείτε στη πύλη τώρα».

Πριν λίγο, ανεβαίνει στο ίδιο μπλογκ σχόλιο-ΚΑΛΕΣΜΑ εκπροσώπου των απεργών εργατών: 

«ΣΗΜΕΡΑ ΟΙ ΕΡΓΟΔΟΣΙΑ ΕΔΕΙΞΕ ΤΗΝ ΑΝΑΓΚΗ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΝΑ ΑΝΟΙΞΕΙ ΤΟ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟ.
ΕΒΑΛΕ ΤΟΥΣ ΑΠΕΡΓΟΣΠΑΣΤΙΚΟΥΣ ΤΗΣ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΥΣ ΝΑ ΣΠΑΣΟΥΝ ΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ.ΘΕΛΗΣΑΝ ΝΑ ΜΠΟΥΝ ΝΑ ΔΟΥΛΕΨΟΥΝ ΛΕΓΩΝΤΑΣ ΟΤΙ ΑΔΙΑΦΟΡΟΥΝ ΓΙΑ ΤΙΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ ΤΩΝ ΣΥΝΑΔΕΛΦΩΝ ΑΠΟΛΥΜΕΝΩΝ.
ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΘΑ ΔΟΥΛΕΥΟΥΝ 7ΩΡΟ ΠΟΥ ΘΑ ΑΜΟΙΒΟΝΤΕ ΜΕ ΤΟΥΣ ΔΙΠΛΑΣΙΟΥΣ ΜΙΣΘΟΥΣ ΑΠΟ ΟΤΙ ΘΑ ΔΟΥΛΕΥΟΥΝ ΟΙ ΥΠΟΛΟΙΠΟΙ.
ΑΦΟΥ ΤΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΤΟΥΣ ΑΠΑΝΤΗΣΕ ΟΤΙ ΔΕΝ ΣΕΒΟΝΤΕ ΤΗΝ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΗΣ ΓΕΝΙΚΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ ΑΥΤΟΙ ΠΕΡΑΣΑΝ ΣΤΗΝ ΑΝΤΕΠΙΘΕΣΗ ΚΑΙ ΠΗΓΑΝΕ ΣΤΟ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ ΤΜΗΜΑ ΠΙΘΑΝΩΝ ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ ΜΥΝΗΣΕΙΣ.
ΑΥΤΗ Η ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΘΑ ΕΧΕΙ ΠΟΛΥ ΕΝΤΑΣΗ ΚΑΙ ΓΙΑ ΑΥΤΟ ΟΠΟΙΟΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΠΛΟ ΚΟΣΜΟ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΡΘΕΙ ΝΑ ΜΑΣ ΒΟΗΘΗΣΕΙ ΣΤΗΝ ΠΥΛΗ ΤΟΝ ΚΑΛΩ ΩΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΣ ΝΑ ΕΡΘΕΙ ΣΤΗΝ ΠΥΛΗ ΤΑ ΠΡΩΙΝΑ.
ΚΑΘΕ ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΜΕΓΑΛΗ ΒΟΗΘΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ ΜΑΣ.»

Καλούμε κι εμείς όποιον μπορεί να σπεύσει να βοηθήσει, οι ώρες είναι κρίσιμες, οι απεργοί χαλυβουργοί χρειάζονται τώρα, ακόμα περισσότερο την ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ μας!

Κυριακή 1 Απριλίου 2012

Όταν οι "πατριώτες" χαιρετούν ναζιστικά

Με αφορμή το μεταναστευτικό πολύ κουβέντα γίνεται τελευταία για τη Χρυσή Αυγή, αφού και τα υπόλοιπα αστικά κόμματα έχουν υιοθετήσει τις βασικές ιδέες της πολιτικής, της ακροδεξιάς οργάνωσης. Μάλιστα, στις δημοσκοπήσεις φαίνεται, ότι οι υμνητές του Χίτλερ, των ταγμάτων ασφαλείας και λοιπών δοσίλογων είναι έτοιμοι να εκπροσωπηθούν στο κοινοβούλιο της χώρα που, μαζί με τη Σοβιετική Ένωση, πλήρωσε πιο ακριβά από οποιαδήποτε άλλη το μάρμαρο της ναζιστικής θηριωδίας. Και αναρωτιέσαι τόσο αμνήμων είναι αυτός ο λαός; Σε όσους σκέφτονται να ψηφίσουν ΧΑ θα τους συστήσω πριν τις εκλογές να πάνε 2 εκδρομές. Μια στο Δίστομο και μια στα Καλάβρυτα. Νομίζω ότι θα πάρουν μια ιδέα τι σημαίνει Ναζισμός και τι έκανε στην Ελλάδα. Στη συνέχεια αναδημοσιεύουμε ένα ρεπορτάζ του Κ. Νικολαϊδη από το "Έθνος της Κυριακής" σχετικά με την ιστορία της οργάνωσης. Οι αναφορές στους Ναζί και στους δοσίλογους συνεργάτες τους είναι ανατριχιαστικές.

Πίσω από τα συνθήματα «Η Ελλάδα ανήκει στους Eλληνες» και «Eξω οι ξένοι από τη  χώρα», που χρησιμοποιεί η «Χρυσή Αυγή» προσπαθώντας να προσελκύσει άνεργους και απελπισμένους πολίτες οι οποίοι ζουν στα όρια της οικονομικής ανέχειας, κρύβεται μια νεοναζιστική οργάνωση που μισεί τη δημοκρατία, «λατρεύει» τον Χίτλερ και οραματίζεται το 4ο Ράιχ στην Ευρώπη.